Потребител: анонимен

свят

Виена: добре дошли обратно

12.08.2020 11:46

Директорът на туристическия съвет на Виена Норберт Кетнер обяснява как градът се е справил по време на коронавируса и какво могат да очакват чуждестранните посетители в австрийската столица. [... ]

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 12:34 - Илия Тодоров

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ]

Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ)

30.12.2019 17:20

Впечатления и размисли от едно пътуване по Коледните празници до Скопие и Битоля. [... ]

- a a a + |
 

Поема за Брюж

09.10.2012 16:22

Имало едно време... един прочут град, в който живеели крале и кралици, където художниците рисували най-прекрасните картини на света, в чието пристанище спирали кораби, носещи екзотични стоки и произведения на изкуството от Генуа, Венеция и Лисабон, от Франция, Германия и Русия.

Поема за Брюж

Град, посветен на Божията майка, в чиято чест се издигали кули, подпиращи небето, а търговци и занаятчии се надпреварвали да построят най-красивата сграда, прославяща тяхната гилдия.

Поема за Брюж

Имало някога един красив град, роден в Средновековието, но с дух, който предвкусил Ренесанса и го превърнал в едно от най-големите икономически и културни средища на Европа. За него спорили, водили битки, сключвали договори и бракове френски, фламандски, австрийски, английски и португалски благородни родове. В неговите катедрали спели вечен сън крале и кралици, принцове и графове. В този град, наред с рицарските турнири и празнични религиозни шествия, се създавали новите правила и понятия от стопанския живот на Европа – износ и внос, манифактура и борса.
Имало едно време Брюж, чиято слава се носела по цяла Европа. Но нещата се променили. В навечерието на новото време и в зенита на своя разцвет Брюж изведнъж потънал в летаргия и забрава. Роден от една река - Звин, където било построено пристанището на града, той станал и нейна жертва. Реката се затлачила от наноси, секнала търговията и „цялото кралство”, подобно на приказката за Спящата красавица, потънало в сън. Но не за 100, а за цели 400 години. И може би това се оказал неговият шанс.
 
Поема за Брюж
Пощаден от промените, незасегнат по щастлива случайност от войни и завоевания, Брюж се събудил за нов живот в края на 19-ти и началото на 20-ти век и открил, че може да бъде толкова красив, колкото в най-хубавите си години. Първите му почитатели били английски поети и художници, а покрай тях офицери от запаса на британската колониална армия. Запленени от усещането за декаданса на отминалото време и омайната тишина на забравената Северна Венеция, те се установили задълго тук. За „откритието Брюж” най-голям принос има една книга със заглавието „Заспалият град”. След публикуването й през 1907 г. нейните читатели тръгват да открият това място. Намират го и се влюбват в него. Така Брюж през последното столетие се превръща в обожавано от туристите място, добива ново самочувствие, реставрира съхранената си красота, развива инфраструктура. Превръща се в преуспяващ туристически център и културна столица на Европа.
Поема за Брюж
Но успява да опази всичко, което го превръща в уникално място. На малката гара в Брюж влаковете стоварват големи групи туристи през половин час. Но шумът и суетенето на тълпата изчезва като с магическа пръчка щом групата пресече гаровия площад и тръгне към центъра на града. По блестящите от чистота каменни улички почти не минават коли, а хората се движат на велосипеди. Над кокетните фламандски къщички се извисяват камбанариите на великолепните катедрали. Те се виждат почти отвсякъде и ако се загубите в плетеницата от улички, просто трябва да вдигнете глава и да разпознаете близо до коя кула се намирате. Картата на града показва препоръчаните маршрути за разглеждане, но е много възможно да ги объркате. Не се притеснявайте, на което и място да попаднете, ще бъде прекрасно!  
Поема за Брюж
Ако не искате да рискувате и имате малко време, вземете автобусче за сити тур от пазарния площад „Маркт” в центъра. Но по-добре е да не бързате и да отделите достатъчно часове за шляене из Брюж – най-красивия град на Европа, който има свое особено време. Краката ви сами ще ви заведат на невероятни места - площада на бояджиите, рибния пазар, площада на общината и църквата „Светата кръв”.
Поема за Брюж
Ако имате късмет, ще попаднете в деня за пазара на цветята или на птиците. Дори да не сте гладни, ще се изкушите да опитате прясно изпечени гофрети, фламандски сладкиши с крем, топъл шоколад. Дори да ви свършат позите във фотоапарата, ще продължите да търсите по-добрия кадър на лебедите в Езерото на влюбените и отражението на къщите и дърветата в каналите. Тези, които наричат Венеция "Град на влюбените", със сигурност не са идвали в Брюж. Ако не сте пленени от това чувство, на тръгване със сигурност ще установите, че сте влюбени - в този град. Във внимателните и възпитани хора, в стотиците младежи, които изпълват улиците, във всяка извивка на каналите, която открива неочаквана гледка и ракурс. Ще ви се иска да се връщате  тук през различни сезони. Защото е нужно време, за да престанеш да гледаш пейзажите, къщите, мостовете и да ти останат сетива за детайлите: статуите, барелефите, вратите, указателните табели, куличките, светещите прозорци и витрини...
Поема за Брюж
 
