Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Световният туризъм достигна 65% от нивата преди пандемията

25.11.2022 15:27

Европа води възстановяването по отношение на пристигания и приходи от туризъм, съобщи Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO). [... ]

Новият шеф на групата TUI оповести планове за „значителен и печеливш растеж“

15.11.2022 10:05

Европейският номер 1 в туризма се стреми към значителен растеж на основните си пазари с нова стратегия под ръководството на главния изпълнителен директор Себастиан Ебел. [... ]

WTM: Кризата с увеличаващите се разходи за живот заплашва туризма през 2023 г

10.11.2022 11:51

Кризата с растящите разходи за живот, предизвикана от инфлационния натиск и рязко покачващите се цени на енергията, представлява най-голямата заплаха за туристическия бизнес и планирането на ваканциите през 2023 г., според данни, представени на тазгодишното изложение WTM London. [... ]

- a a a + |
 

Гълъб Черпоков: 80 на сто от всеки бизнес е изпълнението

25.06.2018 12:39

За изграждането на доверие са нужни години, а да се унищожи стигат и няколко секунди, заяви ветеранът и дългогодишен висш мениждър в международния и вътрешен туризъм в разговор с Мария Мира Христова.

Гълъб Черпоков: 80 на сто от всеки бизнес е изпълнението
Г-н Черпоков, на книжния пазар вече е втората Ви книга  „Туризъм в село Орехово, община Чепеларе. Триптих за минали, настоящи и бъдещи поколения“. Как се роди този текст?

Животът ми премина в сферата на международния стопански туризъм. Занимавах се с преговори и сключване на договори с туроператорски фирми от страни - главни доставчици на туристи за нашите черноморски курорти, за планинските и ски курортите, както и за културно-познавателни обиколки в страната.

Роден съм, израснах и живях до 23-годишната си възраст в родопското село Орехово. Семейството ни имаше ниви, ливади и гори по цялото Ореховско землище, а то не можеше с кон да се обиколи за едно денонощие. Участвах в прибирането на сеното, вършеенето на пшеницата, ръжта, овеса, лимеца и лещата, в окопаването и прибирането на картофите и обикалях нивите и ливадите. Тези моменти оставиха незабравими спомени за местата, където съм прекарал най-хубавите си детски, юношески и младежки години. В книгата се опитах да върна времето назад и да проследя развитието на туризма и курортното дело в село Орехово и хижите около него.

В книгата отделяте значително място на професионалната информация за участниците в местния туристически бизнес, а и като цяло...

Да, в книгата са включени и нови маршрути, екскурзии и развлечения, с които може да се повиши интересът към дестинация Орехово и околностите му, да се удължи престоят на туристите и да се повишат приходите. Ползата ще бъде за собствениците на къщите за гости, за кооперациите, предоставящи стоки и услуги, за местното население и за общинската управа. Интерес биха имали и новите собственици на имоти в Орехово. Инвестициите, които са вложили, ще увеличават своята стойност, тъй като туризмът засилва търсенето на собственост, което запазва и увеличава цените на имотите.

Надявам се след излизането на книгата развитието на туризма в селото и околностите да доведе до създаването на нови работни места и да генерира нови приходи за местните жители. Общуването между туристите и местното население ще доведе до обмяна на знания и опит, до взаимно положително въздействие. Убеден съм, че притежателите на къщи за гости ще разширят познанията си за туристическо обслужване.

В книгата е споделен опита ми от обслужването в утвърдените туристически дестинации - като Австрия и Швейцария. Колкото и да са важни обстановката и удобствата, които предлагат стаите за гости, решаващи за успеха са отношението и работата на обслужващия персонал при предоставяне на услугите и общуване с туристите. 80 на сто от всеки бизнес е изпълнението. Доброто изпълнение е равнозначно на успех, а успехът създава доверие в клиентите. За изграждането на доверие са нужни години, а да се унищожи - стигат и няколко секунди. Да, от труда на домакините, старанието, любезността, вниманието и сърдечността им зависи окончателната оценка на престоя. Умението да се избягват конфликти и да се задоволяват всички нужди на гостите е в основата на успеха в тази дейност. Задоволеният клиент е най-добрият посланик на дадения обект, селище и район.

Какъв туристически продукт съветвате да предлага родопското село Орехово?

