Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година

24.05.2024 08:57

Европейската нискотарифна авиокомпания, която е базирана в Унгария, очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години. [... ]

Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай

22.05.2024 11:37

Това каза за БТА търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски. По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи. [... ]

Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото

21.05.2024 12:48

Това каза пред БТА Елена Иванова, заместник-председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг". [... ]

- a a a + |
 

Особеностите на българския морски туризъм

14.08.2009 13:03 - Новинар

Курортите ни приличат на нещо средно между селска кръчма и битпазар, смята авторът на статията.
Особеностите на българския морски туризъм

За поредна година летният туристически сезон по родното Черноморие минава под наслов „Ден година храни”, който определя поведението на работещите в туризма и отношението им към отпускарите, направили избора да прекарат известно време там. И макар че черноморското крайбрежие е една от най-красивите части от България, край него човек може да стане свидетел на най-грозните черти от характера на българите, да умре от срам заради чужда простотия и в крайна сметка отпуската му да придобие неприятен привкус.

Туристът е ходещо портмоне 
 
Тъй като заетите в туризма са убедени, че с парите, спечелени от сезона, трябва да изкарат останалата част от годината, летовниците биват възприемани като източник на доходи, без да се обръща внимание нито на националността им, нито на възрастта им. Това обяснява и защо в повечето случаи морската сол избива и по сметките в заведения, таксита, хотели и частни квартири. Най-лошото е, че в повечето случаи става дума за толкова нагло поведение, че ти идва да се направиш, че нищо не си разбрал само и само неприятната случка да свърши по-бързо.

Със съжаление трябва да отбележа, че по българското Черноморие не са проумели нещо, което вече са разбрали в държави, които българите възприемат като Трети свят. А именно, че туристът е една особена категория човек, който обича да бъде глезен и обгрижван. Той на драго сърце би пръснал парите си, но предпочита да ги даде, а не да му ги вземат. Професионалистите знаят, че най-добре се печели от постоянни клиенти, а всички други са добре дошли. При нас обаче явно не е такъв случаят. Работещите по нашето море явно смятат, че курортистите са им длъжни, което пък обяснява защо една голяма част от тях не повтарят почивка на същото място.  

Кичът доминира над всичко
 

Курортите ни приличат на нещо средно между пивница и битпазар, заобиколено от строежи и плажни чадъри. Слънчев бряг, за който в официалния му сайт е написано, че е най-привлекателният българския курорт, е типичен пример за кич и за съжаление не е изолиран случай. Някогашното идеално място за семейна почивка днес е част от мегаполис, включващ Равда, Несебър, Слънчев бряг, Свети влас и Елените и ако природата го позволяваше, със сигурност щеше да се разпростре до Обзор. В Слънчев бряг е застроено абсолютно всяко пространство до такава степен, че през цялото време имаш усещане, че някой ти диша във врата.

Върху някогашните зелени площи отдавна се издигат тонове бетон, а всяко незасегната педя свободно място е заето от временни постройки, които в повечето случаи са от талашит и са в стил "направи си сам". Крайбрежната улица в Слънчев бряг не съответства на името си, защото от нея не се вижда морето. Явно общината, стопанисваща курорта, е решила, че е по-добре да лиши туристите от гледката към морето, като им предложи сергии, предлагащи какви ли не боклуци.

Слънчев бряг прилича на грозен жилищен комплекс, при чието създаване не е протичала никаква мисъл. Архитектурните стилове са може би толкова, колкото са и хотелите. Във всеки случай в обстановката, която предлага комплексът, не можеш да избягаш от своето всекидневие, какъвто всъщност е смисълът на ваканцията. Казаното дотук важи и за плажа на курорта, където спокойствие също трудно се намира заради множеството заведения, търговци на „свежи” плодове и мургави крадли.

Всички исторически забележителности по Черноморието, т.е. старите градове на Созопол, Несебър и Поморие, са превърнати в битаци. От сергии с пояси и дрънкулки човек трудно би могъл да се потопи в атмосферата на миналото. Като черешки в тортата „Черноморие” са бабите под сенките, плетящи на една кука, гордо опънали простори със свои произведения. Няма място по морето, където липсват подобни творци, и няма да е лошо най-накрая бабите с каретата да станат емблема на българския туризъм. Все пак имаше ги преди 1989 г., има ги и сега и май винаги ще ги има. 

Абсурдът като концепция
 

Абсурдът също е една от особеностите на туризма по българското Черноморие. За да не бъда обвинен в голословност, ще дам конкретен пример с уговорката, че за съжаление не е единствен. Т. нар. плаж Черноморец-юг, намиращ до къмпинг "Градина" и под ваканционното селище Свети Никола, се води безстопанствен, тъй като не е отдаден на концесия. Това означава, че е неохраняем и посетителите му носят сами отговорност за своята сигурност. В последната седмица на юли обаче мним концесионер заби чадъри по плажа и започна да събира по 5 лева за чадър, като вместо касова бележка даваше билет за паркинг на стойност 1 лев, некадърно подправен на 5 лева.

