Потребител: анонимен

България

Поморие - солта на семейния туризъм

12.08.2022 14:15

Дали все пак: "У дома е най-добре"? [... ]

Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София

12.12.2021 16:58

R & R Apartments предлага краткосрочно и дългосрочно настаняване на гости на столицата в луксозни апартаменти в сграда, намираща се в историческия център на града. [... ]

На вътрешен туризъм по ковидно време

29.11.2021 17:19

Как еднодневна екскурзия с автобус или с личен автомобил ще ни отведе и до прочутия пазар в Димитровград, и до манастира "Св. Атанасий" близо до Чирпан. [... ]

- a a a + |
 

Рибарица

29.04.2009 11:52

Тук, в Рибарица отново попадаш в приказките , където традициите да още живи : старите воденици дължават да мелят , валявиците – да валят пъстрите рибаришки черги, казаните – да варят прочутата Рибаришка сливова ракия.

Рибарица

Въпреки, че Рибарица е позагубила от дивата си природна красота, тя все още  пази чара на Балкана. На 600 м. надморска височина, с  население от 1400 жители, селото е известно като най-дългото в България.

На една скала, при влизане в селото ще видите символа на курорта – бронзовата фигура "Рибарчето".

Рибарица

Курортното село се намира само на 12 км югоизточно от Тетевен и се е източило по поречието на Бели Вит. 

Всеки, който е бил тук, казва, че дни наред  живее с друго светоусещане, зареден и пречистен от чудното спокойствие на Рибарица.

Легендите разказват, че преди много години повалената от тежка болест дъщеря на цар Иван-Асен се излекувала именно тук. Царят събрал най-добрите лечители и знахари, които пробвали всякакви лекове, но нищо не можело да помогне. Докато не дошъл възрастен човек, който поискал среща с владетеля и на четири очи му дал  съвет. Тамара, царската щерка, била заведена на една широка старопланинска поляна под красив връх. Всеки ден при изгрев слънце тя трябвало да се разхожда боса по поляната. Момичето тичало сред прекрасната природа, късало цветя, сред които и едно наречено "огнено омайниче". И не щеш ли, чудото станало. Тамара оздравяла.

Цветето още вирее по тези места, а чудният връх, за който говори легендата, е Вежен (2198 м) - един от първенците на Стара планина.

Рибарица има особено излъчване, то идва от пръснатите из целият курорт кокетни малки вилички и къщи, потънали в зеленина и цветя, и една неповторимата селска атмосфера и домашен уют.

Рибарица

Тук, в Рибарица отново попадаш в приказките, където традициите са още живи: старите воденици продължават да мелят, валявиците – да валят пъстрите рибаришки черги, казаните – да варят прочутата местна сливова ракия, сръчните домакини да правят вкусните сладка от горски плодове, майсторите животновъди да заквасват прочутото балканско саламурено сирене, сръчните ръце на занаятчиите да творят красотата от вълна и дърво.

Най-голямата атракция на Рибарица е дивата природа на Национален парк “Централен Балкан” и една от неговите девет зелени перли - биосферният резерват Царичина. Името на резервата е свързано отново с легендата за изцелената царска дъщеря, заради която червеното омайниче местните хора и до днес наричат “царичина”.

Рибарица

“Царичина” е третият по големина резерват в Национален парк “Централен Балкан”. Разположен е по най-северните склонове на Стара планина, като ядрото му се оформя от водосбора на Болованджика и обхваща близо 33 кв. км. площ. Северната му граница достига почти до с. Рибарица.

Въпреки че по-голямата част от горите тук са букови и буково-елови, особено ценни са смърчово-муровите гори, оформящи горната горска граница. В резервата се намира единственото обособено находище на бяла мура в Средна Стара планина.

Повече от 600 вида растения виреят по скалистите терени на Царичина. 23 от тях са обявени за застрашени от изчезване и са вписани в Червената книга на България. Между тях са витошкото лале, нарцисолистната съсънка, самодивското лале.

