Потребител: анонимен

здравословно

Как ще промени туризма новото лекарство за отслабване Ozempic

04.12.2023 16:43

Новите изключително ефективни лекарства за отслабване са първите по рода си, които правят реална масовата борба срещу затлъстяването. Икономическите и финансови последици са зашеметяващи и потенциалното им въздействие върху туристическия сектор може да бъде сеизмично. [... ]

Учени обясниха какво причинява главоболието от червено вино

20.11.2023 23:18

Американски изследователи твърдят, че може би са открили защо някои хора получават главоболие само след една малка чаша червено вино, въпреки че могат да пият друг вид алкохол. [... ]

Ваксината на "Бионтех" срещу рак спира растежа на тумора

26.10.2023 11:06

Турските учени Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, съоснователи на компанията "Бионтех" (BioNTech), която се прочу с ваксината си срещу ковид по време на пандемията от COVID-19, обявиха, че разработваната от тях ваксина срещу рак е успяла да спре растежа на тумора и да намали размера му при първоначалните тестове, съобщи "Хюриет дейли нюз". [... ]

- a a a + |
 

Как България може да стане предпочитана туристическа дестинация за рехабилитация след заболяване от Covid -19 и свързаната с него хронична умора

04.06.2021 16:43 - Стефан Стефанов

С природните си дадености страната ни е с най-благоприятни условия за долечение и предотвратяване на съпътстващите заболявания, която я прави топ здравна дестинация.

Научни данни след заболяването

По данни на учените в авторитетното медицинско списание „Lancet" преболедувалите страдат от болки в мускулите, умора и психически смущения като страхове и депресии - това са най-често срещаните дълготрайни последствия от заразата.

Учените установили, че 76% от боледувалите в Ухан са имали поне по един остатъчен симптом: умора, отпадналост, психически оплаквания. Тези симптоми може също да ги обединим и да ги оприличим на хронична умора, защото 63 на сто от пациентите са казали, че изпитват умора и/или мускулна слабост, 26 на сто имали проблеми със съня, а 23% страдали от страхове или депресии. Учените установили, че жените по-често страдали от психически оплаквания в сравнение с мъжете. Освен това лабораторните тестове показали, че 13% от пациентите, чиито бъбреци са функционирали нормално по време на престоя в болницата, при повторното изследване се оказали с нарушени бъбречни функции.

Всеки, който е преживял остра болест на Covid-19, се счита за излекуван. Това означава, че този човек вече не е заразен и няма остри симптоми като треска, задух или главоболие и болки в тялото.

Как България може да стане предпочитана туристическа дестинация за рехабилитация след заболяване от Covid -19 и свързаната с него хронична умора

Според професор д-р Волфганг Галетке, медицински директор и главен лекар на клиниката по пневмология  VAMED Hagen-Ambrock

за синдрома на Long Covid или Post Covid малко се знае, както и за дългосрочните ефекти на Covid-19, тъй като вирусът е твърде нов. Днес е трудно да се каже дали симптомите са постоянни, или ще изчезнат след определено време. 

Засегнатите хора сами са създали термините Long Covid или Post Covid, но междувременно те могат да бъдат намерени и в многобройни научни публикации на специализирани дружества.

"Синдромът на Long-Covid или Post-Covid описва състоянието след преживяване на болестта Covid-19, което се характеризира с постоянни симптоми. Болестите на белите дробове, нервната система, кръвоносните съдове или мускулите са сред най-честите дългосрочни последици “, казва главният лекар.

Колко често срещан е Long Covid?

Повечето публикувани проучвания посочват, че 10-20% от заразените страдат от Long Covid.

Как България може да стане предпочитана туристическа дестинация за рехабилитация след заболяване от Covid -19 и свързаната с него хронична умора
Засега не е ясно кои групи пациенти все още се борят с дългосрочни ефекти седмици и месеци след възстановяване. Известно е, че в повечето случаи пациентите в интензивно лечение се възстановяват по-дълго. Така че повече от 80 процента от тежко болните след три месеца имат проблеми в резултат на коронавирусната инфекция. "В момента изглежда, че възрастните хора, пациентите с предишни заболявания и пациентите с по-тежко протичане са по-склонни да получат последващи увреждания", казва пулмологът.

Но са възможни и дългосрочни последици при по-леко преболедуване. Много пациенти, които се оплакват от симптоми на Long Covid, са имали леко протичане на болестта. Често това са млади пациенти без предишни заболявания или рискови фактори. Тъй като дори при леки курсове вирусът може да премине кръвно-мозъчната бариера и например да промени усещането за вкус и обоняние. В повечето случаи тези симптоми отшумяват в рамките на две до три седмици, но това може да доведе и до по-продължително разстройство.

Дългосрочни ефекти след коронална инфекция

Дори ако вирусът вече не се открива и отдавна е изчезнал от тялото, много от засегнатите все още не са здрави. Най-честите оплаквания след преживяване на коронарна инфекция включват:

 • Нарушения на обонянието и вкуса
 • Постоянно изтощение и умора
 • Затруднено дишане
 • Болки в ставите
 • Често нарушена белодробна функция

„Най-често наблюдаваме белодробни дългосрочни ефекти, тъй като са засегнати предимно белите дробове. При рентгеновите снимки често виждаме белези в белодробната тъкан след болест на Covid-19, които все още не знаем дали някога ще изчезнат отново. Това засяга особено пациентите, които трябваше да бъдат напълно здрави“, казва проф. д-р Волфганг Галетке.

