Потребител: анонимен

свят

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево

18.05.2023 14:19

Покрай сенките на османските мостове, през виденията за Мехмет паша Соколович, Богородица и Тесла, та чак до проектите на Емир Костурица и пирамидите "Алтън баир": младата държава Босна и Херцеговина (БиХ) иска да развива устойчив туризъм. [... ]

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 18:08

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко след първоначално безпокойство премина в приятна изненада, още щом самолетът ни кацна на модерното летище в старата имперска столица - град Маракеш, граничещ с пустинята Сахара под Атласките планини. [... ]

Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи

29.01.2023 09:56

Дългоотлаганата заради пандемията изложба с картини на Караваджо, както и нискотарифното летище привличат отново тълпи от туристи в италианския град Бергамо. [... ]

- a a a + |
 

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа

10.01.2022 19:48

Русия не признава евросертификатите: музеи и ресторанти искат да се представя ежедневен техен тест.

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа

След две години обещания за директна нискотарифна авиолиния София - Санкт Петербург и електронна туристическа руска виза, точно на Нова година се преброяваме 30 пасажери с 3 стюардеси за 3 часа полет с авиокомпания „Уиз еър“ до старата имперска столица на река Нева.

Руското посолство в София е пропуснало да махне от сайта си невярната информация за безплатна туристическа виза по електронен път срещу хотелска резервация в Санкт Петербург и още две интересни дестинации: фактически снимката и тягостно подробните формуляри само се попълват електронно, а разпечатките се внасят собственоръчно с подпис и подробни лични данни на гишето в Руския визов център. Самата виза получихме пак лично след 3 дни при официално обещан срок 7 дни. Постоталитарният ни уплах беше компенсиран от любезното отношение на младия руски персонал в София и изненадващо доброто туристическо обслужване на място в Санкт Петербург. Руската туристическа виза със строго посочени дати на пребиваване в северния град излиза 130 лв., като софийски фирми предлагат помощ срещу още 40-50 лв. БГ-визата за руснаци е на подобна цена, но е два пъти по-евтина, отколкото за съседните на Русия еврочленки Естония и Финландия.

Изглежда, че от унгарската авиокомпания добре са си направили сметката, защото обратният полет до София беше пълен с руски семейства с деца, тръгнали на ски, както и с транзитно пътуващи техни сънародници за Западна Европа и Близкия изток. След месец полетите ще са три пъти седмично с удобни часове на кацане/излитане в световната туристическа дестинация и гордост на руската туристическа индустрия – Санкт Петербург.

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа

Приятна изненада за нас стана и несбъдналата се метеопрогнозата за минус 15 градуса студ, като денем го докара дори до нашенските "киша"/"лапавица" при същите недобре почистени от лед тротоари. През деня (от 10 до 16 ч.) и при минус 13 пак грее северно слънце, което е перфектно за снимки на замръзналата река Нева и колоритните канали, застроени с претенциозни архитектурни паметници.

Да сме единствените чуждестранни туристи в града-метрополия със 140 лицензирани фирми за неговото разглеждане добавя самочувствие сред празничните тълпи от местни хора, пътуващи чрез финансово стимулиращи социални програми за вътрешен туризъм.

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа

Радостта ни обаче е дотам: руските музеи, театри и заведения за обществено хранене не признават евросертификатите, а изискват ежедневен (задължително експресен) руски ковид тест (ПСР) за по 50 лв. при средна цена 10 лв. на входния билет за музей за чужденци (най-скъпо по 20 лв. е разглеждането на "Кехлибарената стая" и на актовата изложба за руската съпруга на Салвадор Дали "Гала от Казан").

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа

При средна руска заплата 450-500 лв., цените за ежедневна прехрана дори в скъпарските супермаркети "Азбука" са сравними с България при допуск с маска и предпочитано плащане с карта. Минералната вода 1,5 л. от камениста Армения, едрите райски ябълки от Узбекистан, бананите от Еквадор, черен хляб и сирена от Ленинградска област са дори по-евтини отколкото в България. "Шампанско"/0,5 л. от Крим, но под разбираема само за познавачи на историята марка-намек "Балаклава", струва 18 лв. на летището, а "дюти-фри" сувенирно шоколадче със снимка на президента Путин (родом от Ленинград) – 3 лв. Български стоки няма никакви и младото консуматорско поколение само в интернет може да купи модните БГ-оризови хрупки на цена, сравнима с аналог от Сибир. Голяма "кофа"/KFC e 17-20 лв., а спретната "закусочна" салата от зеле и моркови е 0,65 лв., бульон с яйце - 1,20 лв., овесена каша - 1 лв. Във възстановения суперлуксозен ресторант "Палкинъ" (1783 г.) обаче най-евтиното предложение в менюто - руската супа "щи" от кисело зеле, струва 31 лв. По-едрите руски банкноти се сканират старателно в магазина така, както се сканират БГ-паспортите и лицата на самите БГ-туристи на руското ГКПП на летището при кацане/излитане.

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа
Впечатляващо е, че дори бродещите пред Московската гара продавачи на крайградски дневни екскурзии с претъпкани автобуси без ковид тест и без маски имат апарати-четци за картово плащане. Такава екскурзия се прави с икономията от ковид теста, на разумни почивки с безплатно WC по стандарт на луксозен български хотел, като черпят безплатно с чай/кафе/плодов ликьор при незадължителна покупка на постсъветски шоколад "Крупская" (3-6 лв.), сувенир или магнитче (1-1,50 лв.)