Тук гнездят над 60 вида птици – дроздове, чинки, многобройни са и грабливите птици. И тук, както навсякъде в резерватите на “Централен Балкан”, владетел е кафявата мечка. Срещат се още вълкът, дивата свиня, благородният елен, сърната, златката, черният кълвач, бухалът, дивата котка.

На великолепието на "Царичина" можете да се любувате по време на целия преход между хижите "Вежен" и "Ехо". Така ще забележите и невероятната жизненост, с които гората си възвръща териториите, отнети от каракачанските пастири – млади смърчове и мури са се изкачили почти на самото било на планината.

Рибарица

От Рибарица удобни туристически пътеки водят и до двата съседни на "Царичина" резервати - "Боатин" на югозапад и “Козя стена” на югоизток. От тук най-бързо се стига до хижите “Георги Бенковски”, “Ехо” и “Вежен.

Невероятно удоволствие е разходката из Рибарица с планински велосипеди, с които може да стигнете Римския мост над река Костина, да усетите романтиката на старите махалички Брязово и Горуньово, да се изкачите до Яковата пещера и скалния мост над селото. Освен това можете да си направите романтична ретро разходка с кабриолет, фотосафари с горски пикник, пешеходни турове из Рибарица с квалифициран планински водач, атракционен риболов с рибен пикник.

МАРШРУТИ ЗА ВЕЛОТУРИЗЪМ

• с. Рибарица - махала Брязово

• с. Рибарица - хижа Вежен

• с. Рибарица - паметник Георги Бенковски

• с. Рибарица - м.Черна река /Остриките/

• с. Рибарица - с.Шипково - гр. Троян

 

ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ

• с. Рибарица - Черна река - хижа Ехо

• с. Рибарица - м.Соватски дол - хижа Вежен

• с. Рибарица - м.Соватски дол - хижа Бенковски

• с. Рибарица - Богоя - хижа Васильов

•  хижа Бенковски - хижа Вежен - х. Ехо - х. Васильов

•  Почивен комплекс Рибарица - било на Васильовска планина - х. Васильов

 

ЕДНОДНЕВНИ ЕКСКУРЗИИ

• с. Рибарица - Тетевен - Съева дупка

•  с. Рибарица - Гложенски манастир 

•  с. Рибарица - Шипково - Троян - Троянски манастир

Рибарица

Любителите на планината също няма да сбъркат, ако дойдат тук – курортът е  изходна точка до Вежен, който е вечният свидетел на миналото и на Тетевен, и на Рибарица. Върхът се вижда от терасите и дворовете на повечето къщи за гости, с които приканват туристите в селото. Разбира се, имате богат избор и това става ясно, веднага щом влезете в курорта.

И в вкъщите, и във вилите хората са се стремили да запазят духа на мястото,  възрожденският стил и подредба - ниски огради, добре подредени големи дворове, изтеглени назад постройки, достатъчно разстояние между сградите.

Няма как хотелиерството да не е основен поминък на това живописно място. Селото е и база за организиране на походи и туристически преходи към близките хижи в региона - "Вежен", "Бенковски", "Васильов".

Особено интересна е  Васильовската планина, криеща в гънките си римска крепост, земята около която все още крие копия, ножове, мечове, останали от това време.

Рибарица

На 3 км срещу течението на река Костина, отбивайки се от основния път, можете да стигнете до лобното място на Георги Бенковски. Тук е и паметникът на легендарния революционер. В местността Костина се намира и прочутото Кърваво кладенче, където на 25.05. 1876 г. е измита отрязаната глава на героя. "Имаме идея да изградим нова екопътека, която ще се казва "По стъпките на Бенковски", твърди кметът на Рибарица Никола Василев. Тя ще тръгва от местността Дивчовото и през Балкана ще стига до местността Костина. Освен нея селото има вече два утвърдени във времето туристически маршрута. Единият тръгва от местността Заводна и по един стръмен път стига до връх Шаля. Другият започва от връх Богоя и води към хижа "Васильов". В рамките на този преход е включена атракцията посещение на истинска кошара, където може да видите как се отглеждат овцете и да опитате от местните продукти - овче кисело мляко и овче сирене.