Туристите, посещаващи къщите за гости в село Орехово, очакват да попаднат в различна обстановка: рустикална, с подчертан родопски колорит в обзавеждането на стаите и къщите, без да се нарушават функционалността и естетичността, които осигуряват психологически комфорт. Това е гаранция за отмора и възстановяване на физическото и духовно здраве на почиващите.

Гълъб Черпоков: 80 на сто от всеки бизнес е изпълнението

В главата „Орехово - туристически продукт на ХХІ век“ описвам начините за увеличаване на броя на туристите и нощувките. Предложени са туристически пакети, задоволяващи интереса на широк кръг наши и чужди туристи. Пакетите могат да бъдат както по маршрута на познатото в миналото екскурзионно летуване с нощувки в село Орехово и хижите „Персенк“, „Чудните мостове“ /“Еркюприя“/ и „Кабата“, така и с нови 2-, 3-, и 4-дневни пакети с престой само в Орехово. В книгата има различни по продължителност програми с посещение на туристически обекти, съобразени с различните таргет групи: семейства с деца, младежи, ученици, планинари и туристи от третата възраст. Предложени са примерни турове и пакети, както следва: полудневен познавателен тур в село Орехово, полудневен исторически тур, полудневен тур с природни забележителности, целодневна екскурзия до местността Сенево с пикник, еднодневни екскурзии до хижа „Персенк“, до хижа „Чудните мостове“, обиколка на църквите в съседните села на Долни Рупчос, еднодневна екскурзия до Чепеларе и Пампорово, до село Косово и Бачковския манастир, до Кръстова гора, по билото на Радюва планина и до село Лилково.

Какви са любопитните послания към потенциалните туристи, които ще посетят село Орехово в Родопите, извън стандартните маршрути?

В книгата туристите откриват информация за туристическите ресурси, за природните забележителности, сред които са: Дуплевският камък с неговите пещери и водопади, масивът на Костен камък, природният феномен „Еркюприя“ - Скални мостове, както и величествените върхове Голям Персенк и неговите петима братя: Малък Персенк, Елдермен, Комина, Гидика и Гургутевица.

Включил съм любопитни моменти от историята на туризма в село Орехово и района, като разказ за страстите на султан Мехмед ІV или за лятната резиденция на Тъмрашкия владетел Ахмед ага Караходжов. Читателите имат възможност да погледнат към село Орехово и Родопите и от езотерична гледна точка, което допълва картината на магическото обаяние на дестинацията. В книгата са описани десетки исторически местности, както и посланията на църковното богатство. Има информация и за възможностите за настаняване в село Орехово и в хижите „Персенк“, “Чудните мостове“ /“Еркюприя“/ и „Кабата“.

Гълъб Черпоков: 80 на сто от всеки бизнес е изпълнението

Има ли връзка между туристическата индустрия в България преди и след 10 ноември 1989 г. и къса ли се нишката на професионализма днес?

При всяка промяна на обществено-икономическите отношения всички сектори на обществото и стопанството претърпяват сериозни сътресения. При прехода от буржоазно-капиталистическия строй през 1944 г. към социалистическия забавянето, а на места - прекъсването на туристическата дейност продължи 14-15 години. След 1989 г., при преминаването от социалистическо към пазарно стопанство, туристическата дейност претърпя сериозни сътресения, които също продължиха 12-13 години.

Гълъб Черпоков: 80 на сто от всеки бизнес е изпълнението

Цялата туристическа база премина в частни ръце. Новите собственици в началото задържаха опитния персонал, но впоследствие се появи възможност за работа в чужбина, където условията на работа и възнагражденията бяха значително по-добри. Собствениците на хотелите не предложиха по-големи заплати, тъй като продажните цени на туристическите услуги у нас не са високи. Качването на цените е деликатна работа. Новите собственици направиха много за подобряване на материалната база, но въпреки това цените не могат да се вдигнат толкова, че да осигурят достатъчно приходи, осигуряващи заплати, близки до тези в чужбина. Не може в най-бедната страна в Европа с нисък имидж да се достигнат цени, каквито има в значително по-богатите съседни страни. За да имаме успех в продажбите, трябва да поддържаме по-ниски цени от техните. Ако вдигнем цените над тези на съседите, голяма част от туристите няма да дойдат у нас. За общия положителен имидж на България, туризмът може да направи малко, голямата промяна идва от държавата. Бедността се вижда навсякъде - стига да се отклониш от магистралата и да видиш селата и техните жители със загрижени лица. Но така е не само в провинцията, а и в София - само на 100 метра от НДК страничните на бул. „Витоша“ пресечки, тротоари и улици са в окаяно, срамно състояние.