Часовникът в  Брюж e приятел и враг. Ако бързете, с карта в ръка правите задължителната обиколка: Пазарният площад - огромен и обкръжен с прекрасни сгради. Доминираща е типичната за Белгия часовникова кула, построена в 1320 г. От нея на всеки 15 минути се разнася музика, изпълнена от 47 камбани или т.нар. карильон. На площада се провеждат пазари и важни градски събития – религиозни шествия, коледни и великденски фестивали. Тук в началото на 15-ти век на изпълнения с хора площад се състояла сватбената церемония на Филип Добрия с Изабела Португалска, ознаменувано с турнири и невиждани тържества, които дават на краля идеята заедно с 28 свои рицари да основе Ордена на Златното руно. Ние попадаме на по-обичайно събитие – коледния базар, над който се носи мирис на топъл шоколад, гофрети и пунш и звучи музика от ледената пързалка за радост на децата. Съвсем наблизо е площад Burg, което означава замък, защото точно тук през 9-ти век Балдуин Желязната ръка построил замък. Причината отново била свързана с любов, тъй като откраднал принцеса Джудит от баща й. Френският крал Карол Плешиви отпратил нежелания роднина по-далеч от двора в провинция Фландрия. Така се положило началото на града Брюж, изграден около замъка. За три века той станал толкова голям, че била построена нова крепостна стена за защита на търговския център. Споменът за бляскавото минало сега носят и готическата сграда на кметството и очарователното златно-бяло здание на Свободното правителство на земите около Брюж, изградено в стил, който може да се нарече фламандски барок.
Поема за Брюж
Общината, построена през 1376 г., е първата сграда, която създава стила, наречен днес "Брюжки", прекрасен като екстериор и интериор. В другия край е уникалната двуетажна църква на Светата кръв. През 12-ти век кръстоносците донасят от Светите земи реликварий, за който се вярва, че съдържа кръвта на Спасителя. В негова чест се построява нова готическа капела над старата църква в романски стил. На реликвата е посветено и грандиозно религиозно шествие, което се прави за Великден. От тук арката до кметството ще ви заведе към площада на бояджиите, рибния пазар и един от големите канали в града с надвесени сгради, цветя, ресторанти, дървета. По него се правят разходките с лодка, но сега е малко хладно и явно желаещи няма. Жалко, защото градът изглежда различен, гледан откъм водата.
Поема за Брюж
Малко са и лебедите, които обичайно красят всички канали на града и допринасят за приказната му атмосфера. През 15-ти век жителите на Брюж поемат обещание да се грижат за лебедите в замяна на свободата си и още го спазват, затова красивите птици са неотменна част от представата за града. Каналът ни води покрай Колежа на Европа към двата основни музея на града - "Грюнинг", с най-богатата колекция от фламандски художници, и „Грутхуз“. Семейство Грутхуз са били богати търговци на суровина за бира. Днес техният дворец е музей с богата колекция от гоблени, дантела, монети, порцелан, оръжие, мебели, свързани с живота на града.
Поема за Брюж
Отдясно е и църквата на Светата Дева, построена през 12-ти век в стил фламандска готика, където се съхраняват произведения на майстори като Микеланджело и Ван Дайк. Нужно е време, за да усетиш поне част от огромната стойност на това място. Сградата на музея "Грутхуз" сама по себе си е толкова удивителна, че просто не ти се иска да влизаш вътре, защото няма да я виждаш. Това е може би едно от най-красивите кътчета в Брюж - двор, който от всяко място ти предлага среща с различни детайли, с многобройните си допълнения, строени през вековете в различни стилове - покритото мостче, гледката към градината от брега на канала, куличката на музея...
Поема за Брюж
Този път в двора има и допълнителна атракция – картонени джуджета, герои на местния фолклор, които те канят да влезеш, всяко с пожелание за щастие, късмет, сполука, богатство... Със сигурност късметът и щастието са ни споходили, щом сме тук. Остават ни още няколко часа - имаме да разглеждаме музеи и църкви, да минем по търговската улица, да видим прекрасния  фонтан в новата част на града, който се намира на площада пред концертната зала. Културният център е построен през 2002 година в чест на обявяването на Брюж за културна столица на Европа.
Поема за Брюж
От тук пак може да се върнем на гарата, където Брюж ни предлага отново изненада – изложба на ледени скулптури. Или „Ледена епоха” като изкуство, която ще продължи през цялата зима. А през пролетта ще започнат фестивалите, пред общината ще се разстелят килими от цветя... безкрайно много поводи да се върнеш отново.
Поема за Брюж
И приказката да започне пак: „Имало едно време един град...” 
 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

