Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Анталия е посрещнала най-много туристи от Русия, Украйна и Германия за периода януари-март 2021 г.

11.06.2021 17:39

Най-много туристи в турския курортен регион са довели туроператорите Anex Tourizm, OTI и TUI, по данни на турската анализаторска компания Turizmdatabank. [... ]

Airbnb стартира програма „Live Anywhere on Airbnb, която предлага година безплатен престой

11.06.2021 09:12

Платформата за споделено настаняване ще покрие разходите за настаняване и ще предостави надбавка за транспорт по време на програмата, стига потребителите да споделят своя опит, за да помогнат на компанията за бъдещи надстройки на продуктите й. [... ]

Германските туроператори увеличиха предлагането на почивки в Турция

10.06.2021 14:53

Туроператорите и авиокомпаниите в Германия разширяват капацитета си за Турция в отговор на очаквания скок в търсенето, след като Берлин облекчи предупреждението си за пътуване до средиземноморската дестинация. [... ]

- a a a + |
 

Туристическите агенции след коронавирусната криза*

08.08.2020 12:21

Много туристически агенции използват ограниченията и забраните за пътуване, предизвикани от Covid-19, за да преосмислят бизнес моделите си, отношенията с доставчиците, маркетинговите стратегии и други. Тези от тях, които ще оцелеят след кризата, ще изглеждат по-различно, отколкото преди пандемията.

Статистиката рисува мрачна картина за въздействието на коронавирусната криза върху туристическата индустрия. Американската икономика е в рецесия, но пък туристическият сектор е направо в депресия, като безработицата там е достигнала стряскащите 51%, според Американската туристическа асоциация. Това е два пъти повече от безработицата през най-лошата година на Голямата депресия.

В самия туристически сектор бизнесът на туристическите агенции е сред най-силно засегнатите.

Но не всичко е с отрицателен знак. Много агенции използват паузата в туристическите пътувания, за да преосмислят всичко - от моделите на компенсации до връзките с доставчиците и маркетинговите практики. Някои дори са въвели продукти в микса си, които на пръв поглед изглежда, че имат само косвена връзка с туризма.

Тези упражнения могат в крайна сметка да преведат дадена агенция от другата страна на кризата, когато, макар и по-малка, ще има по-широко виждане за своята мисия и ще бъде по-устойчива и все по-професионална.

Туристическите агенции след коронавирусната криза*
Дългогодишният преподавател в индустрията Роберт Хоселин, президент и изпълнителен директор на консултантската група „Хоселин“, помага на агенциите да оцелеят от началото на кризата. Той смята, че около 25% до 40% от агенциите, съществували преди пандемията, ще се провалят, продадат, консолидират или пък техните собственици ще решат, че това е подходящият момент да се пенсионират. Хоселин обаче е убеден, че общността на агенциите е готова да се промени отново в положителна посока.

„Мисля, че сме в един от най-вълнуващите времеви периоди за метаморфоза на бизнеса на туристическите агенции“, каза той.

Може да се очаква вълна от затваряния, сливания и придобивания на агенции, както се случи в периода през 90-те години на миналия век, когато се появиха първите онлайн туристически агенции /OTA/, както и след атентатите през септември 2001 г. в САЩ. Подобно въздействие оказа и финасово-икономическата криза  през 2008 г.

 

Агенцията на бъдещето

Туристическите агенции след коронавирусната криза*
Туристическите агенции, които ще преминат през кризата, вероятно ще го направят с ново усещане за професионализъм и ще бъдат посрещнати и възнаградени от стари и нови клиенти.

По време на пандемията много пътници, които са резервирали индивидуално, съобщават за смущаващи преживявания, когато се опитват сами да анулират направени резервации или да си възстановят платените от тях пари. Макари не винаги с положителен резултат, тези от тях, които са потърсили помощ от туристически аенти, до голяма степен си спестяват време и главоболие и споделят историите си с приятели.

Пандемията вероятно ще стимулира редица туристически агенти да работят от дома си за постоянно, каза Хоселин. И тъй като все по-малко клиенти посещават агенциите лично и са свикнали да общуват с тях по телефона или чрез имейли, вероятно е дори тези, които поддържат офлайн присъствието си, да се ориентират към по-малки офиси с по-малко режийни разходи.

Хоселин каза още, че повече агенции ще започнат да начисляват такси за услуги. Агентите получават комисионна от доставчиците за разпространение на техните продукти, но често предоставят безплатно своите услуги за планиране на пътувания и консултации на потребителите; той предвижда агенциите да започнат да събират такси, както това правят адвокатите и счетоводителите.

Едно нещо, което няма вероятност да изчезне, след като пътуванията се възстановят, е видеоконферентна връзка, както сред колегите от бранша, така и с клиентите.

*Заглавието е на Инфотуризъм

 

Седем съвета към собствениците на агенции от Боб Хоселин

1. Искате ли да се върнете към продажбата на същия бизнес микс?

Какво е било печелившо? Харесва ли ви комбинацията от продажба на индивидуални почивки, на корпоративни клиенти и организирани групи? Върху какъв тип пътувания (круизи, FIT и т.н.) искате да се съсредоточите? Харесва ли ви целевия фокус, който имате, и искате ли такъв, в случай че нямате? С какви доставчици искате да си партнирате, за да продължите напред?

