Потребител: анонимен

у нас

Германските туристи в България все още са под нивото отпреди пандемията

12.06.2024 16:25

В курорта Слънчев бряг повече от 100 немски експерти по туризъм обсъдиха потенциала на дестинацията и получиха собствени впечатления от забележителностите и новите хотели по Българското Черноморие. [... ]

Министър Милошев се срещна с екскурзоводите във връзка с решението на КЗК за дейността им

12.06.2024 14:59

Във връзка с решение №474 на КЗК от 9 май 2024 г. на Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да обяви, че нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничения на конкуренцията, министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите. [... ]

Тръгнаха директни полети по машрут Баку-София

09.06.2024 16:09

С воден салют бе посрещнат първият директен полет по линията Баку-София на авиокомпания Azerbaijan Airlines (AZAL). С новия полет българските пътници ще имат възможност да пътуват до азербайджанската столица, разположена на брега на Каспийско море. [... ]

- a a a + |
 

Министерството на туризма и туристическият бранш проведоха среща за подготовка на зимния сезон

23.11.2023 21:10

Министерството на туризма и големите зимни курорти подготвят промени, с които да се стимулират модернизацията и конкурентоспособността в сектора.

Министерството на туризма и туристическият бранш проведоха среща за подготовка на зимния сезон

Тези промени засягат основните проблеми, с които се сблъскват курортите през последните 10 години и които пречат на позиционирането на България на световните туристически пазари. За това се договориха на срещата си министърът на туризма Зарица Динкова и туристическият бранш и местните власти. В дискусиите се включиха представители на ски курортите в Банско, Пампорово, Витоша и Рила.

Предприети са всички необходими действия за подготовката на зимния сезон 2023-2024 г, стана ясно по време на работната среща. Според предварителните данни се очакват туристи от Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, Турция, Великобритания, Германия и Италия. За да се увеличи броя на туристите тази година, рекламната кампания на зимния туризъм започна още през октомври, както на най-важните международни пазари, така и на вътрешния пазар.

„Важно е да обединим усилия и да направим необходимото за безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон. Министерството на туризма подкрепя усилията на всички представители на туристическия бизнес, които работят за утвърждаване името на България като сигурна дестинация“, заяви министър Динкова.

За предстоящия зимен сезон ще се реализират поредица инициативи за позициониране и популяризиране на Бранд България. Министерството на туризма ще подкрепи състезанията за световните купи по сноуборд в Пампорово през януари и по ски алпийски дисциплини през февруари 2024 г. в Банско. Провеждането на тези спортни събития ще се превърнат в силни маркетингови инструменти за популяризиране на зимния туризъм в страната.

 

Още инфо:

Министерството на туризма и туристическият бранш проведоха среща за подготовка на зимния сезон
Проблемите на някои от зимните ни курорти са същите каквито бяха и през миналата година, а за някои тях и повече от 30 зими. Те са свързани най-вече с развитието на ски инфраструктурата, която пречи дестинация България да стане конкурентна на западните държави в сектора на зимния туризъм. За целта обаче трябва да бъдат направени промени в редица закони. Част от тях бяха подготвени, а други предстои да се разработят, а в този процес са ангажирани редица ведомства. Това беше съобщено днес по време на обсъждане в парламентарната Комисия по туризъм на тема "Подготовка за зимен туристически сезон 2023-2024 г. - перспективи и предизвикателства". В дискусията участваха представители на законодателната, изпълнителната и местната власти, на бизнеса, браншови организации.

Изпълнителният директор на "Витоша ски" АД Ян Калчев заяви, че положението на Витоша за последните двадесет години е изчакване на промяна на закони и концепции и липса на визия за планината. Витоша вече не е никакъв курорт, а през осемдесетте години туристическата база през зимата беше запълнена в продължение на пет месеца, каза Калчев. Той допусна, че тази зима децата ще ходят на ски училища в к.к."Боровец“, защото съоръженията на Витоша са опасни за ползване. Съоръжения и проекти са "на трупчета" заради липса на време - краткият живот на няколко парламента, както и на организация, а в това време много съоръжения остаряха и поддръжката им вече е невъзможна, каза Калчев. Той отбеляза необходимостта от законова промяна във връзка със ски съоръженията.

Областният управител на Област София Юлиян Леков акцентира върху проблема с довеждащия път София - Боровец, който по думите му е в много лошо състояние и изрази надежда след предприетите мерки следваща година да започне основният му ремонт. Проблеми има и с качеството на питейната вода. Отдавна ВиК асоциациите са загубили съдържанието си и не са отговорни за нищо, допълни областният управител.

