Понеделник, 12.05.2012 г.

12.02.2018 17:19 - 30 държави от ЕС и Балканите обсъждат в София ролята на туризма

Как да се развива устойчиво туризмът и да бъде двигател за икономиките в Европа и региона ще обсъждат ресорните министри от ЕС и Балканите на неформална среща в София във вторник, 13 февруари. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП).  Приходите от международен туризъм в страните от Евросъюза надхвърлят 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи при излизането на окончателните данни за 2017 г.

Домакин на срещата е Николина Ангелкова. В събитието ще участват еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса. Очаква се в София да пристигнат делегации от 30 държави.

Министрите ще обсъдят последователно три теми: политиките на ЕС в туризма, сигурността, както и възможностите за сътрудничество в туристическия сектор между Европа и Китай през 2018 г., която е обявена за „Година на туризма ЕС – Китай“.

По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12,4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.

назад