На въпроса на недоволни от таксата защо трябва да се плаща за чадър, при положение че на плажа няма нито спасител, нито здравен пункт, отговорът беше „Няма достатъчно кадри”. Случаят бе раздухан от регионалните медии. Стана ясно, че общината, в чиято територия се намира плажът, не може да накаже виновника, защото по принцип при проблем се санкционира концесионерът, какъвто в случая няма. С цялата история трябвало да се занимаят данъчните, които явно ги няма никакви или пък са получили достатъчно пари, за да се занимават с човека с чадърите, както и с колегите му от заведенията на същия плаж, които също нямат касови апарати.

И до днес таксата от 5 лева за чадър продължава да се събира, като на ръждясалата спасителска вишка се завързва зелена тениска, която трябва да играе ролята на флаг. Цветът й обаче не се променя, когато на плажа на къмпинг "Градина" променят знамето. На всичкото отгоре младежите, събиращи парите, симулират, че са спасители, т.е. че плажът се охранява. Миналата година, пак на същото място, някакви ентусиасти събираха такса за паркинг, какъвто липсва, защото пътят е черен, и цяло лято вземаха по 2 лв. на автомобил.

Тъпо и скъпо
 
Определено това е най-неприятната комбинация, която за съжаление е неминуема по нашето Черноморие. В по-голямата част от случаите рекламираните нощувки по 10 лева се оказват пълна измама, защото в края на почивката ви някой от хазяите могат да ви поискат да доплатите за ток, вода, паркинг. Като се прибавят и разходите за плажен чадър и някои малки удоволствия, почивката на нашето море не излиза никак евтина. Не трябва да се пропускат и някои местни тарикати като таксиметрови шофьори например, чиито тарифи са като във френската столица. В Слънчев бряг не малко таксиджии предлагат да ви закарат до Несебър, който е на 5 км, за скромната сума от 23 лева, като цената е за 1-4 пътници.

За 5-6 души има отстъпка и следва да платите 33 лева, като не е ясно къде точно ще се поберете. До Поморие, което е на 15 км, цената за отиване и връщане е 80 лева, а тази за 5-6 души – 100 лв. До Бургас за 33 км следва да се платят 120-150 лв. В Слънчев бряг предлагат раздрънкана рикша за 20 лева на час, докато на гръцкия остров Тасос едно колело може да се наеме за 5 евро (10 лева) лева на ден.

Като цяло по плажовете ни цената на чадърите и шезлонгите също е солена. Без проблем може да олекнете с 20 лева за чадър с два шезлонга, като цената може и да стигне до 50 лв. За сравнение на много места в Гърция тези съоръжения са безплатни, а на местата, където се плащат, срещу 6 евро (12 лева) получаваш чадър, два шезлонга и две напитки.

По заведенията по морето може да се нагледате на какви ли не номера, които имат за цел основно да ви съдерат кожата. Доста често цената на порция риба е за 100 грама и ако сте си направили сметката, че за обяда си ще дадете 4,50 лева например, изненадата е крайно неприятна, като се окаже, че трябва да се плати три пъти повече. Едно на ръка, че менюто по цялото Черноморие е едно и също, а местата, където действително могат да ви предложат нещо различно за хапване, са малко. Цените ще ви изненадат със сигурност, а липсата на мисъл при предлагането на храните – също. Трудно е за проумяване защо в горещите летни дни ресторантьорите залагат на ястия като агнешко по гергьовски, капама и родопски клин.

Откъм забавления Черноморието не предлага кой знае какъв избор – кафенета, кръчми, дискотеки и не на последно място - плътски удоволствия. Не случайно процъфтява алкохолният туризъм. Естествено. И смятам, че най-добре прекарват почивката си чужденците, които слизат пияни от самолета. Не изтрезняват през отпуската си и се качват отново пияни на самолета, без да са разбрали, че са били на нашето Черноморие. Поне не са се подразнили от начина, по който ги възприемат, от кича, абсурдите, тъпотията и липсата на покритие между цена и качество.

По Черноморието не трябва да забравят, че чужденците идват да летуват у нас не защото България предлага някакви изключителни възможности за лятна почивка, а защото е по-евтино от други дестинации. Не трябва да пропускат и факта, че за българите почивките в съседните Турция и Гърция вече са по-изгодни. Дали ден година храни, вече не е толкова вероятно, но че гъз глава затрива е сигурно.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година [24.05.2024] Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай [22.05.2024] Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото [21.05.2024] Изкуственият интелект е основен приоритет в предстоящите инвестиции в туризма [08.05.2024] Албания и Мароко са най-търсените дестинации от германските туристи [27.04.2024] Туристите се насочват все повече към уелнес пътувания след пандемията [26.04.2024] WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

FaceBoarding съкращава времето за чакане и проверките за сигурност на авиопътниците

12.05.2024 10:51

Летища в Италия изпробват нова технология за сигурност и качване на борда, която не изисква от пътниците [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Входът за Айфеловата кула поскъпва с 20% от 17 юни

24.05.2024 -

Билетите за прочутата парижка забележителност ще струват на туристите до 35,30 евро. [... ]

Международният туризъм се възстанови почти напълно през първото тримесечие

24.05.2024 -

Международният туризъм през първото тримесечие на 2024 г. се е възстановил до 97% спрямо същия период на[... ]

Туроператорът TUI очаква силен летен сезон въпреки по-високите цени

23.05.2024 -

Компанията публикува по-добри от очакваните тримесечни резултати. Около 60% от летния капацитет е продаден,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1