Потребител: анонимен

по света

Тайланд удължава срока за престой с туристическа виза

30.05.2024 17:25

В опит да увеличи още броя на туристите в азиатската страна, тайландското правителство ще предложи туристически визи за по-дълъг престой до 60 дни за туристи, плюс удължен престой за студенти за следдипломна квалификация и дистанционно работещи хора. [... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 09:54

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на правителството на страната, предаде ТАСС. [... ]

„Луфтханза“ пак ще сервира безплатно кафе и чай на пътниците

28.05.2024 10:28

Германският национален авиопревозвач "Луфтханза" през това лято отново ще предлага безплатни напитки в икономична класа на своите самолети за полетите на кратки и средни разстояния. От авиокомпанията уточниха, че мярката се въвежда пробно, предаде ДПА. [... ]

- a a a + |
 

България беше избрана за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на сесия на СОТ в Атина

04.06.2021 10:25

Страната ни бе единодушно избрана за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) за периода 2021-2023 г. Гласуването се проведе вчера следобед по време на 66-та сесия на Регионална комисия „Европа“ в гръцката столица. Участниците във форума поздравиха българския министър на туризма Стела Балтова за успеха на страната ни.

България беше избрана за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на сесия на СОТ в Атина

Задачите пред България са да предприеме всички необходими мерки за изпълнението на важни, глобални решения в сферата на туризма, защитавайки интересите на всички страни, както от региона, така и от целия свят. Регионалната комисия, в управлението на която беше избрана страната ни, се състои от 42 държави.

По време на сесията министър Стела Балтова разговаря със Зураб Пололикашвили, генерален секретар на Световната организация по туризъм.

България беше избрана за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на сесия на СОТ в Атина
Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество, сред които беше поставен акцент върху значението и големия потенциал на дигиталните съвместни маркетинг инициативи. Министър Балтова отбеляза, че българското Министерство на туризма има за цел да стимулира цифровизацията на туризма и да създаде екосистема за иновации и предприемачество, която ще увеличи потенциала на сектора по отношение на икономическия растеж, създаването на работни места и устойчивото развитие. Ето защо България би искала да проучи възможността да бъде създаден Национален start-up хъб в туризма в сътрудничество със СОТ. „Във връзка с това, бихме искали да разгледаме и възможността за финансова помощ от Световната организация по туризъм при разработването на национална стратегия за иновации, дигитална трансформация и инвестиции, за да се изгради по-устойчив туристически сектор“, отбеляза тя.

Балтова заяви интерес и готовност България да участва във втория етап на пакета за подпомагане на възстановяването на туризма от СОТ и да реализира съвместни проекти, както с организацията, така и с други държави-членки.

България беше избрана за заместник-председател на Регионална комисия „Европа“ на сесия на СОТ в Атина

В рамките на форума на Световната организация по туризъм в Атина министър Балтова проведе работна среща с гръцкия си колега Хари Теохарис. На срещата двамата коментираха добрите практики, а така също действащи и бъдещи проекти. Силно впечатление прави фактът как Гърция подкрепя туризма, който е водещият сектор с дял от 25% за БВП на южната ни съседка.

Министър Балтова сподели, че България се интересува от разширяване на партньорството си в проекти, финансирани от ЕС. В момента и двете министерства изпълняват проекта „Туризъм-e“, свързан с популяризиране на културното наследство в трансграничната зона.

Обсъдено беше и виждането за създаване на общи туристически продукти, които да бъдат предлагани и промотирани на далечните пазари.

Министрите на туризма на Гърция и България коментираха факта, че страната ни е предпочитана дестинация за много гръцки представители на бизнеса, туристи и студенти. Българското министерство планира да покани водещи гръцки медии на туристически обиколки в най-добрите ни курорти като част от маркетинговата кампания за пазар Гърция през 2021 година.

Двамата се споразумяха да започне подготвителната дейност за организиране на първа сесия на Съвместната работна група в областта на туризма.

 

Още инфо:

В Атина се състоя среща между министрите на туризма на България и Саудитска Арабия

По време на 66-та сесия на Регионална комисия „Европа“ на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) министър Стела Балтова проведе среща със своя колега Ахмед Ал-Хатийб, министър на туризма на Кралство Саудистка Арабия.

Двете страни потвърдиха готовност за реализация на конкретни общи инициативи и проекти в контекста на Меморандума за разбирателство, подписан през 2016 г. за сътрудничество в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Саудитската комисия за туризъм и национално наследство на Кралство Саудитска Арабия.

На работната среща беше посочено още, че подписването на Меморандума за разбирателство между авиационните администрации на Република България и Кралство Саудитска Арабия е стъпка в правилната посока и че скоро ще има директен полет между двете страни.

Ахмед Ал-Хатийб посочи, че организиране на съвместен форум ще допринесе за насърчаването на контактите и партньорствата между туристическите индустрии на двете страни.

Двамата с министър Балтова обсъдиха възможността в скоро време да бъде осъществена работна визита у нас на представители на туристическия сектор от Саудитска Арабия, за да се запознаят с потенциала на дестинация България.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

по света - АРХИВ

Тайланд удължава срока за престой с туристическа виза [30.05.2024] Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия [29.05.2024] „Луфтханза“ пак ще сервира безплатно кафе и чай на пътниците [28.05.2024] HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите [28.05.2024] Входът за Айфеловата кула поскъпва с 20% от 17 юни [24.05.2024] Международният туризъм се възстанови почти напълно през първото тримесечие [24.05.2024] Туроператорът TUI очаква силен летен сезон въпреки по-високите цени [23.05.2024] Изграждат първото частно гражданско летище в Гърция, близо до Кавала [23.05.2024] Европейците искат да пътуват това лято въпреки разходите [22.05.2024] САЩ, Испания и Япония са трите водещи туристически дестинации в света [22.05.2024] Балеарските острови се борят с алкохолния туризъм [13.05.2024] FaceBoarding съкращава времето за чакане и проверките за сигурност на авиопътниците [12.05.2024] България е в топ 3 на страните по туристи посетили Гърция през 2023 г. [10.05.2024] Туристическите разходи за пътувания в Европа ще достигнат нов връх през 2024 г [10.05.2024] Brand USA: входящият туризъм в САЩ се възстановява до предпандемични нива [08.05.2024] Airbnb предлага нощувка в музей в Париж [04.05.2024] Предлагат нова система за категоризация със звезди на хотелите в Европа [02.05.2024] Дубай ще строи най-голямото летище в света с 400 терминала [02.05.2024] Приходите на на хотелската група Accor за първото тримесечие на 2024 г. достигнаха 1,236 милиарда евро [29.04.2024] Гърция забранява шезлонгите, чадърите и баровете на 198 плажа [22.04.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (459)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

България има нереализиран потенциал да привлича туристи за климатичен туризъм

12.05.2024 11:13

Развитието на климатичния туризъм ще удължи туристическия сезон, ще съживи редица изостанали региони [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Правителството отложи влизането в сила на новата наредба за водното спасяване

30.05.2024 -

С постановление на Министерския съвет беше разрешен правният казус, възникнал с приемането на новата[... ]

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

30.05.2024 -

Конференцията се проведе в ПП “Витоша” под надслова “За по-добри хижи и заслони в България”. В събитието[... ]

Влезе в сила забрана за руските туристи да посещават Норвегия

29.05.2024 -

Забрана за влизане на руски туристи в скандинавската страна влезе в сила от днес по разпореждане на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1