Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелиерският бизнес настоява за компенсации, ако се въведе локдаун

24.11.2020 11:36

От БХРА заявиха в писмо до премиера, че всякакви мерки се обезмислят, ако хората трябва да избират дали да умрат от глад или от Ковид-19. [... ]

Европейските ваканционни дестинации се справят по-добре в корона кризата от другите

22.11.2020 09:44

Последният доклад на ForwardKeys за резервации на полети в Европа показва, че най-устойчивите дестинации в Европа в условията на пандемията Covid-19 са дестинации за отдих. [... ]

TUI бави плащанията към хотели и иска още държавна помощ

19.11.2020 19:31

Европейският номер едно в туризма - TUI Group, търси начин да отложи плащането на някои свои задължения към хотели в Гърция до следващата година, за да си осигури необходимите финансови потоци, докато преговаря с германското правителство за допълнителна държавна помощ. [... ]

- a a a + |
 

Проучете фирмата, преди да й поверите ваканцията си

10.10.2008 15:47 - Новинар

Организираните почивки - между рая и кошмара.
През последните години българинът започна да пътува все повече зад граница, да проявява интерес към чуждите нрави и да се стреми да опознава нови хоризонти.
През изминалите една-две години голяма част от живеещите у нас започнаха да пренебрегват родното Черноморие и да предпочитат Турция и Гърция за летния си отдих. Причините за това са основно качественото обслужване в южните ни съседки и високите цени без покритие по нашето море. Да не говорим за мръсотията и презастрояването по курортите ни. По тази причина загубихме и доста от чуждестранните си гости, които също обръщат поглед към Турция и Гърция.

Въпреки че излизанията извън страната станаха масови, българинът все още няма изградена култура за пътуване, обясняват туроператори. Причина за това е, че повечето хора не знаят към кого да се обърнат при организиране на почивката си. Нашенецът още не прави разлика между туристическа и туроператорска агенция, допълват от бранша.

Какво трябва да знаем, когато тръгваме на почивка

Проучете фирмата, преди да й поверите ваканцията си


Първото и най-основното е да знаем към кого да се обърнем – туристическа агенция или туроператор.
Каква е разликата? Турагенцията създава туристическите пакети и впоследствие ги продава на туроператорите, като за това получава процент от печалбата. Агенцията привлича клиентите и впоследствие ги насочва към туроператорите.
В туристическите пакети се включва обикновено дестинацията, до която ще пътуват туристите, хотелът, в който ще нощуват, превозното средство, с което ще пътуват, и храната. Ролята на туроператорите е да наемат хотела, да съобщят каква е бройката на туристите. Те са отговорни и с това да наемат превозното средство (най-често самолет или автобус), което е заложено в пакета. Те са и посредници между туристите и застрахователите, тъй като в почти всички туристически пакети се включва медицинска застраховка.

Хората, които са се парили от туристически агенции и организирани пътувания пък направо избират да си организират воаяжа през интернет. Около 40 на сто от европейците избират екскурзиите си чрез електронната мрежа, а около 60 процента ползват услугите на туроператорите, твърди председателят на Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според него, българите все още не предпочитат интернет при организиране на отпуските си. Едва 10-20 процента от тях ползват интернет пространството при организиране на почивката си, особено в чужбина, докато останалите разчитат на туроператорите.
 
Друг основен елемент е заплащането
Най-често целият пакет се предплаща още преди заминаването. Има и вариант да се капарира част от общата сума на почивката, за да са сигурни туроператорите, че туристът няма да се откаже, след като вече са наели места в хотел и са организирали превоза, тъй като това струва солидна сума пари. Малко преди потеглянето туристите вече доплащат останалата сума за почивката, разказват туроператори.
 
Какво трябва да гледаме и за какво да внимаваме, преди да заминем
Първото, което трябва да направим, е да проучим подробно мястото, на което отиваме, съветват от туристически агенции. Важно е да знаем какви са природните и климатичните особености на района, в който отиваме. Това е нужно най-вече за да знаем какъв багаж да вземем със себе си. Другото, което трябва да проучим, е с какъв транспорт ще пътуваме, кога и откъде тръгваме, както и кога се връщаме. Много е важно да се проучи внимателно какво точно включва туристическият пакет и да разберем кои са услугите, които се доплащат, казват туроператорите. По думите им много често пътуващите остават изненадани, че трябва да си плащат някои услуги в хотелите – например ползването на басейн и мокър бар. Често туристите не обръщат внимание, че трябва да се доплащат посещенията в музеи или пътуванията с кораби при организираните екскурзии. Важно е пътуващият да е добре информиран и с каква храна разполага, дали е на пълен пансион или са включени само закуска или вечеря. Според туроператорите често срещано явление е туристи да се оплакват, че не са разбрали, че в пакета е включена само вечеря, а те са очаквали и закуска. Туроператорите съветват почиващите преди пътуването да проучат внимателно дали в пакета им се включва и медицинска застраховка. Причина за това е, че никой не е застрахован от травми или болести по време на почивката си, а подобен тип услуги в чужбина са доста скъпи.
 
