Потребител: анонимен

БИЗНЕС ПОГЛЕД

Боровец изпраща успешен зимен сезон

11.04.2024 20:02

Този сезон за зимния ни курорт бе успешен, отчетоха председателят на Съюза на собствениците и хотелиерите в курортен комплекс "Боровец" и изпълнителен директор на хотел "Рила" Благовеста Томова и Мария Шейнова от дружеството "Бороспорт", което стопанисва инфраструктурата. [... ]

Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване

06.04.2024 14:49

Новата бяла книга на SITA подчертава как управляваните от биометрични данни ИТ решения се внедряват успешно по целия свят. [... ]

Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети

27.03.2024 21:11

Необходим е анализ на възможностите за превръщане на летище София в хъб за транзитни и трансферни полети, за да се подобри свързаността, заяви председателят на Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) Светослав Станулов на пресконференция на тема „Анализ на българския авиационен пазар“ в София. [... ]

- a a a + |
 

Зимният туризъм ще достигне нивата от 2019 г., смятат от бранша

27.10.2022 20:58

Наближава зимният туристически сезон, какви са очакванията на бранша, какви са възможностите за практикуване на зимни спортове у нас в различните области, има ли промени в условията за ползване на ски съоръженията и за настаняване, провериха репортери и кореспонденти на БТА в страната.

Зимният туризъм ще достигне нивата от 2019 г., смятат от бранша
Туристическият бранш очаква този зимен сезон да се доближи до нивата на една от най-добрите години за туризма в България – 2019 г.

Ръст на британски, ирландски, български, турски и гръцки туристи се очертава за зимния сезон в Пампорово, на фона на цялата несигурност на пазара, заяви пред БТА Татяна Маринова, маркетинг директор на „Пампорово“ АД. До 20 ноември онлайн се продават лифт карти и резервации за ски сезона на цените от миналата зима. Въведената от тази година нова лифт карта Select дотогава е на досегашните цени – 45 лева дневно за деца (от 7 до 11 години), 59 лева за младежи (от 12 до  17 години) и лица над 65 години, и 75 лева за възрастни (от 18 до 64 години). Новото при нея е, че може да се купи за половин ден, еднодневна до седем последователни дни за сезона, без фиксирани дати. На преференциални цени до 20 ноември са и сезонните лифт карти – само за делнични дни или сезонна без ограничения.

На миналогодишните цени са ранните записвания и за хотелите на „Пампорово“ АД, които също важат до 20 ноември. Дотогава са в сила отстъпки за настаняване, достигащи до 40%. Особено активни са резервациите за коледно-новогодишните празници. По отношение на записванията за целия сезон се наблюдава по-скоро плахост при заявките и резервациите, допълни Татяна Маринова. По нейни прогнози туристите вероятно ще заложат на резервации в последния момент.

Хотелите на „Пампорово“ АД ще отворят врати около 2-3 декември за планирани и вече резервирани корпоративни мероприятия. Възможностите за конферентен туризъм, основно в конгресния център в хотел „Перелик“, удължават крилата активния туристически сезон в планинския курорт. Началото на ски сезона ще зависи от метеорологичните условия: ако температурите паднат достатъчно е възможно ски зоната да заработи още в началото на декември. Около 80 на сто от пистите в Пампорово са осигурени с оръдия за изкуствен сняг.

Промяна в цените през този зимен сезон в Банско за момента не се предвижда, но това ще стане ясно в началото на декември, тъй като ситуацията е динамична. Зависим изцяло от цените на горивата и енергоносителите, заяви Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера на ски зоната „ЮЛЕН“ АД.

Банско запазва миналогодишните цени на сезонните карти за лифтовете, закупени в периода до 10 декември. Сезонната карта за възрастни е 1500 лева, за студенти/ученици от 13 до 19 години и пенсионери до 75 години/ цената е 1400 лева, за деца от 7 до 12 години е 700, а за деца до седем години и пенсионери от 76 години нагоре е 100 лева. След 10 декември е възможна актуализация на цените на сезонните карти, в зависимост от икономическата обстановка в страната и региона, посочват от ски зоната и допълват, че от години ски курортът не е променял стойността на сезонните карти, въпреки растящите цени на енергоизточниците.

Лифтовете са в готовност, през лятото е направена профилактика. Обявената дата за официално откриване на сезона е 17 декември. При наличие на сняг, курортът ще отвори и преди тази дата, а цените ще са като за нисък сезон. Предишният сезон от ски курорта отчитат като силен, надеждите са, че и през тази зима ще има много скиори по пистите под връх Тодорка.

Промяна в цените за момента в поддържания от община Разлог ски център „Кулиното“ не се предвижда, каза зам.-кметът на община Разлог Иван Гюров. През изминалата година дневната карта за възрастни е струвала 12 лева, а за деца – 8 лева. Направена е профилактика на съоръженията, посочи Гюров. Поради проблем със снегоутъпкващите машини Общинският съвет е гласувал отпускане на 80 хиляди лева за закупуване на машина от по-висок клас, която ще подготвя по-добре пистите за каране на ски. През изминалия зимен сезон двете писти – голямата с дължина около 900 метра и детската, която е около 300 метра, са посетени от около 6000 души. Основно това са жители на общината, както и туристи, отседнали в района на Разлог. През последните две години са провеждани и ски училища на територията на „Кулиното“.

