Потребител: анонимен

ХОТЕЛИ - МаджаровоБългария

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

На вътрешен туризъм по ковидно време

29.11.2021 17:19

Как еднодневна екскурзия с автобус или с личен автомобил ще ни отведе и до прочутия пазар в Димитровград, и до манастира "Св. Атанасий" близо до Чирпан. [... ]

- a a a + |
 

Маджарово - на края на картата, но в началото на историята

25.10.2008 10:06 - в. Експрес

Маджарово - на края на картата, но в началото на историята
 Белоглави лешояди, черни щъркели, уникални растителни видове и скални образования – това е районът около град Маджарово. Значителна част от територията е заета от скални комплекси, единични скали и каменисти сипеи. Това е мястото,  което ни изглежда на края на картата. Но всъщност е в  началото на историята на  нашите земи. История , която започва с тракийските вярвания и светилица,  войни и царства.

Маджарово лежи в котловина, създадена от  отдавна угаснал двукратерен вулкан. Край него преминава Арда, чието име според преданията на езика на траките означава "Бяла река". Това е една от най-рядко населените общини - по 7 души на квадратен километър. Разположена е много по близо до Гърция, отколкото от столицата  ни София. От Хасково до Маджарово разстоянието е 65 км.
Единият води към тракийските гробници и връх Окопа, където са останките на одриска крепост от IV-III хилядолетие пр. н. е. 
Маджарово - на края на картата, но в началото на историята
Другият, към местността Глухите камъни край Ермен,  място за  релакс сред  красивата природа и бране на  гъби и билки. В селцето можете да опитате от вкусното им мляко, мед, месо, както и да се потопите в атмосферата на представяните местни занаяти.
На 12 км от Маджарово се намира с. Долни Главанак откъдето е пътя за  Кромлех -  българския Стоунхендж. Пътечката към  родопското възвишение  води към място за  ритуали на древните траки.  Върху скалната основа са подредени в кръг големи каменни блокове, които помнят  
Маджарово - на края на картата, но в началото на историята
церемониите и гаданията  на одристките жреци.
Само допреди 10 години в Маджарово нямаше хотел, ресторант или магазин. Днес града и селата в района се превърнаха в топ-туристическа дестинация за търсещите красива природа, приключения и разнообразие, както българи, така и чужденци.
Гостите на Маджарово могат да се настанят в хотел "Рай" или в Природозащитния център "Източни Родопи", издигащ се на едно възвишение, над десния бряг на Арда.
 Точно оттам тръгва пътека, която води на височина, от която с 
Маджарово - на края на картата, но в началото на историята
часове можете да наблюдавате виещите се  над левия брягна реката редки видове птици. Скален орел, царски орел, сокол-скитник, белоопашат мишелов, египетски лешояд, белоглав лешояд, бухал, черни щъркели...
Колонията от белоглави лешояди се смята за една от рядко срещаните в Европа. Царският орел пък носи през вековете ореола на свещена птица. Намерил е през годините своя постоянен пристан в скалите около Маджарово, известни като Патрон кая и Голямата Кован кая. Там са  две от петте защитени местности в общината не само заради гордо кръжащите птици, но и заради редките растителни видове.
На пръв поглед парадоксално, но рязкото обезлюдяване на Източните Родопи е основния социално - икономически фактор с много отрицателни последици за природата. Например намаляването броя на домашните животни води до липса на храна за лешоядите и съответно тяхното изчезване.

Маджарово - на края на картата, но в началото на историята
В скалите около отдавна изгасналия вулкан в землището на Маджарово се срещат 291 вида познати на територията на България растения. Растителността в общината е разнообразна. Ендемити са тракийския дъб и юрушкия лопен, субендемит е странджанското сапунче. Към подкатегорията ”Вековни дървета” спадат летен дъб и бяла черница. В района намират приют около 20 растителни вида, които не се срещат на друго място в страната.

Допреди 20-ина години община  Маджарово бе център на рудодобив в общината, а останките от  този поминък  може да видите по  пътеките край околните селища, по които може да ви обземе  тръпката на златотърсач - заради проблясващите под краката цветни камъчета, съчетали красотата на полускъпоценните камъни - кварц, коралити, оникс, ахат, аметисти, яспис.
Ако пътувате от Кърджали и следвате извивките на Арда, пътят ще ви отведе в землището на с. Долно Черковище. Където от хилядолетия се издигат странни скали. Надупчени са сякаш с някаква 
Маджарово - на края на картата, но в началото на историята
матрица, отдалеч приличат на кошер, откъдето носят името  Кошера, а също и Пчелата. Хипотезите за произхода и предназначението на тези скални ниши са две. Според първата са  използвани са за ориентация, като указателни знаци по този стар търговски римски път. Друга хипотеза е,  че това  светилища, в които са палени ритуални светлини, свързани с жертвоприношения. От векове обаче съществува и легендата, че тук са намерили покой душите на загиналите далеч от родните си места тракийски воини. Одрисите - които са загинали  в битки с враговете, не е имало как да бъдат погребвани от близките им.  И те са  намерили решение – да направят ниши, в които да останат  душите им.

 

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 06.09.2012 16:18 | #286

Споменавате за нещо наречено Ермен ‚ такова село или местност там ние не сме чували . Оправете си разказа - Глухите камъни се намират над с. Малко градище ...Нер-е-де М.градище - нер-е-де Маджарово !? Като пишете нещо най-напред разучете кое къде е !

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни

14.01.2023 16:00

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

"Лонли планет" нареди България сред 10-те най-добри дестинации в света за нискобюджетен меден месец

27.01.2023 -

"България не е най-очевидният избор за меден месец, но не е скъпа дестинация, независимо от сезона", така[... ]

Старта на системата за влизане и излизане (EEС) в страните от ЕС отново беше отложен

26.01.2023 -

Това означава, че на пътниците извън ЕС, които влизат в Шенгенското пространство, ще им бъде спестен[... ]

Полетите от и до летището в Берлин в сряда са отменени заради стачка

24.01.2023 -

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда, 25 януари от и до летище "Берлин-Бранденбург"[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24

Дубай e посрещнал 8,5 млн. туристи

06.03.2011 -

По данни на Департамента по туризъм и търговски маркетинг на емирството, през миналата година в дубайските[... ] 2