Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване

06.04.2024 14:49

Новата бяла книга на SITA подчертава как управляваните от биометрични данни ИТ решения се внедряват успешно по целия свят. [... ]

Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети

27.03.2024 21:11

Необходим е анализ на възможностите за превръщане на летище София в хъб за транзитни и трансферни полети, за да се подобри свързаността, заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов на пресконференция на тема „Анализ на българския авиационен пазар“ в София. [... ]

- a a a + |
 

Новият потребител на туристически услуги е по-дигитален, планира предварително и поема по-малко рискове след пандемията

16.03.2022 10:26

Туристическият пазар се развива бързо, с цел създаване на уникални и цялостни изживявания за потребители, които са все повече дигитално грамотни. Пандемията от COVID-19 предизвика дигитална революция в сектор, в който, въпреки че някои от основните играчи като хотели и авиокомпании вече бяха поели по пътя към по-голяма дигитализация, специфичните процеси се ускориха.

Новият потребител на туристически услуги е по-дигитален, планира предварително и поема по-малко рискове след пандемията

Според проучването „Опитни ли сте?“, извършено от NTT DATA /шестата по големина IT компания в света/ в сътрудничество с Globick, това ускорение се дължи главно на промяна в поведението на потребителите.

Мобилните устройства се превърнаха в най-използваните устройства, дори понякога единствените, за взаимодействие с туристически компании. Пандемията също повлия значително на тази промяна в поведението. Поради ограниченията на капацитета, потребителите промениха стратегията си за резервации: от резервации в последния възможен момент до по-дългосрочно планиране на пътуванията.

Според резултатите от проучването на NTT DATA броят на туристите, които чакат до последната минута, е спаднал от 38% през 2019 г. на 14% през 2021 г. Всъщност 46% купуват билетите си седмица или повече предварително, според данни на Arival. Резултатът от това е огромното използване на дигитални канали за извършване на тези резервации, като 47% от потребителите купуват билетите си онлайн, чрез компютър или смартфон, в сравнение с 28% през 2019 г.

Туристическите компании, които искат да се възползват от тези промени в поведението на потребителите, трябва да направят търсенето, правенето на резервации и потвърждението в реално време на продуктите в дестинацията по-рационализирани и удобни за потребителя. Това е мястото, където OTA (онлайн туристическа агенция) имат известно предимство.

Последователно, интегрирано и достъпно изживяване

Един от основните фактори при предлагането на подходящи продукти, базирани на целевия пазар на всяка туристическа компания, е персонализирането на офертите и улесняването на търсенето на клиентите. Туристическите компании трябва също така да гарантират, че всички туристически продукти на други доставчици, продавани на техните уебсайтове, са също толкова лесни за четене, разглеждане, разбиране и правене на резервации, дори когато съдържанието е предоставено от трети страни. Препоръките за персонализирани продукти значително надвишават общите оферти. Ако потребителят кликне само върху една персонализирана препоръка, процентът на реализация се увеличава от 1% на 4%. Има дори сложни алгоритми, правещи персонализирани и ефективни препоръки, които в крайна сметка намаляват времето за търсене и увеличават продажбите.

Ксавие Бойшеда, главен изпълнителен директор на Globick, коментира, че „секторът на дейностите в дестинациите – третият по големина в туризма – трябва да стане централна характеристика в офертите на онлайн и офлайн туристически агенции и може да се състои от доставчици на настаняване и транспортни оператори. Това е разрастващ се пазар на фона на изключително важен процес на дигитализация и тези, които се справят с него като основен продукт, а не като аксесоар за пътуване, могат да получат голяма стойност с висока възвръщаемост."

Друг важен фактор, който трябва да се има предвид, е да се установи партньорство с посредници, специализирани на пазара на туристически услуги, което може да улесни достъпа до най-добрите пазарни продукти при най-добрите възможни условия. Брандовете, които искат да продават успешно тези продукти, трябва да се уверят, че потокът от резервации, обслужването на клиентите и подходът към продажбите са в съответстват на бранда и са интегрирани и последователни.

Туристическите брандове получават широк спектър от възможности да гарантират лоялност на клиентите, като им предлага уникални преживявания преди, по време и след пътуванията им. Потребителското изживяване трябва да бъде напълно интегрирано и съобразено с марката и да има технологична платформа, която улеснява достъпа до инвентара на множество доставчици на туристически услуги.

 

Източник: TravelDailyMedia

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2