Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Анталия е посрещнала най-много туристи от Русия, Украйна и Германия за периода януари-март 2021 г.

11.06.2021 17:39

Най-много туристи в турския курортен регион са довели туроператорите Anex Tourizm, OTI и TUI, по данни на турската анализаторска компания Turizmdatabank. [... ]

Airbnb стартира програма „Live Anywhere on Airbnb, която предлага година безплатен престой

11.06.2021 09:12

Платформата за споделено настаняване ще покрие разходите за настаняване и ще предостави надбавка за транспорт по време на програмата, стига потребителите да споделят своя опит, за да помогнат на компанията за бъдещи надстройки на продуктите й. [... ]

Германските туроператори увеличиха предлагането на почивки в Турция

10.06.2021 14:53

Туроператорите и авиокомпаниите в Германия разширяват капацитета си за Турция в отговор на очаквания скок в търсенето, след като Берлин облекчи предупреждението си за пътуване до средиземноморската дестинация. [... ]

- a a a + |
 

BRAND NEW WORLD*

27.07.2020 19:10

Експертите казват, че спирането на пандемията ще доведе до намаляване на хотелските брандове и ще създаде възможности за придобивания, като и двете тенденции ще бъдат спъвани от ограничения достъп до финансиране.
BRAND NEW WORLD*

Попитан за здравето на брандовете от индустрията на гостоприемството по време на дискусия през юни, организирана от Нюйоркския университет, президентът на „Хилтън“ и главен изпълнителен директор Кристофър Насета побърза да заяви, че в сектора „вероятно ще останат по-малко хотелски марки“, предвид дълбочината и широкия обхват на отрицателното въздействие от пандемията Covid-19.

„Мисля, че когато се събудите след две-три или четири години, някои неща ще бъдат различни“, каза Насета. „Не всички марки ще успеят да преминат на другия бряг. Не е задължително тази участ да сполети големи брандове, но има хиляди марки от всякакъв размер по света, а това е глобална криза. Ще има победители и губещи."

Насета, разбира се, не стигна дотам да признае, че има опсаност някой от 18-те бранда на хотелската компания Hilton да се разпадне.

Анализаторите обаче обсъждат на кои хотелски марки ще се наложи да бъдат свалени знамената.

„Попитайте всяка голяма хотелска компания - всички те прогнозират, че сред партньорите и конкурентите им ще има загуби на марки“, казва Бьорн Хансън, консултант по гостоприемство и професор в Центъра за хотелиерство, туризъм и спорт на университета в Ню Йорк. „Но когато ги попитате дали техните марки ще бъдат засегнати, всички отричат „абсолютно не“. Те правят това по две причини. Първо, защото е наистина трудно да се затвори марка, и второ, за да се елиминира една марка, би трябвало да отидат и да го обяснят на франчайзополучателите на тази марка и особено в тази ситуация да осигурят финансиране за преобразуването й. Така че това е равносилно на признание за поражение."

И все пак сегашния спад в хотелската индустрия се разглежда от някои компании като потенциална възможност да затворят определени хотелски брандове, от които искат да се отърват, като хвърлят вината за това върху настоящата икономическа криза, предизвикана от коронавирусната пандемия.

Разбира се, някои сегменти на хотелския бранд може да са по-подходящи за оцеляване от други в сегашната кризисна ситуация. Според Макаранд Моди, асистент по маркетинг на хотелиерството в Бостънския университет, хотелите от средния сегмент вероятно ще „излязат от пандемията в по-добра форма“ от другите.

„Вече виждаме как хотелите от икономичния и средния сегмент изглежда се справят много по-добре от другите“, казва Моди. „Виждаме заетост между 30% и 40% в тези категории, което е много по-високо отколкото при луксозните хотели, например, които имат средна заетост от около 5%.“

От друга страна, луксозните марки създават ореола около цялостното портфолио на хотелската компания. Следователно, уязвимото място за много гиганти в индустрията на гостоприемството вероятно ще се окажат техните марки от високия клас“, смята Моди.

„Марките [в тези сегменти] ще бъдат предизвикани, тъй като в момента не генерират високи приходи, но има големи разходи, свързани с експлоатацията на тези луксозни имоти“, каза той.

