Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелиерският бизнес настоява за компенсации, ако се въведе локдаун

24.11.2020 11:36

От БХРА заявиха в писмо до премиера, че всякакви мерки се обезмислят, ако хората трябва да избират дали да умрат от глад или от Ковид-19. [... ]

Европейските ваканционни дестинации се справят по-добре в корона кризата от другите

22.11.2020 09:44

Последният доклад на ForwardKeys за резервации на полети в Европа показва, че най-устойчивите дестинации в Европа в условията на пандемията Covid-19 са дестинации за отдих. [... ]

TUI бави плащанията към хотели и иска още държавна помощ

19.11.2020 19:31

Европейският номер едно в туризма - TUI Group, търси начин да отложи плащането на някои свои задължения към хотели в Гърция до следващата година, за да си осигури необходимите финансови потоци, докато преговаря с германското правителство за допълнителна държавна помощ. [... ]

- a a a + |
 

Анелия Крушкова: България и Македония имат потенциал за съвместни проекти

16.10.2008 14:22 - Фокус

България се презентира пред представители на македонския туристически пазар в Скопие.
Анелия Крушкова: България и Македония имат потенциал  за съвместни проекти

Интерю на Анелия Крушкова пред агенция  Фокус: 

Г-жо Крушкова, как оценявате отношенията между България и Македония в областта на туризма през изминалите години и през последната година, след въвеждането на визите от страна на България?

 

 Поводът да бъда в Македония е точно този, ние сме много добри съседи, добри приятели и през изминалите години, преди въвеждането на визите, македонските гости в България бяха наистина достатъчен брой. Важното е да се знае, че всеки един, който иска и да почива в нашата страна, би могъл да получи на момента виза. Това заяви и нашият посланик  - няма да се  чака за визи,  няма затруднения и се надявам в много скорошен период от време просто визите за Македония да отпаднат. Но докато дойде  тази възможност македонските граждани да посещават България без визи, че ние ще положим всички усилия наистина македонските граждани да имат улеснен достъп и да дойдат в страната ни, както ние отиваме в Македония..

 

 

 В Македония се чу, че туристите от тази страна са намалели със 70% през последната година. Как ще върнете македонските туристи?

 

Ще ги върнем с ухажване, с добър сервиз, актуални цени и с преодоляване на психическата бариера от визите. Да си дадем сметка - тези визи никой не ги желае. Ако зависеше от нас, ние никога нямаше да слагаме визи и полагаме наистина неимоверни усилия така да направим, че македонските граждани да нямат визи, да може спокойно да пътуват

.

 Виждате ли възможности за сътрудничество между България и Македония в рамките на туризма и къде най-вече това сътрудничество може да се приложи?

 

Със сигурност има много възможности за съвместни проекти. Нашите земи са толкова близки, че наистина ние, без никакви усилия, можем да направим общ туристически продукт. Обикновено туризмът и хората в туристическата индустрия са ревниви - и към собственото и към това, което могат да предложат и самите те. Но в същото време наистина всеки един от нас трябва да си даде сметка, че глобализацията в света е много силна, туристическата конкуренция е много голяма. Борят се Европа с Азия и Америка, а не Германия с Китай или примерно с Мексико. Борбата в световен мащаб е толкова голяма, че наистина, ако ние нямаме дестинации,  малко вероятно е да успеем.  Като общ туристически продукт, ще имаме много повече. Ако не бъдем разпознаваеми, ние няма да можем да съществуваме на световния туристически пазар.

 

Къде бихте препоръчали на българските граждани да отидат в Македония?

 

Навсякъде. Много е хубаво в Македония, ходила съм в почти из цялата страна. Голяма част от българите ходят с голямо удоволствие на Охридското езеро. И не само на Охридското, а и на Преспанското, и в Скопие и в Южна Македония, където има прекрасни градчета, и в Тиквеш, където са винарските изби. На много места бихме могли да отидем, но също трябва в Македония да бъдат активни и да дойдат и да кажат в България – ние имаме такива и такива такива дадености.

 

Имало ли е такава инициатива досега от македонска страна?

Не. Такава инициатива не е имало. Сега се разбрахме, че до края на годината ще направим  кръгла маса. Ще поканим македонските туроператори, представителите на държавната администрация в България, за да дойдат и да видят. Когато седнем, наистина да се разберем какво бихме могли да направим заедно. Без ревност, без граница. Туризмът въобще не търпи граници.

 

Къде в туризма България допусна грешка?

