Потребител: анонимен

злободневно

ТУИ с изявление за протестите срещу туризма на Канарските острови

28.05.2024 17:02

лавният изпълнителен директор на европейския номер 1 в туризма се намеси в скандала, който доведе до масови протести по улиците на Канарските острови, като на туристите се казваше „да се приберат у дома“. Себастиан Ебел обвини нерегулирани онлайн платформи като Airbnb, че са довели до кризисната ситуация. [... ]

Кафенета в Европа отказват достъп на дигитални номади с лаптопи

23.05.2024 17:51

Някои кафенета са забранили напълно лаптопите, докато други таксуват посетителите с почасова ставка за привилегията да използват лаптопите си. [... ]

В Одеса започва третият плажен сезон в условия на война

08.05.2024 11:59

Миналата година сезонът беше открит на плажовете на Одеса в края на лятото, когато нивото на водата падна след взривяването на язовира на Каховската ВЕЦ. Тогава шест плажа бяха отворени за посетители. Олег Кипер, ръководителят на Одеската областна военна администрация, заяви, че тази година те ще се опитат да организират безопасни места за плуване на посетителите по същата схема. [... ]

- a a a + |
 

Испания дава на пенсионерите си субсидирани почивки и иска други страни от ЕС да се присъединят

16.02.2024 22:27

Милиони възрастни хора - както испанци, така и чужденци, живеещи в Испания - отговарят на условията за силно субсидирани пътувания, струващи едва 115 евро за кратки почивки и 455 евро за по-дълги ваканции.
Испания дава на пенсионерите си субсидирани почивки и иска други страни от ЕС да се присъединят

Стартирана през 2021 г. от испанското правителство, популярността на програмата непрекъснато расте след подема на пътуванията последвали COVID пандемията.

Какво представлява испанската схема за субсидирани почивки IMSERSO?

Институтът за възрастни хора и социални услуги (IMSERSO) е държавна агенция, която отговаря за управлението на социални услуги. Една от основните й цели е да улесни ваканциите на достъпни цени за възрастните хора в Испания.

Идеята е, като се помогне на пенсионерите да почиват на достъпни цени, тяхното здраве и качество на живот ще се подобрят, което, разбира се, е по-добро за облекчаване на социалните разходи.

Схемата е от полза и за икономиката, и за туристическата индустрия. По-голямата част от субсидираните пътувания трябва да се предприемат през ниския туристически сезон - обикновено между октомври и юни, което означава, че повече хора ще бъдат наети в сектора за по-дълги периоди от време.

„Туристическата програма Imserso допринася за активното остаряване и насърчаването на активен начин на живот, като същевременно насърчава солидарността между поколенията, генерира заетост и икономическа активност и благоприятства междутериториалната солидарност чрез пътуване между различни региони.“

Кой отговаря на условията за субсидирани почивки в Испания и включени ли са чужденците?

Добрата новина за членовете на голямата емигрантска общност в Испания – една от най-големите в Европа, е че не само испанците могат да се възползват от пътуванията, но и законно пребиваващите в страната.

Ето кои имат право да кандидатстват по схемата, независимо дали са родени в Испания или са емигранти:

• Пенсиониран и получаващ испанска обществена пенсия;

• На 55 и повече години и получаващ вдовишка пенсия

• Лице на 60 или повече години и получаващо обезщетения за безработица или субсидии

• На 60 или повече години и притежател или бенефициент на испанската система за социална сигурност

Кандидатстването обаче не е гаранция за приемане. Правителството дава приоритет на възрастните хора, тези с по-малко финансови възможности, хората с увреждания и тези от многодетни семейства.

Кандидатите за първи път също имат предимство, както и хората, които са по-склонни да пътуват в ниския сезон (октомври-юни).

Ако бъдете приети, можете да пътувате сами или със съпруг/съпруга, граждански партньор или дете с увреждания, дори и те да не отговарят на изискванията.

Какви почивки предлага схемата?

Повечето от пътуванията са в рамките на Испания, а малка част през границата в Португалия.

За кратки пътувания, струващи около 115 евро, туристите вероятно ще се окажат на типично място за „мини почивка“ във вътрешните провинции на страната за средно четири дни.

Почивките на стойност 455 евро обикновено са с продължителност 10 дни и позволяват на бенефициентите да посетят крайбрежните райони или островите на Испания, включително Канарските и Балеарските острови.

