Понеделник, 12.05.2012 г.

04.01.2018 12:19 - Във Великобритания забраниха ТВ-реклама на резервационна система BOOKING.com

Британски регулаторен орган разпореди да бъде спряно излъчването на рекламен клип на интернет гиганта заради заблуда на потребителите.

Вече писахме за неравностойното отношение към местата за настаняване в  резервационна система BOOKING.com. От редакционна коректност по-късно не публикувахме оплакването на българин, собственик на къща за гости, който твърдеше, че през ноември 2017 г. бил прогонен от бодигардове на BOOKING.com при опита му да се жалва лично в централата на компанията в Амстердам от нелоялните й практики.

Сега обаче  научаваме, че резервационният монополист май недотам зачита и правата на своите клиенти. Турист се оплакал пред британската Агенция за рекламни стандарти (Advertising Standards Authority), че през юли 2017 г. BOOKING.com го подвели с невярна ТV-реклама за правото на безплатно анулиране, тъй като тази опция била валидна само при по-високи цени за настаняване. От BOOKING.com не успели да се измъкнат с твърдения, че в рекламния клип имало наслагване на подвеждащо "странично подмятане" как опцията за безплатно анулиране на резервацията важала "в повечето случаи".

От британския орган по контрол на рекламата – Clearcast, обяснили на Агенцията за рекламни стандарти (ASA), че  допуснали тази телевизонна реклама на BOOKING.com, без да знаят, че "опцията за безплатно анулиране" важала за по-високи цени на резервацията. Признато било, че в конкретния случай наистина има подвеждане на клиента, правещо тази реклама недопустима заради нарушени права на потребителя.

Изглежда, че в условията на справедлива европейска конкуренция зачитането на равнопоставеността на страните и правата на клиентите вече следва да се спазват дори от корпорации като BOOKING.com, където може би априорно считат своите минимум 15% комисион за „даден им свише“? Бизнес времената, макар и бавно като красивия амстердамски канал под централния офис на BOOKING.com, "текат" и се променят дори за високомерните монополисти. На пазара вече излизат нови и по-гъвкави резервационни системи при "щадящи финансови условия", а вече се чуват гласове дали и структурите на BOOKING.com в отделните държави не подлежат на по-стриктно регламентиране, тъй като комисионерската им дейност като местни търговци протича на конкретните пазарни територии, а не в "неутралните води" на Северно море?

 

Използвани са материали на TravelMole

назад