Потребител: анонимен

България

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

- a a a + |
 

Заповядайте на най-големия кукерски празник в Родопите

02.03.2011 15:59

Освен аткрактивните игри на "песяците" в Широка лъка и района има много какво да се види.

Заповядайте на най-големия кукерски празник в Родопите

Панорама от Широка лъка

Широка лъка е само на девет километра от четириседалковия лифт Малина – Пампорово.
Пет километра преди прословутото родопско село пък се намират Стойките. Местните хора защитават шеговитата теза, че Широка лъка е „отдалечена махала” на Стойките, докато широколъчани им отвръщат, че Стойките са тяхно „предградие”. Истината е, че тези две селища споделят повече от 300 годишна съвместна история, икономика, всекидневен живот и плътно роднинство, а след неодавнашната реституция - богати гори и апетитни парцели.
В центъра на Стойките има малък ски-влек за начинаещи и малки деца. В близкото село Гела работят два малки ски-влека, чайна, ски-гардероб и снегоотъпкваща машина „ратрак”.  

Заповядайте на най-големия кукерски празник в Родопите

На Песпонеделник за 2 часа движението спира.

Широка лъка отдалече впечатлява със своите двестагодишни каменни покриви. Селото е архитектурен резерват по Закона за защита на паметниците на културата. Ново строителство се разрешава изключително рядко при много стриктни условия. Останките от къщата на доскорошната тв звезда Къци Вапцаров се намират точно срещу  луксозно реставрираната „Къща на Джеймс” - както гласи двуезичната табела. Собственикът е англичанин от Южна Африка. С устрема на  „неоколониалист” преди няколко години мистър Джеймс купи  лятната  кръчма зад паметника на легендарния капитан Петко Войвода. Днес Джеймс е успял да спечели сърцата на местните ценители на глътката, адаптирайки  навиците им от високоакцизната  домашна сливовица (местното й название е „буботанка”, заради буботенето в главата на следващата сутрин) към наливна бира, картофки и цаца (във Великобритания рибата е по-благородна, картофите са по-топли и комбинацията се казва „фиш енд чипс”).

Заповядайте на най-големия кукерски празник в Родопите

Чеверме в "Гайда ин"

В Широка лъка Кукерския карнавал се нарича Песпонделник, а кукерите – песяци. Провежда се всеки първи уикенд на март и си е жива атракция, както и Гайдарският фестивал, който пък „писва” всеки първи уикенд на август.Тази година празниците стартират на националния празник и завършват на 6-ти март.

Ако за Песпонеделник търсите място за паркиране в центъра на Широка лъка, не спирайте пред оградката на „Гайда ин”, защото собственикът ще ви направи любезна забележка на 4-5 езика наред с широколъшкия и нюкасълски диалект.

Ако  обаче ви покани на чаша чай, сигурно ще ви покаже освен петте двойни стаи и студентската си книжка от Нюкасъл-Англия. Няма да пропусне да съобщи, че  на камината на първия етаж са се въртели чевермета още в далечната 1807 г., Тогава е била построена къщата-архитектурен паметник. Същият собственик държи и автентичната водна тепавица, която тук наричат „доща”. За евроадаптация се лансира наименованието „Гайда корт”, макар че неотдавнашното наводнение е отнесло  част от терена край реката.

Заповядайте на най-големия кукерски празник в Родопите

Заговезни с пататник

От селото са започнали житейския си път много именити българи: главата на православната ни църква - Екзарх Стефан, военния министър на Царство България през Първата световна война, още двама генерали, първата българска жена-архитект, завършила Сорбоната, и солидна по брой интелигенция, пръсната из цялата страна.

През годините от Освобождението до Първата балканска война през 1912 г., а и след това,  Широка лъка е играла важна стратегическа роля като опора на българщината  и затова дълги години е била самостоятелна община. 

