Понеделник, 12.05.2012 г.

04.01.2018 10:29 - 19-тонна космическа станция пада „неуправляемо" към Земята

Не е необичайно части от стари спътници и други „космически боклуци" да паднат обратно на Земята. Сега обаче учените нервно следят курса на китайска космическа станция, тежаща 19 000 килограма, защото маршрутът й е неуправляем и това прави невъзможно да се разбере къде и кога точно ще падне на земната повърхност, съобщава CBS.

Очаква се китайската космическа лаборатория Tiangong-1 /Небесен дворец - в превод от китайски/ да падне на Земята някъде през март 2018. Китай съобщи, че  контролът над лабораторията е бил изгубен преди близо две години - през юни 2016 г. По-късно китайското правителство оповести прогноза, според която "Небесният дворец" ще се срине в края на 2017 г. Това неточно предположение накара експертите да заключат, че космическата агенция на Китай е загубила всякаква възможност да влияе върху курса на разпадащата се станция и не знае къде точно тя или парчета от нея ще ударят земната повърхност.

Според анализ, направен от Европейската космическа агенция (EКA) през ноември, орбитата на космическия апарат „неизбежно ще се разпадне някъде между януари и март 2018 г., когато това ще доведе до неконтролирано навлизане /в земната атмосфера - бел. ред./"

Голяма част от космическата станция ще изгори в атмосферата, но експертите на ЕКА смятат, че части от нея могат да оцелеят и да достигнат повърхността на Земята.

Според доклада има шанс 1 на 10 000 масивната космическа лаборатория да се разбие в населена зона и да повреди сгради. Въпреки че тази вероятност е малка, учените са успели само да ограничат зоната на катастрофа до 43° северна ширина и 43° южна ширина - област, която включва части от всеки обитаван континент на Земята.

„Датите, часовете и географските коорднати на падането могат да се прогнозират само с голяма доза несигурност. Дори непосредствено преди сблъсъка времевият и географският прозорец ще бъдат много широки", заяви Холгер Краг, ръководител на отдела на EКA за космическите отпадъци.

назад