2. Искате ли да правите същия вид бизнес?

Искате ли да продавате продукти на други хора, или искате да сте продавач на услуги, като начислявате на клиентите такса за улесняване и планиране на пътуването?

3. Искате ли да работите с един и същи тип микс от служители / независими изпълнители?

Законите, регулиращи труда и работното време, се променят, което би трябвало да ви ръководи при избора. Също така помислете за комбинацията от служители на пълен работен ден и на непълно работно време, както и дали те са длъжни да работят в офиса или могат да работят отдалечено. Аутсорсингът на някои неща, които обикновено поддържат служителите (например счетоводство), също трябва да се има предвид.

4. Искате ли / имате ли нужда от определени служители вече?

Много агенции са съкратили служители. Това би могло да предостави възможност да не се наемат обратно тези, които нямат добри умения. Също така е подходящ момент да се запитате дали служителите ви разполагат с необходимите умения, за да бъде работата им успешна, и ако не - да намерите нови, които могат да се справят по-добре.

5. Какви промени бихте направили в системата за компенсации и стимули?

Помислете как се компенсират служителите. Възнаграждението фиксирано ли е, базира се на комисионна или е комбинация от двете? Някои агенции също имат система за стимулиране, при която предлагат на агентите по-висока комисионна върху таксите на агенцията, отколкото е комисионната за доставчици.

6. Как ще се промени поведението на потребителите?

Поведението на потребителите определено ще се промени, особено желанието и потребността им да се струпват на места като хранителни магазини и киносалони. В същото време употребата на видеоконферентна връзка се разпространи и реши проблемите на собствениците на агенции – вече могат да видят клиентите си и техните впечатления. Ще са необходими и повече познания за различните области на света, за вирусите и болестите, които често се срещат там.

7. Искате ли да притежавате бизнес, или да работите за друг?

Трябва да обмислите дали да затворите агенцията си и да отидете на работа в друга, продължавайки да продавате почивки и туристически пътувания като избегнете главоболието, което идва със собствеността?

 

Източник: Travel Weekly

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Анталия е посрещнала най-много туристи от Русия, Украйна и Германия за периода януари-март 2021 г. [11.06.2021] Airbnb стартира програма „Live Anywhere on Airbnb, която предлага година безплатен престой [11.06.2021] Германските туроператори увеличиха предлагането на почивки в Турция [10.06.2021] Tui създава дигитална платформа за многодневни турове [02.06.2021] Новият собственик на германската авиокомпания „Кондор“ обещава 250 милиона евро за обновяване на флота й [30.05.2021] TUI продава своя дял в хотелската верига RUI [28.05.2021] TUI пусна в продажба туристически пакети за 2022 г. [27.05.2021] Airbnb обявява големи промени, фокусирани върху гъвкавостта [27.05.2021] Три програми на DZT насърчават туристическите пътувания до Германия [25.05.2021] На разположение на туристическия бизнес е нов европейски печат за безопасност от Covid-19 [23.05.2021] Туристическата индустрия прогнозира завръщането на Турция на германския пазар [20.05.2021] С падане на ограниченията хиляди британци се готвят да пътуват на почивка в чужбина [17.05.2021] Великобритания изпадна от класацията за най-големите туристически пазари след 62,5% спад [16.05.2021] Резервациите на Airbnb скачат със засилване на търсенето на почивки [14.05.2021] Реалните събития отново ще заменят онлайн срещите [14.05.2021] TUI очаква силен летен ваканционен сезон [12.05.2021] Цените на туристическите пътувания ще скочат през през лятото, предупреди шефът на Booking.com [07.05.2021] С 80% е спаднал обема на резервациите за летни туристически пакети в Германия [03.05.2021] Trivago ще си сътрудничи с TUI, за да предложи на туристите нови преживявания [30.04.2021] Ню Йорк започва през юни маркетингова кампания за 30 милиона долара [27.04.2021]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми вместо да ги решават

13.06.2021 20:42 - Обновена на 15.06.

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите са дискриминационни [... ]

Продължава мярката за държавна помощ за чартърни туристи

04.06.2021 10:41

Министерството на туризма продължава работа по предоставяне на държавна помощ за туроператори, използващи [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми вместо да ги решават

13.06.2021 -

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите са дискриминационни[... ]

Дали Booking.com е укривал милиони от данъци?

12.06.2021 -

Финансовата полиция в Генуа, Северна Италия, разследва един от най-големите доставчици на онлайн резервации[... ]

България предлага улеснения за влизане на чешки туристи на територията ни

11.06.2021 -

Министър Балтова разговаря с министъра на външните работи на Чешката република Якуб Кулханек за активизиране[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

„Буря в Егейско море: под това название започна акция срещу нелоялни практики в туристическите обекти в Гърция.

04.07.2019 -

Екипи на гръцкото финансово министерство проверяват туристическите обекти на гръцките острови. Цивилни[... ] 1

На поклоннически туризъм по Гергьовден

08.05.2014 -

През Златоград до българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон, преди в него да са пристигнали големците[... ] 1

България открива национално туристическо представителство във Варшава

22.02.2021 -

Това ще стане по време на работното посещение в Полша на вицепремиера и министър на туризма Марияна[... ] 1