                                                                    ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ

Заповядайте на най-големия кукерски празник в Родопите

Паметникът на Екзарх Стефан в центъра на селото

Екзарх Стефан
В градинката, където се намира паметни на екзарх Стефан се извисява плачеща върба на около 60 години. Екзархът, който е родом от Широка Лъка, завършва  висшата духовна семинария. Близки на духовникът разказват следната случка: Духовникът оглавява делегация, която отива на посещение в Англия. Той изнася запомнящо се  слово и на следващия ден авторитетният вестник ТАЙМС коментира, че водача на българската делегация Екзарх Стефан е произнесъл най-хубавата реч. Малко известно е, че екзарх Стефан е в основата на спасяването на повече от 50 хиляди български евреи. Когато Гестапо иска да ги евакуира и да ги откара в нациските концлагери, екзарх Стефан заявява на цар Борис: „Ще отворя църквите и ще вкарам  евреите там. Елата оттам да ги изкарате. Не случайно,  граждани на Израел са дали значителна част от средствата за построяването на паметника. След 9-ти септември 1944 г. екзархът изпада в немилост и умира в с. Баня. Тогавашният духовен водач на нацията често е идвал в родното си място. Водел е свои гости на Илинден. Свирили са гайди, хората са яли, пили и се веселили и гледали екзархът, как сърцето му иска да се повесели, ала няма право, защото той е духовен пастир.
В момента в селото живеят малко над 400 души. Името Широка Лъка означава широко място край река. От Стойките до Девин това е било удобно място за заселване. Според някои  селището е на повече от две хиляди години.  Двата емблематични сводести моста на Широка Лъка са построени по времето на Кримската война (1855-1856 г.) и са добре съхранени. 

Заповядайте на най-големия кукерски празник в Родопите

Църквата "Света Богородица" през зимата

Черквата „Света Богородица”
Срещу черквата сега са гробищата. Там е бил конакът на Исмаил Ага. Той не е искал срещу конака му да има православен храм. Турският местен управник прави всичко възможно да спре построяването на църквата, но хората от селото отиват в Пловдив, срещат се с турски големец, оговарят се с него за построяването на черквата и получават съответното разрешение за градеж на храма. Когато се връщат, турците  в селото ги пресрещат и след като им „хвърлят един здрав бой”, им отнемат фермана. След преживяния горчив опит българите проявили съобразителност и се сетили да скрият фермана под подковата на един кон. Турците пак издевателствали над тях, но така и не могли да намерят важния документ.
Представител на турската власт потвърждава автентичността на разрешителното и съобщава на Исмаил Ага, че представения ферман  разрешава строителството на християнска църква на посоченото място.  Но въпросния член на турската администрация в района използва една хитрина, за да осуети изграждането на черквата. Той дава 40 дни за построяването на храма, като при условие, че строежът не завърши в посочения срок, църквата ще бъде разрушена. Цялото село се мобилизира. Младите майки са закачали люлките с пеленачетата на дърветата и от връх Рупица са мъкнали камъни за строежа на храма. От поколение на поколение се носи преданието за момата Тина, която е пренесла на гърба си камък, тежащ около 160 кг.  С общите усилия на местните християни и в потвърждение на поговорката „Сговорна дружина планина повдига” на трийсет и осмия ден църквата е завършена. Когато започват да строят църквата Исмаил Ага изважда своята пушка и казва:  „Тука камбана няма да дрънка!” Майсторът му отвръща: „Този камък го сложих и няма да го вдигна. Ако искаш стреляй!” Турчинът не посмял да стреля. Един път Исмаил Ага се напил и почнал да гърми срещу българските къщи. Между презарежданията на пушката един българин извикал: Исмаил Ага – куче краставо! Помни ми думата! След освобождението ще дойда, ще разруша конака, три години ще го сея с просо и след това ще го подаря на черквата за гробища!” Днес там се намират селските гробища...  

Заповядайте на най-големия кукерски празник в Родопите

Конакът е единствената запазена сграда от турско време в селото.

Конакът
Конакът е единствената запазена турска сграда в Широка Лъка. В момента той функционира като музей. В конакът може да се види плоча с надпис,  опоменаващ годината на построяването - 1828 г. Неотдавна сирийски студент учещ в България посещава конака и потвърждава датировката на древния надпис върху плочата.
По тези места е стъпвал крака и на Апостола на свободата. Малко исторически източници споменават за това, че Левски е обикалял активно южна България. Старите хора разправят, че Левски е дошъл по античния път и над параклиса Св. Атанас под връх Рупица (откъдето най-вероятно идва и името Рупчовска околия) се е подписал на един бук.

Така върви животът в „Гайда ленд”, на хвърлей място от бетонираното Пампорово. На пръв поглед уединено, тихо и встрани от забързаното ежедневие. Но тъкмо защото искат да го съхранят такъв, тукашните хора току виж дочакат по-добро евробъдеще.

 

Разберете повече за Широка лъка и Песпонеделник на: www.gaidaland.eu

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

България ще привлича норвежки туристи със здравен и белнеоложки туризъм

15.06.2024 -

„България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето[... ]

Кои европейски страни са спечелили най-много от туризъм през 2023 г.?

15.06.2024 -

Световната организация по туризъм на ООН проследи кои страни харчат най-много за туризъм, печелят най-много[... ]

Marriott навлиза в България с два хотела в Слънчев бряг и Банско

15.06.2024 -

Хотелите са под бранда Four Points by Sheraton и са част от групата на Balkan Holidays, свързана със собственика на банка[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1