Понеделник, 12.05.2012 г.

25.03.2018 11:54 - Предизвикателство пред доверието

От една страна е новината за първия загинал пешеходец, блъснат от самоуправляващ се автомобил. От друга - скандалното разкритие, че личните данни на 50 млн. потребители на Фейсбук са били използвани с бизнес цел от британската компания за политически маркетинг Cambridge Analytica, ангажирана в президентската кампания на Доналд Тръмп.

На пръв поглед няма нищо общо между тези две новини, които доминират актуалния информационен поток в областта на високите технологии. Зад тази видимост обаче, и двете събития са свързани с голямото предизвикателство пред гигантите на цифровата икономика и навлизащия в живoта ни изкуствен интелект: доверието.

Вярно е, че през последните години бе направен впечатляващ прогрес в разработването на самоуправляващи се автомобили. Автономните коли обещават да намалят драстично броя на смъртните случаи по пътищата на планетата – годишно при пътни инциденти загиват 1,2 млн. човека. Достатъчна беше обаче само една смърт – на пешеходката в Аризона, за да постави под съмнение неистовата надпревара, струваща милиарди долари, която се води между производителите на автомобили и дигиталните гиганти.

Вярно е също така че социалната мрежа Фейсбук е оплела повече от 2 милиарда души на планетата и е наела някои от най-добрите специалисти по изкуствен интелект в света. Случаят с Cambridge Analytica обаче постави под въпрос този модел, при който даваме данни на алгоритми, които не ни желаят непременно доброто, а и не знаем нищо за тях. Изкуственият интелект има способността да промени света, но само ако за това има широк консенсус между организациите и индивидите. За тази цел пътят на навлизането му в ежедневието ни трябва да бъде прозрачен, предпазлив, разбираем и полезен за всички. И минава през нашето доверие.

 

Източник: Les Echos

назад