Както пациентите, които са били излекувани, така и тези с пневмония в резултат на Covid-19, страдат от задух, намалена работоспособност, задух при упражнения или постоянна кашлица. Тези, които са се възстановили, често показват намален обем на белите дробове.

Неврологичните увреждания не са необичайни.

Чест симптом при Covid-19 е загубата на вкус и мирис. При някои пациенти този страничен ефект продължава седмици и месеци.

Други хора страдат от световъртеж. Намалената памет или изразената липса на концентрация обаче също са възможни последици от инфекцията.

Нервна и мускулна слабост

Особено след продължително интензивно медицинско лечение, пациентите показват типична нервна и мускулна слабост, която се нарича невропатия или критична болест. Лекарите по интензивно лечение вече познават тази слабост от други клинични снимки с дългосрочни вентилатори. Решаващият фактор тук не е инфекцията на Sars-CoV-2, а дългосрочната вентилация. 

 • Нарушения на кръвообращението

"Друго следствие са нарушенията на кръвообращението в ръцете и краката", каза лекарят. Те възникват по време на интензивно медицинско лечение, по време на което Sars-CoV-2 може да доведе до нарушения на микроциркулацията, т.е. нарушения на кръвообращението в малките артерии.  

Професор д-р Волфганг Галетке има собствен опит: Двама пациенти вече са лекувани в болницата Hagen-Ambrock, на които е трябвало да се ампутират пръстите на ръцете и краката след преживяване на болестта на Covid-19.

 • Хронична умора

Постоянното изтощение и умора е възможна последица от Covid-19.

"Умора" е медицинското наименование за хронична умора. Вече е известно от други заболявания, които са били свързани с продължително интензивно медицинско лечение. В някои случаи умората може да бъде и страничен ефект от хронични заболявания като рак, ревматизъм и СПИН, или може да възникне в резултат на химиотерапия.

„Засегнатите се оплакват от безразличие, нарушения на съня, липса на физическа и умствена работоспособност и изместен ритъм ден-нощ“, казва проф. Галетке.

Предполага се, че не самият вирус води до синдром на умора, а по-скоро възпалителна реакция, причинена от вируса. Това води до отделяне на възпалителни вещества в организма, което може да причини продължителни промени в практически всички органи. Въпреки че човекът вече е здрав, изглежда, че възпалението все още тлее в тялото.

Досега синдромът на изтощение е малко изследван, така че лекарите не знаят точно какво се случва в тялото и каква роля играе Covid-19.

Допълнителни последващи щети след Covid-19

Възстановените също се оплакват от депресия, неясни кожни промени или сърдечни аритмии. Някои пациенти съобщават за „усещане за парене“ в гърдите.

Разнообразието от дългосрочни последици и съпътстващи заболявания показва с какво засегнатите трябва да се справят с ежедневието си, въпреки че са преживели болестта на Covid-19. Тъй като Sars-CoV-2 е нов тип коронавирус, хората, които са се възстановили, или лекуващите ги лекари не знаят дали симптомите са постоянни.

 • Активни органи и психика за възстановяване

Основната цел е да се лекуват пациенти в острата фаза на заболяването по такъв начин, че последващите увреждания да се избягват, доколкото е възможно. Стационарната или амбулаторната рехабилитация е подходяща за пациенти със съпътстващи симптоми след остро лечение. Има и амбулаторни специалисти, които могат да осигурят консултации за синдром на умора или за психологически последствия като депресия и тревожни разстройства. „Помага на много пациенти, ако могат да споделят и обсъждат с някого своя опит и спомени от коронарната си болест“, казва проф. Галетке. Главният лекар помни по-специално двама пациенти: От една страна, пациент, който заразил майка си, която след това починала от Covid-19. От друга страна, пациентка, която е била контактна и е трябвало да го преживее след допира, а съпругът й, който също е бил заразен, е починал междувременно. „В такива случаи е важно да се излекува и душата“, казва проф. д-р Волфганг Галетке.

Проверка след COVID-19

 • Какви тревоги и страхове имат пациентите с Long Covid?

„Някои от пациентите са загрижени дали някога ще могат да възвърнат пълния си физически или умствен капацитет, или ще имат дългосрочни ефекти. Освен това изпитват страх за работата си - особено при продължителни заболявания”, казва проф. Галетке.

Повечето пациенти с Covid-19 вероятно ще се възстановят. Всеки, който е оцелял от инфекцията и страда от последващи щети, трябва да потърси медицински и/или психологически съвет. Това първоначално е възможно и в практиката на общопрактикуващия лекар, за да се облекчат поне физическите оплаквания. За да се намалят дългосрочните психологически последици, трябва да се консултират със специалисти.

Рехабилитация след COVID-19

 • Здраве на сърцето след коронална инфекция
 • Бъбречно здраве след коронална инфекция

Sars-CoV-2 не е чист респираторен вирус, но може да засегне няколко органа, включително бъбреците. При около 60% от страдащите от Covid е доказано високо вирусно натоварване в бъбреците. Това е индикация, че вирусът може да увреди директно бъбреците.

Изследванията на кръв и урина при пациенти с Covid-19 показват сравнително често необичайни анормални стойности на бъбреците. По-специално, пациентите с предишно бъбречно заболяване са по-склонни да имат тежко протичане на инфекция с Covid-19. Прилага се и обратното: някой, който се разболее сериозно с Covid-19, страда от остра бъбречна недостатъчност в половината от случаите. Голям брой пациенти с Covid с пневмония, които трябва да бъдат вентилирани, имат остра бъбречна недостатъчност. При около 30% бъбреците са толкова силно увредени, че се нуждаят от диализа.

