Потребител: анонимен

здравословно

Чаят предпазва от деменция и Алцхаймер

05.01.2023 18:22

Изследователски екип от университета в Сингапур проведе експеримент, за да установи дали има връзка между пиенето на чай и деменцията. В изследването са участвали 957 китайски доброволци, всички на възраст над 55 години. [... ]

Черната смърт отпреди 700 години засяга здравето ни и сега

20.10.2022 16:46

Пандемията от чума през Средновековието е оставила толкова голяма генетична следа върху човечеството, че все още засяга здравето ни почти 700 години по-късно. [... ]

Плодовете годжи бери предпазват очите от дегенерация

14.09.2022 15:34

Свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD) е състояние на очите, което възниква, когато макулата, частта от окото, която контролира централното зрение, се увреди. Заболяването може да доведе до загуба на зрението, но изследвания са открили, че годжи бери могат да бъдат ефективен инструмент за превенция. [... ]

- a a a + |
 

Защо е толкова важно на колко години се чувствате?

20.07.2018 10:56

"Субективната възраст" на човека предсказва по-добре риска от настъпване на смърт, отколкото годината на раждането му.

Защо е толкова важно на колко години се чувствате?

Повечето хора се чувстват по-млади или по-възрастни, отколкото всъщност са и тази "субективна възраст" има голям ефект върху тяхното физическо и психическо здраве.

Учените все повече се интересуват от това качество. Те намират, че вашата "субективна възраст" може да бъде от съществено значение за разбирането на причините, поради които някои хора изглеждат в цветущо здраве, докато други преждевременно остарели. "Степента, в която по-възрастните хора се чувстват много по-млади от действителната си възраст, може да определя вземането на важни ежедневни или житейски решения за това, което ще правят по-нататък", казва Брайън Ношек от Университета на Вирджиния.

Различни проучвания дори показват, че субективната ви възраст също така може да предскаже различни важни здравословни аспекти, включително риска от смърт.

Като се имат предвид тези примамливи резултати, редица изследователи се опитват да определят многобройните биологични, психологически и социални фактори, които оформят индивидуалния опит на стареене, и как това знание може да ни помогне да живеем по-дълго и здравословно.

Едно от най-интригуващите проучвания изследва начина, по който субективната възраст взаимодейства с нашата личност. Сега е общоприето, че хората омекват с възрастта, стават по-интровертни и по-малко отворени за нови преживявания. Тези промени в личността са по-слабо изразени при по-млади по дух хора и са подчертани при други, чието субективно възприятие ги кара да се чувстват по-възрастни.

Чувството, че сте по-млади отколкото сте в действителност, води и до по-нисък риск от депресия и по-голямо психическо благополучие, в процеса на стареене. Това също означава по-добро физическо здраве, включително понижен риск от деменция и по-малка вероятност да влезете в болница заради болест.

Яник Стефан от Университета в Монпелие е анализирал данните от три изследвания, в които са проучени повече от 17 000 участници на средна възраст и по-възрастни хора.

Повечето от тях се чувствали около осем години по-млади от действителната им хронологична възраст. Някои обаче смятали, че са по-възрастни - и последствията за тях били сериозни. Усещането, че са между 8 и 13 години по-възрастни от действителната си възраст е довело до 18-25% по-висок риск от настъпване на смърт в периода на изследването.

Има много причини, поради които субективната възраст ни казва толкова много за здравето ни. То може да бъде директен резултат от тези промени в личността, свързани с по-ниската субективна възраст, като по-голяма активност, например пътувания или ново хоби, докато човек остарява. "Изследванията са открили, че субективната възраст предопределя моделите на физическа активност", твърди Стефан.

Но механизмът, свързващ физическото и психическото благосъстояние със субективната възраст, почти със сигурност действа и в двете посоки. Ако се чувствате депресиран, забравяте и сте физически уязвим, вероятно ще се почувствате по-възрастен. Резултатът може да бъде влизане в порочен кръг, като психологическите и физиологичните фактори допринасят за по-висока субективна възраст и по-лошо здраве, което ни кара да се чувстваме още по-възрастни и по-уязвими.

Анализът на Стефан, публикуван в списание "Психосоматична медицина", е най-голямото изследване досега за ефекта на субективната възраст върху смъртността.