 България сгреши в това, че първо трябваше да изготви своите закони, своята стратегия за развитие в туризма, своята нормативна база за изграждане на хотелите и тогава да даде възможност на частните субекти да финансират. България закъсня, държавата закъсня. Частните субекти започнаха да инвестират, те изляха милиарди в туристическата индустрия и държавата изостана. Изостана с инфраструктурата, с пречиствателни станции, изостана с всичко онова, което е държавно задължение. Поради тази причина се получи конфликт - хотелската база е много развита, а пътищата и инфраструктурата не са достатъчно развити. Това беше грешката.

 Къде бихте препоръчали на македонските туристи да отидат в България?

 

 На много места, разбира се. България е едно прекрасно място, където биха могли да отидат. Аз бих казала първо да дойдат в нашите спа и уелнес хотели. Ние направихме една, за мен правилна стъпка. Решихме, че спа хотелите могат да бъдат само четири и пет звездни. Това е висок клас туристи, които искат да дойдат и да се поглезят, да поглезят собственото си тяло, да поглезят душата си даже. Бих ги поканила и в нашите нови винарни. През последните години имаме много нови шата със специални селекции от вина. Буквално всеки божи ден има нещо ново, което се открива.  Първото нещо, което бих направила, бих поканила всички да бъдат част от нашето културно историческо наследство. Това са земите на траките. Дали сега е Македония и България, някога е било една земя, били са царе и царици, които са оставили своето злато, оставили са своите паметници на културата, които днес биха могли да бъдат много добре опознати. Нашата религия, нашите общи ценности, защото ние наистина имаме такива.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелиерският бизнес настоява за компенсации, ако се въведе локдаун [24.11.2020] Европейските ваканционни дестинации се справят по-добре в корона кризата от другите [22.11.2020] TUI бави плащанията към хотели и иска още държавна помощ [19.11.2020] 193 европейски летища са заплашени от банкрут [10.11.2020] Половината от работните места в световния туризъм са заплашени от пандемията COVID-19 [07.11.2020] Хотелиери от Сандански: 90% от бизнеса ще фалира при ново затваряне [29.10.2020] БХРА: Стига хаотични мерки, необходими са ясни правила [25.10.2020] Бизнесът иска Слънчев бряг да се рекламира като място за лечение на белодробни и респираторни заболявания [21.10.2020] Украински туристи пристигнаха в Бургас за есенния сезон [19.10.2020] Hotelbeds договори стратегическо партньорство с възстановения „Томас Кук“ [13.10.2020] German Summer Cities-2021 дава нов импулс за градския туризъм във ФРГ [12.10.2020] Повечето хотелиери от луксозния сегмент казват, че най-лошото от коронавирусната криза вече е отминало [11.10.2020] EasyJet за първи път излиза на загуба [08.10.2020] WTTC призова хората: „Пътувайте по света. Направете разликата” [04.10.2020] Основателят на Viking Cruises загуби 66% от богатството си заради коронавирусната пандемия [27.09.2020] Хотелският сектор в Близкия изток ще започне да се възстановява в последното тримесечие на 2020 г. [24.09.2020] Великобритания губи по 32 милиона паунда на ден заради прекъснатия „въздушен коридор“ със САЩ [22.09.2020] Fosun планира концептуални магазини, лайфстайл платформа и други дейности за новия „Томас Кук“ [20.09.2020] TravelMole: Това пак е „Томас Кук“, но не такъв, какъвто го познавахме [17.09.2020] Какви уроци извличат германските туроператори от коронавирусната криза? [12.09.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов нанопрепарат ще пази от вируси, микроби и бактерии пътниците на летищата във Варна и Бургас

10.11.2020 11:55

На 12 ноември на Летище Варна, а на 13-ти и на Летище Бургас най-докосваните повърхности ще бъдат обработени [... ]

Министерството на туризма иска още 50 млн. лв. в подкрепа на туроператорите и туристическите агенти

07.11.2020 18:49

Ще търсим възможност за допълнително финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Над 1,3 млн. българи са пътували с цел туризъм през 3-тото тримесечие на 2020 г.

24.11.2020 -

При продължаваща епидемична обстановка в страната 1 324.4 хил. български граждани са реализирали туристически[... ]

Въвеждат нова схема за тестване на пътниците, пристигащи в Англия

24.11.2020 -

От 15 декември на Острова ще прилагат нова система, която ще позволи на пътници, идващи от страни с висок[... ]

Covid-19: Китай настоява за глобална система за пътувания, базирана на QR код

23.11.2020 -

Китайският президент Си Дзинпин призова за "глобален механизъм", който да използва QR кодове за отваряне[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Неочаквано посещение на Бойко Борисов в Широка лъка

18.10.2020 -

Днес, малко след отшумяването на обичайния неделен туристопоток, емблематичното родопски село Широка[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 5

Лунни мистерии край Байлово

22.08.2011 - Мая Стоянова

Астрономи от неолита са набюдавали и записвали лунните цикли прези 6000 години [... ] 1