Потребител: анонимен

злободневно

ТУИ с изявление за протестите срещу туризма на Канарските острови

28.05.2024 17:02

лавният изпълнителен директор на европейския номер 1 в туризма се намеси в скандала, който доведе до масови протести по улиците на Канарските острови, като на туристите се казваше „да се приберат у дома“. Себастиан Ебел обвини нерегулирани онлайн платформи като Airbnb, че са довели до кризисната ситуация. [... ]

Кафенета в Европа отказват достъп на дигитални номади с лаптопи

23.05.2024 17:51

Някои кафенета са забранили напълно лаптопите, докато други таксуват посетителите с почасова ставка за привилегията да използват лаптопите си. [... ]

В Одеса започва третият плажен сезон в условия на война

08.05.2024 11:59

Миналата година сезонът беше открит на плажовете на Одеса в края на лятото, когато нивото на водата падна след взривяването на язовира на Каховската ВЕЦ. Тогава шест плажа бяха отворени за посетители. Олег Кипер, ръководителят на Одеската областна военна администрация, заяви, че тази година те ще се опитат да организират безопасни места за плуване на посетителите по същата схема. [... ]

- a a a + |
 

Китайските туристи се завръщат, но не и в Тайланд

07.11.2023 15:31

За китайските туристи в Банкок 76 Garage, ресторант на открито в северните покрайнини на тайландската столица, отдавна е на върха в списъка с места за посещение. И те отиват там не заради храната, а заради сервитьорите.

Китайските туристи се завръщат, но не и в Тайланд

В средата на ресторанта има басейн. Вечерта достига своя връх, когато сервитьорите, млади мъже в добра форма, се събличат по шорти и нагазват в басейна, предлагайки да носят вечерящите за снимка и бакшиш.

Имаше време, когато 76 Garage беше толкова популярен, че трябваше да резервирате месец предварително, за да получите маса. Сега обаче половината маси са празни.

Възхваляваната туристическа индустрия на Тайланд изпуска най-големите си клиенти - китайците.

Когато Китай най-накрая премахна ограниченията за нулев Covid през януари, позволявайки на своите граждани да пътуват в чужбина, Тайланд хранеше големи надежди. Азиатската страна очакваше подем в бизнеса, който да помогне на туристическата й индустрия да възстанови голяма част от това, което загуби по време на пандемията от Covid.

Правителството прогнозира около пет милиона посещения на китайски туристи до края на годината. Това все още е наполовина по-малко в сравнение с близо 11-те милиона китайци, дошли на почивка в страната през 2019 г., но е голямо подобрение спрямо миналата година, когато посетителите от Китай бяха само 270 000.

Този розов сценарий се оказа твърде оптимистичен. По-малко от 2,5 милиона китайци са дошли в Тайланд през първите девет месеца на 2023 г.

Китайските туристи се завръщат, но не и в Тайланд

Празни маси в ресторанта 76 Garage в Банкок, който беше толкова популярен сред китайските туристи.

„Нашето министерство на туризма каза, че броят на посетителите ще се възстанови бързо след пандемията“, каза Ануча Лиангруангреонгкит, екскурзовод, говорещ китайски, в Големия дворец в Банкок, който работи там от 42 години. "Но те сънуват. Аз съм гид, виждам това. Ако беше както в миналото, щеше да е пълно, нали? Вижте сега. Има ли много хора тук? Не."

Част от проблема е недостигът на нискотарифни полети след Covid и забавящата се китайска икономика.

Новото тайландско правителство се надяваше, че обявявеното петмесечно премахване на визите ще привлече повече туристи. Но стрелбата в най-известния търговски център в Банкок на 3 октомври, при която беше убита китайка, майка на две деца, усложни проблема с имиджа, пред който са изправени Тайланд и други страни от Югоизточна Азия. Сега те се смятат за опасни от много китайци.

През август нов филм, наречен No More Bets, стана огромен касов хит в Китай, като спечели десетки милиони долари от прожекции в кината през първите няколко дни. Главните герои са двама млади китайци – тя е модел, а той компютърен програмист. Привлечени са от обещанието за високоплатени работни места, отправено от център за измами в неназована страна от Югоизточна Азия, и са принудени да работят в условия, подобни на роби.

