Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година

24.05.2024 08:57

Европейската нискотарифна авиокомпания, която е базирана в Унгария, очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години. [... ]

Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай

22.05.2024 11:37

Това каза за БТА търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски. По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи. [... ]

Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото

21.05.2024 12:48

Това каза пред БТА Елена Иванова, заместник-председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг". [... ]

- a a a + |
 

М. Тодорова: Догодина може и да затваряме хотели

10.08.2009 02:51 - Труд

Такава е прогнозата на Маргита Тодорова, търговски директор на “Албена” АД.
М. Тодорова: Догодина може и да затваряме хотели

- Има ли осезаем спад сред българските летовници? Човек, като ходи из Албена и гледа номерата на колите, има чувството, че е в Румъния.

- Нямаме спад на българските туристи конкретно. Той е общ за броя на нощувките. Спадът започна през месец май - по-късно отворихме, по-късно тръгнаха нашите партньори с 2 седмици. Програмите им ще свършат по-рано, което значи, че спадът е заложен изначало. Промениха се капацитетите на самолетите, всеки свива обемите.

- Май и конгресния туризъм го хвана кризата?
- Това е другият допълнително лош момент. Предприятията тотално забраниха т.нар. “тийм билдинги” (сплотяване на колектива). Имахме потвърдени семинари за юли по линията на районните здравни центрове, но отпаднаха.
Имахме големи тийм-билдинги и от страна на международни компании, базирани в Румъния, които отпаднаха. Съществуват големи събирания, но при най-скромната възможна цена. Тази година се налага цената да е определяща за търсенето. Качеството остава на заден план. А това е много лошо за нас. Защото ние винаги сме се стремяли да предлагаме максимално високо качество. Пристиснати от ниските цени на конкуренцията все пак твърдим, че зад нашата цена стои много повече.
Ако говорим за реклама на международните пазари - това е огромна тема. В момента сме се концентрирали в България и Румъния.

- Имам колега, който идва на Албена през чешка фирма и му излиза в пъти по-евтино. При това на пансион. Докато само нощувка със закуска през български туроператор е по-скъпо.
- Получава се този парадокс. За някои от нашите партньори имаме различни цени, защото те поемат чартърния риск. В договорите ни е записано, че те са само за хора, които идват тук с полет. Цените за индивидуалните туристи без полет са различни. Но всеки си гони интереса.
Обаче нещата се наместват, цените се изравняват. Дали сме българи, румънци или руснаци, възможностите ни са горе-долу еднакви. Стремим се да запазим преференциалните условия за българите, защото те могат най-бързо да реагират на нашите оферти, на този пазар ние излизаме директно и сме в състояние да контролираме крайната цена.

- А и сред българите имате верни от години гости.
- За толкова години създадохме постоянна, лоялна и вярна клиентела, която отчита нашите предимства и се записва достатъчно рано. Тази година успяхме да реализираме с ранни записвания около 50% от очаквания обем за България. Което е показателно, че българинът започва да планира ваканцията си и постоянните клиенти са решили да се възползват от намаленията до 20 на сто за ранни записвания. Значи хората са ни повярвали.

- Открихте петзвезден хотел, въведохте “ултра ол инклузив” - май се насочвате към по-богатите?
- Стремим се да запазим сегмента на хотелите си с добър продукт за семейства с деца. Шест хотела от парковата зона и един на плажа вече предлагат “ултра ол инклузив”. Това е много предпочитана от българи, румънци и руснаци формула.
Тя позволява да планират бюджета на семейството, включва всички услуги - от сладолед до забавления, спорт, плажни услуги... Изрично подчертавам сладоледа от 9 сутринта до 10 вечерта, защото единствени ние не го предлагаме в определени часови отрязъци. Анимация за деца и възрастни, спорт, автобус-совалка до плажа. От 11 до 16,30 салати, напитки, ястия на брега. Шезлонг и чадър също влизат в цената. До 5 сутринта - късна вечеря, български и вносни питиета по всяко време...