Други психолози предполагат, че субективното усещане за по-ниска възраст е форма на самозащита, която ни предпазва от негативните стереотипи, свързани със стареенето

Според Ана Корант от университета Билефелд в Германия субективната възраст на хората може да бъде нещо многостранно, в зависимост от областта, в която се проявява. Може да се възприемате по един начин, когато сте на работното си място, и по съвсем друг, когато става дума за вашите социални взаимоотношения, например.

Корант помолила участниците в изследването да отговорят на въпроса дали се чувстват по-млади или по-възрастни в една или друга житейска ситуация. Тя открива, че субективните възрасти на хората са по-ниски, когато отрицателните стереотипи, свързани с възрастта, са най-разпространени - като работа, здраве и финанси, което изглежда подкрепя идеята, че това мислене помага на хората да се дистанцират от негативните конотации на своята възрастова група. Вярвайки, че "може да съм 65 години, но се чувствам само на 50", това означава, че не се притеснявате за работата си, например. Корант също установила, че хората с по-ниска субективна възраст си представят бъдещето в по-положителна светлина.

Като ни защитава от мрачното мнение на обществото за застаряването на населението и ни дава по-оптимистична представа за нашето бъдеще, тази самозащита може на свой ред да обясни някои от ползите за здравето от чувството, че сте по-млади, отколкото сте в действителност.

Затова Яник Стефан вярва, че лекарите трябва да питат пациентите си за субективната им възраст, за да идентифицират хората, които са най-застрашени от бъдещи здравословни проблеми и да планират по-ефективно здравните грижи за тях.

 

Източник: BBC

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

здравословно - АРХИВ

Чаят предпазва от деменция и Алцхаймер [05.01.2023] Черната смърт отпреди 700 години засяга здравето ни и сега [20.10.2022] Плодовете годжи бери предпазват очите от дегенерация [14.09.2022] Добиха залена сол от растение, което обитава Атанасовското езеро [15.08.2022] Хапчета за дълголетие: ще стане ли факт библейският мит за Матусалем [29.07.2022] Пътувайте до една от тези Сини зони, за да научите тайната на дълголетието и здравословния начин на живот [21.04.2022] Хобитата, упражнявани заради локдауна, са следващата голяма тенденция в туризма през 2022 г. [26.02.2022] Две трети от страничните ефекти на ковид ваксините са причинени от „ефекта на ноцебо“ [21.01.2022] Омикрон ще изведе Covid-19 от фазата на пандемията [12.01.2022] Ваксините срещу коронавирус намаляват риска от продължителен Covid [02.09.2021] Как България може да стане предпочитана туристическа дестинация за рехабилитация след заболяване от Covid -19 и свързаната с него хронична умора [04.06.2021] „Бритиш еъруейз“ изпробва "първия в света" 25-секунден тест за Covid-19 [14.05.2021] Рак: другата ваксина, която всички очакват [06.05.2021] Вече 90 години швейцарска клиника предлага процедури за подмладяване на организма [24.03.2021] Коктейл от антитела показа 70% ефективност срещу настъпване на усложнения и смърт от коронавирус [23.03.2021] Повечето британци са готови да използват здравни приложения за пътуване [09.03.2021] Турски учени създадоха спрей за нос, който убива коронавируса за минута [28.01.2021] Covid може да заразява в ресторантите от 6 м разстояние за по-малко от 5 минути [19.12.2020] Антивирусното лекарство "Молнупиравир" блокира вируса COVID-19 в рамките на 24 часа [06.12.2020] Лекарство срещу язва се оказва ефикасно срещу коронавируса [16.10.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (27)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни

14.01.2023 16:00

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

"Лонли планет" нареди България сред 10-те най-добри дестинации в света за нискобюджетен меден месец

27.01.2023 -

"България не е най-очевидният избор за меден месец, но не е скъпа дестинация, независимо от сезона", така[... ]

Старта на системата за влизане и излизане (EEС) в страните от ЕС отново беше отложен

26.01.2023 -

Това означава, че на пътниците извън ЕС, които влизат в Шенгенското пространство, ще им бъде спестен[... ]

Полетите от и до летището в Берлин в сряда са отменени заради стачка

24.01.2023 -

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда, 25 януари от и до летище "Берлин-Бранденбург"[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24

Дубай e посрещнал 8,5 млн. туристи

06.03.2011 -

По данни на Департамента по туризъм и търговски маркетинг на емирството, през миналата година в дубайските[... ] 2