Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година

24.05.2024 08:57

Европейската нискотарифна авиокомпания, която е базирана в Унгария, очаква по-висока годишна печалба на фона на силното лято и силното търсене на пътувания, след като достигна годишна нетна печалба след три години. [... ]

Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай

22.05.2024 11:37

Това каза за БТА търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски. По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи. [... ]

Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото

21.05.2024 12:48

Това каза пред БТА Елена Иванова, заместник-председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг". [... ]

- a a a + |
 

Ски зоната на Витоша - споровете продължават

27.07.2009 07:16 - Дневник

За момента най-голяма конкретика има в плановете на инвеститорите за разширението на капацитета на лифтовете. Тук са и най-разгорещените спорове с екоактивистите.
Ски зоната на Витоша - споровете продължават

"На Витоша няма да се строи." Тези думи повтарят като мантра представителите на "Витоша ски" всеки път когато обясняват плановете си за модернизация на ски зоната в планината. Инвестиционните намерения на компанията, която в момента стопанисва всички спортни съоръжения в парка, предизвикаха отпор сред екоактивистите още при обявяването им. Близо две години по-късно споровете около бъдещето на зоната продължават на фона на неяснотите какво точно ще се случи там.

Единствената тема, по която инвеститорите и техните опоненти - екоактивистите и управата на парка, са единодушни е, че зоната за ски отдих и туризъм в планината се нуждае от поддръжка, а съществуващите съоръжения трябва да се модернизират. Как обаче да стане това и доколко може да се разшири човешкото присъствие, без да застраши защитените местообитания и видове в природния парк - тук споровете са ожесточени.

Инвестиционните планове

Засега инвеститорите са обявили, че планират да похарчат 50 млн. евро, с които да модернизират 152 ха от общо 179-те хектара съществуваща туристическа зона на Витоша. В какво точно обаче не е ясно, защото засега компанията представя намеренията си като преразказ по картинки. Това се случи и на организираното от нея обществено обсъждане на екооценките на бъдещия устройствен план.

Там също не бяха представени карти или други нагледни материали, които да покажат плановете на "Витоша ски". Обяснението на компанията и на нейния проектант арх. Емил Леков - схемата ще бъде преработена, след като се вземат предвид всички становища и забележки по нея.

"Планът не предвижда изграждането на нова леглова база, нито увеличаване на дължината на пистите", обясни арх. Емил Леков, който е ръководител на проектантския екип. Инвеститорите обаче възнамеряват да променят трасетата на пистите и да разширят дължината и капацитета на лифтовете и влековете, така че да превърнат мястото в подходящо за целогодишен туризъм.

В момента само "Витошко лале" има формален статут на писта в плана за управление на Витоша, а останалите трасета се обработват като такива, обясни Георги Бобев, председател на съвета на директорите на "Витоша ски". Според него целта на компанията е да направи трасетата по-удобни за скиорите, като им извоюва статут на писти. Така според него ще се намали до минимум броят на пострадалите през зимата.

На "Алеко" освен това ще има и нов язовир, от който да се черпи вода за правенето на изкуствен сняг.

Спор за лифтовете

За момента най-голяма конкретика има в плановете на инвеститорите за разширението на капацитета на лифтовете. Тук са и най-разгорещените спорове с екоактивистите.

"Витоша ски" иска са увеличи капацитета на лифта от Драгалевци до 2000 - 3000 души на час. В момента с него могат да се извозват по-малко от 300 души за същото време. Въжените линии от Симеоново и Драгалевци трябва да станат с кабинки от по 8-10 места, каза Леков.

Инвеститорите твърдят, че планът им ще бъде съпътстван от минимален на брой изсечени дървета и ще се възползват от просеките, направени след санитарната сеч на горите заради унищожените от корояд дървета. Увеличението на капацитета обаче не може да стане само чрез ремонт на досегашните лифтове. Ще са нужни изграждането на изцяло нови основи на стълбовете, което законът тълкува като строеж. Планът за управление на парка обаче категорично забранява там да се строи.

