Потребител: анонимен

свят

Виена: добре дошли обратно

12.08.2020 11:46

Директорът на туристическия съвет на Виена Норберт Кетнер обяснява как градът се е справил по време на коронавируса и какво могат да очакват чуждестранните посетители в австрийската столица. [... ]

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 12:34 - Илия Тодоров

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ]

Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ)

30.12.2019 17:20

Впечатления и размисли от едно пътуване по Коледните празници до Скопие и Битоля. [... ]

- a a a + |
 

Музеят на мебелите във Виена

01.11.2012 09:38

Започнала като склад на императорските мебели, днес сбирката съдържа над 165 00 експоната и е най-голямата мебелна колекция в света.

 

Музеят на мебелите във Виена

Виена за поредна година спечели приза за най-добрия град за живеене в света. Но качеството на живот в австрийската столица е било добро и много преди появата на класациите, тъй като  австрийците открай време имат задълбочено отношение и отношение към инфраструктурата, урбанистиката, интериорния дизайн и изкуството. В това се убеждаваме за пореден път при посещението ни в Музея на мебелите, разположен на няколко метра встрани от търговската улица "Мария Хилфер щрасе".

 

Музеят на мебелите във Виена

Влизайки под свода на типична виенска къща в стила Бидермайер на ул. "Андреас гасе" 7, попадаме във вътрешния двор на музея, оформен с модернистичен дизайн. Съвременната конструкция от стъкло и стомана свързва двете крила на мебелния „депозитар“ построен през 1901 г. и създава прекрасно пространство за почивка на посетителите.
Музеят на мебелите във Виена
Създаденият от Мария Терезия склад на императорските мебели в началото на 20-ти век става "Императорската мебелна колекция" и сърцевина на музея. С времето колекцията се разраства и обогатява с образци от цял свят. Днес, освен стила на живот на императорското семейство в продължение на няколко поколения, сбирката представя развитието на мебелния дизайн през 18,19 и 20 век – вкл. Бидермайер и Виенмодерн.
Музеят на мебелите във Виена
На първият етаж на музеят е „Светът на Хасбургите“ -  експозиция, която ви отвежда в покоите на императори, принцове и принцеси, придружена с виртуална изложба: мултимедийни презентации с изображения и текст, карти и генеалогия.
Първата „стая“, в която влизате, е свързана с една от най-драматичните истории в императорското семейство – самоубийството на престонаследника Рудолф Австрийски. Той и любовницата му Мария Вецера са намерени мъртви в ловната хижа на Рудолф в Майерлинг, а последното им общо ложе е в музея, заедно с портрета на фаталната Мария. Следват обособени детската стая на принца, спалнята и трапезарията на императрица Елизабет /Сиси/ в една от планинските хижи,  мебели и прекрасни източни килими на лринцеса Евгения, залите на Мария Терезия, Франц Йозеф, имперска зала с изложени тронове на поредица императори, церемониални вещи, украса, вкл. погребалните корони, поставяни върху ковчега на починалия благородник.
Музеят на мебелите във Виена
Обиколката на музея ще ви отведе в следващите зали, където са показани предмети от бита, предмети за интериора, както и отделни тематични „стаи“ с мебели от различни стилове, епохи и материали, които пренасят в атмосферата на 18 и 19 век. 
Музеят на мебелите във Виена
 На излизане  може да се запознаете и с инструмените и материалите, използвани в мебелната промишленост, мостри на различни видове дърво, седеф, полускъпоценни камъни, използвани за направата на майсторските образци.
Музеят на мебелите във Виена
 