През тази зима, благодарение на нискобюджетните авиокомпании, София се напълни с италиански туристи. Как няма да има ръст на туристите, когато за 248 евро от Рим се купува уикенд в София - с три нощувки със закуска в 3- и 4-звездни хотели. Но в тези програми участват туристи със скромни финансови възможности. Големите инвеститори, които застроиха нашите курорти, имаха интерес да построят хотелите и бързо да ги продадат, те не се интересуваха от експлоатацията и с какви туристи ще запълнят базата. Само тези инвеститори, които станаха собственици, се сблъскаха с въпросите на обслужването и подготовката на персонала. Някои от тях изпратиха децата си да учат туризъм в чужбина, но когато се завърнаха повечето не се включиха пряко в обслужването, а предпочетоха административната работа. Първоначално качеството на услугите в приватизираните хотели и ресторанти бе силно занижено.

Входящият туризъм в нашите морски и планински туризъм е 70% от всички пристигания в страната и той се развива като масов конвенционален туризъм. Липсва бутиковият туризъм, предпочитан от заможните туристи. Формите на обслужване „блок маса“ и „all inclusive” се превръщат в масова практика, което задоволява клиентите от средното и по-ниското ниво. Клиентите с възможности държат на персонификацията на услугите, на директния контакт с любезен персонал.

В къщите за гости обслужването става от самите стопани и по-малко от нает персонал. Тук е важно непрекъснатото допълване и усъвършенстване на професионалните знания за добро обслужване на туристите. Важна роля в квалификацията и придобиване на опит в хотелското обслужване преди 1989 г. имаха големите международни хотелски вериги, сред които: „Ню Отани“, „Кемпински“, „Шератон“, „Радисън“, „Новотел“, „Хилтон“. Японската верига „Ню Отани“ например имаше книга с 5000 задължителни изисквания към хотелската база, обслужването и цялостната дейност на хотела! Хотелите бяха посещавани от тайни клиенти на съответната верига, които наблюдаваха обслужването и изготвяха подробни доклади до висшето ръководство. Един такъв таен клиент посети през 80-те години на миналия век хотел „Витоша ню Отани“ и в изготвения от него доклад бяха посочени 1800 пропуска в обслужването и общата експлоатация на хотела. Това говори, че от 5000 задължителни условия за обслужването на веригата, все пак бяхме изпълнили 3200. След направения анализ продължихме работата по изпълнение на останалите 1800 изисквания, за да достигнем високите критерии.

Каква е ролята на специализираната литература за туризъм в дигиталния ХХІ век, както и ролята на медиите в развитието на туризма у нас?

В туристическата литература изобилстват учебници и учебни помагала, написани от университетски преподаватели за нуждите на обучаваните студенти. Малко са книгите за нуждите на практикуващите в сферата на стопанския туризъм от автори с натрупан производствен и житейски опит. Още по-малко са книгите, свързани с практиката в международния стопански туризъм, които могат да допълнят практическите знания на заетите в тази сфера. Наличието и ползването на такава литература би съкратило времето за професионалното адаптиране на нови кадри, навлизащи в сферата на международния туризъм. Не е лесно да се пишат книги в днешния дигитален свят - информацията и знанието на човечеството се побират в малко електронно устройство, колкото цигарена кутия.

Френцел от Световната туристическа организация към ООН, на конференция миналата година в Истанбул, посочи, че броят на международните туристически пътувания постоянно расте: докато през 2005 г. зад граница са пътували 809 млн. души, през 2016 г. броят им вече е достигнал 1,3 млрд. души. Той отбелязва, че цифровия подход или тенденцията за самостоятелно организиране на туристическите пътувания непрекъснато нараства и за някои страни надминава 40%. Това показва, че поне 50% от желаещите да пътуват са получили информация за посещаваните обекти от дигиталните рекламни съобщения и литература. Дигиталната литература ще има все по-голямо значение при определяне на целта и решението за покупка на дадена туристическа програма. Така например един пътеписен репортаж за природните, исторически и културни забележителности на България, поместен в специализирани списания и сайтове, ще достигне до повече потенциални туристи.

