Потребител: анонимен

злободневно

БТС прие промени в устава си, които й придават статут на спортна федерация

13.06.2021 15:43

На Общо събрание, провело се на 12 юни, БТС поиска от Министерството на младежта и спорта 120 хил. лв. държавна субсидия годишно по подобие на спортните федерации. [... ]

Стоян Василев: Комплексът край „Алепу“ ще е екологичен и зелен

28.05.2021 17:50

Бизнесменът от Приморско Стоян Василев пое изпълнението на един от най-спорните строежи по Черноморието през последната година – бъдещия ваканционен комплекс край „Алепу“. [... ]

Над 4 млн. евро са възстановени на потребителите чрез Мрежата от Европейски потребителски центрове

10.05.2021 13:30

От началото на пандемията през 2020 г. насам потребителите все по-интензивно търсят съдействието на Мрежата от Европейски потребителски центрове по повод трансгранични проблеми с пътуванията. [... ]

- a a a + |
 

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама

29.10.2020 10:32

Тази дългогодишна идея на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) припомня председателят на БХРА Георги Щерев. Но изказва мнението, че ако в настоящия момент на безпрецедентна криза за индустрията тези пари не се харчат правилно, от това няма да има полза.

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама

БХРА настоява само малка част от предвидените за национална туристическа реклама средства да се дават за имиджово промотиране на България като дестинация чрез клипове и други рекламни форми в международни масмедии.

На първо място, най-работещата в кризата мярка, макар и финансирана не от средствата за промоция на България, е да се разшири обхвата на ваучерите за храна и те да станат ваучери за храна и почивка. Така всеки българин ще избира за какво да харчи допълнителните необлагаеми средства към заплатата му.

В кризата, породена от глобалната пандемия, туристическият сектор сега и в близко бъдъще ще разчита основно на българските гости, на съседните пазари от региона, както и на туристи от дестинации, които са отдалечени най-много на два часа полет от страната. Затова и според БХРА, освен плащането на рекламни клипове, има редица други мерки, които биха увеличили ефекта от инвестираните средства за национална реклама, така че да стимулират интереса на туристите и туроператорите към България, обясни Щерев.

От парите за реклама трябва да бъдат отделени средства за финансиране на ваучери за здравна превенция, каквато идея инициираха и от Българския съюз по балнеология и спа туризъм, посочи председателят на БХРА. Според него до подобни ваучери трябва да имат достъп всички българи. По този начин едновременно ще се инвестира в здравето и работоспособността на нацията, а в същото време ще се подпомогне и туристическия сектор, който е сред най-засегнатите от кризата, подчерта Щерев.

Според председателя на БХРА още три важни мерки трябва да бъдат предприети за стимулиране на туроператорите и увеличаване на интереса идващите у нас туристи – да се разшири и усъвършенства помощта от 35 евро за заета седалка в чартъните полети, да се отделят пари за директно финансово подпомагане към туроператорите за всеки пристигнал у нас турист, както и със средства от бюджета за национална реклама да се покрие част от стойността на входящите визи за България.

Относно субсдирането на чартърни полети към България е нужно да се вземе една постоянна нотификация за мярката от ЕК, така че тя да има действие поне 2 години, а не както сега – да се иска зелена светлина от Брюксел на всеки 6 месеца, категоричен бе Щерев. Настоящата ситуация води до забавяне и несигурност при планиране на полетите, тъй като ранните цени за ваканции у нас вече са обявени, а все още няма яснота за това дали довеждащите туроператори ще получават и занапред тези 35 евро на заета седалка, обясни той. Така реално клиентите не ползват това намаление.

От години БХРА настоява директната помощ да е не само за пристигнали със самолет туристи, а за всички чужди гости, избрали да почиват в България. Ние предлагаме да се дават между 10 и 15 евро на пристигнал турист, независимо с какъв транспорт идва, ако той отседне в хотел или друго място за туристическо настаняване поне за седмица, обясни Щерев. И допълни, че подобна мярка може да се финансира именно от бюджета за туристическа реклама. Възможностите на международните туроператори да промотират дестинация България са много по-големи от тези на нашата държава, тъй като те имат опита и каналите за това. И заделени за тази цел тези средства биха били похарчени много по-ефективно и биха довели до по-добър резултат от хвърляните сега милиони за телевизионни клипове, подчерта Щерев.

Третата предложена мярка от БХРА е да се отдели част от бюджета за национална реклама за покриване на поне 50 на сто от цената на издаваните входящи визи за основни пазари, както и да се въведат онлайн процедури, обясни Щерев. И допълни, че тези три мерки всъщност биха имали незабавен ефект и биха довели до ръст в броя на пристигащите у нас гости, докато харчените за рекламни кампании в чужбина средства имат неясни, неизмерими и недоказани ползи.

