Потребител: анонимен

България

Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България

28.06.2021 18:52 - Илия Тодоров

Гайда фестивал в град Нови Пазар нагледно показа как се привличат посетители и се запълва съществуващата туристическа база. [... ]

По българските маршрути на устойчивия културен туризъм

16.10.2017 16:06

Свеженският кмет "Принц Датски" и художничката Яна от "Ян махала" укрепват вярата ни в непреходната българска виталност. [... ]

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

09.04.2017 17:18

Въпреки студеното време, из култовото Средногорие плъпнаха семейни и училищни екскурзии с деца. [... ]

- a a a + |
 

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

07.05.2021 18:36

В "търсене на корените" с мярка между историческата конфабулация* и непреходните материални свидетелства на българския дух посетихме в празничните дни Дряново и Килифрево.

Спомени от ученическите екскурзии, ковид разхлабване за Гергьовден и откраднати табели по пътя към култовия ресторант "Малък Интер" във ВеликоТърново ни водят през някога славни околийски градчета, притихнали в исторически компромиси и очакване за окрупнени евросъюзни общини.

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

В пътеводителите от времето на соца град Дряново се е славел с вагоностроителен завод (основан през 1921 г.), който в наши дни е музей, логично и съвсем по български затворен в празнични дни. През решетъчната ограда все пак разглеждаме някогашни "лонг-дистанс" спални вагони, движили се по линията София-Силистра, които не са нашарени с вандалски "графити". Пак през оградата, в двора на музея виждаме гърба на бюст (може би на основателя на предприятието?), който гледа към дълъг и поучителен лозунг "Задружното търсене корени в миналото дава гаранция за народното оцеляване в бъдещето", изписан на заводската сграда.

В гравитиращото пак към старопрестолния Търновград селище Килифарево виждаме друг огромен надпис с великденско църковно послание върху внушителната предвоенна сграда на читалището. Пред тази религиозно-архитектурна композиция стои в цял ръст партизански бюст, чиято паметна плоча вероятно е заменена с кратко философско послание-призив "Края на битката" и запазено името на увековечения.

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

Историческата правда при всички случаи изисква да отбележим, че държаният като тояга съветски автомат "Шпагин" по никой начин не е бил на партизанско въоръжение преди 09.IX.1944 г.

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

Тъжната руина на ярък архитектурен паметник от 1922 г. при панорамния пътен завой в Килифарево. Снимка: Болярски новини

На същия площад в Килифарево има и бюст на пребивавал на Запад "ръководител на революцията през 1923 г.", който дори с новоиздигната "западняшка" къща не успял да задържи доведената австрийска невяста, та сам погинал в нашенската гражданска война. При 15-20 живи наследници пред пълно погиване е и самата внушителна и до днес сграда.

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

Без да се измъкваме "по килифаревски" от темата за дошлото "крайно време" за балансиран исторически копромис, поне в името на обективния туристическо-познавателен наратив, връщаме се към празнично безлюдния център на Дряново. На неокласическата, запомняща се типова "Съдебна палата" има паметна плоча за друг килифаревец,"загинал на това място в защита на работническо-селската власт през 1923 г."

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

Дряновският "Храм на правосъдието" вероятно е строен след 1934 г. и при все текущата БГ-политическа обстановка вярваме днес в Дряново да разследват и съдят "В името на народа".  Мотивация за това очакване дава и паметна плоча с барелеф върху съседната сграда на общинската администрация, от която е видно, че друг бележит  дряновец е бил кмет на "първата социалистическа община през 1894 г." 

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

При затворени музей/галерия в Дряново, поне паркингът пред общината в празничен ден е безплатен. Спокойно оглеждаме  каменна "Триумфална арчица", може би с функция на военен паметник, на който пак вероятно по историческо пристрастие на странично кюше има единствено плоча на "загиналите в Отечествената война".