Има много причини за увреждане на бъбреците. Прякото им увреждане от вирусна инфекция не е единствената причина за увреждане на бъбреците в хода на болестта Covid 19. Много пациенти с тежко протичане на Covid, които се нуждаят от интензивно медицинско лечение, често имат много ниско кръвно налягане и се нуждаят от много лекарства, като антибиотици, болкоуспокояващи или диуретични лекарства, които могат да увредят бъбречната функция. Но кървенето може да бъде силно увеличено при Covid-19-страдащите, като се образуват съсиреци и се запушват кръвоносните съдове. Това може да се случи и в бъбреците, което може да доведе до малки инфаркти в бъбречната тъкан.

Всички тези остатъчни заболявания след Covid-19 и синдромът на Long-Covid в България са напълно лечими и предотвратими, чрез профилактика и рехабилитация с природния  ресурс минерална вода, съчетано с климата и релефа.

 

История на балнеолечението, рехабилитацията и възстановяването на човешкото тяло с минерални води

Как България може да стане предпочитана туристическа дестинация за рехабилитация след заболяване от Covid -19 и свързаната с него хронична умора
От далечното минало минералната вода и калта се използват в България за терапевтични цели при балнеолечения. Ползите от горещите извори по отношение на тяхната лечебна и духовна сила са известни в България от древни времена. Естествените минерални извори, като тези на градовете Сердика (София), Пауталия (Кюстендил), Германея (Сапарева баня), Августа Траяна (Стара Загора), Център (Сандански), са били известни и са използвани от древната цивилизация на траките, които са обитавали района на България 2000 години преди Христа. И по-късно тези води се използват по време на римското владичество. Хой - Хисаря, Баня - Бургас, Сливен са били центрове от голямо значение за балнеолечението.

Поредица от археологически находки свидетелстват за развитието на хидротерапията в днешните български земи. Древните траки (предци на днешните българи) обожествяват течащи води; древните гърци строят „нимфеуми“ - паметници в чест на нимфи, около минерални извори, където  извършват религиозни и лечебни ритуали.

По време на Римската империя се създават селища около минерални извори и кални полета, които стават здравни, спортни, културни и административни центрове, използвани от войниците за почивка, терапевтично лечение и развлечения. Поредица от археологически находки и древни хроники предоставят доказателства за съществуването на тези балнеоложки центрове в Хисаря, Кюстендил, Сандански, Вършец и Варна и тяхната традиция в терапевтичното използване на вода и кал достига до наши дни. Също в древна Гърция бащата на медицината, Хипократ, е първият, който въвежда възстановяването и лечението с минерална вода. По време на първите гръцки олимпийски игри спортистите укрепват телата си след силови упражнения в естествени горещи извори. Те комбинират лечебните сили на терпентиновото масло (което използват за покриване на телата си, за да загреят мускулите преди състезание) с лечебните сили на минералната вода.

С нашествието си на Балканския полуостров през 1 век от н.е. римляните започват да строят бани в близост до естествени минерални извори. Изградени са сгради и горещи извори в чест на боговете - лечители и насърчителите на лековитата вода в България. Наричат ги Асклепион-и на името на Асклепий, богът на медицината, и са покрити с изящни римски мозайки.

Има интересни факти за използването на минерална вода в балнеолечението през Средновековието, по време на Първото и Второто българско царство. Докато сред западните държави от онова време балнеолечението почти не се практикува, в България то вече е широко разпространено.

Град Хисаря - известен в древността като „Градът на императорите“ или Диоклецианополис, носи името на римския император Диоклециан и се превръща в един от най-големите центрове за възстановяване на здравето в Римската империя поради лечебната сила на минералните му води. Днес Хисаря е един от най-посещаваните градове в страната за здравен и уелнес туризъм.

Кюстендил - в този град има добре запазени археологически елементи от римски стени и части от римските бани, които си струва да се видят. До днешния град Кюстендил е построен най-големият асклепион (на гръцки: лечебен храм) на Балканите. Той е лечебен храм, посветен на бог Асклепий, бог на медицината и лечението. Традицията да се използват лечебни минерални води се запазва жива по време на Османската империя, когато са построени голям брой бани с минерална вода, някои от които все още се използват.

В края на 19 век и началото на 20 век туризмът в България постига значителен напредък. В цялата страна са построени много модерни бани, от Западна Европа са събрани знания и технологии, а балнеологията и спа центровете се превръщат в наука. Днес комбинацията от изобилие от природни ресурси, дългогодишен научен опит, нови технологии и прилагането на най-добрите европейски практики прави България водеща държава в развитието на здравния и уелнес туризъм в Европа. Не по-малко значение имат географското разположение и туристическите ресурси за предотвратяване, възстановяване след заболяване от Covid-19 и рехабилитация на хронична умора, телесен дистрес, заболяване на бъбреците и надбъбречната жлеза, на периферна нервна система, опорно-двигателната система, белодробни заболявания и горни дихателни пътища.

Териториално разнообразие на природни ресурси в България играе най-голяма роля при рехабилитация след боледуване от Covid-19 и неговите разновидности и спомага за предотвратяване на съпътстващите заболявания след лечението му.

 

Минералните води в България

България е на второ място в света по ресурс на  минералните води с различни химически свойства.

