Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма

20.04.2024 10:07

Нови доклади от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) и Microsoft подчертават трансформиращата сила на изкуствения интелект (AI) и ролята му при определяне на бъдещото развитие на пътуванията и туризма. [... ]

Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма?

16.04.2024 09:49

Този въпрос се поставя все по-често след съобщението, градовете в САЩ, имали късмета да са домакини на туртего Eras Tour на попзвездата, са отбелязали ръст от над 7% на месечните приходи от хотелски стаи. [... ]

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

- a a a + |
 

Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес

01.02.2024 14:34

Европейският туристически бизнес се опасява, че окрупняванията на авиокомпаниите ще намали конкуренцията и ще ощети потребителите. Това се посочва в писмо до Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател в Европейската комисия и еврокомисар по конкуренцията.

Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес

Намерението на IAG да купи Air Europa е под задълбоченото наблюдение на Брюксел

Писмото е подписано от Европейския комитет на асоциациите на туроператорите (ЕСТАА), Европейската организация на потребителите (BEUC), Европейската пътническа федерация, EU Travel Tech  и Международният съвет на летищата - Европа (ACI - Eurоpe).

Основанията за подобни опасения дават както неотдавнашните придобивания, така и предстоящите, се посочва в писмото.

Авторите на писмото оценяват като „забележителен пример за успех на ЕС“ вътрешния пазар на въздушния транспорт в Европа. Те припомнят, че през последните десетилетия либерализацията доведе до по-евтини, по-безопасни и по-всеобхватни въздушни връзки в целия ЕС. Това до голяма степен се дължи на активната конкуренция между авиокомпаниите, като развиват и подобряват услугите си. 

В момента обаче европейската индустрия за въздушен транспорт се намира на кръстопът. В резултат на последователни сливания са се формирали големи и все по-нарастващи доминиращи групи авиокомпании. През 2005 г. на петте най-големи европейски авиокомпании се падаше 47% от трафика в рамките на ЕС, а през 2024 г. се очаква този дял да достигне 73,5%, подчертават представителите на европейските организации.

Концентрацията ще се увеличи още повече, тъй като в момента са в ход няколко придобивания, които в момента се оценяват от Европейската комисия. Като примери се посочват придобиването на ITA от Lufthansa Group, на Air Europa от IAG, закупуването на миноритарен дял в SAS от Air France/KLM, както и очакваната продажба на TAP Air Portugal.

Консолидацията може драстично да ограничи конкуренцията по отношение на хиляди връзки, като по този начин ще даде възможност на доминиращите на пазара участници да злоупотребяват с позициите си за сметка на европейските пътници, предупреждават авторите на документа. Фактът, че много европейски летища вече са или ще станат претоварени, в съчетание с остарелите правила на ЕС за разпределение на слотовете на летищата, само засилва тези опасения.

Подобни примери вече се наблюдават на други пазари, например в САЩ, където високото ниво на консолидация и произтичащата от това ограничена конкуренция доведоха до по-високи цени, по-ниско качество на услугите и по-малко удовлетворени пътници.

Както наскоро обобщи Тим Ву, професор по право от Колумбийския Универститет , колкото по-големи стават авиокомпаниите, толкова по-лошо обслужват пътниците. 

Неотдавна Окръжен съд в САЩ блокира планираното сливане между JetBlue и Spirit поради опасения от неблагоприятни последици за потребителите.  Консолидацията в САЩ обаче вече доведе до щети за свързаността, местните общности и потребителите.

ЕС все още може да избегне същите грешки, се подчертава в писмото.

Авторите призовават Комисията да разглежда внимателно всеки потенциален антиконкурентен ефект при оценяването на операциите, независимо от политическия натиск.

 

Още инфо:

Европейската комисия заяви на 24 януари, че ще започне задълбочени разследвания на предложеното придобиване от IAG, компанията собственик на British Airways, на испанския авиопревозвач Air Europa, както и на сделката на Lufthansa за придобиване на 41% дял в италианската авиокомпания ITA Airways.

