Потребител: анонимен

България

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

На вътрешен туризъм по ковидно време

29.11.2021 17:19

Как еднодневна екскурзия с автобус или с личен автомобил ще ни отведе и до прочутия пазар в Димитровград, и до манастира "Св. Атанасий" близо до Чирпан. [... ]

- a a a + |
 

От Приста, през Гюргево и Русчук...до Русе

15.05.2009 00:10

Днес Русе е магнит за туристите с богатото си културно-историческо наследство, омайни природни забележителности и неповторим аристократичен дух.

Историческите данни сочат, че на територията на днешния град Русе е имало старо тракийско селище. По-късно върху неговите руини възниква римският кастел - Сексагинта Приста, което в буквален превод означава – „Пристанище на шейсетте кораба”. Сексагинта просъществува до края на 6  и началото на 7 в., когато е унищожена от набези на славяни и авари.
В периода на Първото и Второто българско царство на дунавския бряг, близо до руините на Приста, съществува укрепено селище с името Русе, по-късно Гюргево (наричано е още Голямо Йоргово).
През годините на османското владичество крайдунавския град носи името Русчук. По времето на управлението на легендарния Мидхат Паша, града преживява небивал икономически и културен възход. По-възрастни русенци, споделят с носталгия, че подобни добри години града е преживявал, когато комунистическото величие Пенчо Кубадински е ръководило региона.
 Възраждането е време, когато града е един от най-големите центрове на българското национално-освободително движение. Русенският революционен комитет два пъти е определян за централен за вътрешността на страната. Освободителните борби в Русе са овековечили героизма на Ангел Кънчев, Захари Стоянов, Баба Тонка, Никола Обретенов и др.

От Приста, през Гюргево и Русчук...до Русе
В края на 19 и началото на 20 в. Русе се превръща в образец за модерна архитектура на тогавашната градска среда. И до днес в централната част на града могат да се видят добре запазени сгради, представящи еклектични архитектурни стилове, сред които барок, рококо и др.  Емблематична с уникалната си архитектура е сградата на Доходното здание, в която сега се помещава Русенския драматичен театър. Построено само за четири години в периода между 1898 и 1902 г. като търговско здание, основната му цел е да носи доходи, откъдето идва и името с което го знаят местните хора.
От Приста, през Гюргево и Русчук...до Русе
Между 1944 и 1989 г. в Русе са построени няколко сгради с важно обществено значение, които и днес, макар и със спорна архитектурна стойност  се вписват в културния облик на града.
Откритият през 1978 г. „Пантеон на възрожденците” е грандиозен проект, представляващ национален паметник-костница на 453 герои от Възраждането, под чиито позлатен купол гори вечен огън.
Телевизионната кула в града е любимо място за много русенци. От кафенето разположено под върха й се открива невероятна панорама към околностите на града, а при добро време и  към Румъния. Занамарена през последните двайсетина години, бъдещето на  един от символите на града е неясно.
Забележителна е и сградата на русенската съдебна палата. Тя е дело на създателя на  съдебната палата в столицата и е  нейна умалена реплика. 
 Посетителите на Регионалният исторически музей  могат да проследят многопластовото развитие на града през вековете. Постоянната археологическа експозиция „Сексагинта Приста и Ятрус” е разположена в две зали. Първата разглежда тематично периода на тракийската и ранноримската епохи. Втората обхваща времето на късната античност и 
От Приста, през Гюргево и Русчук...до Русе
Първото българско царство. Изложбата „Ловци на мамути и земеделци” пък разказва за живота на праисторическия човек през старокаменната, новокаменната и каменно-медната епохи. Миналото на древните ловци е показано чрез предмети от праисторическата и палеонтологичната сбирки на музея.  Битът на земеделците от неолита и халколита е представен с помощта на предмети от всекидневието, идоли, накити и амулети.    
Днес Русе и района около него е магнит за туристите с богатото си културно-историческо наследство, природни забележителности и неповторим аристократичен дух.  
От Приста, през Гюргево и Русчук...до Русе
Скалният манастир „Св. Димитър Басарбовски” е единствения действащ скален манастир в България. Той отстои на 12 километра от Русе, в скалните масиви до село Басарбово. В изсечени в скалите стъпала се извива пътека до издълбания в камъка гроб, където се смята, че пъроначално са били положени мощите на свети Димитър Басарбовски.
От Приста, през Гюргево и Русчук...до Русе
Археологическият Резерват „Ивановски скални църкви” се намира на 22 километра югозападно от Русе, до село Иваново. Там, високо в скалите се виждат входовете на живописни пещери, в които са служели на бога средновековните аскети и монаси исхиасти. През 12 – 14 в. на това място е имало манастирски комплекс. Монасите са разширявали естествените пещери и са ги превръщали в параклиси, църкви и жилищни помещения. Най - запазени са стенописите на църквата „Света Богородица”, които са свидетелство за високата стойност на средновековното българско изобразително изкуство. 
От Приста, през Гюргево и Русчук...до Русе
Червен е  най-стратегическия средновековен град в Североизточна България през 14 век. Той е бил управляван от могъщ болярин, а митрополит е бил духовен водач на населението. И днес са добре запазени останките от външния неукрепен град, зидовете на вътрешния град, руините на болярския замък, митрополитската църква и т.н. В Червен и имало 11 църкви, а в скалите около него множество манастири. 
Долината по каньона на река Русенски Лом е обявен за национален 
От Приста, през Гюргево и Русчук...до Русе
природен парк. Той обхваща територия от 3408 хектара, където се наблюдава голямо богатство от растителни и животински видове. Птиците обитаващи района на парка са 192 вида, от които 174 са защитени. Някои от най-рядко срещаните птици са : скален орел, египетски лешояд, черен щъркел и др. Флората на ПП „Русенски Лом” наброява 877 вида растения, като само от семейството на орхидеите в парка са класифицирани 9 вида. За любителите на екстремните преживявания отскоро се предлага и вълнуващо спускане с кану в притоците на Русенски Лом. На територията на пироден парк Русенски Лом се намира и пещерата Орлова Чука.   
       

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни

14.01.2023 16:00

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

"Лонли планет" нареди България сред 10-те най-добри дестинации в света за нискобюджетен меден месец

27.01.2023 -

"България не е най-очевидният избор за меден месец, но не е скъпа дестинация, независимо от сезона", така[... ]

Старта на системата за влизане и излизане (EEС) в страните от ЕС отново беше отложен

26.01.2023 -

Това означава, че на пътниците извън ЕС, които влизат в Шенгенското пространство, ще им бъде спестен[... ]

Полетите от и до летището в Берлин в сряда са отменени заради стачка

24.01.2023 -

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда, 25 януари от и до летище "Берлин-Бранденбург"[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24

Дубай e посрещнал 8,5 млн. туристи

06.03.2011 -

По данни на Департамента по туризъм и търговски маркетинг на емирството, през миналата година в дубайските[... ] 2