От гледна точка на Хансън, всяка хотелска марка, стартирана през последните пет години, особено сред тези, които се изграждат в момента, може да се окаже разклатена.

Според Чекитан Дев, професор по маркетинг в Училището за хотелиерство в университета Корнел, трусовете сред марките в индустрията на гостоприемството „са неизбежни“.

„Клиентите ще търсят смислени и открояващи се разлики между марките“, казва Дев. „Онези марки, които не са в състояние да отговорят на тези очаквания на потребителите, ще загинат. Очаквам някои марки да бъдат прекратени, а други - консолидирани."

Сливания и придобивания

Що се отнася до консолидацията, анализатори прогнозират, че на хоризонта може да има множество сливания и придобивания. Други обаче смятат, че потенциалните купувачи ще бъдат възпрепятствани от ограничения достъп до пари.

Лалия Рач, индустриален консултант и бивш декан на Центъра „Тиш“ в университета в Ню Йорк, коментира. „Все пак никой в ??бранша не се е сблъсквал с този тип проблеми с паричните потоци или с това ниво на несигурност. Дори за световните хотелиерски компании, техните парични резерви могат да се превърнат в проблем. И тогава остават хедж фондовете - те имат пари за харчене, но не мисля, че ще ги изразходват, докато потребителското търсене не се възстанови."

По време на неотдавнашна виртуална дискусия, изпълнителният директор на Hyatt Hotels Марк Хопламазян също изрази известен скептицизъм по отношение на голяма активност за покупка на активи след пандемията.

„Ако погледнем назад към кризата през 2008, 2009 и 2010 г., имаше голямо очакване [за] всякакви страхотни възможности за закупуване на активи или платформи, като хората вярваха, че ще купуват на най-ниските цени. Това така и не се случи.“

След като глобалните икономически перспективи остават доста мрачни, много експерти предвиждат изграждането на нови хотели да се свие през следващите години. Следователно компаниите за гостоприемство вероятно ще се стремят да реализират преобразувания на марки, за да могат да растат.

Друг атрактивен вариант за хотелиерите може да бъде присъединяването им към консорциумни мрежи от рода на Small Luxury Hotels, Leading Hotels of the World, Relais & Chateaux или Preferred Hotels & Resorts.

„Тези мрежи предоставят на собствениците, които искат да останат независими, много услуги, от които се нуждаят, а също така могат да им помогнат да удовлетворят изискванията за взимане на кредити“, казва Хансън.

Вече се наблюдава засилен интерес към подобни мрежи. От Preferred Hotels & Resorts обявиха в средата на май, че към тях са се присъединили 26 собственици на хотели до 30 април.

„Необходимо е да станете част от нещо по-голямо, а не просто да бъдете самостоятелен хотел в наши дни“, заяви Джонатан Нюбъри, вицепрезидент на мрежата. „Има фактор на доверие, който е част от меката марка. И мисля, че през следващите 18 до 24 месеца това ще бъде наистина важно за независимите хотели по света."

Нюбъри добави, че голяма част от настоящия интерес към членство идва от независими хотели, които никога досега не са били свързани с марка.

Таксите за членство в такива мрежи са средно около 2,5% от брутния приход от хотелска стая, докато традиционните марки за франчайзинг често взимат около 15% от брутния приход, заяви Нюбъри.

„Очакваме да видим нещо подобно на това, което видяхме след кризата през 2008-2009 г.“, каза той. „Имахме около 80 или 90 хотела в периода между 2011 и 2015 г., които всъщност се отделиха от франчайзинг марки и дойдоха при нас в Preferred Hotels & Resorts като независими хотели. И всички те направиха това успешно - повечето са и до днес с нас."

Денят на независимите

Въпреки че може да изглежда, че е по-предизвикателно от всякога да останеш напълно неприсъединен и независим в един свят след Covid-19, асоциацията Boutique Lifestyle Leaders Association (BLLA), която има за свои членове около 300 независими хотела, е на обратното мнение.

