Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Световният туризъм достигна 65% от нивата преди пандемията

25.11.2022 15:27

Европа води възстановяването по отношение на пристигания и приходи от туризъм, съобщи Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO). [... ]

Новият шеф на групата TUI оповести планове за „значителен и печеливш растеж“

15.11.2022 10:05

Европейският номер 1 в туризма се стреми към значителен растеж на основните си пазари с нова стратегия под ръководството на главния изпълнителен директор Себастиан Ебел. [... ]

WTM: Кризата с увеличаващите се разходи за живот заплашва туризма през 2023 г

10.11.2022 11:51

Кризата с растящите разходи за живот, предизвикана от инфлационния натиск и рязко покачващите се цени на енергията, представлява най-голямата заплаха за туристическия бизнес и планирането на ваканциите през 2023 г., според данни, представени на тазгодишното изложение WTM London. [... ]

- a a a + |
 

БХРА е категорично против да се защитават интересите само на големите играчи в туристическия сектор

25.09.2021 10:42

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се разграничава категорично от изказването на изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова, че са необходими мерки основно за подкрепа на големите инвеститори в сектора.
БХРА е категорично против да се защитават интересите само на големите играчи в туристическия сектор

От БХРА припомнят, че в 95% от близо 50 000-те компании в индустрията (хотели, ресторанти, нощни клубове, барове, дискотеки, туроператори, екскурзоводи, фирми за анимация, превозвачи и т.н) са малки и дори дребни предприятия. В тях са заети основно млади хора, които съставляват над 90 на сто от служителите на тези компании.

„Именно тези уж „малки“ фирми и хора са лицето на туризма и именно техните интереси трябва да бъдат защитавани. БХРА в никакъв случай не се обявява против големите инвеститори, които са флагмани на сектора, но членовете на УС на организацията са категорични, че не бива да бъдат пренебрегвани и малките компании – хотелите, които не са част от вериги, малките ресторанти, малките заведения, малките превозвачи, малките туроператори и всички други малки компании от бранша, които са гръбнакът на индустрията. И ако той бъде пречупен самият туризъм като сектор ще бъде унищожен“, предупреждават от БХРА.

От хотелиерската и ресторантьорска асоциация подчертават, че „ако големите инвеститори все още имат резерви и могат да си договорят отсрочки и по-големи отстъпки, това не се отнася за хилядите представители на сектора, които всеки ден се борят да оцелеят, да намерят пари, за да платят на своите служители, да погасят битовите си сметки и въобще да продължат да съществуват на инат“.

От БХРА са категорично против да се защитават интересите само на големите корпорации или големите инвеститори, както ги определя Полина Карастоянова, а да се загърбят проблемите на хилядите малки и микропредприятия в бранша. Неслучайно един от девизите на БХРА, често повтарян от почетния председател на организацията Благой Рагин, е „Силни сме, когато сме заедно“.

От самото си създаване БХРА е именно гласът на малкия и дребен бизнес, който може да бъде чут и чиито проблеми могат да бъдат забелязани само ако са извикани на висок глас от обединените представители на сектора. Каквато е и идеята зад създаването на Кризисния ща за спасяване на туризма в България, обединил туристическия сектор и двете най-големи организации в него – Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), допълват от асоциацията.

 

Още инфо:

Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/ се обяви против идеята на министър Балтова да се разходват средствата от актуализацията на бюджета за стимулиране на ваксинацията.

"Ваксинацията е доброволен осъзнат акт на всеки гражданин за предпазване от заболяване. Тя не би следвало да се стимулира с награди, а с разяснителни кампании от нейната полезност. Считаме, че тези действия на министерството от една страна ще доведат до разходване на средства по безсмислен начин, а от друга могат да имат и обратен ефект.", твърдят от организацията.

Вместо това те предлагат да се формират мобилни екипи за работа с помощта на НПО по места, които да провеждат разяснителна кампания за необходимостта от ваксинация, както и да могат да извършват такава на място.

