Потребител: анонимен

свят

Истрия - история с вкус на трюфели

03.07.2021 15:52

Популярният полуостров се навмира в северната част на Хърватия, а бреговете му се мият от водите на Адриатическо море. Известността на региона сред туристите може лесно да се обясни: чист въздух, пресни морски дарове, вино и десетина други предимства. Отърсването от градския невротичен синдром тук се случва лесно и естествено. [... ]

Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията

20.01.2021 19:00

Местният бизнес организирано гради регионалния туристически продукт на украинска Бесарабия. [... ]

Виена: добре дошли обратно

12.08.2020 11:46

Директорът на туристическия съвет на Виена Норберт Кетнер обяснява как градът се е справил по време на коронавируса и какво могат да очакват чуждестранните посетители в австрийската столица. [... ]

- a a a + |
 

Музеят на мебелите във Виена

01.11.2012 09:38

Започнала като склад на императорските мебели, днес сбирката съдържа над 165 00 експоната и е най-голямата мебелна колекция в света.

 

Музеят на мебелите във Виена

Виена за поредна година спечели приза за най-добрия град за живеене в света. Но качеството на живот в австрийската столица е било добро и много преди появата на класациите, тъй като  австрийците открай време имат задълбочено отношение и отношение към инфраструктурата, урбанистиката, интериорния дизайн и изкуството. В това се убеждаваме за пореден път при посещението ни в Музея на мебелите, разположен на няколко метра встрани от търговската улица "Мария Хилфер щрасе".

 

Музеят на мебелите във Виена

Влизайки под свода на типична виенска къща в стила Бидермайер на ул. "Андреас гасе" 7, попадаме във вътрешния двор на музея, оформен с модернистичен дизайн. Съвременната конструкция от стъкло и стомана свързва двете крила на мебелния „депозитар“ построен през 1901 г. и създава прекрасно пространство за почивка на посетителите.
Музеят на мебелите във Виена
Създаденият от Мария Терезия склад на императорските мебели в началото на 20-ти век става "Императорската мебелна колекция" и сърцевина на музея. С времето колекцията се разраства и обогатява с образци от цял свят. Днес, освен стила на живот на императорското семейство в продължение на няколко поколения, сбирката представя развитието на мебелния дизайн през 18,19 и 20 век – вкл. Бидермайер и Виенмодерн.
Музеят на мебелите във Виена
На първият етаж на музеят е „Светът на Хасбургите“ -  експозиция, която ви отвежда в покоите на императори, принцове и принцеси, придружена с виртуална изложба: мултимедийни презентации с изображения и текст, карти и генеалогия.
Първата „стая“, в която влизате, е свързана с една от най-драматичните истории в императорското семейство – самоубийството на престонаследника Рудолф Австрийски. Той и любовницата му Мария Вецера са намерени мъртви в ловната хижа на Рудолф в Майерлинг, а последното им общо ложе е в музея, заедно с портрета на фаталната Мария. Следват обособени детската стая на принца, спалнята и трапезарията на императрица Елизабет /Сиси/ в една от планинските хижи,  мебели и прекрасни източни килими на лринцеса Евгения, залите на Мария Терезия, Франц Йозеф, имперска зала с изложени тронове на поредица императори, церемониални вещи, украса, вкл. погребалните корони, поставяни върху ковчега на починалия благородник.
Музеят на мебелите във Виена
Обиколката на музея ще ви отведе в следващите зали, където са показани предмети от бита, предмети за интериора, както и отделни тематични „стаи“ с мебели от различни стилове, епохи и материали, които пренасят в атмосферата на 18 и 19 век. 
Музеят на мебелите във Виена
 На излизане  може да се запознаете и с инструмените и материалите, използвани в мебелната промишленост, мостри на различни видове дърво, седеф, полускъпоценни камъни, използвани за направата на майсторските образци.
Музеят на мебелите във Виена
 