Банско посреща зимата с готови за работа съоръжения, които са минали профилактика, в готовност са и оръдията за сняг, каза Мая Христоскова, изпълнителен директор на "Юлен" АД. Очакваме много туристи заради кръговете от световната купа през февруари, допълни тя. Христоскова постави въпроса за втори лифт заради огромното струване от чакащи пред сегашния. Да се чака по три-четири часа, при ниски температури, е неприемливо за туристите, допълни тя. 

От двадесет години няма построени нови лифтове, това означава, че има нещо кардинално сбъркано, каза новоизбраният кмет на община Банско Стойчо Баненски. Ние не искаме милиони, а законодателни промени, които би трябвало държавата да ги разреши по най-лесния начин, за да може да се отвори икономическото развитие на общините, допълни той. Никакви хотели, ние в Банско сме против застрояването, искаме спортна инфраструктура, заяви кметът и посочи, че зимният туризъм е въпрос на законодателни промени. След като те се вземат, първият лифт ще може да бъде построен след три години, каза още Баненски.

Христо Зайков, заместник-кмет на община Разлог, постави проблема със спирането на тока в с. Баня, липсата на екологичен и "може би дотиран от държава транспорт" между Разлог, Банско и Белица, който да бъде използван и от туристите. Друга необходимост за туристическата свързаност е създаването на велоалеи. Проблем, свързан с липсата на работна ръка, е нежеланието на кандидатите за работа да сключват трудови договори, защото междувременно са на трудовата борса след краткотрайна работа в западни курорти. ВиК проблемите и високата цена на водата във връзка с водните асоциации, също бяха сред откроените от заместник-кмета на Разлог проблеми.  

Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД съобщи, че тази година има индикация за малко по-ранен старт на сезона и той най-вероятно ще започне още от събота или неделя с производството на изкуствен сняг. Всяко късно стартиране води до потенциален крах на ски сезона, допълни Беляков. Той посочи, че по неокончателна информация се очаква да има частично откриване на сезона на 8 декември. Беляков изтъкна необходимостта от изграждането на нови лифтове съоръжения и даде пример с възможност, уредена в Закона за енергетиката за линейните съоръжения, които по думите му са сходни на лифтовите стълбове, като изтъкна необходимостта и за тези съоръжения да бъде облекчен режимът за изграждане. За да бъде построен един нов лифт се минава през ада, образно илюстрирана процедурите той. Други проблеми пред развитието на зимните ни курорти са свързани с темата за промяната на предназначението на горските територии, както и като цяло с дефиницията "национален курорт", която по думите на Беляков освен да спъва развитието им, не прави нищо друго.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

у нас - АРХИВ

Германските туристи в България все още са под нивото отпреди пандемията [12.06.2024] Министър Милошев се срещна с екскурзоводите във връзка с решението на КЗК за дейността им [12.06.2024] Тръгнаха директни полети по машрут Баку-София [09.06.2024] Трима министри провериха качеството на водата на черноморските плажове [07.06.2024] България не е сред най-сериозно засегнатите дестинации от краха на туроператора FTI [06.06.2024] Хотелският гигант Accor открива първия си хотел в България под бранда Mercure Sofia Festa [04.06.2024] Google maps отваря проблем за автотуристи в Родопите [01.06.2024] „Съкровищата на България“ е най-гледаното предаване по Channel 4 във Великобритания в деня на неговото излъчване [01.06.2024] Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване [30.05.2024] Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024 [30.05.2024] Несебър очаква повече туристи от Дания [28.05.2024] Хотелите в Царево отварят по-рано [28.05.2024] Младите хора трябва да са в центъра на маркетинговата стратегия на утризма в България [28.05.2024] Ако се създадат условия, туристи от чужбина ще идват на къмпинг у нас [27.05.2024] Бъдещето на Велинград е в климатолечението, балнеологияга и медицинския туризъм [25.05.2024] Приморско посреща 24 май с богата празнична програма [24.05.2024] В курорта Албена днес връчват отличията "Син флаг" [22.05.2024] Нова браншова организация на хотелиерите се срещна с министъра на туризма [20.05.2024] България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм [12.05.2024] Черноморец очаква добър туристически сезон [10.05.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (943)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Министър Милошев се срещна с екскурзоводите във връзка с решението на КЗК за дейността им

12.06.2024 -

Във връзка с решение №474 на КЗК от 9 май 2024 г. на Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира[... ]

Пътници на „Бритиш еъруейз“ летяха девет часа в „полет до никъде“

12.06.2024 -

Пътници на британската авиокомпания бяха качени на „полет до никъде“ през Атлантическия океан, продължил[... ]

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 -

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1