Потребител: анонимен

ХОТЕЛИ - РазлогБългария

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево

01.09.2023 14:28

Ако има спад в бизнеса, компенсаторните механизми са: пазарен реализъм, предразполагащо обслужване и гарантирано спокойствие и сигурност на туриста. [... ]

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

- a a a + |
 

Дестинация Р-Е-К-С

25.07.2011 12:40

Разлог: Еко, Културен и Селски туризъм

Дестинация  Р-Е-К-С


Природата и историята на Разложкия край са истинското богатство  на този край, чийто потенциал доскоро се свързваше основно със ски туризма. За разлика от Банско тук  все още  природата не е пострадала, а  пространството -  не е свръхзастроено. Последните години и примери показаха, че тук има реални възможности за целогодишен туризъм и почивка. Минерални води, красивите гледки и маршрути на Рила и Пирин, средновековните църкви и мемориали, прекрасният въздух и спокойствието се ценят не само от  нашенци, но от близките ни съседи – гърци, македонци и сърби, както и от много европейци.

Дестинация  Р-Е-К-С
За това  допринасят  съществено и новите възможности за настаняване – от луксозните предложения на спа комплекса "Катарино" и комплекса с голф игрище “Пирин голф холидейз клуб”, до малките и уютни къщи за настаняванне на гости, където домакинята може да  ви нагости с най вкусните гозби от този край. Затова развитието на екотуризма и културния туризъм са сред основните приоритети на общинските власти в Разлог през последните години.
 

Дестинация  Р-Е-К-С
Три екопътеки водят към изворите на един от най-живописните притоци на Места в алпийската част на Рила и Пирин. Пиринската пътека „Към царството на еделвайса” отвежда до леговищата на пиринската мечка и до гнездата на скалния орел. В самото начало на екопътеката „Към царството на еделвайса" могат да се разгледат останките от три средновековни църкви. Възстановяването на тези църкви и включването им в културния маршрут на региона са предмет на проект, разработен съвместно с Търговската камара в Драма, наречен „По пътя на ранното християнство" .
Дейностите по проекта са свързани с изследване и разкопки на трите археологически паметника; реставрация, консервация и охрана на един от тях - „Писаната църква", подобряване на достъпа, развитие на съпътстващата инфраструктура. Средновековните църкви (X-XIV век) - „Писаната", „Бялата" и „Св. Никола" са археологически паметници, регистрирани през 1973 г., но не са проучени напълно. 
 
Дестинация  Р-Е-К-С
Рилските екопътеки „Самодивската", която тръгва от село Бачево, и „Хайдушката", тръгваща от село Годлево, отвеждат до приказни местности като Русалиите и Радонов гроб. Самобитната местна култура  пази традиции, облекло, предмети и автентичен фолклор, в които древни, предхристиянски обреди се преплитат с ритуали на православното християнство. Демонстрации на занаяти и кулинарни дегустации се правят в с. Горно Драглище - в къща „Дешка" гостите могат сами да си изработят сувенир или да участват в приготвянето на традиционни местни ястия. В това отношение екотуризмът в Разложко е неразривно свързан с културните маршрути.
По предварителна заявка в селата Бачево,  Годлево и Добърско самодейни състави за автентичен фолклор пресъздават най-колоритните празници и обреди. Особено интересна е групата на Добърските баби, печелила много награди с изпълненията на характерни песни и ритуали. Те са наследнички на прочутата традиция на добърските музиканти. Самото село е място с много легенди.  
Дестинация  Р-Е-К-С

Те  разказват, че основатели на селото са Самуилови войници, пленени в битката при с. Ключ и ослепени по заповед на император Василий II. След поражението в планината Беласица през 1014 г., те се насочват към Рилски манастир, но по пътя ги застига зима. Много от тях са останали да зимуват тук, задомили се и са създали певческа школа. Избират мястото не случайно, а защото намират облекчение и изцеление в лечебната вода от аязмото, която и днес извира в двора на средновековната църква “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Това предание е влязло в местната история и намира своето отражение и в стенописите на църквата.
Прочутият храм на селото - "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", според  официалната версия е построен през 1614 година и изографисан през 1672 г. Но съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара, може да се предположи, че годината на строителство е 1122. Покрита с прекрасни  стенописи, църквата съхранява образи на светци, мъченици и ктитори на християнстото. Няколко са впечатляващите неща в малкия трикорабен храм, сгушен зад високите каменни дувари.

Дестинация  Р-Е-К-С
Първото са яркостта и колоритът на  образите, които никога не са били  реставрирани, а само почистени през 70-те години на миналия век. На отделни места екипът, извършил почистването, е оставил ивици, на които личи предишното състояние на иконите. Поразителните цветове са запазени, въпреки че през ХIХ в. турците превърнали черквата в хамам (баня).

Второто е уникалният брой жени - светици, изписан в него. И третото -  двете икони с  много дискутираните изображения на Христос. На първата е показан Исус Христос, седящ в приспособление с форма  на ракета, на фона на земята, атмосферата и стратосферата. На другата икона Исус слиза в подземното царство и възкресява мъртвите – отново носен от огнени пламъци с форма на  космически кораб.

Около селото има и други места, които заслужава да се видят.

Дестинация  Р-Е-К-С
 На юг е хълмът на св. Илия, на север - новоизграденият параклис на св. Богородица, на изток са Копаната църква със запазени останки от параклиса "Света Троица" и вековен черен бор, на запад - Георгиева църква. Твърдят, че невероятно преживяване е и посещението на т.нар. Копана църква. Пътят дотам е около час. Минава неусетно, тъй като се вие през поляни и горички, откривайки неповторима панорамна гледка. Копаната църква е малък импровизиран параклис близо до огромно дърво, под чиято излязла на повърхността коренова система, могат да се подслонят застигнатите от дъжд, буря или пек. Край селото са водопадът "Щрокалото" и историческата забележителност от национално значение "Антична пещ" от II-IV в. от н.е., която обаче предстои да бъде пригодена за посещения. Дестинация Добърско  предлага и двата тематични маршрута: "Пътеката на глухара" и "Пътеката на рилската иглика", реализирани по проект "Опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие чрез екотуризъм в района на Разлог, България".
 


 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Патриотичен позитив за българския курорт Кранево [01.09.2023] Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

България ще привлича норвежки туристи със здравен и белнеоложки туризъм

15.06.2024 -

„България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето[... ]

Кои европейски страни са спечелили най-много от туризъм през 2023 г.?

15.06.2024 -

Световната организация по туризъм на ООН проследи кои страни харчат най-много за туризъм, печелят най-много[... ]

Marriott навлиза в България с два хотела в Слънчев бряг и Банско

15.06.2024 -

Хотелите са под бранда Four Points by Sheraton и са част от групата на Balkan Holidays, свързана със собственика на банка[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1