Потребител: анонимен

по света

Закриват германо-турска авиокомпания, превозваща туристи и до България

30.06.2020 17:27

Туристическата авиокомпания Sun Express Deutschland стана поредната жертва на финансовите последици от коронавирусната пандемия. Тя ще бъде закрита, което ще доведе до загубата на близо 1200 работни места. Но по-голямата турска компания-майка Sun Express не е засегната. [... ]

Air France възстановява полетите до България от 15 юли

25.06.2020 17:18

Първият полет до София се очаква да бъде изпълнен на 15 юли. Авиокомпанията планира полетите до летище „Шарл де Гол“ и обратно да се изпълняват два пъти седмично – сряда и неделя. [... ]

Дългият уикенд привлече в Хърватия много туристи от чужбина

23.06.2020 21:08

За периода от 19 до 22 юни туристите са реализирали в Хърватия близо 850 млн. нощувки, съобщи днес онлайн изданието Croatia Week. [... ]

- a a a + |
 

Фалитът на Thomas Cook разтърси европейския туризъм. Ще последва ли цунами?

24.09.2019 13:07

От вчера, 23 септември, най-старият европейски туроператор Thomas Cook /създаден през 1841 г./ е поставен под контрола на управител, назначен от Британската служба по въпросите на неплатежоспособността. Той ще ръководи процеса по ликвидация на компанията.

Фалитът на Thomas Cook разтърси европейския туризъм. Ще последва ли цунами?

Този фалит на европейския номер 2 в туризма засяга не само Великобритания, където се намира централата на туристическата група, но и много други страни, тъй като тя обслужва над 22 млн. туристи годишно, разполага с около 3000 офиса, някои от които работят на франчайз, има и десетки дъщерни предприятия.

След съобщението за банкрута на Thomas Cook, германските й дъщерни дружества – Neckermann Reisen, Bucher Last Minute, Oger Tours, Air Marin и Thomas Cook Signature, също прекратиха продажбите на туристически пакети и преустановиха изпращането на туристи. Не е изключено някои от тях, както и Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH, Bucher Reisen & Oger Tours GmbH, също да бъдат принудени да обявят фалит.

Други пък, като германският туроператор Aldiana, акционери в който са LMEY Investment AG (58%) и Thomas Cook (42%), продължават да работят. Независимо от съобщението за фалита на компанията-майка, продължава да лети и немската авиокомпания Condor, част от Thomas Cook Group Airline. Condor обаче няма право да превозва клиенти на банкрутиралия концерн, затова отказва да качи на самолетите си туристи, заминали на почивка с туристически пакети от туроператора. Германското външно министерство е планирало кризисни заседания, за да реши проблема с връщането на немските туристи от чужбина, тъй като по линия на Thomas Cook сега там се намират не по-малко от 140 000 германски граждани.

Една от причините за фалита е, че Thomas Cook не успя навреме да се престурктурира, въпреки преговорите с китайския конгломерат Fosun, който е и най-големият акционер в туроператора. Като други причини експертите изтъкват допуснатите стратегически грешки от ръководството на компанията, както и нейната задлъжнялост /с 1,7 млрд. паунда/. Негативно отражение върху дейността й имат и Брекзит и падането на курса на британската валута, довели до по-слабо търсене на почивки от страна на британците и на европейците като цяло. Не е без значение и нарасналата конкуренция от страна на онлайн туристическите агенции, които привличат все повече клиенти в интернет.

Туристическата група също така не достатъчно бързо въвежда новите технологични решения, променили дълбоко туристическия бизнес. Резултатите й се влошават и от бремето на собствеността й в хотели и авиокомпании /тя разполага с флотилия от стотина самолета и със 199 хотела под собствени брандове/.

Основната причина обаче, както подчерта и туристическият анализатор Йохана Бонхил-Смит, все пак е закъснялото преструктуриране. Thomas Cook, която работеше основно като класически троператор, продаващ пакетни почивки по системата „ол инклузив“, не успя да се адаптира към рисковете и предизвикателствата на бързо променящия се  туристически пазар и не можа да отговори на конкуренцията на такива деструктори на организирания туризъм като Airbnb и другите платформи от споделената икономика.

Британците пък имат претенции към правителството на Обединеното кралство, което отхвърли молбата на Thomas Cook за финансова помощ в размер на 150 млн. паунда. Премиерът Борис Джонсън заяви, че този отказ е направен, за да не се изкушават и други частно компании да разчитат на държавна помощ. Британските медии оценяват решението като разумно, но подчертават, че урокът, който се дава на бизнеса, е за сметка на туристите.  

Туристическите пакети, които те са закупили, са застраховани в рамките на действата във Великобритания система ATOL и връщането им вкъщи е гарантирано. Но това няма да им спести огорчението, провалената почивка, неразбориите и чакането по летища. Мащабът на този фалит е толкова голям, че е невъзможно да бъдат бързо и организирано решени всички възникващи проблеми. Предстои от курортите в чужбина да бъдат върнати 160 хил. британски туристи. Затова и британското правителство нарича операцията безпрецедентна /това ще бъде най-голямата операция по репатриране след Втората световна война - бел.ред./.

Фалитът на Thomas Cook разтърси европейския туризъм. Ще последва ли цунами?

Британски туристи чакат на летището на остров Корфу, за да се върнат у дома си.

Както съобщава испанският летищен оператор AENA, само в понеделник са били отменени 46 полета от Канарските острови и Майорка до Великобритания.  А общо от Испания, според разписанията на Thomas Cook и дъщерната му компания Thomas Cook Scandinavia, за следващите две седмици са били предвидени 525 полета, 70% от които до Великобритания, 12% – до Норвегия, 10% – до  Швеция, 6% – до Дания и 2% – до Финландия.

