Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Хотелите вече са по-евтини от Airbnb

28.09.2023 17:09

Анализ на 50 дестинации по света от потребителска група в Обединеното кралство, която установява, че хотелското настаняване сега е като цяло по-евтино от Airbnb. [... ]

Лидерите в туристическия сектор прегръщат автоматизацията и технологиите, за да се справят с недостига на работна сила

27.09.2023 16:47

На фона на продължаващите проблеми с недостига на персонал авиокомпаниите и хотелите все повече използват цифрови и технологични решения, за да подобрят изживяването на туристите, се посочва в новия доклад на „Делойт“ - „Към безпроблемна първа линия в туризма: интегриране на технологии и работна сила“. [... ]

Европейски туроператори настояват пътниците да бъдат защитени при фалит или анулиране на полети от авиокомпании

26.09.2023 09:31

Европейската асоциация на туроператорите и туристическите агенти (ЕСТАА) настоява Европейската комисия и Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) да предприемат спешни действия за защита на правата и интересите на пътниците и туристическите компании при фалит и анулиране на полети от страна на авиокомпаниите. [... ]

- a a a + |
 

Как ще пътуваме през 2033 година?

08.02.2023 17:47

Отговор на този въпрос търси ново проучване, поръчано от Amadeus и извършено от глобалната изследователска компания Northstar Research Partners. То определя четирите нови профила на утрешните туристи – Traveler Tribes /"туристически племена"/, които ще се появят през следващото десетилетие

Как ще пътуваме през 2033 година?

Проучване на фирмата за туристически технологии Amadeus идентифицира четири различни типа туристи, наречени „туристически племена“, които ще се появят през следващите 10 години и ще трябва да бъдат обслужвани от отделите за бизнес пътувания и по-широката туристическа индустрия.

Профилите на туристите на бъдещето, са изградени въз основа на глобално проучване на над 10 000 туристи от 15 пазара, интервюта с експерти интервюта, 5,8 милиона точки от данни и прилагане на техники за психографско сегментиране

Тъй като приблизително 474 милиона туристи са пътували по света между януари и юли 2022 г. в сравнение със 175 милиона през 2021 г., ясно е, че международният туризъм продължава да се възстановява.

Глобалното изследователско проучване – Traveller Tribes 2033 – третото от поредица, стартирала през 2007 г., определя четири „туристически племена“, които ще се обособят през следващите 10 години. Това е направено чрез изследване на бъдещите сили на промяната, трансформиращи туризма и пътуванията, заедно с нововъзникващите черти, поведение и предпочитания на туристите, за да разбере какво точно ще искат те след десетилетие.

Много от туристите ще бъдат отворени към нови и нововъзникващи технологии и ще искат да пътуват по по-устойчиви начини. Но тъй като някои от тях са загрижени за разпространението на технологиите и нарастващата нужда от киберсигурност и поверителност на данните, индустрията трябва да работи заедно, за да гарантира, че всички пътуващи ще се възползват от технологичния напредък.

Преминавайки отвъд ограниченията на традиционната сегментация, този психографски подход идентифицира четири ключови туристически племена, които вероятно ще бъдат доминиращи през 2033 година:

„Развълнувани експериментатори“ /Excited Experientialists/ – тази група има подход „опитайте и вижте“ към живота и пътуването. 44% са без деца и имат среден до висок доход с гъвкави възможности за работа, което им позволява лесно да изследват света. Те имат подход "Живееш само веднъж" (YOLO). Те са по-склонни от другите пътници да действат по инстинкт, което ги прави „антипланиращи“, предпочитайки по-малко предвидими и по-вълнуващи изживявания при настаняване. Те също така са отворени към технология, която им помага да „ускорят“ определени аспекти от пътуването си, като много от тях очакват да използват изкуствен интелект (AI) в средата на летището.

„Създатели на спомени“ /Memory Makers/ – тази група използва по-опростен подход към пътуването: да създава спомени и да посещава места. 44% са на възраст 42 и повече години и имат обичайно поведение при пътуване. Бъдещето може да бъде плашеща перспектива за тях. Те поставят хората на първо място и отдават по-малко значение на технологиите и устойчивостта, успокоени от съществуващите методи. Въпреки скептицизма си по отношение на технологиите обаче, те са развълнувани от предварителни обиколки с виртуална реалност (VR) и разширена реалност (AR), като мнозинството се очаква да използват VR обиколки, преди да направят резервация.

Travel Tech-fluencers –  включва по-млади бизнес пътници /48% от групта са на възраст под 32 г./, които са фокусирани върху използването на различни видове технологии, но също така искат да могат да използват по-устойчиви транспортни опции като повече се интересуват отвъзможностите за устойчивост, свързани с начина на пътуване, отколкото къде ще отседнат.

Проучването установява, че използването на биогорива за полети се разглежда като най-вероятният начин за подобряване на устойчивостта на пътуването до 2033 г., въпреки че мнозинството от респондентите (63 процента) заявяват, че не биха били склонни да плащат допълнително за полет, задвижван от устойчиви гориво.

Други методи за по-устойчиво пътуване включват провеждане на повече виртуални срещи, използване на въглеродни калкулатори за измерване на въздействието на пътуванията върху околната среда и дори ограничаване на колко мили е разрешено на хората да пътуват в международен план.