„Винаги е съществувал този стереотип, че трябва да отидете при някоя известна марка, за да печелите наистина“, казва Ариела Кираджиян, партньор на BLLA. „Но нещото, което нашата организация успя да докаже е, че можете да останете независими, да бъдете бутиков хотел и не само да реализирате печалба, но и да изкарате голяма печалба.“

В края на май BLLA стартира своята кампания #BoutiqueStrong, която има за цел да подкрепи независими хотели в условията на сегашната криза, осигурявайки образователна помощ и безплатен достъп до ресурси на уебсайта на организацията Stay-Boutique.com.

„Искаме да осигурим ресурси, така че собствениците да получат необходимите знания, за да имат този избор да останат независими и бутикови, ако това е, което искат да правят“, каза Кираджиян.

Тя е уверена, че лоялността на гостите, която много бутикови хотели са постигнали през годините, ще им помогне да издържат на бурята.

 

*Заглавито е препратка към антиутопичния роман Brave New World („Прекрасният нов свят“) от английският писател Олдъс Хъксли.

 

Източник: Travel Weekly

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Анталия е посрещнала най-много туристи от Русия, Украйна и Германия за периода януари-март 2021 г. [11.06.2021] Airbnb стартира програма „Live Anywhere on Airbnb, която предлага година безплатен престой [11.06.2021] Германските туроператори увеличиха предлагането на почивки в Турция [10.06.2021] Tui създава дигитална платформа за многодневни турове [02.06.2021] Новият собственик на германската авиокомпания „Кондор“ обещава 250 милиона евро за обновяване на флота й [30.05.2021] TUI продава своя дял в хотелската верига RUI [28.05.2021] TUI пусна в продажба туристически пакети за 2022 г. [27.05.2021] Airbnb обявява големи промени, фокусирани върху гъвкавостта [27.05.2021] Три програми на DZT насърчават туристическите пътувания до Германия [25.05.2021] На разположение на туристическия бизнес е нов европейски печат за безопасност от Covid-19 [23.05.2021] Туристическата индустрия прогнозира завръщането на Турция на германския пазар [20.05.2021] С падане на ограниченията хиляди британци се готвят да пътуват на почивка в чужбина [17.05.2021] Великобритания изпадна от класацията за най-големите туристически пазари след 62,5% спад [16.05.2021] Резервациите на Airbnb скачат със засилване на търсенето на почивки [14.05.2021] Реалните събития отново ще заменят онлайн срещите [14.05.2021] TUI очаква силен летен ваканционен сезон [12.05.2021] Цените на туристическите пътувания ще скочат през през лятото, предупреди шефът на Booking.com [07.05.2021] С 80% е спаднал обема на резервациите за летни туристически пакети в Германия [03.05.2021] Trivago ще си сътрудничи с TUI, за да предложи на туристите нови преживявания [30.04.2021] Ню Йорк започва през юни маркетингова кампания за 30 милиона долара [27.04.2021]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми вместо да ги решават

13.06.2021 20:42 - Обновена на 15.06.

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите са дискриминационни [... ]

Продължава мярката за държавна помощ за чартърни туристи

04.06.2021 10:41

Министерството на туризма продължава работа по предоставяне на държавна помощ за туроператори, използващи [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

На кръгла маса бе обсъдено мястото на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

14.06.2021 -

На Кръглата маса бяха обсъдени възможностите туризмът да бъде включен в Националния план за възстановяване[... ]

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми вместо да ги решават

13.06.2021 -

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите са дискриминационни[... ]

Дали Booking.com е укривал милиони от данъци?

12.06.2021 -

Финансовата полиция в Генуа, Северна Италия, разследва един от най-големите доставчици на онлайн резервации[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

„Буря в Егейско море: под това название започна акция срещу нелоялни практики в туристическите обекти в Гърция.

04.07.2019 -

Екипи на гръцкото финансово министерство проверяват туристическите обекти на гръцките острови. Цивилни[... ] 1

На поклоннически туризъм по Гергьовден

08.05.2014 -

През Златоград до българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон, преди в него да са пристигнали големците[... ] 1

България открива национално туристическо представителство във Варшава

22.02.2021 -

Това ще стане по време на работното посещение в Полша на вицепремиера и министър на туризма Марияна[... ] 1