Понеделник, 12.05.2012 г.

13.03.2018 09:58 - Френският ски курорт Вал Торанс залага на устойчиво развитие

За 4-ти път Вал Торанс е обявен за най-добър ски курорт в света, според версията на World Ski Awards. Победителите в различните категории се определят с гласуване по интернет. През 2017 г. в допитването са взели участие 1,6 млн. човека от 85 страни.

Тайната на успеха на френския курорт е не само в качеството на обслужване на клиентите, но и в целогодишната работа с тях и с търговските партньори. Вал Торaнс има голяма и постоянно обновяваща се клиенска база, която мениджмънтът на курорта познава много добре.

Брюно Габе, президент на Агенцията за развитие на туризма във Вал Торaнс, посочва, че сега в курорта има 25 466 легла. 5-звездните хотели са четири на брой. Три от тях са нови – Koh-I-Noor, Pashmina, Altapura. Четвъртият - Fahrenheit7, е един от най-старите хотели във Вал Торанс и последователно е бил част от хотелските вериги Accor,  Novotel и на Mercure. През миналата година е бил реновиран, след поредната смяна на собствеността.

В курорта, който е почти на 50 години, продължава да се строи – по протежение на долината. Най-новият проект е строеж на апартаментен комплекс с 1500 места на входа на Вал Торанс. Той трябва да бъде построен за 3-4 години. След това, по думите на Габе, новото строителство ще да бъде забранено, тъй като ръстът трябва да бъде контролиран. Иначе има опасност от недоволство на клиентите, на които курортът може да се стори прекалено голям и препълнен с хора. Това няма да е добре и за компаниите, развиващи бизнес в него, защото може да доведе до спад на цените.

Продължава да се изгражда и специализирана инфраструктура. Има голям проект за свързването на Вал Торанс с Мориен. Между тях вече има прокаран лифт, но се планира изграждането на нов, с по-голям капацитет. След 2-3 години той трябва да стигне до връх Карон, така че скиорите от Мориен да слизат направо на пистите. Ако пристигат само за уикенда, с малко багаж, те ще могат да се спускат към хотелите или апартаментните комплеси. Ако са с по-голям багаж, той ще бъде доставен отделно, докато те карат ски по пистите. По въздух, от Мориен до Вал Торанс ще се стига за 40 мин., много по-бързо отколкото с кола по шосето. Това ще е по-удобно и за туристите, които пристигат в курорта от посока юг – от южната част на Франция, от Италия, Хърватия, Словения, Сърбия...

„Целта ни е да се стига до връх Карон от две страни с лифтове с гондоли – единия от Мориен, а другия – от Вал Торанс. На върха ще бъде построен панорамен ресторант с гледка 360 градуса. Панорамата, която се открива от 3200 м височина, е зашеметяваща. По този маршрут, Мориен – пик Карон – Вал Торанс, гондолите ще се движат 9 месеца в годината, през деня и вечер, за да могат да се прибират и гостите на ресторанта. В конкуренцията с другите курорти е необходимо постоянно да се раждат нови идеи – това е в основата на добрия маркетинг“, твърди Брюно Габе.

Близо 42% от туристите във Вал Торанс са французи, а чужденците са почти 58% от 55 държави. Сред тях най-много са тези от Великобритания (15,9%), следвани от Нидерландия (13,3%), Белгия (6,2%), Израел (3,5%), Германия (3,3%).

Както и другите курорти, Вал Торанс постоянно работи с туроператори. Всяка година в края на януари националната Агенция по развитие на туризма във Франция - Atout France, организира голямо изложение Grand Ski. От цял свят пристигат туроператори, специализирани в предлагането на ски туризъм, за да се срещнат с представители на местните курорти.

„С всяка изминала година наблюдавам, че туроператорите намаляват. Клиентите предпочитат интернет - Expedia, Amazon. Ние имаме собствена резервационна система и тя е най-добрата във френските Алпи по оборот и доходност. Не знаем обаче докога ще се запази тази ситуация“, признава Габе.

Недвижимите имоти във Вал Торанс са построени на общинска земя. Не може да си построиш частно шале например – за това е необходимо специално разрешение от общината. Хората, които купуват апартаменти в курорта, поемат ангажимент да не ги продават поне 20 години (иначе плащат глоба). Но могат да ги дават под наем на други хора, когато самите те не са във Вал Торанс. Този модел позволява да се избегне появата на феномена „студени легла“, както е в друг френски курорт – Куршавел, където има апартаменти и шалета, заети само по 2-3 седмици в годината. Отдаваните под наем апартаменти, „топлите легла“ – това са пари за компаниите, обслужващи лифтовете и пистите, за ресторантите и магазините, което означава процъфтяващ курорт.

Една от особеностите на курорта е, че основната част от жителите на Вал Торанс са приходящи. От самото начало местните жители не са вярвали, че на такава надморска височина може да се живее, работи или почива. За това и няма постоянно живеещи хора, родени в долината. Сега във Вал Торанс целогодишно живеят стотина души, там се намира и най-голямото училище в долината Белвил. В него учат децата на англичани, датчани, холандци, шведи, които са се заселили във Вал Торанс, имат свой бизнес в курорта и говорят по няколко езика.

назад