Потребител: анонимен

България

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм

07.05.2021 18:36

В "търсене на корените" с мярка между историческата конфабулация* и непреходните материални свидетелства на българския дух посетихме в празничните дни Дряново и Килифрево. [... ]

По българските маршрути на устойчивия културен туризъм

16.10.2017 16:06

Свеженският кмет "Принц Датски" и художничката Яна от "Ян махала" укрепват вярата ни в непреходната българска виталност. [... ]

Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница

09.04.2017 17:18

Въпреки студеното време, из култовото Средногорие плъпнаха семейни и училищни екскурзии с деца. [... ]

- a a a + |
 

Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви

09.11.2015 00:05

Ако питате наизлезлите вечер младежи в "града на липите" къде е хотел"Форум" (естествено до римския форум) всички се стъписват, защото малцина знаят какви са внушителните разкопки в центъра на града им, а модерната сграда до тях е водеща библиотека в България.

Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви

Напоследък е модерно да се лансират всевъзможни теории за практическото развитие на културния туризъм в България. Но когато бизнес пътуване ви отведе по правите улици на изгорената през 1877 г. Стара Загора и попитате как се стига до "Античния форум", край който би следвало да се намира и градският хотел "Форум", иначе приветливите младежи в "града на липите" вдигат  рамене. Влизаме в претъпканото поливалентно "кафене-ресторант" с амбициозно име "При кмета", но и в него запитаните красавици-блондинки стигат най-далече до упътването "Има там едни камъни до Съда". Вероятно бивша "Мис Стара Загора" е по-конкретна: "Идете в кафене "Музеум" - то е върху някакви разкопки и там сигурно знаят“. Наистина, освен че стилното кафе "Музеум" логично се оказва в сградата на Градския музей, но и усмихнатата млада сервитьорка не само е завършила "джаз-поп-фолк" пеене в местното Музикално училище, но и убедително ни сочи близките консервирани разкопки на улица с форума на римския град Аугуста Траяна.

Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви

Резервираният хотел "Форум" наистина е някъде отвъд римските старини. Каничка чай с канела и мед при любезната Юлияна струва само 3 лв., а девойката натъртва, че при наличие на използван дневен билет за музея нейното кафене "Музеум" прави  сериозна отстъпка.

Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви

Старозагорци имат привилегията в няколко от административните сгради в града да съзерцават древни римски мозайки докато търчат да решават ежедневните си социално-битови проблеми. Някакво консервирано с музайки подземие съвсем наблизо се отключвало при позвъняване и срещу 5 лв. за градския музей, имало и автентична римскa улица-калдъръм в близък подлез. Изумени от такъв европейски маркетинг за културен туризъм, оставяме колата на платен само през деня паркинг с монетен апарат и "удряме напряко" през древния римски "ж.к.", където в тъмнината, а може би заради студа не виждаме не само камери и охрана, но и никакви фасове и боклуци. По средата на възстановената автентична римска улица в малка съвременна беседка, дори без да пушат, агитка тийнеджъри се готвят за дискотека, но не проявяват никакъв интерес към експонираните наоколо им руини.

Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви

В студената вечер на мъртвата римска улица, щом съзираме кубичен древен камък 3 на 3 метра пред останките на амфитеатъра, съвсем по нашенски злостливо се упътваме в неговата сянка поне да хвърлим фас или да се освободим от чая на "Музеум". В същия миг дочуваме по- скоро обидено-тревожен младежки глас "Господа, какво правите там!?". От тъмнината излиза младежът Коста – от общинската охранителна фирма, и точно в този момент върху колоните на амфитеатъра зад гузните ни гърбове блясват разноцветни прожектори като в селско казино. Така било всяка вечер след 21 часа и нашият опит за вандалщина вероятно е бил възпрян от божествения дух на императорите Септимий Север или Каракала, пред постамента на чийто паметник сме щели да се опозорим. Коста ни посочва не само служебната си кабинка, но и крайната порта на Аугуста Траяна, която била нетипично близо до Форума заради възможно "дублиране" с втори, все още неразкопан форум на опозиционна римска партия или олигархична структура. Изумително "уставният" и учтив охранител отключва служебна вратичка, за да напуснем по-скоро общинските старини. Излязъл "за цигара" ведомствен полицай от прилежащата Съдебна палата, не приема да разговоряме за протестите им, но ни посочва търсения от нас хотел "Форум", наистина съвсем наблизо до римския форум. Там имало хубав ресторант с чиста тоалетна и никакви древни останки под модерните адаптации. Освен ухиления до уши по римски къдроглав барман Никола, ресторант "Форум" предлага незабравима печена дюля, вкусът на която те кара да забравиш и размера, и цената. Управителката Дарина имала вече 17 г. стаж и много амбиция за още една, "четвърта звезда" на градския хотел, където калпави климатизиращи агрегати портят предразполагащите внушения от накичени в хотелските коридори и в самите стаи фотографии на древни  статуи.

Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви

Следващата сутрин през хотела виждаме безапелационните пиар апликации "Стара Загора - център на Вселената" върху хотелската "баничарка" с ранобудния барман Никола. Дори този предизвикателен патриотичен "слоган" да е далечко от световните стандарти, окуражително е как ресторантски персонал върши екскурзоводство-промоционна работа за културен туризъм, който би донесъл повече поръчки не само за чай "Музеум" и печена дюля "Форум".

Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви

 

Текст и снимки: Екип на ИНФОТУРИЗЪМ

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 13.11.2015 11:50 | #1863

Тоз доктор от Стара загора дето се заяжда дали знае че до едната им болница е най-старото праисторическо селище с къща-близнак дори. сигурно в едната е живеела тогавашното джи-пи?

Анонимен

| 12.11.2015 19:06 | #1862

Изгубено време. Кой идиот написа това и с каква велика идея в главата си?

Анонимен

| 12.11.2015 16:04 | #1861

Глупости

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014] Гълъб Черпоков: На българската туристическа гилдия й липсва единство [07.10.2014] 6 Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”! Добре дошли в Чепеларе и Златоград! [06.10.2014] Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”! [10.09.2014] Малко познати места в Хасковския регион се готвят да посрещат туристи [09.09.2014] Големите туристически надежди в поречието на Малка Арда [23.07.2014] 1

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми вместо да ги решават

13.06.2021 20:42 - Обновена на 15.06.

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите са дискриминационни [... ]

Продължава мярката за държавна помощ за чартърни туристи

04.06.2021 10:41

Министерството на туризма продължава работа по предоставяне на държавна помощ за туроператори, използващи [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

На кръгла маса бе обсъдено мястото на туризма в Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

14.06.2021 -

На Кръглата маса бяха обсъдени възможностите туризмът да бъде включен в Националния план за възстановяване[... ]

БХРА: Стикерите за ваксинация създават проблеми вместо да ги решават

13.06.2021 -

Стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите са дискриминационни[... ]

Дали Booking.com е укривал милиони от данъци?

12.06.2021 -

Финансовата полиция в Генуа, Северна Италия, разследва един от най-големите доставчици на онлайн резервации[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

„Буря в Егейско море: под това название започна акция срещу нелоялни практики в туристическите обекти в Гърция.

04.07.2019 -

Екипи на гръцкото финансово министерство проверяват туристическите обекти на гръцките острови. Цивилни[... ] 1

На поклоннически туризъм по Гергьовден

08.05.2014 -

През Златоград до българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон, преди в него да са пристигнали големците[... ] 1

България открива национално туристическо представителство във Варшава

22.02.2021 -

Това ще стане по време на работното посещение в Полша на вицепремиера и министър на туризма Марияна[... ] 1