Потребител: анонимен

календар

На 1 и 2 юни малки винарни предлагат винен туризъм на посетителите

01.06.2024 09:20

Малки винарски изби и дегустационни пространства отварят врати за гости на 1 и 2 юни във Великотърновско, съобщи за БТА Десислава Витанова от Националната винарска асоциация. [... ]

Международно изложение "Културен туризъм" ще се състои във Велико Търново през есента

19.04.2024 17:47

Международното изложение "Културен туризъм" ще се състои от 8 до 10 октомври във Велико Търново на територията на Бизнес център Велико Търново, съобщиха организаторите. [... ]

Слънчев бряг ще е домакин на голямо събитие с участието на немскоговорящи туропертори

16.04.2024 17:04

Алианс на заинтересованите страни в туризма кани туристически агенции и оператори в България от 5 до 9 юни. Професионалистите в областта на туризма ще се запознаят с актуалната ситуация на Черноморието и новостите за летния сезон. [... ]

- a a a + |
 

Отбелязват Световния ден на водата с акцент върху нарастващото значение на подземните води

22.03.2022 20:07

Днес, 22 март, е Световният ден на водата и тазгодишната тема е „Да направим невидимото видимо“, със специален акцент върху важността на подземните води, които съставляват близо 99% от прясната вода на планетата. Само чрез устойчиво управление на този ценен ресурс е възможно да се осигури питейна вода за бъдещите поколения, според Коалицията на ООН за вода и климат.
Отбелязват Световния ден на водата с акцент върху нарастващото значение на подземните води

Подземните води осигуряват половината от водата, използвана за битови нужди от световното население, включително питейна вода за огромното мнозинство от селското население, което не е свързано със системи за доставка. Около 25% от водата за напояване са подземни води. Въпреки това значението на този природен ресурс често се подценява и не се разбира.

Близо половината от световното население е изправено пред сериозен недостиг на вода поне през част от годината, докато около 2,2 милиарда души в момента нямат достъп до прясна питейна вода. Поради изменението на климата, засягащо валежите и цялостните водни кръгове на планетата, се очаква тази ситуация да се влоши допълнително.

Поради топенето на ледниците и свиване на зоната на постоянната замръзналост, хидрологичните промени наближават точката без връщане, предупреждава ООН. Нов доклад на Междуправителствената група по изменение на климата (IPPC) посочва мащаба на предстоящата водна криза и огромните предизвикателства пред управлението на този ресурс.

Количеството вода, генерирано от топенето на снега, ще намалее. Това е основният източник на напояване в някои части на света. Загубата на ледникова маса допълнително ще намали наличието на вода за селското стопанство и работата на водноелектрическите централи, както и снабдяването на градовете и населените места в средносрочен и дългосрочен план.

Промените в циркулацията на водата, както и екстремните метеорологични условия, ще се отразят негативно на сладководни екосистеми. В същото време директните щети от наводнения ще се увеличават, предупреждава Междуправителствената група по изменение на климата (IPPC).

Според последния доклад на организацията, адаптацията към свързаните с водата рискове и въздействия представлява по-голямата част от всички документирани политики за адаптиране към изменението на климата. Риск обаче крият и лошо управляваните мерки за адаптация, които могат да имат обратен ефект. Например, напоителните проекти могат да намалят риска от суша, но в същото време да ускорят изчерпването на подпочвените води и да увеличат засоляването на почвата.

Подземните води също са засегнати от замърсяване от торове и пестициди в интензивното селско стопанство, токсични химикали в зле регулирана индустрия и лошо управлявана канализация.

Значението на подземните води само ще нараства поради нарастващото търсене на вода във всички сектори и вариациите и непредсказуемостта на атмосферните валежи и моделите на валежите.

Докладът на ООН за световното развитие на водите за 2022 г. отбелязва, че разбирането на потенциала на подземните води изисква съгласувани усилия в управлението и устойчивото използване на този ресурс. Подземните води са от решаващо значение в борбата срещу бедността, сигурността и достъпността на храните и водата, както и устойчивостта на обществото, икономиката и общностите към изменението на климата.

Кампанията „Спасете синьото сърце на Европа“ подчертава връзката между здравите екосистеми в реките и подземните води. Реките са със система от подземни води в постоянен обмен. Водата се връща в реката, пречистена, за което допринася екосистемата на подземните води.

„Тази здравословна връзка между подпочвените води и реките може да бъде засегната от влошаването на състоянието на реките. Ако те бъдат канализирани или преградени, например, това може да навреди на биоразнообразието на подземните води и следователно да повлияе на качеството на водата“, посочва кампанията.

За да има пълноценни реки, е необходимо да се защити уникалното състояние на биоразнообразието на подземните води и обратно. Кампанията за опазване на реките на Балканите добавя, че водните течения са застрашени от над 3500 язовирни проекти, като се казва, че това може да застраши значително подземните водни ресурси и наличието на питейна вода за местните общности.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

календар - АРХИВ

На 1 и 2 юни малки винарни предлагат винен туризъм на посетителите [01.06.2024] Международно изложение "Културен туризъм" ще се състои във Велико Търново през есента [19.04.2024] Слънчев бряг ще е домакин на голямо събитие с участието на немскоговорящи туропертори [16.04.2024] Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се състои от 26 до 28 април в Чипровци. [12.04.2024] Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ ще бъде открит на 9 април [06.04.2024] Изложението Arabian Travel Market очаква два пъти повече китайски изложители и професионалисти в туризма [24.03.2024] 50 години се навършват от откриването на летище „Шарл дьо Гол“ в Париж [21.03.2024] България е страна официален гост на Международния панаир за туризъм и свободно време във Вроцлав [20.03.2024] Международната конференция за винен туризъм ще се проведе в Пловдив през април [17.03.2024] В Бургас ще се състои къмпинг фестивал Explore The World [12.03.2024] Конгрес по време на ITB Berlin 2024 събира водещи туристически експерти от цял свят [04.03.2024] Изложение на кемпери и каравани ще се проведе за първи път в Бургас през април [26.02.2024] Растежът на OTA, динамичното ценообразуване и тематичните изживявания – три тенденции в индустрията на атракциите [26.02.2024] България е поканена да участва като Ексклузивен гост на международното туристическо изложение TRAVEL+ [22.02.2024] За трети път се провежда Национален форум за авиотранспортна сръзаност и туризъм [20.02.2024] Показват в изложба „Туризмът на Витоша – от първите стъпки до днес“ [05.02.2024] Предлагат разходка до Драгоманското блато по случай Деня на влажните зони [02.02.2024] Започва Венецианския карнавал [27.01.2024] България ще бъде домакин на среща на министрите на туризма на Италия, Испания и Гърция [25.01.2024] България участва в международното туристическо изложение CMT – Щутгарт [13.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (22)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Министър Милошев се срещна с екскурзоводите във връзка с решението на КЗК за дейността им

12.06.2024 -

Във връзка с решение №474 на КЗК от 9 май 2024 г. на Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира[... ]

Пътници на „Бритиш еъруейз“ летяха девет часа в „полет до никъде“

12.06.2024 -

Пътници на британската авиокомпания бяха качени на „полет до никъде“ през Атлантическия океан, продължил[... ]

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 -

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1