Тъкмо по този въпрос позициите на инвеститори и екоактивисти са непримирими. И двете страни се позовават на Закона за устройство на територията, тълкувайки по различен начин текстове от него. И двете страни са уязвими в позициите си - "Витоша ски" трудно може да вмести планирания капацитет в ограниченията за броя туристи, които могат да посещават туристическата зона. Екоактивистите пък трябва да обяснят как точно си представят модернизацията на лифтовете, без да се нарушат ограниченията на плана.

Екооценките

Екооценките са на път да се окажат препъникамъкът пред реализацията на инвестиционните намерения за Витоша. Дори според експертите, наети от инвеститорите за оценка на екологичните рискове, броят на туристите в планината трябва да бъде максимално ограничен. Не повече от девет хиляди туристи дневно, включително и скиорите, могат да се разхождат из ски зоната, без да нанесат щети на природата.

Оптималният вариант е в планината да има не повече от 7900 души на ден, обясни Катя Гюлеметова, ръководител на екипа, изготвил екооценките. Въпреки забележките заключението за изграждането на ски центъра е положително, защото само така било възможно да се спре нерегламентираното изхвърляне на боклуци и отпадни води в планината, а също и да се избегне ерозията на почвите.

Според директора на парк "Витоша" Тома Белев обаче в момента в планината се качват много повече от 9 хиляди души на ден и те няма как да бъдат спрени. Ако капацитетът на лифтовете наистина се увеличи, туристите също ще станат повече. Обяснението на инвеститорите, че лифтовете ще бъдат натоварени максимално само сутрин и вечер, трябва да се докаже от практиката.

За момента не е ясно как те ще се справят с ограничението, още повече че България официално кандидатства за провеждането на младежка зимна олимпиада на Витоша през 2016 г. и премиерът Сергей Станишев обяви, че държавата ще помогне с каквото може за реализирането на тази идея. "Максималният брой на хората, които могат да бъдат допуснати, определено налага ограничения върху възможностите за провеждане на големи спортни събития", коментира Георги Бобев, който е и вицепрезидент на федерацията по ски. Той обаче се въздържа от коментар как фирмата ще се справи с това ограничение.

Екоактивистите вече обжалваха във Върховния административен съд процедурата, с която беше даден ход на разработването на екологична оценка и на оценката за съвместимост на плана за разширяване на ски зоната. Представителят на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стойчо Белков обяви, че инвеститорите не са спазили законовите процедури, като не са съгласували плана си с ДАГ. Според инвеститорите обаче всички изисквания по придвижването на плана са спазени. За момента екоорганизациите са категорични, че ако екоминистерството и другите отговорни институции не спрат проекта, те ще поискат Европейската комисия да открие нова наказателна процедура срещу България.

Миналата година стана ясно, че фирмата без никакви разрешения чрез взривни работи е направила нов ски път, разрушавайки морени на Витоша. Тогава от столичната екоинспекция, подчинена на екоминистерството, потвърдиха, че фирмата е нарушила закона и ще бъде глобена. Това обаче не се случи - обяснението на инспекцията беше, че не е заловила на място извършителите, макар че фирмата "Витоша ски", концесионер на ски зоната над София, призна, че това е нейно дело.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

"УизЕър" очаква по-високи приходи и печалба тази година [24.05.2024] Курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай [22.05.2024] Все повече готвачи от Турция работят в черноморските ни хотели през лятото [21.05.2024] Изкуственият интелект е основен приоритет в предстоящите инвестиции в туризма [08.05.2024] Албания и Мароко са най-търсените дестинации от германските туристи [27.04.2024] Туристите се насочват все повече към уелнес пътувания след пандемията [26.04.2024] WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

FaceBoarding съкращава времето за чакане и проверките за сигурност на авиопътниците

12.05.2024 10:51

Летища в Италия изпробват нова технология за сигурност и качване на борда, която не изисква от пътниците [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Входът за Айфеловата кула поскъпва с 20% от 17 юни

24.05.2024 -

Билетите за прочутата парижка забележителност ще струват на туристите до 35,30 евро. [... ]

Международният туризъм се възстанови почти напълно през първото тримесечие

24.05.2024 -

Международният туризъм през първото тримесечие на 2024 г. се е възстановил до 97% спрямо същия период на[... ]

Туроператорът TUI очаква силен летен сезон въпреки по-високите цени

23.05.2024 -

Компанията публикува по-добри от очакваните тримесечни резултати. Около 60% от летния капацитет е продаден,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1