 

Още инфо:

От БХРА настояват да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърите

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама
Да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърните полети с 35 евро на заета седалка и да се намали бюрокрацията при отчитане на документите, необходими за получаване на помощта. По този начин схемата ще стане по-работеща, ще намалеят административните разходи, помощта ще може да стигне до повече компании и съответно ще допринесе за пристигането на повече туристи в България. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

В момента бюрокрацията при отчитане на броя пристигнали у нас туристи чрез чартъри с минимум зает капацитет от 100 места и отседнали в категоризирани места за настаняване е огромна. Затова и част от компаниите, които бяха планирали да се възползват от тази схема се отказаха, обясни Налбантов. И допълни, че ако искаме помощта да е още по-ефективна задължително трябва да се променят условията по отчитане на докарания брой туристи.

Сега задължително се иска да се представи копие от договора с всеки един клиент или копие от вауера, който се дава на туристите за пакетното пътуване. Това е огромна по обем документация, понякога за хартиени копия в обем 40 000 страници. Достатъчно е да се предостави образец на документа, а цялата останала необходима информация може да се набави от летателните списъци на авиокомпаниите и от регистрите на хотелите. Да не забравяме, че информация за всеки гост и продължителността на неговия престой задължително се подава към ЕСТИ системата, до която достъп имат и от Министерство на туризма, припомни Налбантов. И подчерта, че това прави цялата бюрокрация излишна.

Според Налбантов е необходимо да се увеличи и обема на максималната допустима помощ. Към момента тя е 800 000 евро за целия период на действие на схемата за подпомагане на чартърните полети до 14 май 2022 г. Но според БХРА тази помощ трябва да е неограничена и да е стимулиран всеки, който доведе туристи у нас, особено в такъв тежък за сектора момент. Защото тези пари ще се върнат и то мнократкотно в бюджета, категорични са професионалистите.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

БТС прие промени в устава си, които й придават статут на спортна федерация [13.06.2021] Стоян Василев: Комплексът край „Алепу“ ще е екологичен и зелен [28.05.2021] Над 4 млн. евро са възстановени на потребителите чрез Мрежата от Европейски потребителски центрове [10.05.2021] Селски туризъм след пандемичните ограничения: Широка лъка се отваря на "макс" за туристи [01.05.2021] Зеленият керосин [25.04.2021] Германци пътуват организирано до Москва, за да се ваксинират със Sputnik V [19.04.2021] Как ще влизат туристите в България през започващия летен сезон? [14.04.2021] Хърватия пуска полски туристи без задължителни тестове за коронавирус [10.04.2021] Израел се готви да приеме първите туристи от чужбина през юли [16.03.2021] Да се завърнеш от Занзибар* [10.03.2021] Селски туризъм по време на пандемия [24.02.2021] Евелина Пулева: Не може министърът на туризма да бъде без туристическо образование или стаж [20.02.2021] Гайди звучат в катедрала в Полша [24.01.2021] 1 Балкански "карнавал" с горене на знамето на България [15.01.2021] Министерството на туризма спешно да предприеме действия за осигуряване на сухопътен коридор за централноевропейските туристи до България [14.01.2021] Дали Попова шапка ще се възползва максимално от масовото посещение на туристи тази година? [13.01.2021] WTTC: Туризмът не може да изчака ваксинирането срещу коронавируса [20.12.2020] 1 Какво искат българските приемащи туроператори? [30.11.2020] 1 Въпросът, който не беше зададен [10.11.2020] Всеки пети израелски турист в Анталия се е заразил с коронавирус [07.11.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми вместо да ги решават

13.06.2021 20:42 - Обновена на 15.06.

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите са дискриминационни [... ]

Продължава мярката за държавна помощ за чартърни туристи

04.06.2021 10:41

Министерството на туризма продължава работа по предоставяне на държавна помощ за туроператори, използващи [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

На кръгла маса бе обсъдено мястото на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

14.06.2021 -

На Кръглата маса бяха обсъдени възможностите туризмът да бъде включен в Националния план за възстановяване[... ]

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми вместо да ги решават

13.06.2021 -

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите са дискриминационни[... ]

Дали Booking.com е укривал милиони от данъци?

12.06.2021 -

Финансовата полиция в Генуа, Северна Италия, разследва един от най-големите доставчици на онлайн резервации[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

„Буря в Егейско море: под това название започна акция срещу нелоялни практики в туристическите обекти в Гърция.

04.07.2019 -

Екипи на гръцкото финансово министерство проверяват туристическите обекти на гръцките острови. Цивилни[... ] 1

На поклоннически туризъм по Гергьовден

08.05.2014 -

През Златоград до българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон, преди в него да са пристигнали големците[... ] 1

България открива национално туристическо представителство във Варшава

22.02.2021 -

Това ще стане по време на работното посещение в Полша на вицепремиера и министър на туризма Марияна[... ] 1