Понеделник, 12.05.2012 г.

13.04.2018 17:20 - Туроператорите възразиха срещу идеята отново да се разреши пушенето в заведения

Асоциацията на българските туроператори и туристически aгенти /АБТТА/ публично оповести категоричното си несъгласие с предложената от вицепремиера Валери Симеонов законодателна инициатива за отпадане на режима, забраняващ тютюнопушенето в заведенията за хранене и развлечение.

Тази сутрин пред БНТ Валери Симеонов отново настоя, че е за промяна в Закона за здравето, която ще върне възможността да се пуши в обособени зали и помещения в ресотранти, барове, кафенета. Той допълни, че в най-скоро време тези предложения ще бъдат обсъдени от партиите, влозащи в коалицията „Обединни патриоти“.

Симеонов заяви, че се надява промяната да бъде гласувана в парламента преди да започне новия летен сезон.

В свое писмо, от АБТТА категорично се обявиха против тази промяна и връщането на обособени зони за пушачи и непушачи,  тъй като това няма да защити от вредното въздействие на съдържащите се в тютюневия дим канцерогенни и токсични вещества хората, работещи в индустрията на гостоприемството, които са най-често жени и младежи.

Според българските туропратори, високата посещаемост на всички курортни комплекси, ресторанти и заведения у нас, при сега действащата нормативна уредба, оборва твърдението на вицепремиера Симеонов, че забраната за тютюнопушене на тези места е в нарушение на обществения интерес и причинява сътресения в туристическия бизнес.

АБТТА най-мало може да бъде заподозряна, че работи против интересите на туристическата индустрия. Напротив, категоричната гражданска пузиция, изразена в случая, кореспондира с осъзната от бранша необходимост за създаване на привлекателни  условия за семейна почивка в България, което да я превърне в конкурентоспособна европейска дестинация за семеен отдих. Вместо да разчита на нискобюджетен и слабоплатежоспособен семент туристи, каквито са младежите, пристигащи на кратки уикенд пътувания и на алкохолен туризъм в големите ни черноморски курорти, българският туризъм трябва да създаде възможно най-добри предпоставки да почиват повече семейства, които желаят  здравословни и безопасни  условия за своите деца и които са готови и да заплатят и повече, и да останат по-дълго.

В обръщението си Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настояват за ефективното прилагане на действащите законови регулации, засилване на контрола по тяхното изпълнение и осигуряване на гражданите и гостите на България на среда, свободна от тютюнев дим.

назад