Намиращата се на втория етаж музейна експозиция е изключително разнообразна. Тя започва с колекция на всевъзможни видове столове. Следва „депото“, където са складирани огромно количество барокови и класически мебели, оригинално представени чрез откъси от филм за императрица Сиси, където се показват сцени с интериора на императорските апартаменти и зали, обзаведени в типичния австрийски стил Бидермайер и колекция на фабриките за мебели „Тонет“ .
Музеят на мебелите във Виена
Михаел Тонет е известен като „бащата“ на виенския стол, който създава след дългогодишни експерименти с вита дървесина. Експерименталната си работа със слепена дървесина той започна още в Германия през 30-те години на 19 в.  През 1842 г. работилницата му е конфискувана и той решава да се премести във Виена. Тук  получава и кралски патент „за извиване на дърво от всякакъв вид, вкл. негъвкави видове чрез химико-механичен способ с цел получаване на желаните форми, в това число кръгли“. С получавенето  на патента стилът на Тонет започва да се нарича „виенски“.  
Музеят на мебелите във Виена
През 1851 г. на Голямото изложение в Кристъл Палас, Лондон Тонет участва с виенски луксозни палисандрови мебели с инкрустация от бронз и махагон, като получава бронзов медал. Колекцията в музея показва първия „виенски стол“ на Тонет, както и голяма част от каталога на фабриката му.
Последната част от постоянната експозиция е посветена на дизайнерите на 20 век.
Музеят на мебелите във Виена
Животът на мебелите е неотменна част  от живота на човека. С това са свързани и темите на  временните изложби в музея, а тазгодишната е посветена на императрица Елизабет и е под надслов „Сиси в Корфу“.
 
Музеят на мебелите във Виена
Тя е фокусирана върху любовта на Сиси към Гърция и интереса й към към историята и културата на древна Елада. Заради крехкото си здраве и по лекарска препоръка за по-топъл климат, тя прекарва доста време на Корфу и построява своя вила в помпейски стил.
Вдъхновена от историята и откритията на откривателя на Троя - Хайнрих Шлиман, тя научава старогръцки, чете Омир в оригинал, както и много антични автори, дори превежда произведенията им. В колекцията й влизат антични артефакти и геми. В изложбата са представени част от тях, както и модели на вилата и яхтата на Сиси. А олицитворение на експозицията е делфинът, когото императрицата избира за символ на Корфу и нарича „усмихнатия философ“.
На излизане от музея, разбираш колко важна е тази експозиция не просто за почитателите на интериорния дизайн, а за всеки съвременен човек. Защото историята на мебелите съдържа в себе си историята на нравите, на естетическите търсения и предпочитания, на социалните пластове и движението им в обществото… Внезапно, с усмивка си  спомняш как Шекспир завещал на съпругата си „второто си най-добро легло“ и други истории, които са си истински шекспиров сюжет.
Музеят на мебелите във Виена
 
 
 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 5 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018] Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си [27.08.2018] Единбург - мистичен и изтънчен [04.06.2018] NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година [27.12.2017] Четири причини да се посети Йордания [31.10.2017] Майски празнични маршрути по Беломорието [28.04.2017] На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм" [27.11.2016] 3 Швейцария с нова програма за инсентив туризъм „В света на часовниците“ [06.10.2016] Расте интересът към круизи до Антарктида [06.07.2016] Дворецът на Буда [30.05.2016] Андалусия или как да се наслаждаваме на живота! [18.05.2016] Star Wars: кои дестинации да изберете, за да почувствате Силата? [20.12.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

БХРА: Отворете заведенията в хотелите или ги включете в мерките за подкрепа

29.11.2020 16:11

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта [... ]

България не възнамерява да затваря зимните си курорти

27.11.2020 10:52 - Обновена на 28.11.

Това се разбира от позиция на Министерството на туризма, разпространена от неговия пресцентър по повод [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Хамбург е признат за "най-силният градски бранд в Германия"

30.11.2020 -

Националното проучване сред 10 000 души също установи, че вторият по големина град в Германия оглавява[... ]

Пореден опит за обединяване на туризма под една шапка предизвика раздори в бранша

29.11.2020 -

В петък, 27 ноември беше обявено създаването на Конфедерация на бългapcкия тypиcтичecки бизнec (KБTБ). В новото[... ]

Оскверниха паметника на загинали български туристи в Охридското езеро

28.11.2020 -

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника на българските туристи, загинали[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Неочаквано посещение на Бойко Борисов в Широка лъка

18.10.2020 -

Днес, малко след отшумяването на обичайния неделен туристопоток, емблематичното родопски село Широка[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 5

Лунни мистерии край Байлово

22.08.2011 - Мая Стоянова

Астрономи от неолита са набюдавали и записвали лунните цикли прези 6000 години [... ] 1