Потребител: анонимен

злободневно

Мексико не допуска български туристи

24.01.2023 08:22

Мексико отказва да приема български туристи, алармира Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) в обръщение към Министерството на туризма и Министерството на външните работи, посолството на България в Мексико и почетния консул на Мексико у нас. [... ]

Висшата мода навлиза в хотелиерството

16.01.2023 16:27

В последно време известни модни марки навлизат в хотелския бизнес: от бранда за дрехи Tommy Bahama, който ще дебютира в курорт в Южна Калифорния по-късно тази година, до списанието за мода Elle, което наскоро откри своя първи хотел в Париж. [... ]

Държавите от ЕС одобриха временни мерки за тестване на пристигащите от Китай

05.01.2023 11:26

Това става след като Китай отново се отваря за трасгранични пътувания от 8 януари въпреки скока на случаите на коронавирус в страната. [... ]

- a a a + |
 

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама

29.10.2020 10:32

Тази дългогодишна идея на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) припомня председателят на БХРА Георги Щерев. Но изказва мнението, че ако в настоящия момент на безпрецедентна криза за индустрията тези пари не се харчат правилно, от това няма да има полза.

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама

БХРА настоява само малка част от предвидените за национална туристическа реклама средства да се дават за имиджово промотиране на България като дестинация чрез клипове и други рекламни форми в международни масмедии.

На първо място, най-работещата в кризата мярка, макар и финансирана не от средствата за промоция на България, е да се разшири обхвата на ваучерите за храна и те да станат ваучери за храна и почивка. Така всеки българин ще избира за какво да харчи допълнителните необлагаеми средства към заплатата му.

В кризата, породена от глобалната пандемия, туристическият сектор сега и в близко бъдъще ще разчита основно на българските гости, на съседните пазари от региона, както и на туристи от дестинации, които са отдалечени най-много на два часа полет от страната. Затова и според БХРА, освен плащането на рекламни клипове, има редица други мерки, които биха увеличили ефекта от инвестираните средства за национална реклама, така че да стимулират интереса на туристите и туроператорите към България, обясни Щерев.

От парите за реклама трябва да бъдат отделени средства за финансиране на ваучери за здравна превенция, каквато идея инициираха и от Българския съюз по балнеология и спа туризъм, посочи председателят на БХРА. Според него до подобни ваучери трябва да имат достъп всички българи. По този начин едновременно ще се инвестира в здравето и работоспособността на нацията, а в същото време ще се подпомогне и туристическия сектор, който е сред най-засегнатите от кризата, подчерта Щерев.

Според председателя на БХРА още три важни мерки трябва да бъдат предприети за стимулиране на туроператорите и увеличаване на интереса идващите у нас туристи – да се разшири и усъвършенства помощта от 35 евро за заета седалка в чартъните полети, да се отделят пари за директно финансово подпомагане към туроператорите за всеки пристигнал у нас турист, както и със средства от бюджета за национална реклама да се покрие част от стойността на входящите визи за България.

Относно субсдирането на чартърни полети към България е нужно да се вземе една постоянна нотификация за мярката от ЕК, така че тя да има действие поне 2 години, а не както сега – да се иска зелена светлина от Брюксел на всеки 6 месеца, категоричен бе Щерев. Настоящата ситуация води до забавяне и несигурност при планиране на полетите, тъй като ранните цени за ваканции у нас вече са обявени, а все още няма яснота за това дали довеждащите туроператори ще получават и занапред тези 35 евро на заета седалка, обясни той. Така реално клиентите не ползват това намаление.

От години БХРА настоява директната помощ да е не само за пристигнали със самолет туристи, а за всички чужди гости, избрали да почиват в България. Ние предлагаме да се дават между 10 и 15 евро на пристигнал турист, независимо с какъв транспорт идва, ако той отседне в хотел или друго място за туристическо настаняване поне за седмица, обясни Щерев. И допълни, че подобна мярка може да се финансира именно от бюджета за туристическа реклама. Възможностите на международните туроператори да промотират дестинация България са много по-големи от тези на нашата държава, тъй като те имат опита и каналите за това. И заделени за тази цел тези средства биха били похарчени много по-ефективно и биха довели до по-добър резултат от хвърляните сега милиони за телевизионни клипове, подчерта Щерев.

Третата предложена мярка от БХРА е да се отдели част от бюджета за национална реклама за покриване на поне 50 на сто от цената на издаваните входящи визи за основни пазари, както и да се въведат онлайн процедури, обясни Щерев. И допълни, че тези три мерки всъщност биха имали незабавен ефект и биха довели до ръст в броя на пристигащите у нас гости, докато харчените за рекламни кампании в чужбина средства имат неясни, неизмерими и недоказани ползи.