На територията на България има около 200 района с общо над 520 минерални извора, с представители на всички известни класове минерални води. Важна характеристика на българската минерална вода е, че 70% от нея е слабо минерализирана, т.е. минералното съдържание е по-малко от 1000 mg/l. По този начин тази вода може да се пие дълго време, без да представлявате риск за здравето.

По-голямата част от минералната вода в България е термална (гореща), с естествена температура между 37°С и 100°C. Съдържа малки количества минерали, богати на биологично активни микроелементи, което ги прави много полезни за пиене. Когато човек е здрав, този ресурс е полезен за предпазване от болести, а когато става въпрос за пациент, е полезен за подпомагане на оздравителния процес в организма.

Минерални горещи извори се образуват дълбоко в земята. Необходимите условия са високи температури, високо налягане и липса на контакт с атмосферния кислород. Следователно тези води имат по-изразени биоенергийни и електромагнитни свойства и по-висока разтворимост. Бързо променящите се структурни състояния на водната молекула са гаранция за нейната голяма биологична активност и биологичен ефект върху живия организъм, които разграничават минералната вода от чистата вода.

Известни са много видове минерална вода, ползите от горещите извори варират в зависимост от техния състав, температура и т.н., а времето може да се загуби, ако човек не използва водата, която е най-подходяща при различни заболявания.

Първият и най-лесен за гледане знак е температурата, с която те извират от земята. Водата се счита за студена под 20° С, хипотермична от 21°С до 32°С, изотермична от 33°С до 37°С и хипертермална над 37°С. И така, горещи извори с широко приложение при хората, растенията и козметиката имат постоянна температура над 20°C, когато излизат от земята.

Как България може да стане предпочитана туристическа дестинация за рехабилитация след заболяване от Covid -19 и свързаната с него хронична умора
Най-горещият термален извор в България е гейзерът в Сапарева баня. Със своите 103 градуса по Целзий той е най-горещият гейзер в Европа и единственият активен гейзер в континентална Европа. Топлите извори в България преобладават на юг, а студените - на север.

Минерален състав на българските горещи извори

Минералните води се различават и по активната реакция (рН) – води с много кисела (рН по-ниска от 3,5), с умерена киселинност (рН 3,5 и 5,5), с леко кисела (рН 5,5 и 6,8) до неутрална (рН 6,8 а 7,2), със слабо алкална (рН 7,2 до 8,5), умерено алкална (рН 8,5 до 9, 5) или със силно алкална реакция (рН превишава 9,5). Повечето води в България са алкални, като тези в Софийския, Велинградския, Хисарския, Кюстендилския и други региони. Те са подходящи за консумация от здрави и болни хора (виж по-долу).

Съставът на минералната вода се определя въз основа на съдържанието на аниони и катиони. Това е важно: показва кои минерали са богати и в кои случаи полезни. Всеки елемент: въглеводород, сулфат, хлорид, натрий, калий, магнезий и др. - има своите предимства, диагностициран къде е полезен и кои са най-добрите начини за използването му - външно и вътрешно.

Термалната вода също е богата на различни микроелементи - желязо, йод, бром, арсен, метасилициева киселина, флуор, бор, литий, кобалт, мед, цинк, манган,  стронций, барий, молибден и други. А най-често лечимите газове са въглероден диоксид, сероводород и радон.

От друга страна, съдържащият се в минералната вода природен газ е наистина дар от природата. Газираната вода съдържа повече от 400 mg въглероден диоксид на литър, а в някои случаи достига над 1400 mg/l. В Михалково има извори с газирана вода (Смолян), в Стефан Караджово (Ямбол), Илиянци и др. Натуралната минерална газирана вода утолява жаждата повече от изворната вода, тъй като въглеродният диоксид стимулира вкусовите пъпки и предизвиква слюноотделяне, което намалява сухотата в устата и намалява чувството за жажда.

Сярната (сероводород) минерална вода не образува мехурчета, има противовъзпалително действие, антиалергично и детоксикиращо в случай на отравяне с тежки метали, стимулира регенерацията на нервите и съзряването на стволовите клетки. Съдържанието на сулфид в минералните води в България е по-високо от 10 mg/l. Среща се в курорти като София, Сапарева баня, Кюстендил, Вонеща вода (Велико Търново), Видин, Сланотран, Кошава (Видин), Благоевград, Шабла, Русалка (Добрич), Дългоделци (Монтана) и други.

Сярната вода за инхалация има противовъзпалителен ефект в дихателните пътища. Те също така стимулират детоксикационната функция на стомашно-чревния тракт срещу вредното въздействие на алкохолизма. Те се използват при гинекологични заболявания, кожни, сърдечно-съдови, метаболитни, травматични и ревматични заболявания. Сярната вода е особено полезна за възстановяване на физически стрес и мускулна умора при професионални спортисти.

България е особено богата на третия вид газирана минерална вода: с радон. Има повече от 25 източника в страната. Съдържанието на радон в тези води е по-голямо от 180 Bq/l. Те могат да се пият за кратки периоди от време в умерени количества, но не се бутилират, защото са радиоактивни и защото радонът се разгражда за приблизително 24 часа, когато излиза от земята и губи свойствата си. Те се използват главно за локално приложение: за лечение, профилактика, възстановяване и подмладяване. Радоновите водоизточници се намират в Наречен - там, където съдържанието е по-високо, Велинград, Момин проход, Марикостиново, Павел баня, Стрелча, Брезник, Долна баня, Баня (Благоевград), Пчелин и др.

