Потребител: анонимен

свят

Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление

15.05.2022 15:14 - Анелия Генова

Въпреки че сме чели, слушали и гледали толкова много за него, нито за миг не се разочаровахме от престоя си там. Гръцкият остров е още по-вълшебен, околкото си представяхме. [... ]

Непознатата близка "Балканска чужбина"

19.04.2022 18:05 - Илия Тодоров

Ще превърнат ли посещенията на български туристи средновековно Кратово във "Велико Търново на Република Северна Македония“? [... ]

През Великия пост до библейските места в Йордания

22.03.2022 18:00

(с туристическо ноу хау от принцеса Дана от йорданското кралско семейство) [... ]

- a a a + |
 

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 12:34 - Илия Тодоров

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия.

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

Бергамо (120 хил. ж.) се оказва третото международно летище на туристическа Италия. Със слоган "Летенето е култура" дотам всеки ден за 2 ч. лети ирландска авиокомпания с полски самолети и българо-италиански екипаж. С влак до Милано се пътува още час при скорост, достигаща на моменти 140 км. Гъвкавата нискобюджетна авиокомпания предлага дори набор от частни квартири в Италия.

Самото Бергамо е на 5 км от летището. Трафикът е учудващо вял и спокоен в „Долния град" (“новата част" - на 150 г.), а дебела венецианска стена огражда пешеходен „Старинен град" (Alta cita – „Висок град"), кацнал на тепета като „Старинния Пловдив". С прекачване от летищния автобус на зъбчата железница (фуникуляр) стигате точно до центъра на Старинно Бергамо, където има 40 оригинални хостела и 4 скъпички снобарски хотела.

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

На горната станция на фуникуляра има панорамно кафене с тераса, а таванският етаж е превърнат в артистичен хостел с хазяин на име Валтер, който дори разбира английски.

Из тесните старинни улички чуждестранните туристи и самите италианци, които в неделя пъплят на тълпи с тъщи и кучета, ядат предимно уж печени на място местни милинки (фокача) - доста солени, с 4-5 маслинки отгоре, на цена 2-3 евро и поне на 2 ч. път от основната пекарна. Няма сравнение дори с чиновническата софийска баница, а и кроасан от нашенска търговска верига превъзхожда италианския „мини", предлаган за 2-3 евро. Пица на парче е 2 пъти по-студена и 4 пъти по-скъпа, отколкото най-алергогенната улична пица в България. Местният специалитет Polenta изглежда да е вид качамак при цена 15 евро, колкото е входът за световна култова колекция в двореца „Академия Карара" в Бергамо с картини от знаменити майстори като Тициан, Караваджо и неговият учител Симоне Петерцано.

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

Запомнихме натюрмортите и платното с мисирки (пуйки) в галерията „Карара" в Бергамо, защото точно под тях ни догони запъхтяна служителка да си поиска обратно дарен на влизане (без да сме го искали) албум на изложбата, тъй като сме били... журналисти!? Точно заради цените за вход в стойностните културни забележителности в Италия си струва нискотарифният пренос на прeдвидливо приготвени в България сандвичи. Без да е бил „Еврокултурна столица" като Матера – посестримата на Пловдив, Бергамо явно има грамотна и задружна общинска власт, защото във всяко ресторантче и всяка пицария са виснали постери за текущата изложба „Петерцано", а супермодерните музеи (фотография, печатарство, църковни старини) гордо са изписали приноса на местния бизнес.

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

В Бергамо безспорно си струва човек да изкачи старинната градска кула пеш или с модерен асансьор - панорамата при ясно време е впечатляваща, защото промишлеността е далече, а планините са близо, та въздухът е чист като на Витоша. Между богаташките средновековни дворци се виждат и малки дворни лозенца по 50-100 кв. м, за чиято традиция претендира на неделния екофермерски пазар фамилна изба с оферта от 10 евро за 3 вида бутилки вино.

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

Старинната катедрала има пристройка-параклис, в която е погребан прочут префект на Венеция - дон Бартоломео Колеоне (без „р"!), който загинал в бой срещу турците на остров Кипър. Тялото му било пренесено и погребано тук под впечатляващи гоблени и позлатената му статуя на кон (вход безплатен, снимането забранено).

Наред с находчивите улични стенописи-репродукции на класически картини в туристическото и транзитно Бергамо, върху други стени се виждат графити за расова и мигрантска толерантност.