Днес на кориците на учебници и тетрадки за учениците има снимки на фолкпевици и филмови герои от бандитски филми, вместо художествена фотография на природни красоти, културни и исторически туристически обекти. Известен е любопитният факт от опита в туристическата реклама на САЩ – 80 на сто от китайците, които избират за туризъм САЩ, посочват като първа дестинация Ниагара. Статистиката за избора остава непроменена в продължение на десетилетия. Накрая ги питат не „Къде отивате?“, а „Защо Ниагара?“ и отговорът е смайващ. Още в първия издаден учебник по география в Китай преди десетилетия, в който се разказва за Америка, първият урок е със снимка на Ниагара! Затова за китайците Америка е Ниагара, а после и всичко останало. Откритието е толкова важно, че за последните 8 години всички най-популярни природни паркове в САЩ са в постоянни преговори с китайското министерство на образованието и са готови да поемат отпечатването на огромните тиражи на учебници по география за няколко поколения, само и само първата снимка на първия урок да е на техния парк.

Имате ли идея за трета книга след „По света и у дома – един живот в туризма“ и „Туризъм в село Орехово“?

Нямам конкретни планове за написването на нова книга. Ако ми позволят силите, ще направя преработено и допълнено издание на „По света и у дома – един живот в туризма“, като добавя информация за дейността ми в частната туристическа фирма. Има какво да споделя за дългогодишния ми опит по привличането на туристи от Япония, Китай, южноамериканските страни и други далечни дестинации, но... Да е живот и здраве!

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 27.06.2018 10:31 | #2233

Много точен и полезен анализ от един добър професионалист. Л.Ненкова Л.Ненкова

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Световният туризъм достигна 65% от нивата преди пандемията [25.11.2022] Новият шеф на групата TUI оповести планове за „значителен и печеливш растеж“ [15.11.2022] WTM: Кризата с увеличаващите се разходи за живот заплашва туризма през 2023 г [10.11.2022] БХРА: Държавата създаде проблем с програмата си за настаняване на украинските бежанци [02.11.2022] Апетитът на европейците да пътуват продължава да е силен въпреки растящите цени [01.11.2022] Tui сертифицира устойчивостта на туровете, които предлага [31.10.2022] Зимният туризъм ще достигне нивата от 2019 г., смятат от бранша [27.10.2022] Какви тенденции се очертават в туристическите пътувания през 2023 г.? [22.10.2022] Световният въздушен транспорт ще се възстанови напълно през 2024 г. [14.10.2022] Поскъпналият долар стимулира пътуванията на американците до Европа [12.10.2022] Хотелската верига „Иберостар“ използва изкуствен интелект, за да намали отпадъците си [11.10.2022] Павел Косев: Летният сезон беше провокативен, но успешен [09.10.2022] Цените на хотелите ще растат с по-ниски темпове през 2023 г. в градовете с големи бизнес събития [06.10.2022] Международният туризъм достигна 60% от предпандемичните нива за първите седем месеца на годината [29.09.2022] Дигиталният туризъм ще достигне оборот от 400 млрд. долара през 2022 г. [27.09.2022] Шефът на IATA очаква цените на самолетните билети да се повишат [26.09.2022] Ол инклузив марките на хотелската верига Hyatt стъпват в черноморските курорти на България [17.09.2022] Трябва ли туристическата индустрия да приема плащания с криптовалута? [15.09.2022] Lufthansa Group и Amadeus разширяват партньорството си в дистрибуцията на самолетни билети и търговията на дребно [14.09.2022] Tui привлича служители от различни страни, като им предлага гъвкава система за работа [08.09.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Банско спечели за 10-и път World Ski Awards 2022

19.11.2022 21:26

Новината съобщи Иван Обрейков, маркетинг мениджър на концесионера "Юлен" АД. Курортът в Пирин е обявен [... ]

Световно първенство по футбол 2022: феновете се сблъскват със скъпия туризъм в Катар

19.11.2022 10:38

Катар разчита на високия клас туризъм, за да се разграничи от своя съсед Дубай. Разходите за настаняване [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ]

Руските туристи в Турция са по-малко отколкото през 2021 г.

23.11.2022 -

По данни на турското министерство на културата и туризма, за които информира агенция АНКА, през октомври[... ]

Туристи си тръгват с безплатна закуска от Кипър

22.11.2022 -

По този начин островната страна казва "Благодаря" на посетилите я туристи, които си заминават днес от[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Зимни курорти настояват за решаване на проблемите им пред комисията по туризъм в парламента

25.11.2022 -

В парламентарната Комисия по туризъм има разбиране за необходимостта от развитието на Витоша като[... ] 2

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 2

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 20