Няколкото автобусни екскурзии без ежедневния руски ковид тест дават гледка към сочената от местните за най-висока сграда в Европа - дострояващата се "Газпром тауър", която ще си има затворен бизнес и жилищен комплекс с отделно летище. В покрайнините на огромния град се виждат и изоставените дървени дачи (вили) още от времето на Сталин, "рядом" с мрачните жилищни блокове от времето на Брежневия застой.

Впечатляващо сравнение с БГ-туризма е стриктното безмълвие на автобусния шофьор, който не пуши на отворено прозорче, не поучава екскурзовода и не се задява с туристките.

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа
Възстановената предреволюционна йерархия се вижда при мръзнещите в центъра продавачи на екскурзии: някои имат бусчета край тротоара, други са с масичка/стол и звукозаписно призоваване, а тези от най-скромния сегмент клечат само с фирмена "табела-сандвич". На култовите туристически места има за по 40-60 рубли (1лв.) големи фургони-отопляеми тоалетни, та дори и "занаятчийски"/WC бусчета.

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа

Три конкуриращи се фирми държат градските обиколки без ковид тест с червените двуетажни автобуси по испанския франчайз "hop on - hop off". Слушалките обещават беседа с музика на 6 езика (вкл. японски и турски) по два маршрута във времето между 10-17 часа. Беседата на руски език е лексикално понятна дори за сегашното младо БГ-поколение, стига то да знае, че "налева" си е "наляво", но "направа" е "надясно". Маршрутите са толкова впечатляващи, че дори изучавали руски в училище пропускат традиционните екскурзоводски легенди и пикантерии, щракайки непрестанно снимки с телефона. Едната обиколка е 2 часа, другата е 1 час, но като в софийски трамвай може да се возиш колкото искаш през обявеното работно време, слизайки тук-там за по-подробно разглеждане. 24-часовият билет струва 30-35 лв. Седалките са ковид отбелязани през ред, но това не се спазва, както и носенето на маски.

През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа

На междинната спирка при "Зимния дворец" и "Ермитажа" може да се наеме "дворянска каляска" за обиколка на огромния площад, но нагъл и бездарен уличен музикант с плейбек и репертоар като читалищен самодеец набързо ни прогони и не питахме за цената. Добре уреденото метро е само с лежерно носене на маски при билет от 60 рубли (1,50 лв). Навсякъде руските служители в туристическото обслужване бързо и любезно помагат било с жестове и интонация (възрастните) или с добър английски и компютърна илюстрация (младите). "Петербург живее от туризма" декларира ухилена лелка-продавачка на екскурзии и твърди, че отсъствието на чужденци през ковидното време се компенсирало от "отечествените туристи", за много от които има струваща до 75 лв. равностойност на "Пушкиновска карта" за посещение на културни обекти.

Спретнат и поддържан хостел в самия център на помпозния град предлага европейски стандарти с цена 15 лв. за легло в тройка без баня/тоалетна. Хотелска стая с удобства в старинна сграда е от 100-120 лв. нагоре.

Дисциплина и ред се налагат така дискретно от здрави полицаи и охранители, че за седмица в центъра само веднъж успяхме да забележим как вежливо и спокойно се натоварва паспортно проверен махмурлия. Разбрахме, че по същия начин специална служба извежда "непригодни за хостел" младежи на улицата, където вече ги поема друга структура, бдяща за обществения ред.

След завръщането от Санкт Петербург виждаме в интернет 5-6 български туристически агенции да предлагат новата нискотарифна дестинация до имперската руска столица. Би следвало поне при конкретно туристическо запитване да се предоставя по-конкретна и обективна информация на мераклиите да пътуват до „Северната Венеция“. Вероятно качеството на предлаганата организирана екскурзия зависи и от надеждно избрания руски партньор. На младото поколение, свикнало да обикаля света по информация от телефона си, все пак следва да е известно, че руският "инкаминг" туризъм има своите традиции и правила, така че ковидно обосноваваните ограничения и "неразположения" трябва да се имат предвид, за да не се превърнат в черни разочарования "белите нощи" в града на Нева.

 

Текст: Илия Тодоров

Снимки: екип на Инфотуризъм

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

За Гергьовден в "босненския Йерусалим" - Сараево [18.05.2023] На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара [02.02.2023] 2 Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи [29.01.2023] До плажовете край Солун покрай река Брегалница и Дойранското езеро [08.12.2022] Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление [15.05.2022] Непознатата близка "Балканска чужбина" [19.04.2022] През Великия пост до библейските места в Йордания [22.03.2022] Насладете се на приключения в Украйна [20.08.2021] На Крит всичко е спокойно [08.08.2021] Истрия - история с вкус на трюфели [03.07.2021] Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията [20.01.2021] Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 6 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Министър Милошев се срещна с екскурзоводите във връзка с решението на КЗК за дейността им

12.06.2024 -

Във връзка с решение №474 на КЗК от 9 май 2024 г. на Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира[... ]

Пътници на „Бритиш еъруейз“ летяха девет часа в „полет до никъде“

12.06.2024 -

Пътници на британската авиокомпания бяха качени на „полет до никъде“ през Атлантическия океан, продължил[... ]

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 -

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1