 

Още инфо:

От БХРА настояват да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърите

БХРА: 1% от приходите на туризма да се отделят за реклама
Да се облекчи процедурата за подпомагане на чартърните полети с 35 евро на заета седалка и да се намали бюрокрацията при отчитане на документите, необходими за получаване на помощта. По този начин схемата ще стане по-работеща, ще намалеят административните разходи, помощта ще може да стигне до повече компании и съответно ще допринесе за пристигането на повече туристи в България. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов.

В момента бюрокрацията при отчитане на броя пристигнали у нас туристи чрез чартъри с минимум зает капацитет от 100 места и отседнали в категоризирани места за настаняване е огромна. Затова и част от компаниите, които бяха планирали да се възползват от тази схема се отказаха, обясни Налбантов. И допълни, че ако искаме помощта да е още по-ефективна задължително трябва да се променят условията по отчитане на докарания брой туристи.

Сега задължително се иска да се представи копие от договора с всеки един клиент или копие от вауера, който се дава на туристите за пакетното пътуване. Това е огромна по обем документация, понякога за хартиени копия в обем 40 000 страници. Достатъчно е да се предостави образец на документа, а цялата останала необходима информация може да се набави от летателните списъци на авиокомпаниите и от регистрите на хотелите. Да не забравяме, че информация за всеки гост и продължителността на неговия престой задължително се подава към ЕСТИ системата, до която достъп имат и от Министерство на туризма, припомни Налбантов. И подчерта, че това прави цялата бюрокрация излишна.

Според Налбантов е необходимо да се увеличи и обема на максималната допустима помощ. Към момента тя е 800 000 евро за целия период на действие на схемата за подпомагане на чартърните полети до 14 май 2022 г. Но според БХРА тази помощ трябва да е неограничена и да е стимулиран всеки, който доведе туристи у нас, особено в такъв тежък за сектора момент. Защото тези пари ще се върнат и то мнократкотно в бюджета, категорични са професионалистите.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Мексико не допуска български туристи [24.01.2023] Висшата мода навлиза в хотелиерството [16.01.2023] Държавите от ЕС одобриха временни мерки за тестване на пристигащите от Китай [05.01.2023] ЕС планира да забрани тоалетните принадлежности за еднократна употреба в хотелите [22.12.2022] Нов високоскоростен влак ще намали времето за пътуване между Париж и Мадрид [15.12.2022] Бъдещето на пакетните почивки е заложено на карта [01.12.2022] Ще предизвика ли хаос по границите новата система за влизане в ЕС? [26.11.2022] Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар [19.11.2022] Lonely Planet посочи най-добрите туристически дестинации в света за 2023 г. [16.11.2022] Как Metaverse променя туристическата индустрия [12.11.2022] Всичко, което футболните фенове трябва да знаят, преди да отпътуват за Световното първенство по футбол в Катар [04.11.2022] Хелоуин: Зловещият Остров на куклите в Мексико може да бъде вашата мечтана дестинация [31.10.2022] Европейците резервират турски хотели за зимата [05.10.2022] Истанбул се пълни с млади руски дезертьори [24.09.2022] Какво се случи с китайската туристическа индустрия?* [17.09.2022] Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията? [14.09.2022] Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени [01.09.2022] Мярката за използване на ваучери за храна за туризъм засега проработи само в хотелите [27.08.2022] Градове в Европа призовават ЕС да ограничи настаняването в стил Airbnb [22.08.2022] Туристическа компания кани туристи да посетят Украйна и да видят какво е да живееш в разгара на война [19.08.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Бергамо след пандемията: изложбите, пиците и тълпите от туристи са още по-големи

29.01.2023 09:56

Дългоотлаганата заради пандемията изложба с картини на Караваджо, както и нискотарифното летище привличат [... ]

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Украйна забранява на висши служители да почиват в чужбина

30.01.2023 -

Украинското правителство забрани на свои висши служители да излизат в отпуск след поредица от корупционни[... ]

„Райънеър“ с голям ръст на печалбата в края на 2022 г.

30.01.2023 -

Нискотарифната авиокомпания отчете печалба в размер на 211 милиона евро за последните три месеца на[... ]

Министерството на туризма ще провери случая с разорани дюни на морски плаж “Несебър - Юг”

30.01.2023 -

Във връзка със съобщенията за унищожени дюни на южния плаж в Несебър, Министерството на туризма ще[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Вместо да стане туристическа атракция, жп линия до гр. Елена отива за скрап

10.04.2011 - Светослав Стефанов

Двама министри обещаваха запазването на железния път, за който навремето хората събирали пари и материали. [... ] 1

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24