Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година

24.05.2024 08:57

Европейската нискотарифна авиокомпания, която е базирана в Унгария, очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години. [... ]

Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай

22.05.2024 11:37

Това каза за БТА търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски. По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи. [... ]

Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото

21.05.2024 12:48

Това каза пред БТА Елена Иванова, заместник-председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг". [... ]

- a a a + |
 

Как се привличат туристи във времена на криза

14.08.2009 11:45 - в. Пари

"Сцена на вековете" напълни хотелите във Велико Търново с гости от цял свят.

Великотърновският оперен фестивал на открито показа как се печели от културен туризъм по време на криза. От следващата година той ще се предлага в тридневен пакет за туристи от цял свят, разказва  управителят на общинската туристическа агенция Царевград Търнов Даниел Панов.

 

Как се привличат туристи във времена на криза


 

Вече втора година на естествения декор на владетелския дворец в крепостта Царевец след 23-годишно прекъсване се играят оперни и балетни спектакли от летния фестивал на открито Сцена на вековете. Идеята за възобновяването му е на управителя на общинската туристическа агенция Царевград Търнов Даниел Панов. Фестивалът е съвместно издание с общината и националната опера. От 7 до 16 август на любителите на оперното  изкуство и балет бяха предложени по два спектакъла от оперите „Княз Игор” на Бородин, „Калоян” на Панчо Владигеров и балетът „Зорба Гъркът” на Микис Теодоракис.
 

Интерес

Над 7500 души са посетили първите 4 спектакъла, а приходите от билети за тях са над 40 000 лв. Всеки от спектаклите на Царевец събира между 1000 и 1200 зрители, сочи статистиката. Очаква се зрителите на тазгодишния фестивал да надхвърлят 10 000. Заявки за билети и организирани посещения са регистрирани от много градове в страната - София, Варна, Стара Загора, Бургас, Пловдив, Русе. Сред зрителите са японски, испански, френски, германски и руски туристи. Последната група са 28 туристи от Тайван. Заради огромния интерес в страната и чужбина от следващата година оперният фестивал Сцена на вековете ще се предлага под формата на специален тридневен пакет за туристи от цял свят. Вече е създадена специална група, която работи върху програмата. Наши и чужди туроператорски фирми започват да го презентират. За догодина предвиждаме да поканим световноизвестни изпълнители, които ще повишат интереса към изданието. Това е формата за оцеляване в криза, твърди Даниел Панов.

 

Ефективност

Сцена на вековете се оказва най-успешният  фестивал на Велико Търново. Той е показател, че когато има мениджърски хъс и находчивост, от  културен туризъм може да се печели дори и по време на криза. Тези качества не липсват на Даниел Панов, който е инициаторът за съживяване на това голямо културно събитие. Фестивалът се самоиздържа, без да разчита на местната хазна. В тазгодишното издание са ангажирани близо 1500 изпълнители и статисти. Разходите за двете седмици на провеждането му са малко под 260 000 лв. От тях 204 000 лв. са постъпили от спонсори и меценати на оперното и балетното изкуство. За реклама от  Държавната агенция по туризъм и Националната опера са изразходвани около 10 000 лв., а  великотърновската община е поела поддръжката на терена, почистването и други обслужващи дейности.  Трудно е да се изчисли цялостният ефект от изданието. Защото хотелите и къщите за гости в града и на Арбанаси са пълни с туристи - българи и чужденци, които също носят приходи.

Инициаторът

Всеки, който познава Даниел Панов, ще каже, че той просто си е паднал на мястото. Близо 10 години   е управител на общинската туристическа фирма Царевград Търнов. В бранша влиза случайно. Малко преди да започнат големите съкращения в армията, Панов усеща накъде вървят нещата и сам напуска. Родителите му по това време имат неголямо заведение за обществено хранене и Дидо, както го наричат всички, отива да помага там. И разбира, че да се занимаваш с туризъм е интересна и полезна дейност, особено във Велико Търново. Бъдещето на града е свързано главно с културния туризъм. Затова Панов приема идеята на кмета за превръщането му в основна индустрия за старата столица и поема управлението на един от първите в страната туристически информационни центрове. Първите му задачи са да помага на гостите на града да се ориентират в местата за спане и хранене, за музеите. Постепенно работата се разраства. Младият мъж е пълен с идеи как да привлече повече туристи - започват цялостно обслужване на клиентите - информация, резервации за хотели, за билети за транспорт, свързват се с регионалния исторически  музей и разработват съвместни  туристически маршрути. През 20001 г. организира първата национална борса Културен туризъм, която скоро става международна и вече има 6 издания. Заедно с туроператорски фирми от региона и страната започват масирано и целенасочено да презентират  историческите забележителности и природните  дадености на района не само в България, но и на международните борси в Лондон, Москва и Испания. Панов е много радостен, когато вижда  положителните резултати от тази дейност. Частна японска телевизия финансира и прави първия 30- минутен филм за културно-историческото наследство на Велико Търново. Негова е идеята в ареала на  културния туризъм да бъде включено и Арбанаси с неговата неповторима стара и нова архитектура и  вековните църкви и манастири. Сред добрите попадения са и инициативите за построяване на асансьор до Патриаршеската църква на върха на  крепостната твърдина и въжена линия от Велико Търново до Арбанаси, която само за 20 минути ще качва туристите до прочутото село. А там, на платото, пак по идея на туристическия център вече е оформен красив парк. Социализирането на  историческите и природните забележителности  привлича много частни инвеститори. Хотелите и  къщите за гости както във Велико Търново, така и в Арбанаси се множат, а заедно с тях и атракционните заведения.
Дойде време да мислим как да облекчим идването и престоя на гостите, казва Панов и допълва, че заедно с кметствата на двете селища се планува изграждането на паркинги под хълма Трапезица, до църквата „Св. 40 мъченици”, както и преди влизането в селото на хълма. Така ще се създадат  по-спокойни условия за пешеходците, ще се запазят старините, а в хазната ще постъпват допълнителни приходи, разказва Панов. Това, което го амбицира и  предизвиква да търси и реализира нови идеи, е пълната подкрепа, която среща от страна на  кметствата в двете селища.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година [24.05.2024] Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай [22.05.2024] Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото [21.05.2024] Изкуственият интелект е основен приоритет в предстоящите инвестиции в туризма [08.05.2024] Албания и Мароко са най-търсените дестинации от германските туристи [27.04.2024] Туристите се насочват все повече към уелнес пътувания след пандемията [26.04.2024] WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1