Последното подобно сътресение на туристическия пазар в Обединеното кралство стана през октомври 2017 г., когато фалира британската нискобюджетна авиокомпания Monarch. Тогава се наложи да бъдат евакуирани 84 000 туристи с 567 полета. Това струва на британските данъкоплатци 50 млн. паунда. Сега сметката ще е поне два пъти по-висока. Според решението на британското правителство, полетите, с които ще бъдат прибрани туристите, ще се извършват от 23 септември до 6 октомври.

Thomas Cook няма да е единственият, който ще изчезне от пазара. Според президента на Асоциацията на туристическите агенции на остров Крит - Михалис Влатакис, колапсът на Thomas Cook е истинско земетресение за гръцкия остров. „Мащабът на случилото се може да се сравни със земетресение от 7-ма степен по Рихтер, но понякога последвалото цунами е още по-страшно“. По думите му, отрицателните последици за туризма на острова са очевидни, тъй като фалиралият туроператор е имал голяма настанителна база на Крит.

Експертите са единодушни, че излизането от пазара на такъв голям играч като Thomas Cook ще се отрази на европейската туристическа индустрия. Още повече икономическата обстановка в региона не е много благоприятна за туризма. Не случайно през септември банкрут обявиха две големи авиокомпании, работещи и на туристическия пазар.

Първа, това стори втората по големина френска авиокомпания - Aigle Azur. А почти едновременно с Thomas Cook финансова помощ от държавата поиска и друга френска авиокомпания - XL Airways, извършваща полети на далечни разстояния от Франция до Африка, Америка и Близкия изток. Тя също е застрашена от фалит. Миналата седмица XL Airways преустанови продажбата на билети и приемането на плащания. Както и други по-малки авиокомпании в Европа, френският авиопревозвач не издържа на поскъпването на самолетното гориво и на ценовата конкуренция.

 

Обзор по материали на чуждестранни медии

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

„Томас Кук Хотели“ иска по-голям контрол над своите хотели

12.09.2019 07:45

Хотелското подразделение на европейския номер две в туризма - Thomas Cook Group, иска да поеме по-строг контрол над своите хотели чрез повече договори за управление, да продава повече хотелски стаи през туроператори от групата и да разширява внимателно портфолиото си, зяви Енрик Ногер в интервю за fvw. [... ]

по света - АРХИВ

Закриват германо-турска авиокомпания, превозваща туристи и до България [30.06.2020] Air France възстановява полетите до България от 15 юли [25.06.2020] Дългият уикенд привлече в Хърватия много туристи от чужбина [23.06.2020] Тайланд вече не желае нискобюджетни туристи [23.06.2020] TUI ще затвори или продаде всички свои френски туристически агенции [22.06.2020] Италия и Испания хвърлят милиарди евро в подкрепа на туризма си [19.06.2020] ЕК пусна уебсайт с информация за условията за пътуване в страните от Европейския съюз [15.06.2020] Администрацията на Тръмп принуждава хотелската верига „Мариот“ да напусне Куба [14.06.2020] Испания сваля карантината за чуждестранни туристи от 1 юли [13.06.2020] Германският оператор Nicko Cruises възстанови круизните плавания по Дунав [13.06.2020] Кипър отваря летищата си за международни полети [09.06.2020] ИКАО: Достъпът до тоалетните по време на полет трябва да бъде ограничен [07.06.2020] Британските туристи са „добре дошли“ в Португалия [04.06.2020] Планираното въвеждане на карантина за пристигащите във Великобритания среща силен отпор [02.06.2020] Първият чартърен полет с европейски граждани на борда до Китай излетя днес от летище Франкфурт [30.05.2020] От 15 юни Гърция ще приема туристи от 29 държави [29.05.2020] Кипър ще плаща на туристи, ако се заразят по време на почивката си там [28.05.2020] Тайланд не очаква чуждестранните туристи да се завърнат преди октомври [27.05.2020] Кипър очаква туристи през юли [25.05.2020] Royal Caribbean отчита загуба от 1,4 милиарда долара [24.05.2020]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (459)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Гърция победи коронавируса. Може ли сега туризмът да спаси икономиката й?

14.06.2020 17:26

В бяла риза с отворена яка на фона на залязващото слънце, което се стопява в Егейско море зад него, гръцкият [... ]

Само за ден бяха отменени 150 международни полета от чужбина до Летище Бургас

11.06.2020 16:02

Бургаският кмет Димитър Николов заяви, че съобщените данни от последните дни за увеличаване броя на [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Влизаме в Гърция само през Кулата-Промахон

30.06.2020 -

Посолството на Гърция в София е информирало българското Министерство на външните работи, че от 1 юли[... ]

Закриват германо-турска авиокомпания, превозваща туристи и до България

30.06.2020 -

Туристическата авиокомпания Sun Express Deutschland стана поредната жертва на финансовите последици от коронавирусната[... ]

От началото на юли ТУИ започва да лети до Варна

28.06.2020 -

От 1 юли до и от Варна стартират и полетите от Германия и Европа на европейския номер 1 в туризма – британо-германската[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Болград издадоха туристически справочник на украински и английски език

05.06.2020 -

В навечерието на 200-годишния си юбилей като град, емблематичното селище се бори срещу коронавирус-ограничения[... ] 1

Седянка след време на вирус

23.03.2020 -

Досущ както в баварското село Оберамергау, където заради коронавируса тазгодишното традиционо народно[... ] 2

Как да прекараш нискотарифен уикенд пред "Тайната вечеря" и в "Лозето на Леонардо"

20.02.2020 -

Впечатления на очевидец за това какво може да видим и научим от практиките на културния туризъм в Италия. [... ] 4