No More Bets се основава на тревожни доклади през последните две-три години за хиляди хора, много от които китайци, които са хванати в капан в подобни центрове за измами в Камбоджа и по границите на Тайланд с Мианмар и Лаос. Социалните медии в Китай също публикуваха ужасяващи разкази за изтезания и злоупотреби от примамени хора, които са успели да избягат.

Аби, китайска студентка в Тайланд, която е влогър в социалните медии за места, популяризирайки места като 76 Garage, е наблюдавала как се е променил популярният образ на Тайланд в коментарите под нейната емисия в TikTok.

„Коментарите за моята емисия бяха много положителни“, казва тя. „Много хора казаха, след като гледаха видеоклиповете ми, че наистина искат да дойдат в Тайланд.“

Но сега, казва тя, хората дори се притесняват, че сервитьорите без ризи в басейна може да са хитрост, за да накарат нищо неподозиращите посетители да се разделят с бъбреците си: „Хората биха ме попитали „Правиш ли измама с „прибиране на бъбреци“? Вие ли изпращате хора от Тайланд в Мианмар?"

В миналото китайските туристи имаха лошо име в Тайланд. Те често пътуваха на големи, шумни групи и бяха възприемани като груби и натрапчиви. Имаше оплаквания относно така наречения „туризъм с нулев долар“: идваха с туристически пакети „ол инклузив“, като по-голямата част от приходите отиваха при туроператорите в Китай. Затова имаше и разгорещен публичен дебат за рисковете от твърде голяма зависимост от китайските туристи.

Сега опасенията за безопасността държат много от тези туристи настрана и тайландската туристическа индустрия съсредоточава усилията си върху други пазари като Русия и Индия.

Тайланд, който разчита много на туризма, обаче не може да си позволи да загуби най-големия пазар в света. Китайските посетители всъщност са сред най-много харчещите в Тайланд със средно 180 долара на ден.

Китайските туристи се завръщат, но не и в Тайланд

Големият дворец на Тайланд някога е бил пълен с китайски туристи, казва екскурзовод.

„Всъщност пътуващите от Китай до Тайланд в момента са от горния сегмент на пазара“, каза Тираван Таечаубол, чието семейство управлява веригата от луксозни хотели и апартаменти Kasemkij Group.

„Забелязахме, че те са по-отворени към различни преживявания, че харчат много за добра храна и дейности. Като в нос Фан, нашият курорт на частен остров с 24 вили – имаме китайски клиенти, които купуват целия остров за рождени дни или сватби, дори само за предложения за брак."

На входа на новопостроен, 55-етажен жилищен блок в центъра на Банкок, Оуен, китайски агент по недвижими имоти, чака да се срещне с двама нови клиенти, Линкълн и Уонсън, които долетяха от Шанхай предишната вечер за първото си посещение в Тайланд.

Китайските туристи се завръщат, но не и в Тайланд

Като гей двойка те казват, че искат да изпитат шеметното разнообразие от LGBTQ+ забавления в Тайланд. Но те имат по-сериозна цел. Те искат да създадат семейство, което е много по-трудно за гей двойки в Китай, и търсят потенциален дом.

Оуен казва, че Тайланд е първата избрана дестинация за китайските ЛГБТК+ пътешественици и тези, които искат да се установят тук, сега съставляват две трети от клиентите му.

„Видяхме много гейове, лесбийки и някои транссексуални хора тук“, каза Линкълн. „Така че да, мисля, че това е много отворена страна и много свободна. Когато пристигнахме тук, се почувствахме някак освободени.“

Линкълн и Уонсън казват, че могат да имат живот в Банкок, който все още е невъобразим в Китай.

„Мисля, че най-важното е атмосферата тук“, добави Уонсън.