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

 

Дори без летните тълпи туристи от цял свят, отделно от музеите и арт галериите, Милано бъка от разнопосочна културна оферта: „Фешън уик", „Карнавал", нашумял гей балет и какво ли не още. В града срещаме млада двойка от Варна, студенти в София, които получили екскурзия като годежна награда от родителите си за „Св. Валентин", с уговорка след дипломирането си да не емигрират на Запад, а да се завърнат в родния град.

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

Влюбените с готовност позират за нашия сайт пред манастира „Санта Мария деле Грацие", където през 1494 г. великият Леонардо да Винчи получил поръчка да изрисува в „магерницата" (манастирската столова) шедьовъра „Тайната вечеря" (тук я наричат „Ла Ултима чена"/“Последната вечеря"). Упорито ровене в интернет, поне 6 седмици предварително, може да отвори шанс срещу цената на 5 италиански милинки (фокача) индивидуален евротурист да се вреди в точен ден и час за 15-минутно „четене на шифъра" пред знаменития стенопис. Докато стеснително върви след голяма група американски пенсионери, европеецът вижда документални снимки как бомбардировките над Милано са започнали в същата 1943 г., както и над София. От манастира оцеляла само стената със стенописа на Леонардо, защото била предвидливо защитена с чували пясък. Векове по-рано, кощунствена щета била нанесена от самите монаси, които за по-пряка връзка между кухнята и столовата избили краката на „Тайната вечеря".

За организираните групи американски туристи италиански екскурзоводи авансово изкупуват билетите по 15 евро и ги предлагат в „пакет" за 100-200 евро, добавяйки други недефицитни културно-исторически обекти за по 6-10 евро. Екскурзоводът на групата безапелационно разполага "своите" туристи върху всички места за сядане пред шедьовъра-стенопис, но това е повод да се запознаем с двойка „правостоящи" млади японци, които са чували за лактобацилус булгарикус в „Булгария йогурто" и искат да се похвалят снимани пред „Тайната вечеря".

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

Докато киха свенливо, японският микробиолог съобщава, че е временно в САЩ по... разработка на ваксини. Младите японци усмихнато приемат закачките, че след сегашната коронавирус епидемия в Китай отново стават най-настойчивите туристи след американците. Факт е, че дори пред специалното гише с китайски йероглифи за покупка на билети до прочутата миланска катедрала „Ил Дуомо" не видяхме нито един турист от милиардната азиатска държава, където 10% от населението имат задгранични паспорти.

Впечатляващо е присъствието на италиански катаджия, който обезопасява качването на трамвая и пресичането на пешеходната пътека пред култовия туристически обект. Прочее, и в Бергамо, и в Милано, за разлика от други туристически градове в Западна Европа, изглежда, че всички мигранти от Африка и Азия са устроени в дневни училища и на устойчиви работни места, защото за три дни видяхме само един единствен уличен акордеонист-досадник да свири Дунаевски валс в същата трансдунавска октава, както в София пред стадион „Васил Левски".

Но да се върнем към "Тайната вечеря" на Леонардо в Милано: ако са много 6 седмици за авансова покупка на билет/15 евро или 100 евро за прикачване към американска група, утешителната опция са снимки при безплатен достъп в манастирската градина. Там великият творец може да е изчаквал своя ред за хранене с монасите-меценати или да си е почивал след усилената работа над стенописа. За отдих след туристическите впечатления, през улицата от манастира ще намерите типично италианско кафене с 5 маси, 5 келнера, двама бармани и касиерка. Чаша кафе с шоколадова конфетка струва 5 евро (WC вкл.).

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред

Малко по-нататък, частната фондация „Ателиани" само за 10 евро предлага разходка из „Лозето на Леонардо" („Ла виня ди Леонардо"): два-три вътрешни двора между средновековни резиденции и самото лозенце от 100 кв. м. Дружелюбни като за частен музей служители намекват, че вместо при монасите с поръчковия стенопис, по-вероятно Леонардо да е живял в спонсорски дворец на комплекса с дареното му от олигарха Сфорца лозенце, където може да му е брала грозде и позиралата за „Дамата с хермелина" средновековна благородничка. Тук кафето е 1 евро, тортичката 2 евро, докато виното от „Лозето на Леонардо" е по 25 евро бутилката.

