Потребител: анонимен

злободневно

ТУИ с изявление за протестите срещу туризма на Канарските острови

28.05.2024 17:02

лавният изпълнителен директор на европейския номер 1 в туризма се намеси в скандала, който доведе до масови протести по улиците на Канарските острови, като на туристите се казваше „да се приберат у дома“. Себастиан Ебел обвини нерегулирани онлайн платформи като Airbnb, че са довели до кризисната ситуация. [... ]

Кафенета в Европа отказват достъп на дигитални номади с лаптопи

23.05.2024 17:51

Някои кафенета са забранили напълно лаптопите, докато други таксуват посетителите с почасова ставка за привилегията да използват лаптопите си. [... ]

В Одеса започва третият плажен сезон в условия на война

08.05.2024 11:59

Миналата година сезонът беше открит на плажовете на Одеса в края на лятото, когато нивото на водата падна след взривяването на язовира на Каховската ВЕЦ. Тогава шест плажа бяха отворени за посетители. Олег Кипер, ръководителят на Одеската областна военна администрация, заяви, че тази година те ще се опитат да организират безопасни места за плуване на посетителите по същата схема. [... ]

- a a a + |
 

Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите

26.01.2024 10:09

Поглед към тенденциите в пътуванията и дестинациите, които ще стимулират туристическата индустрия

„Пътуването изненада“ може да се превърне в голямата тенденция на 2024 г., каза Дейвид Фарли по BBC. Проучване на Booking.com сред 27 000 туристи в 33 страни установи, че 52% са „с желание“ да резервират изненадващо пътуване, при което „всичко в дестинацията е неизвестно до пристигането“. През последното десетилетие „се появиха все повече компании за изненадващи пътувания“, добави Фарли, а „елементът на мистерия“„изкушава пътниците да търсят нов начин да видят света“.

Монголия и Найроби са включени в списъка за най-добри пътувания на Lonely Planet

В свое проучване за 2024 г. Lonely Planet прогнозира 50-те най-добри държави, региони, градове, най-изгодни и най-устойчиви дестинации в света. Разглеждайки най-добрите места за „разпускане, общуване, хранене, учене и пътуване“, има „много неща за опаковане“ през следващата година.

Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите
Дестинациите, подчертани в доклада, включват Монголия (държава), Транс Динарския велосипеден маршрут на Западните Балкани (регион), Найроби в Кения (град), Испания (устойчив туризъм) и Средния Запад, САЩ (най-добра стойност).

Теревизионните сериали предизвикват туристически интерес

Туристите, които търсят вдъхновение за пътуването си от телевизионни сериали и филми, „ще продължат да го правят и през 2024 г.“, посочва Expedia Group. В проучването „Unpack 2024: Тенденциите в туристическите пътувания“ повече от половината анкетирани са проучили или резервирали пътуване до дестинация, „след като са я видели в телевизионно шоу или филм“, а всеки четвърти признава, че телевизионните предавания и филми „оказват още по-голямо влияние върху плановете им за пътуване, отколкото преди“. Всъщност туристите казват, че телевизионните сериали влияят на решенията им за пътуване повече от Instagram, TikTok и подкастите.

Expedia Group прогнозира „дестинациите, вдъхновени от забавленията“, към които ще се насочат туристите през 2024 г. сред тях са Тайланд, популяризиран от третия сезон на „Белият лотос“; Румъния  от втория сезон на сериала "Сряда"; Малта, която е на гребена на вълната заради новия филм "Гладиатор 2"; и Париж, към който туристите са вдъхновени да тръгнат, повлияни от четвъртия сезон на "Емили в Париж".

Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите

Музикалният туризъм се "ускорява"

Компанията за туристически технологии Amadeus публикува своя четвърти доклад за тенденциите в пътуванията. Използвайки най-новите данни и водещи в индустрията прозрения, тя откроява през 2024 г. пет тенденции: музикален туризъм, отделяне на цените за бизнес класа, инфлуенсъри, които стават турагенти, развитието на изкуствения интелект и електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL).

Музикалният туризъм е тенденция, която се очаква да се "ускори" през 2024 г., посочва Amadeus. След социалната изолация на пандемията, когато групи и музикални изпълнители бяха „забранени за месеци“, „бумът“ на концерти и фестивали през 2023 г. доведе до „желание за връзка“.

Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите

Когато Тейлър Суифт обяви датите на турнето си в Азиатско-Тихоокеанския регион за 2024 г., проучването на Amadeus предполага, че концертните дати на Суифт в Австралия, Сингапур и Япония са имали „значително влияние върху търсенията на пътувания и обема на резервациите за тези страни“.

Културно изследване и странни градове

„Културното изследване“ ще бъде „повече от всякога“ приоритет за туристите, заяви Skyscanner в своя доклад за тенденциите в туризма през 2024 г. Очаквайте „любителите на концерти“ да излетят, за да видят любимите си изпълнители, и „бюджетните любители на бугито“, за да потърсят най-доброто изживяване с храна. Що се отнася до дестинациите, които разпалват апетита на бъдещите туристи, метатърсачката и туристическата агенция отчитат увеличение на търсенията на „странни градове“ като Виго в Испания (+1235%) и Бидгошч в Полша (+313). %).

Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите
Междувременно кризата с разходите за живот остава „най-важната“, като инструментът за търсене „Everywhere“ на Skyscanner е „най-популярната търсачка за туристите в световен мащаб“.

Пътувания с „чувство за цел“

Основателите на луксозната туристическа компания Black Tomato прогнозират, че туристите ще се стремят да пътуват с „чувство за цел“ през 2024 г. Туристите все повече искат да създадат „положителна и трайно промяна“ – не само в дестинациите, които посещават, но и в собствения си живот.

За групите, „жадуващи за заедност“, туристическите пътувания, които „укрепват връзката“, са „с приоритет“. Black Tomato избра „извън мрежата“ Перу, Танжер в Мароко, полуостров Митре в най-отдалечената аржентинска Патагония и водните пътища в Нова Зеландия в своя списък с горещи дестинации за 2024 г.

Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите

„Ключовете“ на новия пътеводител на „Мишлен“

Ръководството на „Мишлен“ ще награди хотелите с „ключове“ като част от „нова рейтингова система“, стартираща през 2024 г., съобщи Visit California PR Pulse Report. Системата ще бъде насочена към разпознаване на хотели въз основа на фактори, включително "локация, дизайн, обслужване, уникалност и стойност". Както и при ресторантите, ръководството каза, че възнамерява независимо да препоръчва хотели, които „представляват истински дестинации“ и ще предложи нова селекция от повече от „5000 забележителни хотела в 120 държави“.

Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите

„No List“ на Fodor от 2024 г.

Повечето туристически експерти в годишните си прогнози препоръчват места, които да се посетят, но Fodors има свой  списък „No List“ с места, пътуванията до които трябва да се преразгледат през 2024 г. Компанията за туристически пътеводители каза, че това не е „сбор от места, които хулим“, а „декларация на местата, които почитаме“. „Неистовото възхищение” и „непрестанната нужда да ги изпитваш” обаче са водят до „неустойчив” туризъм.

Списъкът на компанията за 2024 г. се фокусира върху три основни области на туристическо въздействие: свръхтуризъм, производство на боклук и качество и достатъчно вода.

Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите

За свръхтуризъм са подчертани Венеция в Италия, Атина в Гърция и планината Фуджи в Япония. Забранени за производство на боклук са националният паметник на планината Сан Габриел в Калифорния, заливът Ха Лонг във Виетнам и пустинята Атакама в Чили. Докато качеството и достатъчността на водата са повлияли на избора на Горното езеро в Северна Америка, река Ганг в Индия и Кох Самуи в Тайланд.

 

Източник: The Week

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

ТУИ с изявление за протестите срещу туризма на Канарските острови [28.05.2024] Кафенета в Европа отказват достъп на дигитални номади с лаптопи [23.05.2024] В Одеса започва третият плажен сезон в условия на война [08.05.2024] Туристическата индустрия призовава ЕС да преразгледа промените в Директивата за пакетните пътувания [02.05.2024] На Канарските острови започна гладна стачка срещу масовия туризъм [15.04.2024] Шотландия заменя туристическите информационни центрове с видеоклипове и инфлуенсъри в TikTok [12.04.2024] Платила ли е България 10 млн. рубли окупационни разходи на Русия след Освобождението? [04.04.2024] Туризъм на Антарктида: трябва ли просто да кажем не? [29.03.2024] „Песпонеделник“ през погледа на един британец [21.03.2024] Браншови организации подкрепят Мартин Захариев за министър на туризма [14.03.2024] Туристическият бизнес с отворено писмо в подкрепа на министъра на туризма Зарица Динкова [07.03.2024] Испания дава на пенсионерите си субсидирани почивки и иска други страни от ЕС да се присъединят [16.02.2024] „Въглеродният отпечатък“ на Тейлър Суифт [09.02.2024] Недостигът на алкохол на остров Занзибар удря туризма в Танзания [06.02.2024] Три години по-късно Сметната палата сложи „двойка“ на Министерството на туризма заради закъснели мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията [01.02.2024] Може ли най-големият круизен кораб в света наистина да е екологичен? [27.01.2024] Северна Корея посреща първата чуждестранна туристическа група от 2020 г. насам [16.01.2024] АБТТА настоява срокът на действие на 9% ДДС за туристическите пакети да се удължи до края на 2024 [14.12.2023] Хакери атакуват клиенти на Booking.com [06.12.2023] Кампанията „Стой далеч“ не проработи [04.12.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

България ще привлича норвежки туристи със здравен и белнеоложки туризъм

15.06.2024 -

„България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето[... ]

Кои европейски страни са спечелили най-много от туризъм през 2023 г.?

15.06.2024 -

Световната организация по туризъм на ООН проследи кои страни харчат най-много за туризъм, печелят най-много[... ]

Marriott навлиза в България с два хотела в Слънчев бряг и Банско

15.06.2024 -

Хотелите са под бранда Four Points by Sheraton и са част от групата на Balkan Holidays, свързана със собственика на банка[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1