- Все пак май повече са румънците от руснаците и германците в сравнение с минали години?
- От 2 г. процентното съотношение на българи, руснаци, румънци и германци се изравни. Имаме от 20 до 23-25 % от тези гости, които изброих. За съжаление германците, които бяха 50 на сто и нагоре, в момента са 25% от общия брой туристи. Българите остават със стабилно съотношение от около 18 на сто.
Поръчваме маркетингови проучвания главно на българския пазар. Отчита се, че хората се нуждаят от разнообразие и забавления. Миналата година направихме тематични ресторанти. Този сезон отворихме нов уелнес-център в петзвездния хотел “Фламинго-гранд”.
Всичко това ни дава възможност да предложим и луксозния сегмент за един по-различен клиент. Главно гостите на нашите фестивали, бизнес-семинари, конгреси. За в бъдеще се надяваме и голфърите да бъдат наши клиенти. При толкова игрища наоколо гостът може да бъде настанен сред разнообразието на един курорт и със совалка да ходи на голф.
Нашите основни хотели са насочени към средната класа, която може да си ги позволи и се надяваме повече хора да могат да си ги позволяват.
Румънците и те са в същата ситуация като нас. Масата клиенти оттам сякаш по-дълго избират. Ситуацията с падането на леята вдигна нашите цени. Тези допълнителни трудности направиха този сезон истинско предизвикателство.

- Да не излезете на загуба?
- О, не! Това ще е катастрофално за всеки, но чак толкова зле не сме. Лично се надявам този отстъп от минус 15 процента да бъде наваксан. Естествено, ако няма някакви икономически сътресения.

- Албена се отличава от останалите ни курорти - единственият останал незастроен.
-Това ни е дългосрочна политика, която се надяваме с времето да се превърне в основен наш плюс. Защото гостът на петзвездния хотел не идва само да спи в лукс, а иска добре поддържано пространство, пълно със зеленина и спокойствие - част от условията за пълна почивка. Плюсът на Албена е добре поддържаната инфраструктура.
И много голямата сигурност - дори да си изгуби човек детето, ще си го намери невредимо. Това са ни търговските послания за руския пазар. Всички го отчитат. Основни клиенти са или баби с внучета, или майки с деца. Идват за 2 и повече седмици. Мъжът остава само една, а те продължават. Защото предлагаме грижа за децата, детски менюта, детски градини... Всичко това е съградено и е намерило място.

- Явно всички в туризма казват “Да избутаме тази година”?
- За съжаление следващата е още по-ужасна. Докато сега кризата донякъде ни изненада, реално върхът й в Германия, Франция, Скандинавия ще достигне през зимата. И това е ужасното, защото тогава са нашите записвания за следващия сезон. Очакванията са процентът на безработицата да се увеличи още. И за 2010 г. прогнозираме още по-свито търсене. Трябва да бъдем готови с алтернативни продукти.

- Или може би да затваряте хотели?
- През пролетта на 2010-а ще бъдем сигурни дали ще затворим хотелите с две звезди, които предлагат само закуска и нощувка. Няма смисъл да правим разходи по отварянето им, защото приходът е минимален. Дано обаче не се стигне дотам.
 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година [24.05.2024] Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай [22.05.2024] Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото [21.05.2024] Изкуственият интелект е основен приоритет в предстоящите инвестиции в туризма [08.05.2024] Албания и Мароко са най-търсените дестинации от германските туристи [27.04.2024] Туристите се насочват все повече към уелнес пътувания след пандемията [26.04.2024] WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

FaceBoarding съкращава времето за чакане и проверките за сигурност на авиопътниците

12.05.2024 10:51

Летища в Италия изпробват нова технология за сигурност и качване на борда, която не изисква от пътниците [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Входът за Айфеловата кула поскъпва с 20% от 17 юни

24.05.2024 -

Билетите за прочутата парижка забележителност ще струват на туристите до 35,30 евро. [... ]

Международният туризъм се възстанови почти напълно през първото тримесечие

24.05.2024 -

Международният туризъм през първото тримесечие на 2024 г. се е възстановил до 97% спрямо същия период на[... ]

Туроператорът TUI очаква силен летен сезон въпреки по-високите цени

23.05.2024 -

Компанията публикува по-добри от очакваните тримесечни резултати. Около 60% от летния капацитет е продаден,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1