Понеделник, 12.05.2012 г.

03.02.2018 19:01 - Родопчани протестират срещу незаконна търговска дейност с моторни шейни под връх Перелик

Трагичният инцидент с моторна шейна в Боровец, при който загина четиригодишният син на транспортния министър Ивайло Московски, най-сетне трябва да накара държавните и общински власти да сложат ред при употребата на тези машини в зимните курорти.

През 2017 г. в Туристическо дружество „Перелик“ са постъпили редица сигнали от туристи и граждани, че под родопския връх Перелик незаконно се карат под наем моторни шейни. Освен че с тях се извършва нерегламентирана търговска дейност, машините често навлизат в частни и кооперативни горски територии и създават реална опасност от инциденти, при които могат да пострадат хора.

От началото на на тази година трийсетина моторни шейни се предлагат съвсем открито под наем в местността "Превала" под връх Перелик. Машините нямат стикери за техническа пригодност/безопасност, нито пък разрешение за извършване на търговска дейност на територия, попадаща в обхвата на „Натура 2000“, както и в частни и кооперативни горски терени. Неизвестните „предприемачи" дори не са си направили труда да премахнат стикера върху една от машините „втора ръка“, явно внесена от САЩ, на който ясно се вижда, че въпросната моторна шейна има временен допуск за неместно физическо лице в американския щат Уисконсин. Очевидно отвъд океана има строга регламентация за използване на моторни шейни и АТV-та.

На самото шосе между Смолян и село Стойките трайно е поставена голяма метална табела "Моторни шейни" с ясно послание за системно и организирано търговско предлагане на машините, а на самата пътна лента на общинския път „Превала"/хижа „Перелик" е поставен фургон-офис без никакви означения, но боядисан с националния трикольор. Както на фургона, така и на търговската табела няма залепен предвидения от закона стикер на лицензирания оператор за пътна поддръжка.

Родопчани, собственици на гори, както и членове на Туристическо дружество "Перелик" сигнализират, че след безпрепяственото разполагане на предлаганите под наем моторни шейни, в почивни и празнични дни машините вече направо се докарват на прицепи/платформи, за да бъдат "карани на воля" из частни горски територии под Перелик. Войници от местното поделение пък споделят, че често им се случва да вадят под преспите подпийнали англичани и нашенски пишман водачи, след злополучната им „разходка“ с моторни шейни.

Местните хора настояват отговорните органи и служби да се намесят и пресекат тази незаконна и опасна дейност, но засега няма чуваемост. Може би трябва да се случи следващият трагичен инцидент, за да секне "чиновническата дрямка“. 

назад