Потребител: анонимен

България

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

На вътрешен туризъм по ковидно време

29.11.2021 17:19

Как еднодневна екскурзия с автобус или с личен автомобил ще ни отведе и до прочутия пазар в Димитровград, и до манастира "Св. Атанасий" близо до Чирпан. [... ]

- a a a + |
 

Поломието - непокътнато и уникално

11.06.2009 13:23 - в. Сега

Красива природа, древна история и уникален животински и растителен свят примамват туристите в Долината на Ломовете.

Поломието - непокътнато и уникално
Създателят си е направил шега с равнината наоколо, като е изсякъл в нея божествени каньони и долини, в които трите притока на река Русенски Лом текат надолу към Дунав. Това са Мали, Черни и Бели Лом, които се сливат, преди да се влеят във великата европейска река. По своя път трите притока предлагат незабравими гледки, омайващи с богатството на природа, флора и фауна.

Преди около 120 млн. г. Поломието е било дъно на топло море, което впоследствие се е отдръпнало, като е оставило утаените по дъното му варовици. При нагъването на Алпо-Хималайската система, чиято част е и Стара планина, поради огромния страничен натиск са се получили пукнатини, по които протичат днешните притоци на Дунав. Поради различната твърдост на варовика са се
Поломието - непокътнато и уникално
образували живописните меандри и каньоновидни долини на Ломовете. Така са се създали и множество пещери, каверни и карстови образувания по цялото протежение на реките от тази речна система, като най-красиви и интересни са по долните им течения.

Известно е, че варовикът обуславя 2-3 пъти по-голямо биоразнообразие в сравнение с местата с равни други условия. То пък се дължи донякъде и на специфичните климатични особености в долината - студена зима, хладна и бавно настъпваща пролет, горещо лято с честа и интензивна поява на фьон, есен - по-топла от пролетта. Тъй като Долината на Ломовете е сравнително защитена от ветрове и скалите акумулират топлина, зимата тук не е толкова сурова както в откритата равнина над нея.

Поломието - непокътнато и уникално

Животински кости открити в пещерата "Орлово чука".

Първите следи от човека в Поломието датират от старокаменната епоха. Античността също е оставила множество следи, които посетителите откриват с интерес. Тук са живели траките. Римляните са се настанили по тези земи през I в.

От Римския период в природния парк "Русенски Лом" са запазени останки от три римско-византийски крепости. По-късно българите издигнали в непристъпните скали градища срещу враждебните набези. По онова време средновековният град Червен е един от най-значимите военноадминистративни, стопански и църковно-културни центрове на България (XIII - XIV век).

В цялата Долина на Ломовете средновековните килии, образуващи често цели манастирски комплекси, и църквите наброяват над 250.

Поломието - непокътнато и уникално
На територията на парка те са над Археологически резерват "Скални църкви", с. Иваново, обхващащ и скалния манастир "Св. Архангел Михаил". Той е един от най-големите духовни и книжовни центрове в България през XIII и XIV в.

Запазените до днес стенописи в шест църкви и параклиси са най-значимото съхранило се достижение на българското средновековно изкуство през XIV в. Стенописите в църквата "Света Богородица" са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Поломието - непокътнато и уникално
Църквата се намира пък на 38 м. височина, състои се от две помещения и параклис на обща площ от 64 кв. м. Стените и таванът са изцяло покрити с икони. Останалите църкви със запазени стенописи се намират на другия бряг на р. Русенски Лом. Там могат да се видят стенописи от XII-XIII в. , скален гроб, запазен кът за писане.

До скалните църкви в Иваново вече може да се стигне с лек автомобил. Преди година наблизо бе изграден охраняем паркинг, където туристът може да остави колата си. Има и туристически пътеки за пешеходен туризъм, които са означени с маркировка.

Археологически резерват "Средновековен град Червен", намиращ се непосредствено до едноименното с. Червен, обхваща останките от крепостта, митрополитската църква и болярския дворец. Тук може да се види най-добре запазената средновековна кула в България, както и укрепен подземен извор за черпене на вода при обсада. Кулата е квадратна, със страна 8,5 м. и височина 12 м. На площ от 2,5 дка са запазени основите на болярския дворец, а срещу него са останките от църквата на Доростоло-Червенския митрополит. В древната крепост има общо 13 църкви.