Застраховки
Въпреки че не са много популярни, у нас се предлагат застраховки, свързани с екскурзии или почивки. Едва ли има българин, чиято лятна почивка да не е била вгорчавана от неизрядни туристически фирми или просто от лошо стечение на обстоятелствата. По тази причина e необходимо да се знае, че застрахователите са предвидили полици, които да обезпечат туристите при евентуален гаф. Най-често в туристическите пакети се включва медицинската застраховка. Тя покрива лечението при евентуални телесни повреди като счупени или навехнати крайници, както и внезапни заболявания и обриви по време на отдиха. Обезщетението може да варира от 4-5 до 150 000 евро, твърдят застрахователи. От полиците, свързани с туризъм, е задължително сключването на застраховка "Отговорност на туроператора". Тя покрива имуществените вреди на клиентите, които могат да възникнат, ако организаторите не успеят да се разплатят с някои доставчици. Застраховката покрива и риска туроператорът да фалира или да изпадне в неплатежоспособност. Така клиентите могат да получат обезщетение, ако фирмата не им е предоставила някои от предварително договорените услуги. Застраховката се сключва за срок от една година и е достатъчна да покрие възстановяването на платените от клиента пари за почивката. Застраховката би трябвало да покрие и сумата за връщане на почиващия от курорта, ако това не може да направи фирмата. Задължително е туроператорът да предостави на клиентите си сертификат, който удостоверява сключването на застраховката. Клиентът има право да види и документа за сключена застрахователна премия. Тя има минимален размер подобно на застраховката "Гражданска отговорност" и зависи от декларирания от туристическата фирма оборот за предходната година или бизнес плана му за текущата година. Например фирмите с оборот от 50 000 лв. трябва да платят минимум 300 лв. годишна застраховка.
Застраховката "Отговорност на хотелиера и ресторантьора" е изключително важна и полезна за клиентите. Тя покрива сумите, които трябва да се платят в случаите, когато потребителите претърпят телесна вреда в ресторант (или хотел) или се разболеят от нещо, което са яли в него.
Според Благой Рагин е много важно преди да се предприеме организирано пътуване зад граница,
първо да се провери дали фирмата организатор на почивката е легитимна или не. Много туристи се чудят как и къде може да се случи това, но то е напълно възможно. Почти всички фирми, които извършват такъв тип услуги, легално са записани в регистъра на Българската асоциация на туроператорските агенции (БАТА). В случай че липсва фирмата, която сме избрали, не бива да прибързваме с негативните заключения. Причината за това е, че дори фирмата да не членува и да не е записана в БАТА, то това не означава, че е менте. Ако не можем да я намерим там, можем да проверим в списъка с фирми на Агенцията по туризъм, посъветва Рагин. Според представители на бранша най-лесно можем да познаем дали туроператорът, който сме избрали, е истински и няма да ни измами по наличието на удостоверение за регистрация, поставено на видно място в офиса. Друг отличителен белег на легитимните фирми, които предлагат такъв тип услуги, е наличието на застраховката "Отговорност на туроператора".
 
Неволи
Преди месец около 150 български туристи бяха принудени да спят по улиците в турския курорт Кушадасъ. Причината за това бяха неуредиците с туроператорската фирма, чиито услуги са ползвали. Сред туристите имало и деца, и възрастни, които въпреки че са платили почивката си в хотел в турския курорт, се наложило да нощуват под открито небе, след като пътували около 18 часа дотам. Според българските туристи причината за неуредиците била, че туроператорската фирма, на която почиващите платили по 500 лв. за екскурзията, просто не е превела сумата на турската фирма. В хотела в Кушадасъ трябвало да бъдат настанени общо 218 туристи, които имали потвърдени резервации и ваучери, че са си платили. На 150 от тях обаче в хотела им се отказва да бъдат настанени. От местната управа в Кушадасъ осигурили поне обяд на бедстващите туристи. Част от хората тръгнали обратно към България с каквито превозни средства намерят. Други обаче били обезщетени, като ги върнали в България, в курорта Обзор. Туристите били настанени в курорта, но както в поговорката "Всяко чудо за три дни" се оказало, че хотелът им излизал доста по-скъпо, отколкото този в Турция. Според измамените причината за неловкото положение, в което са изпаднали, се крие в това, че по всяка вероятност фирмата просто не е изплатила парите на турските си колеги. От фирмата заявиха, че измамените пътници ще бъдат обезщетени, като им бъдат върнати парите, но засега няма информация това да се е случило.
 