Намиращата се на втория етаж музейна експозиция е изключително разнообразна. Тя започва с колекция на всевъзможни видове столове. Следва „депото“, където са складирани огромно количество барокови и класически мебели, оригинално представени чрез откъси от филм за императрица Сиси, където се показват сцени с интериора на императорските апартаменти и зали, обзаведени в типичния австрийски стил Бидермайер и колекция на фабриките за мебели „Тонет“ .
Музеят на мебелите във Виена
Михаел Тонет е известен като „бащата“ на виенския стол, който създава след дългогодишни експерименти с вита дървесина. Експерименталната си работа със слепена дървесина той започна още в Германия през 30-те години на 19 в.  През 1842 г. работилницата му е конфискувана и той решава да се премести във Виена. Тук  получава и кралски патент „за извиване на дърво от всякакъв вид, вкл. негъвкави видове чрез химико-механичен способ с цел получаване на желаните форми, в това число кръгли“. С получавенето  на патента стилът на Тонет започва да се нарича „виенски“.  
Музеят на мебелите във Виена
През 1851 г. на Голямото изложение в Кристъл Палас, Лондон Тонет участва с виенски луксозни палисандрови мебели с инкрустация от бронз и махагон, като получава бронзов медал. Колекцията в музея показва първия „виенски стол“ на Тонет, както и голяма част от каталога на фабриката му.
Последната част от постоянната експозиция е посветена на дизайнерите на 20 век.
Музеят на мебелите във Виена
Животът на мебелите е неотменна част  от живота на човека. С това са свързани и темите на  временните изложби в музея, а тазгодишната е посветена на императрица Елизабет и е под надслов „Сиси в Корфу“.
 
Музеят на мебелите във Виена
Тя е фокусирана върху любовта на Сиси към Гърция и интереса й към към историята и културата на древна Елада. Заради крехкото си здраве и по лекарска препоръка за по-топъл климат, тя прекарва доста време на Корфу и построява своя вила в помпейски стил.
Вдъхновена от историята и откритията на откривателя на Троя - Хайнрих Шлиман, тя научава старогръцки, чете Омир в оригинал, както и много антични автори, дори превежда произведенията им. В колекцията й влизат антични артефакти и геми. В изложбата са представени част от тях, както и модели на вилата и яхтата на Сиси. А олицитворение на експозицията е делфинът, когото императрицата избира за символ на Корфу и нарича „усмихнатия философ“.
На излизане от музея, разбираш колко важна е тази експозиция не просто за почитателите на интериорния дизайн, а за всеки съвременен човек. Защото историята на мебелите съдържа в себе си историята на нравите, на естетическите търсения и предпочитания, на социалните пластове и движението им в обществото… Внезапно, с усмивка си  спомняш как Шекспир завещал на съпругата си „второто си най-добро легло“ и други истории, които са си истински шекспиров сюжет.
Музеят на мебелите във Виена
 
 
 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

Истрия - история с вкус на трюфели [03.07.2021] Болград амбициозно развива вътрешен туризъм и крои планове за след пандемията [20.01.2021] Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 6 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018] Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си [27.08.2018] Единбург - мистичен и изтънчен [04.06.2018] NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година [27.12.2017] Четири причини да се посети Йордания [31.10.2017] Майски празнични маршрути по Беломорието [28.04.2017] На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм" [27.11.2016] 3 Швейцария с нова програма за инсентив туризъм „В света на часовниците“ [06.10.2016] Расте интересът към круизи до Антарктида [06.07.2016] Дворецът на Буда [30.05.2016]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

IATA не е съгласна с решението на Европейската комисия за слотовете

26.07.2021 10:07

Базираната в Женева Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA) нарече решението на Европейската [... ]

Плажовете Карадере, Пашадере и Корал влизат в НАТУРА 2000

06.07.2021 18:29

Плажовете Карадере, Пашадере и Корал вече са изцяло в европейската екомрежа НАТУРА 2000. По-рано днес [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Туристите бавно се завръщат в община Балчик

28.07.2021 -

43 600 туристи са посетили община Балчик през първите шест месеца на годината, което е два пъти повече[... ]

Министерство на туризма предлага законодателни промени за превоза на малки туристически групи с автомобили с 8+1 места

27.07.2021 -

В България има около 50 хиляди автомобили тип 8+1, от които 20 хиляди са притежание на юридически лица,[... ]

Европейски курортни градове получават статут на световно наследство

26.07.2021 -

Единадесет европейски курортни града получиха съвместно статут на световно наследство от Комитета[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 3

„Буря в Егейско море: под това название започна акция срещу нелоялни практики в туристическите обекти в Гърция.

04.07.2019 -

Екипи на гръцкото финансово министерство проверяват туристическите обекти на гръцките острови. Цивилни[... ] 1

На поклоннически туризъм по Гергьовден

08.05.2014 -

През Златоград до българския манастир „Св. Георги Зограф“ в Атон, преди в него да са пристигнали големците[... ] 1