„Свободата, защото знаете, че ни е трудно да живеем в Китай, изправени пред социалния натиск от страна на семейството, от традиционната култура. Може би тук можем да имаме живота, който си представяме, който не само може да задоволи собствените ни нужди, но и тези на нашите деца. И тук можем да кажем на децата си, че сме много нормални, като другите хора."

Такива посетители ще представляват нарастваща част от китайските посетители, каза Гари Бауърман, чиято компания Check-in Asia проследява тенденциите в пътуванията в региона.

„Трите години, прекарани в много безопасна страна по време на пандемията, вероятно са променили възприятията им за безопасност и сигурност, така че когато имате тези слухове за измами и отвличания, това ще окаже влияние върху възприятията на хората“, добави той. „Но едно нещо, което бих казал за по-младите пътници от Китай е, че те са готови да експериментират.“

А най-голямата привлекателност на Тайланд, казва той, е „този елемент на приключение и, да кажем, управляем риск“.

 

Източник: ВВС

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

ТУИ с изявление за протестите срещу туризма на Канарските острови [28.05.2024] Кафенета в Европа отказват достъп на дигитални номади с лаптопи [23.05.2024] В Одеса започва третият плажен сезон в условия на война [08.05.2024] Туристическата индустрия призовава ЕС да преразгледа промените в Директивата за пакетните пътувания [02.05.2024] На Канарските острови започна гладна стачка срещу масовия туризъм [15.04.2024] Шотландия заменя туристическите информационни центрове с видеоклипове и инфлуенсъри в TikTok [12.04.2024] Платила ли е България 10 млн. рубли окупационни разходи на Русия след Освобождението? [04.04.2024] Туризъм на Антарктида: трябва ли просто да кажем не? [29.03.2024] „Песпонеделник“ през погледа на един британец [21.03.2024] Браншови организации подкрепят Мартин Захариев за министър на туризма [14.03.2024] Туристическият бизнес с отворено писмо в подкрепа на министъра на туризма Зарица Динкова [07.03.2024] Испания дава на пенсионерите си субсидирани почивки и иска други страни от ЕС да се присъединят [16.02.2024] „Въглеродният отпечатък“ на Тейлър Суифт [09.02.2024] Недостигът на алкохол на остров Занзибар удря туризма в Танзания [06.02.2024] Три години по-късно Сметната палата сложи „двойка“ на Министерството на туризма заради закъснели мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията [01.02.2024] Може ли най-големият круизен кораб в света наистина да е екологичен? [27.01.2024] Тенденции за туризма през 2024 г.: ето какво прогнозират експертите [26.01.2024] Северна Корея посреща първата чуждестранна туристическа група от 2020 г. насам [16.01.2024] АБТТА настоява срокът на действие на 9% ДДС за туристическите пакети да се удължи до края на 2024 [14.12.2023] Хакери атакуват клиенти на Booking.com [06.12.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Турция, Гърция и Кипър са най-пострадалите от обявената от FTI несъстоятелност

10.06.2024 20:25

Фалитът на германската компания FTI Touristik нанесе сериозен удар върху турската индустрия, която се смяташе [... ]

HOTREC: Актуализираните правила за пакетни пътувания застрашават конкурентоспособността на хотелите

28.05.2024 09:15

Международната асоциацията на хотели, ресторанти, барове и кафенета /HOTREC/ заяви, че приветства усилията [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

България ще привлича норвежки туристи със здравен и белнеоложки туризъм

15.06.2024 -

„България има изключително съотношение цена-качество за своите продукти, което несъмнено е нашето[... ]

Кои европейски страни са спечелили най-много от туризъм през 2023 г.?

15.06.2024 -

Световната организация по туризъм на ООН проследи кои страни харчат най-много за туризъм, печелят най-много[... ]

Marriott навлиза в България с два хотела в Слънчев бряг и Банско

15.06.2024 -

Хотелите са под бранда Four Points by Sheraton и са част от групата на Balkan Holidays, свързана със собственика на банка[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ] 1

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 2

Над 190 000 туристи са посетили Банско през тази зима

17.04.2024 -

Данните сочат, че реализираните нощувки през зимния сезон са над 656 000. Сравнение с предходния зимен[... ] 1