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

Христоматийната часовникова кула в Дряново автоматично подсеща за архитектурната свързаност на градчето с Колю Фичето, чийто мост лесно се открива по добре поставени указателни табели. Архитектурно-строителната нашенска гордост (съвременник на инженерните чудеса от Запада)  следва да снимате откъм задната му страна, тъй като откъм центъра на града в кадър се набива щръкнал бездействащ фабричен комин от социндустриалната епоха.

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

Обикалянето на моста откъм пресъхналата чешма на отец Матей Преображенски - "Миткалото" ще покаже ракурс към скорошен стенопис, дело на великотърновски студенти, както и характерна композиция "Щъркел на сухо дърво" от неиздържалия постсъветско заселение в Дряново руски художник Брилков.

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

Под изоставения комин безпланови грозни сгради от соца тъжно допълват рушащата се стилна бизнес сграда от времето на "буржоазни" дряновски предприемачи, които може да не са "пострадали от мероприятията на народната власт", тъй като сега 50-тина наследници се карали за архитектурния паметник.

На връщане от КолюФичевия мост приложна артистично-художествена хрумка на местен дряновски "чешит" укрепва вярата в непреходната виталност на българския дух: от скелето на дворната му "асма" (грозде) висят "втора употреба" тенекии за сирене с вече покарали стъбла от свежонасадени тикви и краставици.

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

Затова не се колебайте, при разумно лятно шофиране към морето, да се отклоните през Дряново и Килифарево в търсене на нашенската мярка между историческата конфабулация и непреходното материално наследство. Така крафт бирата на култовотото заведение срещу музея на Учредителното събрание във ВеликоТърново ще ви изкристализира вниманието върху огромен мраморен къс от фронтон на античен храм, който в други държави или е музейна експозиция, или дори на открито е покрит в стъклена витрина.

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

У нас, освен на старопрестолната великотърновска улица, материалните останки от вековното минало са навсякъде и чакат да станат част от богат туристически продукт. Балансираното преосмисляне  на архитектурното наследство след Втората световна война може да предизвика туристическо любопитство, укрепвайки светогледа на европейското поколение.

 

*Конфабулация – измислица, съчиняване с цел запълване на „празнини“ в паметта

 

Екип на ИНФОТУРИЗЪМ

Снимки: Илия Тодоров

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014] Гълъб Черпоков: На българската туристическа гилдия й липсва единство [07.10.2014] 6 Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”! Добре дошли в Чепеларе и Златоград! [06.10.2014] Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”! [10.09.2014] Малко познати места в Хасковския регион се готвят да посрещат туристи [09.09.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

TUI обяви списък с дестинациите, за които отменя резервации

14.09.2021 17:12

Туроператорът публикува подробности за последните анулации в отговор на продължаващата несигурност [... ]

70% ръст на туристите у нас през летния сезон

14.09.2021 15:59

От май до края на август 3,7 милиона туристи са почивали в страната, от които 1,4 милиона чужденци. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Австрия определи мерките, които ще важат в зимните курорти през предстоящия сезон

22.09.2021 -

В алпийската страна, която се опитва да привлече чуждестранни скиори за първи път от две години, но[... ]

Приета поправка заедно с актуализацията на бюджета спира държавната помощ за туроператори довели туристи с чартърни полети

21.09.2021 -

Обнародваните на 16 септември в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона[... ]

САЩ ще приемат напълно ваксинирани пътници

21.09.2021 -

САЩ облекчават ограниченията за пътуване като отново отварят границите си за посетители от Великобритания,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 8

„Буря в Егейско море: под това название започна акция срещу нелоялни практики в туристическите обекти в Гърция.

04.07.2019 -

Екипи на гръцкото финансово министерство проверяват туристическите обекти на гръцките острови. Цивилни[... ] 1

На поклоннически туризъм по Гергьовден

08.05.2014 -

През Златоград до българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон, преди в него да са пристигнали големците[... ] 1