Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г.

29.02.2024 13:56

Това каза на форум във Варна Георги Дучев, председател на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели и директор на организацията „Хотелски форум“. [... ]

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката му към авиацията и поиска от регулаторите на ЕС да „вземат контрол“ върху онлайн платформите за пътуване, в реч на годишното общо събрание на европейския номер 1 в туризма през миналата седмица. [... ]

БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България

21.02.2024 16:00

Необходими са законови промени, с които да се уреди статутът на националните курорти, заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). [... ]

- a a a + |
 

Как туроператорите управляват директните резервации

12.11.2023 09:46

Липсата на дигитална свързаност в сектора на екскурзиите и туристическите активности е нещо повече от надпревара за привличане на повече туроператори онлайн. Става дума за добавяне на правилния дигитален подход за конкретния бизнес на туроператора.

Как туроператорите управляват директните резервации

На фона на дигиталната трансформация на туристическия сектор се очертава забележителна тенденция: нарастващото значение на директните резервации, от което могат да се възползват по-малките туроператори.

Докато водещите онлайн туристически агенции (OTA) се стремят да разширят дигиталния си отпечатък на пазар, където само 30% от резервациите се извършват онлайн, нарастващото предпочитание към автентични, завладяващи изживявания променя начина, по който екскурзиите и туристическите активности се откриват, резервират и разпространяват.

Skift интервюира посреднически бизнеси, включително софтуерни решения за управление и В2В пазари, за да покаже тези най-нови тенденции.

Ласе Кияер, основател на Holdbar, която предлага софтуер за системи за управление, изтъкна нарастващото значение на Things To Do на Google, който предлага на туроператорите възможности за директен трафик. „Това променя начина, по който резервациите протичат към крайния доставчик на изживяването“, каза той, посочвайки, че по този начин се изравняват условията за по-малки доставчици чрез намаляване на зависимостта им от OTA.

Как туроператорите управляват директните резервации

Инструментът Things To Do на Google въведе актуализация на дисплея през юли, която улеснява неплатеното търсене и откриването на екскурзии и активности и може да бъде важен двигател за директни резервации на туристическия пазар.

Неотдавнашният анализ на Skift Research на 40 града в Things To Do показа, че директните сайтове на туроператорите постоянно се появяват като топ опции за атракции, следвани от големи онлайн туристически агенции като Viator и GetYourGuide.

Крейг Еверет, главен изпълнителен директор на Holibob, технологична платформа за туризъм, която улеснява разпространението и продажбата на изживявания онлайн за доставчици на екскурзии и активности, туристически марки и туристически бордове, каза, че цената на листване с OTA е значителна в сравнение с туроператорите, притежаващи собствен директен процес на резервиране и оптимизиране на дигиталното им присъствие за органично търсене и показване в Google Things To Do.

Той използва хипотетичен пример за туроператор, педлагащ пешеходни екскурзии в Ню Йорк, който провежда 10 обиколки всеки ден, всяка за 30 души, с билети на цена от 40 долара.

Това са 1200 долара на ден или 84 000 долара на седмица. Въпреки това – ако 90% от техните резервации идват чрез OTAs с комисионна от 30%, туроператорите плащат над 22 000 долара на OTA на седмица, в сравнение с разходите без комисионна за органично показване в Google Things To Do. Фокусирането върху директните резервации и инвестирането в оптимизация на сайта и дигитален маркетинг може да увеличи директните резервации с 25%, каза Еверет.

Туроператорите все повече признават важността на собствеността върху данните. Кияер предположи, че комисионните, плащани на OTA, могат да бъдат полезна инвестиция, ако водят до събиране на данни от доволни гости, които насърчават и насочват повече клиенти към бизнеса.

Разбирането на нуждите на туристите може да помогне на туроператорите да изберат кога да се впишат в OTA и как най-добре да увеличат директните резервации чрез база от лоялни клиенти. Картографирането на пътуването на гостите означава проследяване на изживяването на клиента от началото до края, за да намерите най-добрите времена и начини за взаимодействие с тях.

Въпреки че OTA осигуряват глобален обхват, Кияер смята, че местните туроператори трябва да по-директна връзка с наличните гости. Той използва подаръчни карти като пример. „Ако сте добри в създаването на страхотни изживявания, разбира се, тези гости искат да дадат това изживяване на някой друг“, каза той, заявявайки, че е важно да се създадат процеси, при които гостите да споделят тази информация от първа ръка и препоръки с бизнеса .

