Понеделник, 12.05.2012 г.

30.10.2013 17:11 - Eксперти очертаха нови тенденции в инсентив туризма

Професионалистите от MICE индустрията в САЩ посочват кои са основните тенденции в развитието на инсентив туризма. Според тях, в момента в Щатите за поощрителни пътувания на служителите от компаниите се отделят по-малко средства, а по време на самото пътуване се набляга повече на работните моменти, отколкото на развлечението.

1. Пътуванията с цел поощрение на служителите /инсентив туризъм/, които наблягат на развлекателния момент, вече остават в миналото, смята Джеф Броуди, изпълнителен вицепрезидент  на компанията United Incentives от Филаделфия.

„Сега организаторите на инсентив турове все повече се стремят да ги наситят с бизнес срещи и, което е най-важно, служителите на компаниите приветстват това. Те знаят, че едно такова пътуване ще им осигури конкурентно предимство“, казва експертът.

 

2. Голям избор на активности

Програмите за инсентив пътуванията вече се изготвят като се отчитат физическите особености и спортните предпочитания на служителите, които ще пътуват.

„По принцип, в състава на групите влизат хора на различна възраст, затова ние се стремим да предлагаме различни видове активности. Едни искат да посетят спа център, други - да се занимават със спорт, посочва Нола Конуей, президент на компанията Global Destinations Marketing от Лос Анжелис. – Ето защо е необходим диференциран подход“.

 

3. Wow ефект

Успешното инсентив пътуване трябва да подари на участниците незабравими впечатления, смята Адам Лоухърн, генерален директор на компанията Meeting Incentive Experts от Чикаго.

„За младите бизнес туристи е много важен т.нар. wow ефект. Те също така ценят „изненадите“, свързани с една или друга дестинация“, твърди експертът.

 

4. Мобилните приложения стават все по-популярни

Ефектът от едно инсентив пътуване може да бъде засилен с помощта на мобилни приложения, смята Джеф Броуди. Те карат участниците да взаимодействат помежду си и откриват достъп до информация за широка аудитория.

„С помощта на мобилните приложения служителите, които участват в пътуването, могат да се запознаят с профили на своите колеги, да научат каква е програмата за деня, да споделят преживяванията си в социалните мрежи и да качат свои снимки“, коментира експертът.

 

5. Нараства социалната отговорност

Все по-актуални стават принципите на корпоративната социална отговорност (corporate social responsibility, CSR).

„Както американските, така и международните компании харчат значителни средства за организиране и провеждане на благотворителни прояви“, твърди г-жа Конуей.

Така например, специалистите от Global Destinations Marketing са организирали в тайландския курорт Пукет акция в подкрепа на сираците, чиито родители са загинали по време на разрушителното цунами в Индийския океан през 2004 г. Участниците в инсентив пътуването лично са дарили играчки, храна и други необходими вещи на децата.

 

6. Намалява средната продължителност на инсентив пътуванията

Ако по-рано инсентив туровете траеха по седмица и повече, сега времето за насърчителни пътувания се е съкратило до 4-5 дни. Тази тенденция се обяснява с оптимизирането на туристическите разходи на компаниите, твърди Броуди.

 

7. Пътуванията се извършват на по-близки разстояния

Все по-често сътрудниците на компаниите биват изпращани на насърчителни пътувания на близки разстояния, предимно в рамките на страната. Така например САЩ  са основната дестинация за инсентив турове на служителите на американските компании, се посочва в изследване, проведено от Incentive Research Foundation.

 

8. Повече свободно време

За да намалят туристическите си разходи, компаниите осигуряват на служителите си инсентив пътувания с повече свободно време, казва Тони Верицела, президент на DMC Island Partners Hawaii (Хонолулу). На участниците в едно петдневно пътуване например се предлагат по две свободни вечери по техен избор. (travelmarketreport.com)

назад