Ски пистите на територията на курорта Семково край Белица ще работят при наличие на сняг, пистите са с обща дължина над четири километра, но няма машини за сняг, каза Кирчо Кирчев, който отговаря за базата на Техническия университет в курорта. Съоръженията са в изправност, направена е профилактика.

Има увеличение на резервациите на туристите за предстоящия зимен сезон в един от най-големите хотели в Боровец – хотел „Рила“, каза Михаил Сяров, директор "Продажби и маркетинг" в хотела и на дружеството Bt Collection Development Services. По думите му миналият зимен сезон е бил по-добър от този през 2019 г. „За момента сме доволни от записванията, които имаме“, добави той.

Хотел „Рила“ е позициониран през зимния сезон най-вече на английския пазар, откъдето са и повечето туристи. По време на пандемията българите са били най-многобройни, следвани от туристите от страни, които имат възможност да стигнат с кола до Боровец – от Румъния, Сърбия, Република Северна Македония, Косово, Гърция.

Има увеличение в цените на нощувките през този сезон, което според Сяров е предизвикано от инфлацията. „Ако трябваше реално да вдигнем цените, би следвало да го направим с 30%“, посочи Сяров. Според него сега има увеличение на цените между 10-15%, стига и до 20 на сто.

Цените на картите за лифтовите съоръжения за новия сезон ще станат известни към декември.Според Сяров, ако продължат енергийните помощи от държавата и през следващата година, увеличението би следвало да е минимално.

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

БИЗНЕС ПОГЛЕД - АРХИВ

Боровец изпраща успешен зимен сезон [11.04.2024] Биометричните данни са ключът към по-интелигентното дигитално пътуване [06.04.2024] Асоциацията на българските авиокомпании представи анализ за летище София като център за транзитни полети [27.03.2024] Малта отчита намаляване на средния престой на чуждестранните туристи [24.03.2024] Как туристически експерти оценяват присъединяването на България и Румъния към Шенген [21.03.2024] Как туристическите марки могат да превърнат клиентските данни в повече директни резервации [15.03.2024] Германският туроператор DER-Touristik отчита растящ интерес сред германските туристи за предстоящото лято [04.03.2024] Хотелиерите у нас очакват между 10 и 15% ръст на бизнеса си през 2024 г. [29.02.2024] Tui Group критикува германското правителство за авиационната политика [26.02.2024] БХРА настоява за законови промени за уреждане на статута на националните курорти в България [21.02.2024] ECTAA започна програма за посланици на туристическата индустрия [19.02.2024] Хотелите са под натиск да отговорят на конкуренцията на OTA за привличане на клиенти [14.02.2024] Изкуствен интелект в хотелския маркетинг: приложение и перспективи [08.02.2024] Сливанията на европейския авиационен пазар тревожат туристическия бизнес [01.02.2024] WTTC: туристическият бизнес трябва да приеме изкуствения интелект [30.01.2024] Класация посочи най-добрите хотели в България [25.01.2024] Предлагането на полети само за възрастни е нововъзникваща тенденция [20.01.2024] Франция остава най-популярната дестинация в света за международните туристи [17.01.2024] Чуждите туристи Боровец са от Великобритания и от балканските държави [17.01.2024] Израелски-палестинският конфликт се отразява на броя на туристите от този регион в черноморските хотели [12.01.2024]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (164)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Jet2holidays разширява програмата си за България

25.03.2024 14:17

Британският туроператор добавя пакети за почивка в созопол към прогамата си в България за лято 2024. [... ]

"Слънчев бряг" да стане селище, предлага браншова организация

20.03.2024 15:01

Курортният комплекс "Слънчев бряг" да стане селищно образувание, ако трябва и град, след като държавата [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Индийската авиокомпания IndiGo вече е трата в света по пазарна капитализация

11.04.2024 -

След 5% ръст на цената на акциите на своята компания майка, най-голямата авиокомпания в Индия вече е[... ]

На сладко от "зелена мъжка смокиня" в Къща-музей "Хр. Г. Данов" в Старинен Пловдив

11.04.2024 -

В първата десетдневка на април покрай пик на пролетното слънце Градът под тепетата посреща обичайната[... ]

Michelin вече оценява и хотели

11.04.2024 -

Компанията, която издава прочутите пътеводители, вече е присъдила най-високата отличието „Три ключа“[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

За първи път пътеводител на фламандски език за Черноморското крайбрежие на България

08.03.2024 -

Издателство „Фрийстайл пъблишинг“ публикува пътеводителя "Българското Черноморие: от Дуранкулак[... ] 1

В Пловдив "Старинният град" и "Капана" са капани за автотуристи

06.02.2023 -

Звездите на хотелите там са повече от местата за паркиране, установява автотуристът, избрал да прекара[... ] 6

На туризъм в Маракеш през януари: в Градината на Ив Сен Лоран пред портите на Сахара

02.02.2023 -

След две седмици грип с мъчителна кашлица в мъглива София, краткотрайното пътуване до непознато Мароко[... ] 2