Как България може да стане предпочитана туристическа дестинация за рехабилитация след заболяване от Covid -19 и свързаната с него хронична умора
Хисаря е известна със своята минерална вода, която е особено подходяща за лечение на бъбреците. Всъщност тук съществува най-странният музей в България - експозиция на камъни в бъбреците, показваща 12 000 броя, извлечени по време и след леченията в балнеолечебния комплекс Хисаря, като най-голямото парче е с тегло 560 грама. Водата на Хисаря се състои от въглеводороди. Леко минерализираната въглеводородна вода е много полезна за пиене, въпреки че е леко минерализирана, тя е идеална за използване на открито в басейни и вани.

Въглеводородни води

Въглеводородни води има в София, Панчарево, Илиянци, Мрамор, Биримирци, Чепинци, Нови Искър - Курило, Требич, Гнилияне, Ал. Войков, Меричлери, Михалково (Смолян), Генерал Тодоров (Благоевград),  Голямата Фуча (Кюстендил) и др. Много често те се комбинират с натриеви аниони, магнезий и сулфат. Особено подходящ за рехабилитация чрез пиене, плуване, подводна кинезитерапия и други балнеолечебни процедури за професионални спортисти и хора, които работят интензивно физически или психически. Възстановява киселинния алкален баланс в организма, премахва лактата и вредните метаболити от кръвта, особено след тежки физически натоварвания.

Солена минерална вода

Солената хлорирана вода е широко разпространена в България (натриева минерална вода). Тя може да се смесва с други катиони и аниони: Cloromagnesio, Chlorate и други подобни. Тези води подобряват работата на жлъчката, действат противовъзпалително за стомаха, червата, дихателните пътища (отхрачващо) и други органи и системи. Те стимулират кръвоснабдяването на кожата, мускулите и ставите. Използват се и при неврологични заболявания, гинекологични, сърдечно-съдови и заболявания на опорно-двигателния апарат. Хлорираната вода е идеална за здрави хора, които обикновено се втвърдяват и укрепват тялото и се възстановяват по-добре. Още от 25 тези минерални извори се намират в курортните места. Най-известните са в Ново и Старо Оряхово, Мирово, Шкорпиловци, Сланотран и Видин.

Сулфатна минерална вода

България има повече от 20 извора на питейна сулфатна минерална вода, която се използва и за напояване. Тя има инвалидизиращ ефект. Повишава стомашно-чревната активност, подобрява жлъчните процеси и секрецията на панкреатичен сок и ензими. Слабителните й ефекти, детергентите и детоксикантите са ценни. Те са полезни за хора, които са подложени на силен физически стрес, като подпомагат метаболитните процеси в организма. Можете да намерите тези предимства в Овча купел (София), Меричлери, Брезник, Илиянци, Хюгелшаф, Горно Уйно (Кюстендил), Харманли, Полски Тръмбеш, Шипково (до Ловеч), Ресен (Велико Търново), Горник (Плевен), Мараш (Шумен ) и други.

Водата може да бъде твърда и мека, но не забравяйте какво определя това. Колкото повече калций и магнезий съдържа тази естествена течност, толкова по-твърда е водата. По този начин "Dura" може да не е най-добрият приятел на пералнята, но ако наличието на йони в нея е по-малко от 1 грам на литър, е важно за човешкото здраве.

Калциевата минерална вода

Калциевата минерална вода участва в структурирането на костите и зъбите. Малко известен факт е, че най-добрият начин да си набавим необходимия калций, е да пием тази минерална вода. Калцият се усвоява по-добре от тялото от тези води, отколкото ако сте яли сирене, кисело мляко или прясно мляко. Водите на Панчарево, Брезник, Славяново (Плевен), Мараш, Овча могила, Полски Тръмбеш и Шипково са богати на калций. Те се използват за пиене, дишане и на открито (тоалетни, басейни ...). Извличат излишните течности от тъканите, действат спазмолитично, противовъзпалително, отхрачващо и антиалергично. Намаляват стомашната секреция и чревната перисталтика. Калциевата вода се използва широко при пациенти с подагра, хронично отравяне с олово, рахит, остеопороза.

Магнезиевите води

Магнезиевите води имат своите предимства. Открити са в градовете Панчарево, Българене, Пелово (Плевен) , Девенци, Куршуна (Ловеч), Единство и Ресен, Брезник, Поморие, Длагнево (Стара Загора), Горни Лом и Чуковец (Силистра). Магнезият участва в повече от 300 ензимни реакции в организма. Тези води понижават нивото на холестерола, предотвратяват камъни в бъбреците и имат антитоксичен ефект поради тежките метали. Препоръчва се за активни спортисти за подобряване на мускулната функция и предотвратяване на крампи и скованост.

Акротермални извори на България

България е много богата на акротермални извори, има повече от 60. Тези извори се характеризират с температура над 20 градуса по Целзий и ниско съдържание на разтворени минерали. Те са топли до 45 градуса или над 45 градуса. Води над 45 градуса могат да бъдат намерени в Горна баня, София, Хисар, Панчарево, Велинград, Белчин, Марикостиново, Сандански, Варвара - Пазарджик и други. Топли до 45 градуса са водите в Банкя, Баня – Пловдив, Вършец, Княжево и др. Тези леко минерализирани води имат различни профилактични и лечебни ефекти: общо подобряване на тялото, повишаване на имунната система, имат противовъзпалително, диуретично, нетоксично действие, подобряване на кръвообращението. Препоръчват се за лечение на неврологични разстройства, гинекологични, бъбречни, сърдечно-съдови, ендокринни, метаболитни, подагра и мускулно-скелетни нарушения. Те са особено подходящи за масивна профилактика и комбинацията от пиене с упражнения в басейн с такава вода е изключително полезна.

