Понеделник, 12.05.2012 г.

24.12.2017 11:41 - Словения ще използва Световния ден на пчелите за насърчаване на туризма си

ООН официално обяви 20 май 2018 г. за първия Международен ден на пчелите, за да почете юбилея от раждането на словенския пчелар Антон Янша и за да помогне за спасяването на вида.

Първоначално иницииран от Словенската асоциация на пчеларството и подкрепена от правителството на Словения, Световният ден на пчелните семейства има за цел да помогне за спасяването на намаляващото популация на пчелите и да популяризира традицията на пчеларството в Словения. На този ден ще бъде почетен и Антон Янша*, един от основателите на съвременното пчеларство.

Инициативата има за цел да подчертае значението на пчелите - вид, който допринася за опрашването на близо 80% от културите на Земята. Кампанията "Save the Bees" има за цел да спомогне за повишаване на осведомеността и на свой ред да гарантира, че ще бъдат предприети мерки за опазване и защита на пчелните семейства по света.

Словения е водеща туристическа дестинация за пчеларство с над 10 000 пчелари, 12 500 пчелини и почти 17 000 кошери и е една от първите страни, които сертифицират доставчиците на апи туризъм.

Словенският туристически борд е предприел редица инициативи в подкрепа на устойчивия подход към туризма. Туристическият съвет и Словенската асоциация на пчеларите съвместно с туроператори са разработят ваканционни маршрути и туристически пакети, които съчетават традицията в страната за уважение на екологичните ценности с уелнес терапия с мед и дегустации на мед.

 

Източник: TravelDailyMedia

 

*Антон Янша (20 май 1734 - 13 септември 1773 г.) е бил пчелар и художник. Известен е като пионер на модерното пчеларство и голям експерт в тази област. Художник по образование, но е работил цял живот като учител по пчеларство в Кралския двор на Хабсбургите във Виена.

назад