Поломието - непокътнато и уникално
Тук също вече има изградена инфраструктура. По проекта "Красива България" беше реновирана старата водоснабдителна система на крепостта, възстановени са църквата и крепостната кула. През лятото за туристите се играе ритуалът "Сватбата на червенския болярин". До края на ХIV век Червен е бил централното селище в региона, административен, търговски и военен център. Крепостта обаче била разорена заради яростната си съпротива на османските завоеватели и постепенно загубила значението си.

Долината на Ломовете обаче не се изчерпва само с природния парк, който вече
Поломието - непокътнато и уникално

Пещерата "Орлова чука" край село Пепелина

се разраства към Ветово и Широково. Още като се отбие към Две Могили и слезе с автомобил в живописния каньон, туристът попада в уникална среда, рязко контрастираща с досега заобикалящата го равнина. Преди Широково се намира пещерата в Пепелина. Самото село се намира в живописен пролом, обградено със скалисти зъбери. Пътят по-нататък продължава покрай притоците на Русенски Лом към красивото село Каран Върбовка. То се намира встрани от централния път. Разположено е също в долина, в горния край на която се намира манастирът "Света Марина". Според легендите водата от местното аязмо е лековита. Земята за светата обител била дарена от турчин, чието сляпо малко детенце прогледнало, като се измило с вода от извора. Заради това поверие сега хиляди поклонници от целия Балкански полуостров се стичат в манастира "Света Марина".

Поломието - непокътнато и уникално

Войнишки паметник и винарска изба в село Нисово.

Красиви селца, разположени в Поломието, са и Божичен, Сваленик, Кошов и Табачка. В Божичен е развит селският туризъм, своеобразен център на който се явява екопътека "Боженя", както и едноименният хотелски комплекс. Не им отстъпват и Нисово, и Басарбово, което се явява и квартал на Русе.

Тук в скалите е изсечен прочутият манастир "Св. Димитър Басарбовски". Той също е туристическа атракция, както и водещите към него маршрути и екопътеки. Наскоро към манастира беше
Поломието - непокътнато и уникално
изграден нов туристически център. Скалната обител е особено привлекателна за гостите от Румъния, защото костите на светеца се пазят в Букурещ.

Най-ценната отличителна черта на природата в Поломието са нейната девственост, липсата на индустрия, отрови и химикали, запазеният животински свят. Това е една малка вселена, ареал, почти неоткрит и неекплоатиран още от човека. Затова той се цени особено много от гостите от Запад. "Никога не съм виждал толкова птици, толкова нюанси на зеленото, колкото в България. Светът още има надежда, че любовта към природата и уважението на околната среда силно се насърчават в Русенски Лом и цялата страна", твърди бившият главен редактор на нюйорското дружество за запазване на дивата природа Доналд Годард.

Поломието - непокътнато и уникално
А какво да кажем за цветята? Особено през пролетта, когато цъфнат люляците, Поломието се превръща в един цветен ухаещ килим. Не случайно хиляди туристи от спиращите в Русе дунавски круизери избират като дестинация посещение до Ивановските скални църкви и крепостта Червен, радвайки се и на уникалната природа наоколо.

Засега обаче през зимата тук липсват развлечения, които да привлекат туристите и целият район спи "зимен сън". Но мигом се пробужда напролет, когато тръгнат круизерите по Дунав.

Интересното е, че Поломието все още не е толкова популярно в България и славата му в чужбина като че ли изпреварва интереса у нас. Това обаче пък помага за опазването на уникалната природа и богатото археологическо наследство в района.

Снимки: Чавдар Коев

www.infotourism.net
 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни

14.01.2023 16:00

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

"Лонли планет" нареди България сред 10-те най-добри дестинации в света за нискобюджетен меден месец

27.01.2023 -

"България не е най-очевидният избор за меден месец, но не е скъпа дестинация, независимо от сезона", така[... ]

Старта на системата за влизане и излизане (EEС) в страните от ЕС отново беше отложен

26.01.2023 -

Това означава, че на пътниците извън ЕС, които влизат в Шенгенското пространство, ще им бъде спестен[... ]

Полетите от и до летището в Берлин в сряда са отменени заради стачка

24.01.2023 -

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда, 25 януари от и до летище "Берлин-Бранденбург"[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24

Дубай e посрещнал 8,5 млн. туристи

06.03.2011 -

По данни на Департамента по туризъм и търговски маркетинг на емирството, през миналата година в дубайските[... ] 2