Извори с вода, богата на микроелементи

Природата щедро е осигурила България с вода, течаща от дълбините, и с ценни биологично активни микроелементи като йод, бром, арсен, желязо, силиций, флуор и други микроелементи като мед, кобалт, цинк.

В България йодната вода е под формата на йодид, който се абсорбира добре от тъканите, преминава през кожата и лигавиците и има висока мембранна пропускливост. Подобрява периферната циркулация, понижава кръвното налягане и холестерола, има антисклеротичен ефект, а йодният йон има затоплящ ефект върху кожата, помага при кръвообращението. Може да се пие йодна вода, полезна е и за къпане и вдишване, също за пиене (стоматологична и гинекологична). Йодната вода се използва по-широко в неврологията, мускулно-скелетните, гинекологичните, белодробните и сърдечно-съдовите заболявания. Йодна вода е открита в Шкорпиловци, Старо и Ново Оряхово (Варна), Дългоделци (Монтана), Шабла и др.

Желязна вода има в Долно Уйно и Брезник. Тя лесно се абсорбира в лигавицата на стомашно-чревния тракт. Желязото се усвоява по-добре от организма от минерална вода, отколкото от лекарства и хранителни добавки. Желязната вода се прилага главно чрез пиене. Тя е важна за хемоглобина, дишането и анемията.

Има много източници на води със силициеви минерали: повече от 90.

Това им позволява да бъдат широко използвани както лечебно, така и профилактично, главно външно. Най-известни са тези от Сандански, Огняново, Пчелин, Велинград, Мрамор, Девин, Ягода. Силициевите води са подходящи срещу хронични отравяния с тежки метали, при стомашно-чревни заболявания, хепатобилиарни и кожни, гингивит, кариес и артериосклероза.

Минералните източници на флуор в България надвишават 120.

Ще ги открием в Овощник (Стара Загора), Сандански, Хисаря, Стралджа, Пчелин, Градешница и др. Те участват в обмена на фосфати и по-специално в свързването на тъканите с калциев фосфат. Влияят върху структурата и растежа на зъбите, костите и ноктите. Препоръчват се след костни фрактури. Флуорът стабилизира урината и противодейства на образуването на камъни в тялото.

 

В заключение

Както знаем, балнеопрофилактиката и балнеолечението могат да се използват външно и вътрешно. Важно за терапевтичния ефект е промяната в йонизираните минерални компоненти (ако те не са йони, просто не могат да преминат през кожата) и лечебни газове от вода през здрава кожа, не повредени. Минералните вещества в термалната вода проникват през кожата и кръвта. Те се пренасят от кръвта и действат като цяло в тялото и селективно върху органите и системите, за които са предназначени.

Балнеотерапията и ползите от термалната вода имат много силно влияние върху половото влечение при всички живи същества.

И да не забравяме: за да се максимизират ползите от горещите извори за тялото, трябва да се извършват балнеологични процедури след консултация със специалист.

Ето част от  нашите специализирани курорти, в  които има модерно изградени и изграждащи се балнеологични центрове с модерна апаратура за физиотерапия и рехабилитация за различните видове заболявания, съчетани с минерална вода , лечебна кал и високо йонизиран въздух: 

 • София - със специализирани болници за физиотерапия и рехабилитация.
 • Хисаря - Mинepaлнaтa вoдa нa Xиcapя мoжe дa ce пoлзвa кaтo тpaпeзнa и зa пpoфилaктикa нa: cтoмaшнo-чpeвни зaбoлявaния; бъбpeчнo-кaмeннa бoлecт и бъбpeчнo-ypoлoгични зaбoлявaния; жлъчнo-кaмeннa бoлecт; зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт; гинeкoлoгични зaбoлявaния; cтoмaтoлoгични зaбoлявaния и пpoфилaктикa нa зъбния кapиec, xpoничнa интoкcикaция c тeжки мeтaли и фapмaцeвтични пpeпapaти.
 •  Велинград – Kypopтът e пpoфилиpaн зa лeчeниe нa бeлoдpoбни и cтaвни зaбoлявaния, нa нeвpoлoгични и гинeкoлoгични пpoблeми (в тoвa чиcлo и cтepилитeт), нa бъбpeчни, чepнoдpoбни, cтoмaшнo-чpeвни и мнoгo дpyги зaбoлявaния.
 • Банкя – Πoдxoдящи ca зa лeчeниe нa cъpдeчнo-cъдoви зaбoлявaния, cмyщeния нa нepвнaтa cиcтeмa, нapyшeния в oбмянaтa нa вeщecтвaтa.
 • Moмин пpoxoд - Kypopтът e cпeциaлизиpaн зa лeчeниe нa xpoнични нecпeцифични зaбoлявaния нa диxaтeлнaтa cиcтeмa, зaбoлявaния нa цeнтpaлнaтa и пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa, дeгeнepaтивни cтaвни, кoжни и чpeвни зaбoлявaния. Дoбpи peзyлтaти дaвa и лeчeниeтo нa пocтпoлиoмeлитни cъcтoяния пpи дeцaтa.
 • Нареченски минерални бани -  действа общоуспокояващо и обезболяващо, подобрява сърдечната дейност, разширява съдовете, понижава или нормализира кръвното налягане, усилва пикочоотделянето, обменните процеси и дейността на клетките. Има противовъзпалително действие и подпомага зарастването на раните. Затова той е много подходящ за хора със сърдечни проблеми. Нареченските минерални води се причисляват към газовите (радонови) води, поради съдържанието на газа радон в тях. В умерени дози газът регулира и усилва дейността на тъканите и клетките и благоприятно повлиява нервната система, като я успокоява.
 • Павел баня - Зaбoлявaния нa пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa – вepтeбpoгeнни зaбoлявaния (диcкoви xepнии, cтecнeния нa гpъбнaчнo-мoзъчния кaнaл, paдикyлити, cкoлиoзи, cпoндилoлиcтeзи, cпoндилoaтpoзa, тpaвмaтични yвpeждaния нa пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa); тpaвмaтични yвpeждaния нa цeнтpaлнaтa нepвнa cиcтeмa, пpeдимнo нa гpъбнaчния мoзък; дeгeнepaтивни нeвpoлoгични зaбoлявaния; opтoпeдични зaбoлявaния – пocттpaвмaтични и дeгeнepaтивни cтaвни и пepиcтaвни зaбoлявaния.
 • Сапарева баня - Лeкyвaт ce зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, нa пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa и гpъбнaчния cтълб, пocттpaвмaтични cъcтoяния, opтoпeдични, дeгeнepaтивнo-cтaвни, кoжни и гинeкoлoгични зaбoлявaния.
 • Кюстендил - Дегенеративни и възпалителни заболявания на костно-ставния апарат; артрози, артрити, спондилоартрозни, периартрити, синузити, болест на Бехтерев, травми и състояния вследствие на фрактури; заболявания на опорно-двигателния апарат - артрити, артрози, полиартрити, инфектартрити, спондилози и спондилартрити от инфекциозен, травматичен и обменно-ендокринен произход, заболявания на костите, мускулите и сухожилията, вследствие на травми – дистороции, луксации, фрактури, но не от туберкулозно естество.

