Понеделник, 12.05.2012 г.

17.09.2022 18:36 - Какво се случи с китайската туристическа индустрия?*

Тъй като изходящите туроператори затвориха вратите си след появата на Ковид, вътрешният туризъм процъфтява, тъй като жадната за пътуване китайска средна класа се зае да изследва собствената си страна, откривайки, че многообразието на самия Китай може да задоволи нуждата от всякакви ваканционни преживявания от туризъм до зимни спортове , за сърф и къмпинг.

По време на Златната седмица през 2020 г. беше съобщено, че повече от 600 милиона китайци са пътували в страната, струпвайки се до популярни туристически обекти като Великата стена, Сиан и Забранения град.

Въпреки това, последвалите градски блокирания, които затвориха големи агломерации като Шанхай и Пекин, оказаха огромно влияние върху броя на пътуващите. Пътуванията за китайската Нова година през 2022 г. са намалели с 26% спрямо нивата преди пандемията, спадът в туристическите разходи е 44%. През август 2022 г. любимата на китайците ваканционна дестинация в страната - плажът и безмитната Мека в курорта Саня на южния остров Хайнан, беше затворена след избухване на Omicron, оставяйки 80 000 туристи блокирани.

Положителни знаци за пътуване

Напоследък имаше някои признаци, че пазарът на международни пътувания трябва да се отвори през следващите месеци. Въпреки че тестването остава изискване за повторно влизане в Китай, процесите са опростени. Международните полети между Китай и Обединеното кралство вече са рестартирани със седмични услуги на Hainan Airlines до Манчестър и на China Southern и Air China до Хийтроу.

Националните туристически бордове рестартират своите кампании в китайските социални медии и харчат много, за да напомнят на най-ценния пазар в света, че техните дестинации са отворени и гостоприемни за китайските туристи. Някои, като Германия, изобщо не спираха кампаниите си въпреки затворените граници – толкова големи са силата и потенциалът на китайския туристически пазар.

Границите на Китай все още са затворени

От 2020 г. и в подкрепа на ангажимента на президента Си Дзипин към политиката за нулев Covid имаше серия от различни и сложни ограничения за пътуване, наложени от Китай. Когато по-голямата част от Европа се отваряше за ваксинирани пътници през 2021 г., всеки, който влизаше в Китай, все още биваше подлаган на 14-дневна карантина в изолационен център (за своя сметка), последвана от седем дни карантина и тестване у дома. Това изискване беше разхлабено през юни 2022 г., съкращавайки времето на карантина до модел 7 + 3 дни, но все още изисквайки шест теста преди пускане.

Полетите също бяха силно ограничени съгласно политиката на Китай за ограничаване на международните превозвачи до един маршрут, веднъж седмично със заплахата от спиране на услугата, ако някой пътник даде положителен тест за Covid при пристигането. В резултат на това капацитетът беше много ограничен, а полетите изключително скъпи. Единственият вид пътуване, считан за приемлив (и то съвсем напоследък), е с цел обучение или бизнес, а международните студенти са се възползвали от специални чартърни полети през Хонконг, за да се върнат в своите университети в Европа.

Нулева Covid политика

Китайската политика Zero Covid постигна относителен успех в първите дни. Докато други нации бяха затворени в домовете си през 2020 г., в Китай животът се върна към относителна нормалност, като фабриките и работните места останаха отворени и, като следствие, промишленото производство процъфтява и взема дял от други страни като Индия, борещи се да намалят нивата на заразяване. БВП на Китай продължи да расте с 8,11% през 2021 г.

Какво се очаква за изходящите пътувания на китайците?

Основният натиск върху президента Си Дзипин да отвори Китай са икономиката и общественото настроение. Китайската икономика е в трудно положение. И това не се отразява само в спада на БВП и на цените на имотите, но много осезателно върху данните за младежката безработица в Китай.

Президентът Си предложи на китайските младежи негласна сделка, когато дойде на власт. В замяна на това да следват лидера си, младите китайци могат да очакват свобода, просперитет, възможности за образование и, най-важното, добри перспективи за кариера. Китай с ниво на безработица от 20% сред 16-24-годишните изглежда невероятно. Но точно това се случи в Поднебесната империя 2,5 години след първата инфекция с Covid в Ухан.

Добавете към това разочарованието от тежките блокирания и ограничаването на движението и пътуването и ще си отговорите защо мнозина в Китай започват да се чувстват много нещастни. И което е по-важно, те започват да изразяват публично своето нещастие.

Президентът Си трябва да намери изход от блокирането, без да се отказва от досегашната ис политика и без да рискува огромен скок на смъртните случаи от Covid, особено сред възрастните хора. Какъв подход ще избере най-вероятно ще стане ясно в рамките на следващия месец. 20-ият Национален конгрес на Китайската комунистическа партия ще бъде открит на 16 октомври. Изглежда няма съмнение, че президентът Си Дзипин ще спечели трети мандат, въпреки че ще има някои размествания под него.

 

*Авторът на статията Хелена Биърд е управляващ директор на Guanxi, базирана в Обединеното кралство туристическа PR и маркетинг агенция, специализирана за Китай.

 

Източник: TravelMole

назад