„Пионери изследователи“ /Pioneers Pathfinders/ – хората в тази група живеят забързано, винаги търсейки следващото си приключение. 82% от тях са на възраст между 23 и 41 години. Обичат да планират, но не се страхуват от риска и са отворени за нови преживявания. Тази група е по-склонна от другите да позволи на устойчивостта да повлияе на техните решения. Те също така ще се чувстват много удобно да използват всички форми на алтернативни методи на плащане през 2033 г., независимо дали чрез криптовалута или в среда на виртуална реалност.

Дециус Валморбида, президент по пътуване в Amadeus: „Като индустрия искаме да изградим преживявания при пътуване, които са едновременно вдъхновяващи и вдъхновени. И можем да направим това само като разберем какво искат пътуващите сега и в бъдеще. Докато гледаме напред, е ясно, че това, което ще изисква „Развълнуваният опитен човек“, ще бъде различно от това на „Създателя на спомени“. С напредването на технологиите чрез AI, биометричните данни и Метавселената ние сме в състояние да предоставим по-персонализирани пътувания, които отговарят на нуждите на различни типове туристи – независимо дали става дума за желание за скорост, комфорт, увереност или вълнение.

Пако Перес-Лозао Рютер, президент по хотелиерство в Amadeus: „Пътуването е свързано с местата, в които отсядаме, дестинациите, които посещаваме, преживяванията, които имаме. За много от нас е важно, когато пътуваме, да имаме положително въздействие върху местата, които посещаваме, и това вероятно ще се засилва в бъдеще. Предпочитанията ни като туристи продължават да се развиват и това проучване ни дава поглед към бъдещето. Имаме различни нужди в зависимост от вида на пътуването, с кого пътуваме и какво търсим. Предизвикателството за индустрията е да се адаптира към променящите се предпочитания на хората, като гарантира, че дестинациите и местата предоставят това, което пътниците искат.“

 

С цялото проучване може да се запознаете тук

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Хотелите вече са по-евтини от Airbnb [28.09.2023] Лидерите в туристическия сектор прегръщат автоматизацията и технологиите, за да се справят с недостига на работна сила [27.09.2023] Европейски туроператори настояват пътниците да бъдат защитени при фалит или анулиране на полети от авиокомпании [26.09.2023] Цените на самолетните билети вече не са определящи за пътниците, сочи ново проучване [24.09.2023] Club Med постигна рекордни резултати през първото полугодие [19.09.2023] Съчетаването на командировка с ваканция е във възход [17.09.2023] БХРА: Приходите от ДДС в българския туризъм се увеличиха след въвеждане на по-ниска ставка за ДДС [13.09.2023] Между 40 и 80% е заетостта в СПА хотелите в България [12.09.2023] Потребителите са готови да плащат повече за екотуризъм [06.09.2023] Глобалните инвестиции в туризма ще достигнат близо 1 трилион долара [05.09.2023] Пътуването чрез преживяване замества конвенционалните мотиви за туризъм [24.08.2023] TUI тества ChatGPT [22.08.2023] Ново проучване показа, че разходите за туристическо пътуване ще нараснат с 28% през следващите 12 месеца [21.08.2023] 2023 г. може да стане рекордна година за гръцкия туризъм [15.08.2023] TUI очаква загуби в размер на 25 милиона евро от горските пожари в Родос [09.08.2023] Расте броят на испанските туристи по Южното Черноморие, но липсва реклама на този пазар [07.08.2023] Глобалният пазар за екотуризъм се очаква да нарасне с 15% между 2023-2033 г. [06.08.2023] Възстановяването на туризма в Европа продължи и през второто тримесечие на 2023 г. [03.08.2023] Станимир Стоянов: Малките винарски изби, предлагащи качествeно вино, създават добри условия за винен туризъм [24.07.2023] Нужни са стимули за привличане на българските туристи у нас [21.07.2023]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Нов данък върху транзитните пътници разтревожи KLM и летище „Схипхол“ в Амстердам

27.09.2023 17:31

Холандската авиокомпания KLM изразява дълбока загриженост относно плана на холандския парламент да [... ]

3,8 млн. са туристите в България за периода юни-август 2023 г.

23.09.2023 10:43

Резултатите за летния туристически сезон са достигнали прогнозираните от Министерството на туризма, [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Airbnb призова парижани да отдават домовете си под наем за Олимпийските игри догодина

28.09.2023 -

Платформата за споделяне на жилища очаква да "подслони" около половин милион души в Париж по време на[... ]

Със 181% е нараснал броят на туристите в Тирана

28.09.2023 -

Столицата на Албания отбеляза двукратно увеличение на броя на туристите това лято и това се очакваше,[... ]

Румънските туристи идват в България заради качеството и цените на туристическия продукт

27.09.2023 -

"Сегментът на румънския гост е семейния турист", обясни пред БНР Йон Бондар, мениджър на хотел на Северното[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

България трябва да последва примера на Хърватия и да премахне концесионните такси за плажовете

19.07.2023 -

За това призова пред БТА заместник-председателят на СНЦ "Съюз на собствениците Слънчев бряг" Елена[... ] 1

Китай е домакин на Първата световна конференция за хранене и туризъм

27.08.2018 -

Събитието ще се проведе на 5-6 септември, едновременно с международното туристическо изложение TTM в[... ] 6

Отбелязаха Международния ден на мавруда с конференция

27.10.2022 -

Събитието бе организирано по повод Международния ден на мавруда – 26 октомври от Българска асоциация[... ] 3