Понеделник, 12.05.2012 г.

07.03.2018 11:20 - Форум за креативен туризъм* се проведе в Габрово

Туризмът не е само пътуване, но и шанс да се усетят живота на местните хора, духа на регионите и техните традиции“, с тези думи зам.-министърът на туризма Любен Кънчев откри на 2 март първия Форум за креативен туризъм „Творчеството е пътят“ с участието на представители от 12 държави.

Форумът събра експерти от различни страни в областта на креативния туризъм, които представиха успешни практики и подходи, включително от личен опит. Как творческото мислене по света се използва като туристически ресурс и двигател за местното развитие? Как локалните традиции и занаяти могат да бъдат иновация в областта на туризма? Как да се промотираме като креативен продукт или дестинация? На тези въпроси отговориха от лекторите-гости, представители на престижни организации като: Международната мрежа за креативен туризъм, Асоциацията за индустриален туризъм (Испания), ТЕАТА (Тайландската асоциация за екологичен и приключенски туризъм), Международната мрежа за туризъм и бизнес „New Destinations“ и други.

Предсавени бяха и различни форми на кулинарни курсове, арт резиденции, обучение в занаяти, танци, посещение на фабрики, дестилерии, работилници, преживявания сред розите в България, в оризовите полета в Тайланд или пък сред лавандулови полета във Франция - всичко това днес се приема като висок клас туризъм, който провокира креативността. Не на последно място, креативният туризъм е ценен за местната икономика, тъй като основен фактор е участието на местното население.

Във форума участва и кметът на Габрово Таня Христова, която очерта предимствата му като обект на ЮНЕСКО и пилотен град за култура в специализираната програма на Световната организация на обединените градове и местни власти. Тя обърна внимание на големия туристически приток към най-стария у нас карнавал, творческите пленери в Боженци, занаятчийските работилници в Етнографския музей на открито Етъра, Музея на хумора и сатирата, Индустриалния интерактивен музей, местността Узана

Провелият се форум е част от информационния тур Creative Bulgaria, който община Габрово организира съвместно със София, Троян, Велико Търново, Пловдив и Министерството на туризма, за да представи туристическите възможности на различни части на страната ни.

Габрово стои отлично на туристическата карта на България и за това говори статистиката: приходите от нощувки на чужди туристи в областта през 2017 г. са нараснали с 25% спрямо предходната година.

 

*Креативният туризъм е една от най-динамичните и развиващи се форми на устойчив туризъм, свързваща локалните традиционни ресурси и творческия потенциал на местното население с новите очаквания на туристите. В световен мащаб на преден план в туристическата индустрия все повече излиза преживяването, а туристите все по-често се наричат пътешественици, те искат да опознаят като докоснат, преживеят, направят с ръцете си, научат, усетят и вкусят.

назад