Според БРТК, до негативни резултати ще доведе и предложението да се въведе сертификат за ваксинация наравно с ПСР и антигенен тест при посещение на хотели и заведения за хранене.

"На България и в частност на браншът им предстои тежка зима както сочат всички изследвания, в този смисъл всеки един лев следва да се харчи разумно и в полза на бизнеса и населението. При ниска ваксинация да въведеш изискване за сертификат за ваксинация, ПСР или антигенен тест е равносилно на затваряне на туристическия сектор. Това не е стимулиране , а налагане на по- големи ограничения на бранша."

Бургаската регионална туристическа камара настоява Министерство на туризма да подпомогне туроператорите, занимаващи се с входящ туризъм, защото основно чрез тях се вливат свежи средства в страната.

"Считаме, че влагането на средства в раздуване на администрацията на Организациите за управление на туристическите райони /ОУТР/ не е най-правилният ход да съживим нещо, което не е работило толкова години", казват още от БРТК.

От камарата препоръчват районите да се окрупнят и да останат четири – Българско Черноморие/ Варна и Бургас/, Северна България/район Дунав/ и Централен район /район Долината на розите, район Тракия и район Родопи Старопланински район /район Стара планина/, Югозападна България/район Пирин и район София/.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Световният туризъм достигна 65% от нивата преди пандемията [25.11.2022] Новият шеф на групата TUI оповести планове за „значителен и печеливш растеж“ [15.11.2022] WTM: Кризата с увеличаващите се разходи за живот заплашва туризма през 2023 г [10.11.2022] БХРА: Държавата създаде проблем с програмата си за настаняване на украинските бежанци [02.11.2022] Апетитът на европейците да пътуват продължава да е силен въпреки растящите цени [01.11.2022] Tui сертифицира устойчивостта на туровете, които предлага [31.10.2022] Зимният туризъм ще достигне нивата от 2019 г., смятат от бранша [27.10.2022] Какви тенденции се очертават в туристическите пътувания през 2023 г.? [22.10.2022] Световният въздушен транспорт ще се възстанови напълно през 2024 г. [14.10.2022] Поскъпналият долар стимулира пътуванията на американците до Европа [12.10.2022] Хотелската верига „Иберостар“ използва изкуствен интелект, за да намали отпадъците си [11.10.2022] Павел Косев: Летният сезон беше провокативен, но успешен [09.10.2022] Цените на хотелите ще растат с по-ниски темпове през 2023 г. в градовете с големи бизнес събития [06.10.2022] Международният туризъм достигна 60% от предпандемичните нива за първите седем месеца на годината [29.09.2022] Дигиталният туризъм ще достигне оборот от 400 млрд. долара през 2022 г. [27.09.2022] Шефът на IATA очаква цените на самолетните билети да се повишат [26.09.2022] Ол инклузив марките на хотелската верига Hyatt стъпват в черноморските курорти на България [17.09.2022] Трябва ли туристическата индустрия да приема плащания с криптовалута? [15.09.2022] Lufthansa Group и Amadeus разширяват партньорството си в дистрибуцията на самолетни билети и търговията на дребно [14.09.2022] Tui привлича служители от различни страни, като им предлага гъвкава система за работа [08.09.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Банско спечели за 10-и път World Ski Awards 2022

19.11.2022 21:26

Новината съобщи Иван Обрейков, маркетинг мениджър на концесионера "Юлен" АД. Курортът в Пирин е обявен [... ]

Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар

19.11.2022 10:38

Катар разчита на високия клас туризъм, за да се разграничи от своя съсед Дубай. Разходите за настаняване [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ]

Руските туристи в Турция са по-малко отколкото през 2021 г.

23.11.2022 -

По данни на турското министерство на културата и туризма, за които информира агенция АНКА, през октомври[... ]

Туристи си тръгват с безплатна закуска от Кипър

22.11.2022 -

По този начин островната страна казва "Благодаря" на посетилите я туристи, които си заминават днес от[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 20