По отношение на IAG и Air Europa ЕК заяви: „Комисията има предварителни опасения, че транзакцията може да намали конкуренцията на пазара за пътнически въздушни транспортни услуги по няколко маршрути на къси и дълги разстояния във и извън Испания. IAG и Air Europa управляват широка мрежа от вътрешни маршрути в Испания, маршрути на къси разстояния в рамките на Европейското икономическо пространство и маршрути на дълги разстояния, по-специално до и от Латинска Америка. IAG вече притежава две испански авиокомпании, Iberia и Vueling, както и Aer Lingus, British Airways и Level.

„IAG и Air Europa са силни и близки конкуренти в предоставянето на услуги за пътнически въздушен транспорт по определени маршрути в рамките на, до и от Испания“, отбелязва ЕК.

По-специално, комисията е загрижена за намаляването на конкуренцията по вътрешните линии на Испания; маршрути между континентална Испания и Балеарските и Канарските острови; услуги между Мадрид и някои големи европейски градове, за които двете страни предлагат директна връзка; маршрути на дълги разстояния между Мадрид и Северна и Южна Америка, по които и двете авиокомпании предлагат директна връзка и се сблъскват с конкуренция от няколко други авиопревозвачи.

Разследването ще разгледа и слот портфейлите на двете авиокомпании, по-специално на летище „Адолфо Суарес Мадрид-Барахас“.

„IAG и Air Europa са водещи авиокомпании в Испания и ключови доставчици на свързаност в страната и между Испания, останалата част от Европа и Латинска Америка“, каза Маргрете Вестагер, изпълнителен вицепрезидент на ЕК, отговарящ за политиката на конкуренцията,.

И в двата случая комисията има 90 работни дни, за да реши дали сделките могат да се осъществят, така че Lufthansa и IAG ще разберат през юни дали могат да продължат.

Изпълнителният директор на IAG Луис Галего преди това изрази надежда, че сделката с Air Europa ще бъде завършена до края на годината.

Lufthansa предложи отстъпки в опит да улесни напредъка на сделката за ITA чрез проверка на комисията, но те не бяха достатъчни. ЕК проучваше сделката, откакто беше официално уведомена на 30 ноември, но потвърди на 23 януари, че ще продължи задълбочено разследване, както се очакваше, вместо да подпише разрешение за сделката на първия етап.

Отстъпките бяха „недостатъчни както по отношение на обхвата, така и по отношение на ефективността, за да отхвърлят ясно предварителните опасения на комисията“, каза ЕК на 23 януари. Сега Комисията има срок до 6 юни да вземе решение.

„С откриването на задълбочено разследване искаме да оценим допълнително сделката и да гарантираме, че придобиването на ITA не намалява конкуренцията в трафика на къси и дълги разстояния и че няма да доведе до по-високи цени, по-малък капацитет или по-нисък качество на услугите за пътнически въздушен транспорт в и извън Италия“, каза Вестагер.

„Lufthansa и ITA са силни и близки конкуренти в предоставянето на услуги за пътнически въздушен транспорт по определени маршрути до и от Италия“, посочва ЕК.

Решението не е изненада за наблюдателите в индустрията и удължава и без това дългия процес на осигуряване на бъдещето на ITA. ЕК установи по-специално, че сделката може да намали конкуренцията по маршрутите между Италия и Централна Европа.

 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

WTTC: изкуственият интелект вече е готов да оформя бъдещето на пътуванията и туризма [20.04.2024] Тейлър Суифт ли е най-важният човек в туризма? [16.04.2024] Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Амстердам забранява отварянето на нови хотели

19.04.2024 -

Вече няма да позволява строителство на нови хотелски сгради като част от борбата срещу масовия туризъм,[... ]

България и Турция отстъпват в класацията на Which? за най-евтини дестинации

18.04.2024 -

Три по-малко известни гръцки острова са най-евтините ваканционни дестинации за почивка това лято, според[... ]

Консорциум с доминиращо американско участие поема туроператора FTI Group

18.04.2024 -

Консорциум, ръководен от американската частна инвестиционна компания Certares, пое германската FTI Group,[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6