Какво трябва да направим, ако бъдем измамени от туроператора
В случай че турист попадне в подобна ситуация на явно измамен от фирмата, организирала почивката му, той трябва да се обърне незабавно към Комисията за защита на потребителите (КЗП), заяви Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите. По думите му санкцията за такова нарушение може да бъде от 1500 до 15 000 лв. Освен това според Кърлев, трябва да се заведе иск в съда срещу фирмата, като при такъв случай е абсолютно задължително потърпевшият да си търси правата и да настоява за парично обезщетение. Кърлев посъветва, преди да се търси съдебна отговорност, потърпевшите да се опитат да се договорят с фирмата.
 
 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелиерският бизнес настоява за компенсации, ако се въведе локдаун [24.11.2020] Европейските ваканционни дестинации се справят по-добре в корона кризата от другите [22.11.2020] TUI бави плащанията към хотели и иска още държавна помощ [19.11.2020] 193 европейски летища са заплашени от банкрут [10.11.2020] Половината от работните места в световния туризъм са заплашени от пандемията COVID-19 [07.11.2020] Хотелиери от Сандански: 90% от бизнеса ще фалира при ново затваряне [29.10.2020] БХРА: Стига хаотични мерки, необходими са ясни правила [25.10.2020] Бизнесът иска Слънчев бряг да се рекламира като място за лечение на белодробни и респираторни заболявания [21.10.2020] Украински туристи пристигнаха в Бургас за есенния сезон [19.10.2020] Hotelbeds договори стратегическо партньорство с възстановения „Томас Кук“ [13.10.2020] German Summer Cities-2021 дава нов импулс за градския туризъм във ФРГ [12.10.2020] Повечето хотелиери от луксозния сегмент казват, че най-лошото от коронавирусната криза вече е отминало [11.10.2020] EasyJet за първи път излиза на загуба [08.10.2020] WTTC призова хората: „Пътувайте по света. Направете разликата” [04.10.2020] Основателят на Viking Cruises загуби 66% от богатството си заради коронавирусната пандемия [27.09.2020] Хотелският сектор в Близкия изток ще започне да се възстановява в последното тримесечие на 2020 г. [24.09.2020] Великобритания губи по 32 милиона паунда на ден заради прекъснатия „въздушен коридор“ със САЩ [22.09.2020] Fosun планира концептуални магазини, лайфстайл платформа и други дейности за новия „Томас Кук“ [20.09.2020] TravelMole: Това пак е „Томас Кук“, но не такъв, какъвто го познавахме [17.09.2020] Какви уроци извличат германските туроператори от коронавирусната криза? [12.09.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов нанопрепарат ще пази от вируси, микроби и бактерии пътниците на летищата във Варна и Бургас

10.11.2020 11:55

На 12 ноември на Летище Варна, а на 13-ти и на Летище Бургас най-докосваните повърхности ще бъдат обработени [... ]

Министерството на туризма иска още 50 млн. лв. в подкрепа на туроператорите и туристическите агенти

07.11.2020 18:49

Ще търсим възможност за допълнително финансиране по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Над 1,3 млн. българи са пътували с цел туризъм през 3-тото тримесечие на 2020 г.

24.11.2020 -

При продължаваща епидемична обстановка в страната 1 324.4 хил. български граждани са реализирали туристически[... ]

Въвеждат нова схема за тестване на пътниците, пристигащи в Англия

24.11.2020 -

От 15 декември на Острова ще прилагат нова система, която ще позволи на пътници, идващи от страни с висок[... ]

Covid-19: Китай настоява за глобална система за пътувания, базирана на QR код

23.11.2020 -

Китайският президент Си Дзинпин призова за "глобален механизъм", който да използва QR кодове за отваряне[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Неочаквано посещение на Бойко Борисов в Широка лъка

18.10.2020 -

Днес, малко след отшумяването на обичайния неделен туристопоток, емблематичното родопски село Широка[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 5

Лунни мистерии край Байлово

22.08.2011 - Мая Стоянова

Астрономи от неолита са набюдавали и записвали лунните цикли прези 6000 години [... ] 1