Матия Мариян, съосновател и главен изпълнителен директор на Turneo, каза, че хотелите представляват уникален и целенасочен канал за разпространение на изживявания при туристически пътувания. Turneo работи с хотели и курорти, за да подобри изживяването на гостите им чрез директно свързване на персонализирани екскурзии и дейности с уебсайтовете на хотела.

Това облагодетелства специфичните за дестинацията туроператори, като им предоставя нишов канал за представяне и продажба на техните предложения. Въпреки че ставките на комисионните са основният източник на приходи за OTA, хотелите търсят изживяване като добавена стойност и следователно начисляват по-ниски комисионни.

Turneo наскоро включи 50 от 52 местни партньори на хърватска хотелска верига Aminess, с педложения като обиколки с лодка Sunset и дегустация на вино Taste of Istra.

„Много от тях са малки семейни фирми, които са уникални за дестинациите“, обясни Мариян, „Дигитализацията чрез хотелски партньорства легитимира малки доставчици, стандартизира техните бизнес практики и им помогна да спечелят незабавно търсене.“

Опитът от други хотели, с които Turneo работи, включва обиколка La Dolce Vita, дегустация на зехтин и гурме изживяване в Сан Томасо.

„Трябва да имате цена. Трябва да имате структура. Хората ще направят отзив  и той трябва да се основава на действителното нещо, което е резервирано“, каза Мариян относно предизвикателствата на офлайн фрагментацията. Той добави, че включването на по-малки оператори по този начин е от полза за хотелите с „повишен ангажимент на гостите и намалени анулации“. Той каза, че хотелите, предлагащи уникални изживявания, също виждат изненадващи разширения в прозорците за резервации.

Клиентите правят резервации за дейности до девет или десет месеца предварително, според Мариян, който цитира пример като лова на трюфели в Тоскана, разширявайки традиционната привлекателност на хотела отвъд просто легло за нощувка.

Nordic Choice Group в Скандинавия, сега преименувана на Strawberry, е друг пример за настаняване, преминаващо към предоставяне на пълни пакети, които включват преживявания, добави Кияер, „Мисля, че е наистина интересно, когато хотелските групи започнат да мислят повече за това, вместо само за резервация .com.”

Еверет от Holibob каза, че с туристическите компании, които се насочват към други туристически продукти по-нататък по веригата на стойността, като преживявания, които той нарече „хоризонтализация“, могат „да се възползват от бързо нарастващ нов източник на приходи, с минимален принос“. И всичко това, докато доставя удоволствие на туристите, генерира лоялни клиентите и увеличава стойността на изживяването им.“

 

Източник: Skift 

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024] Апре ски забавленията губят своята привлекателност сред британските скиори [10.01.2024] Авиокомпаниите посрещат в добра кондиция 2024 г. [02.01.2024] Повече от 1300 хотела по света стават част от схемата „Основи на устойчивостта“. [26.12.2023] Ограничаването на авансовите плащания за туроператорите ще повиши цената на пакетните услуги [14.12.2023] Качеството на хотелските услуги в България се подобрява през 2023 г. [12.12.2023] Инфлацията не спира българите да пътуват [09.12.2023] Туристически компании предлагат нови инструменти за пътуване, използващи изкуствен интелект [08.12.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика

26.02.2024 17:16

Главният изпълнителен директор на Tui Group Себастиан Ебел нападна германското правителство за политиката [... ]

Министерство на туризма вижда голям потенциал в нидерландския и датския пазар

22.02.2024 11:31

Над 130 хил. туристи от Нидерландия и Дания са посетили България през 2023 г. [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Олга Кефалояни: Въведеният в Гърция "климатичен данък" заменя съществуващата туристическа такса

29.02.2024 -

Таксата за преодоляване на последиците от климатичната криза в туризма, която е в сила от началото[... ]

Във Варна се провежда Черноморски форум за туризъм и хотели

29.02.2024 -

Във форума, организиран от „Хотелски форум", участват министърът на туризма Зарица Динкова и Илин Димитров,[... ]

Европейските летища са сред най-замърсяващите в света

28.02.2024 -

Ново изследване прави оценка на въздействието на пътническите полети и за първи път на въздушния товарен[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2

Халал туризмът става все по-популярен

22.09.2014 -

На 22 и 23 септември в испанската провинция Андалусия се провежда и Първа международна конференция, посветена[... ] 1