Не липсват възможности и за сафарита с джип, разходки с пикник в планината, стрелба с въздушни пушки, стрелба с лъкове, тиймбилдинг, нощуване на палатки. 

Рибарица все още не може да съперничи на развитите зимни курорти, но може би това е и за добро, защото градът още не е пренесен тук. Има една-единствена писта в местността "Беркина могила", но тя се ползва за каране на ски на трева.

Рибарица

Недалеч от нея, на брега на Бели Вите е кацнало заведение - "Еделвайс - Зелена градина". Собственикът му Стоян Василев заявява, че чарът на селото е в чистия въздух, красивата природа и пълноводието на много реки. Твърди, че е въпрос на време и на малко инвестиции изграждането на ски писти под връх Вежен. Предстоящо е строителството на басейн при пистата на "Беркина могила".

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 22.08.2012 15:00 | #281

Сега сигурно е станало по-добре.

Анонимен

| 22.08.2012 11:01 | #280

Много добро описание‚ но много печатни грешки.

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

България - АРХИВ

Поморие - солта на семейния туризъм [12.08.2022] Апартаменти под наем предлагат уют в сърцето на София [12.12.2021] На вътрешен туризъм по ковидно време [29.11.2021] 1 Събитиен туризъм носи оживление в Североизточна България [28.06.2021] Познавателни маршрути по Гергьовден или за мярката в историческо-познавателния туризъм [07.05.2021] По българските маршрути на устойчивия културен туризъм [16.10.2017] 2 Из Средногорието по Лазаров ден и Цветница [09.04.2017] 11 След първият сняг в Родопите [10.12.2016] Петвековна сграда в Ямбол приютява интерактивен музей [18.08.2016] 2 Майските празници - идеи за разходка [25.04.2016] В Кюстендил – града на Майстора [06.02.2016] Стара Загора: античните мозайки са буквално под краката ви [09.11.2015] 3 Между Бед Рок и Великденския остров: едно пътуване до "Арт център Илинденци" [07.10.2015] Котел - Градът на „Джагал Войвода” и „Баба Войновица” [25.08.2015] 3 Ян Бибиян на делтапланер [18.08.2015] Хасково – град с древна история и модерен дух! [06.07.2015] Докато чакаме обещаните туристи от Индия [26.06.2015] За втори път Празник на чевермето в Златоград [05.05.2015] Туристи търсят тайни знаци в Земенския манастир [16.03.2015] Открийте Каварна и региона [17.11.2014]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (21)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Туристите все повече предпочитат да пътуват устойчиво

26.01.2023 11:27

Ново проучване на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Trip.com Group, заедно с Deloitte, показва, че устойчивят [... ]

Пампорово отчита ръст на туристите от балканските страни

14.01.2023 16:00

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните три месеца, включително [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

"Лонли планет" нареди България сред 10-те най-добри дестинации в света за нискобюджетен меден месец

27.01.2023 -

"България не е най-очевидният избор за меден месец, но не е скъпа дестинация, независимо от сезона", така[... ]

Старта на системата за влизане и излизане (EEС) в страните от ЕС отново беше отложен

26.01.2023 -

Това означава, че на пътниците извън ЕС, които влизат в Шенгенското пространство, ще им бъде спестен[... ]

Полетите от и до летището в Берлин в сряда са отменени заради стачка

24.01.2023 -

Нито един пътнически полет няма да бъде осъществен в сряда, 25 януари от и до летище "Берлин-Бранденбург"[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд и привлече световното внимание

23.01.2023 -

Българският зимен курорт се справи отлично с домакинството за трети път на стартове за Световната[... ] 1

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 24

Дубай e посрещнал 8,5 млн. туристи

06.03.2011 -

По данни на Департамента по туризъм и търговски маркетинг на емирството, през миналата година в дубайските[... ] 2