свят - АРХИВ

Виена: добре дошли обратно [12.08.2020] Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо" [20.02.2020] 5 Европейска Коледа преди "Божик" в старокалендарна Република Северна Македония (РСМ) [30.12.2019] 1 Билбао и Сан Себастиан - гостоприемство и изискан стил [13.09.2019] Катедралата в Лихен и полската хусария [06.05.2019] Преспански камбани бият за Великден на остров Св. Ахил [28.04.2019] Под земята [13.04.2019] Защо да посетим Полша? [19.01.2019] Шарджа: нови хотели, богато културно-историческо наследство, екзотични туристически атракции [22.10.2018] Лисабон - пъстър и топъл като обитателите си [27.08.2018] Единбург - мистичен и изтънчен [04.06.2018] NH Hotel Group обяви 3 топ дестинации за Нова година [27.12.2017] Четири причини да се посети Йордания [31.10.2017] Майски празнични маршрути по Беломорието [28.04.2017] На културен туризъм в Париж по време на "джихадизъм" [27.11.2016] 3 Швейцария с нова програма за инсентив туризъм „В света на часовниците“ [06.10.2016] Расте интересът към круизи до Антарктида [06.07.2016] Дворецът на Буда [30.05.2016] Андалусия или как да се наслаждаваме на живота! [18.05.2016] Star Wars: кои дестинации да изберете, за да почувствате Силата? [20.12.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (20)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

БХРА: Отворете заведенията в хотелите или ги включете в мерките за подкрепа

29.11.2020 16:11

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да бъде преразгледана заповедта [... ]

България не възнамерява да затваря зимните си курорти

27.11.2020 10:52 - Обновена на 28.11.

Това се разбира от позиция на Министерството на туризма, разпространена от неговия пресцентър по повод [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Хамбург е признат за "най-силният градски бранд в Германия"

30.11.2020 -

Националното проучване сред 10 000 души също установи, че вторият по големина град в Германия оглавява[... ]

Пореден опит за обединяване на туризма под една шапка предизвика раздори в бранша

29.11.2020 -

В петък, 27 ноември беше обявено създаването на Конфедерация на бългapcкия тypиcтичecки бизнec (KБTБ). В новото[... ]

Оскверниха паметника на загинали български туристи в Охридското езеро

28.11.2020 -

Кметът на Охрид Константин Георгиески осъди оскверняването на паметника на българските туристи, загинали[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Неочаквано посещение на Бойко Борисов в Широка лъка

18.10.2020 -

Днес, малко след отшумяването на обичайния неделен туристопоток, емблематичното родопски село Широка[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 5

Лунни мистерии край Байлово

22.08.2011 - Мая Стоянова

Астрономи от неолита са набюдавали и записвали лунните цикли прези 6000 години [... ] 1