Цените могат да бъдат дори по-ниски за хора с особено ниски доходи.

Целият транспорт, настаняване и храна обикновено са включени, както и достъп до групова застрахователна полица и социално-културна програма.

Броят на провинциите, включени в схемата, се е увеличил и вече има десет нови културни кръга, 19 нови маршрута сред природата и увеличение на броя на местата в стаите за едно настаняване.

Тези, които пътуват до области със специален културен интерес, могат да очакват маршрути, изпълнени с литературни, музикални, театрални или гастрономически културни теми.

Как да кандидатствам за нискотарифната ваканционна схема IMERSO?

Участниците могат да резервират своите пътувания до дестинации през официалния сайт - www.turismosocial.com - с личната си карта.

Има и възможност за резервация в туристически агенции, оторизирани от туристическата програма IMSERSO, само с лична карта.

Въпреки че няма гаранция за място, сезон 2023/4 има значително по-голям бюджет от 300 милиона евро, което означава, че повече хора ще имат достъп до тези празници.

Може ли схемата да се разшири и в останалата част от Европа?

Понастоящем IMSERSO предлага пътувания извън Испания до Португалия, но испанските туристически власти се надяват да разширят схемата в цяла Европа.

Испания предлага всички останали европейски страни да обмислят прилагането й, като испанският държавен секретар по туризма Фернандо Валдес каза, че ако други страни създадат подобно начинание, милиони европейски пенсионери ще могат да се възползват от него.

През 2022 г. Валдес посети Дижон във Франция и направи презентация, обяснявайки че възрастните граждани съставляват около 21% от общото население на ЕС.

Той добави, че те харчат средно около 5,6% от приходите си за туризъм, което предполага, че тази цифра може да бъде значително увеличена с държавни субсидии в целия блок.

Дотогава испанското правителство продължава да разширява собствената си схема. Едно скорошно допълнение е програмата IMSERSO за хидротерапия, позволяваща на пенсионерите достъп до минерални извори в цялата страна, които често са непосилно скъпи за хората с ниски доходи, на също толкова ниски цени.

 

Източник: Еуронюз травел

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

ТУИ с изявление за протестите срещу туризма на Канарските острови [28.05.2024] Кафенета в Европа отказват достъп на дигитални номади с лаптопи [23.05.2024] В Одеса започва третият плажен сезон в условия на война [08.05.2024] Туристическата индустрия призовава ЕС да преразгледа промените в Директивата за пакетните пътувания [02.05.2024] На Канарските острови започна гладна стачка срещу масовия туризъм [15.04.2024] Шотландия заменя туристическите информационни центрове с видеоклипове и инфлуенсъри в TikTok [12.04.2024] Платила ли е България 10 млн. рубли окупационни разходи на Русия след Освобождението? [04.04.2024] Туризъм на Антарктида: трябва ли просто да кажем не? [29.03.2024] „Песпонеделник“ през погледа на един британец [21.03.2024] Браншови организации подкрепят Мартин Захариев за министър на туризма [14.03.2024] Туристическият бизнес с отворено писмо в подкрепа на министъра на туризма Зарица Динкова [07.03.2024] „Въглеродният отпечатък“ на Тейлър Суифт [09.02.2024] Недостигът на алкохол на остров Занзибар удря туризма в Танзания [06.02.2024] Три години по-късно Сметната палата сложи „двойка“ на Министерството на туризма заради закъснели мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията [01.02.2024] Може ли най-големият круизен кораб в света наистина да е екологичен? [27.01.2024] Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите [26.01.2024] Северна Корея посреща първата чуждестранна туристическа група от 2020 г. насам [16.01.2024] АБТТА настоява срокът на действие на 9% ДДС за туристическите пакети да се удължи до края на 2024 [14.12.2023] Хакери атакуват клиенти на Booking.com [06.12.2023] Кампанията „Стой далеч“ не проработи [04.12.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

България ще привлича норвежки туристи със здравен и белнеоложки туризъм

15.06.2024 -

„България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето[... ]

Кои европейски страни са спечелили най-много от туризъм през 2023 г.?

15.06.2024 -

Световната организация по туризъм на ООН проследи кои страни харчат най-много за туризъм, печелят най-много[... ]

Marriott навлиза в България с два хотела в Слънчев бряг и Банско

15.06.2024 -

Хотелите са под бранда Four Points by Sheraton и са част от групата на Balkan Holidays, свързана със собственика на банка[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1