Заболявания на периферната нервна система – хронични невралгии, радикулити, радикулоневрити и неврити с различно естество и етиология, дископатии, дискови хернии, плексити и др.

Силикозозастрашени, силикоза 0-1 степен, хронични отравяния със соли на тежки метали – олово, живак, бисмут, вибрационна болест, както и хронично наличие на такива;

Възпалителни гинекологични заболявания от нетуберколозно естество и стерилитет вследствие на възпалителен процес - при жените. При мъжа: хроничен простатит, весиколити, епидимити, патоспермия, мъжки стерилитет, олигоспермия.

Възпалителни алергични заболявания на горните дихателни пътища.

Някои кожни заболявания: състояния след изгаряния на кожата (ръбцови изменения), хронични екземи, невродермити, себороична екзема, псориазис вулгарис, дисхидрози (неусложнени с пиодермия), пруритус, хронична уртикария.

Нарушен глюкозен толеранс. Хипертонична болест в началния стадийЛеки форми на захарен диабет.

 •  Сандански - Kypopтът e cпeциaлизиpaн зa лeчeниe нa зaбoлявaния нa гopнитe диxaтeлни пътищa и бeлитe дpoбoвe oт нeтyбepкyлoзнo ecтecтвo и зa възпaлитeлни дeгeнepaтивни cтaвни зaбoлявaния.
 • Поморие - Курортът Поморие е известен с лечебните кални бани и лечебната луга. Лековитата  поморийска кал е богата на разнообразни, полезни вещества за човешкото тяло. С нея се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система, горните дихателни пътища, гинекологични и кожни заболявания. Минералната вода в Поморие е рядко срещана, защото има ниска минерализация, но оптимално количество магнезий, ценен минерал за организма. Температурата на минералната вода е 20°С. Морето и географската специфика на Поморие формират мек, морски климат. Въздухът е чист и наситен с озон, а край морето с йонни пари. Тези особености имат лечебен ефект върху заболявания на дихателните органи – хронични бронхити, фарингити, синузит и лека форма на бронхиална астма.
 • Вършец -  при заболявания на централната и периферна нервна система, заболявания на опорно-двигателния апарат, така и за пиене- при заболявания на храносмилателния тракт.
 • Трявна – климаториум  с биоклиматичните условия с недразнещи фактори в региона благоприятстват  общо оздравителните програми за рехабилитация и възстановяване на здрави хора през годишната им почивка, за повишаване на резистентността на организма при рековалесценция след прекарани остри заболявания /повишена продукция на интерферон/. Използвани дозирано и правилно, те действат върху различни функции на организма и патогенетични звена при болестни процеси: противоалергично – повишава се неспецифичната хипосенсибилизация при бронхиална астма, стимулиране на липолизата, подобряване на глюкозната усвояемост при диабет, повишаване на кислородното насищане на организма - природна оксигенотерапия и подобряване на показателите на дишане при белодробни болести, подобряване на умствената и физическа работоспособност.

И още по-малко известни, но с модернизирана леглова база и ново технологични рехабилитационни центрове с традиции в балнеолечението и рехабилитацията като: Баня – Карлово, Баня – Смолян, Красновски минерални бани, Костенец, Пчелински минерални бани, Сливенски минерални бани, Старозагорски минерални бани, Бургаски минерални бани, Тузлата, Варненско езеро, Русалка, Овча купел, Баня – Разлог, Добринище, Стрелча, с. Ягода, Чифлика, Шипковскиминерални бани, Вонеща вода, Огняново, Рупите, Шкорпиловци и други.