Етикетът на виното естествено е репродукция от Леонардовия шедьовър „Дамата с хермелина", която тук наричат „Дамата от Милано", без да знаят, че купено през 1798 г. от полския княз Черторизки днес прочутото платно се намира в Краков. Дано БГ-министърката на туризма при последното си посещение в Полша да е забелязала и тамошните изискани подходи за правене на културен туризъм, защото без порядъчен национален туристически портал у нас любопитните млади българи вече търсят авиоекскурзии до Краков, а нискотарифното Бергамо им е уикенд рутина.

 

Текст и снимки: Илия Тодоров - Родопска търговско-туристическа камара

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 14.12.2020 16:56 | #2274

Koga 6te pusnat evtini samoleti do Bergamo ot novo? Cenata pak li 6te e interesna?

Анонимен

| 24.09.2020 19:09 | #2271

Dali sega otnovo pratihte 4ovek da testira varhu sebe si dokade sa go dokarali v Bergamo i Milano s tazi pandemia?

Анонимен

| 28.03.2020 13:48 | #2265

Да вярваме ли на очите си: българсни туроператор току що качи обява за пътуване до вирусна Венеция и Милано с ”бонус”- сигурно трябва да пишат ”корона бонус”:https://promograd.bg/ekskurzii/venetsiia-i-milano-pet-dnitri-noshtuvki-sas-zakuski.178565

Анонимен

| 10.03.2020 10:07 | #2261

Dokato ste w izolatora na infekzionna bolnitza zashto ne napishete statia za Gabrovo ili Pleven pod moto Virusni marszruti?

Анонимен

| 05.03.2020 07:43 | #2259

ХаХаХа: Този италианец Барбиери ли сега ще избива финансите на широко рекламирана изложба на Тициан и Караваджо в Бергамо? Да не би заради отнетия обратно уж подарък-каталог за вашите журналисти да е причинил магия за Художествената галерия ”Карара”? Бергамците едва ли правят каса на картинните изложби‚ а чужденците са в карантина? Току виж редакцията ви получи фаталния каталог с извинения по пощата?

Анонимен

| 25.02.2020 18:27 | #2258

Добре‚ че показвате Милано в спокоен тон.Тук в Милано животът протича както обикновено и в медиите бяха разпространени много фалшиви новини. Не им вярвайте.Хората работят‚ магазините са отворени‚ общественият транспорт се движи както обикновено. Вирусът на Корона е много силен грип‚ нищо повече и жертвите досега бяха много стари и крехки хора с предишни сериозни здравословни проблеми. Не беше Корона да ги убие. Мисля‚ че цялата тази бъркотия е направена‚ за да засенчи други обществени теми? А.Барбиери/Милано

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

Корфу: смесица от гръцки и италиански стил след 400 години венецианско управление [15.05.2022] Непознатата близка "Балканска чужбина" [19.04.2022] През Великия пост до библейските места в Йордания [22.03.2022] През ковид блокадата на културен туризъм в Санкт Петербург за руската Коледа [10.01.2022] Насладете се на приключения в Украйна [20.08.2021] На Крит всичко е спокойно [08.08.2021] Истрия - история с вкус на трюфели [03.07.2021] Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията [20.01.2021] Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018] Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си [27.08.2018] Единбург - мистичен и изтънчен [04.06.2018] NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година [27.12.2017] Четири причини да се посети Йордания [31.10.2017]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

WTTC: Желанието на хората да пътуват е най-високо от пандемията насам

01.12.2022 14:06

Според проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм /WTTC/ международните пътувания се завръщат [... ]

UNWTO: Образованието и инвестициите са крайъгълни камъни за трансформиране на туризма

29.11.2022 09:42

Туристически лидери от всеки глобален регион се срещнаха, за да изпълнят планове за трансформиране [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

WTTC: Градовете „да стимулират възстановяването на туризма след пандемията“

30.11.2022 -

Градкият туризъм ще стимулира възстановяването на сектора в света, според Световния съвет за пътувания[... ]

Летище Пловдив с нови чартърни полети през зимното разписание

30.11.2022 -

Зимната програма за 2022 г. на летище Пловдив започна с нови чартърни полети от и до Турция, съобщиха от[... ]

Двойно са нараснали пътниците на германските летища

30.11.2022 -

Броят на пътниците, които са излетели от германските летища през лятото на 2022 г., се е увеличил два пъти[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 21

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2