 

 Антропогенните туристически ресурси заедно приложими с природните ресурси за рехабилитация и на профилактика на Хроничната умора

 • Пътуването и опознаването на различни региони и исторически забележителности добре повлиява на хроничната умора. Ефектът на този ресурс е с цел разнообразяване и откъсване от еднообразието, динамичността и монотонността на работното ежедневие .

С тези  ресурси България е най-благоприятна за рехабилитация и възстановяване на човешкото тяло след заболяването и придружаващите заболявания .

Ползите от лечебно-оздравителния ефект на Синдрома на Long-Covid за туризма

 • Туроператорската дейност:
 • Нов вид туристически продукт
 • Предлагане на допълнителен пакет услуга в различен тип места за настаняване, като СПА И БАЛНЕО хотели, планински хотели, къщи за гости в селските региони , развитие на селския туризъм, винения туризъм, аграрен туризъм, екскурзии и други допълнителни услуги, слабо развити в селските региони.
 • Уплътняване на крилата извън сезона в сезонните хотели за постигане на целогодишна заетост.
 • Хотелиерска дейност:
 • С изграждането на голям брой хотели и с добре оборудвани бази за настаняване България като цяло се установява на туристическата карта на света и с туристическите си ресурси дава предимство за развитието на нови лечебно-оздравителни програми в различните видове туризъм.
 • Развитие на селския туризъм и къщите за гости.
 • Развитие на аграрния туризъм с изградените ферми и прилежащи към тях места за настаняване - лечение  ЧРЕЗ ТРУД.
 • Опознаване на местните традиции и култура.

С развитието на лечебно-оздравителни програми за възстановяване, с развитието на здравния туризъм, България ще се нареди като водеща дестинация в световен мащаб. Предимствата за икономиката няма да бъдат само за сферата на туризма, а и за селското стопанство, транспорта и др. С развитието на тази програма ще се повиши броят на заетите лица в туризма и другите съпътстващи отрасли. България ще бъде в полезрението на много голяма аудитория като брой туристи. Чрез създаване на индивидуални програми за всеки регион с местоположението на местата за настаняване, ще се развият като туристически райони малко известни региони и общини .  

България като туристическа дестинация е единствена по рода си  за лечение, профилактика и рахабилатация след заболяване от  Ковид-19 и неговите съпътстващи заболявания, увредили човешкия организъм. Дадените ни природни ресурси и най-вече лечебните свойства на минералните ни води и техните свойства за лечение, съчетани с климата и релефа, са ключовият природен ресурс за здравния туризъм.

При създалите се вследствие на пандемията обстоятелства туризмът, както е известно, е най-засегнатият отрасъл в световен мащаб. С природните си богатства България има най-благоприятните условия за лечение и предотвратяване на съпътстващите заболявания, която я прави топ дестинация в световен мащаб.

Кратка статистика и приходи при посещение на 5% от оздравелите при 10 нощувки. Приходите са в лева.

 Държава

Брой на заразените

Оздравели

     

Франция

5 408 606

4 243 176

     

Русия

4 736 121

4 361 807

     

Турция

4 501 382

3 909 935

     

Великобритания

4 398 431

4 171 798

     

Италия

3 920 945

3 330 392

     

Испания

3 456 886

3 156 955

     

Германия

3 234 935

2 845 300

     

Общо

 

26 019 363

5%

10 нощувки

80 лв. на нощувка

     

1 300 968

13 009 680

1 040 774 400

 

В статията са използвани материали: на проф. д-р Волфганг Галетке, медицинско списание „Lancet", книгата „Вземи почивка и реактивирай“ с автори  д-р Нацов и Ст. Стефанов, д-р Георги Максимов и статии от интернет.

 

Автор: Стефан Стефанов – специалист туризъм

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

здравословно - АРХИВ

Как ще промени туризма новото лекарство за отслабване Ozempic [04.12.2023] Учени обясниха какво причинява главоболието от червено вино [20.11.2023] Ваксината на "Бионтех" срещу рак спира растежа на тумора [26.10.2023] Един на всеки пет души, които се заразяват с вируса COVID-19, не се разболява. Защо? [19.09.2023] Учените смятат, че съставката таурин в енергийните напитки може да забавя стареенето [06.08.2023] Италия обяви оранжева тревога за горещини за 14 града [24.06.2023] Дневната дрямка е полезна за мозъка [20.06.2023] Откриха „много важен“ протеин, който може да удължи живота ни и да се бори с рака [21.05.2023] Къде в Европа хората се хранят най-здравословно? [08.05.2023] „Яжте тази храна, за да намалите риска от сърдечен удар“ [31.01.2023] Чаят предпазва от деменция и Алцхаймер [05.01.2023] Черната смърт отпреди 700 години засяга здравето ни и сега [20.10.2022] Плодовете годжи бери предпазват очите от дегенерация [14.09.2022] Добиха залена сол от растение, което обитава Атанасовското езеро [15.08.2022] Хапчета за дълголетие: ще стане ли факт библейският мит за Матусалем [29.07.2022] Пътувайте до една от тези Сини зони, за да научите тайната на дълголетието и здравословния начин на живот [21.04.2022] Хобитата, упражнявани заради локдауна, са следващата голяма тенденция в туризма през 2022 г. [26.02.2022] Две трети от страничните ефекти на ковид ваксините са причинени от „ефекта на ноцебо“ [21.01.2022] Омикрон ще изведе Covid-19 от фазата на пандемията [12.01.2022] Ваксините срещу коронавирус намаляват риска от продължителен Covid [02.09.2021]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (27)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2