Потребител: анонимен

злободневно

Истанбул се пълни с млади руски дезертьори

24.09.2022 16:18

След като във вторник Путин обяви частична мобилизация, местата в полетите между Москва и Истанбул бяха изкупени панически. Репортаж за първите руски дезертьори в турския мегаполис. [... ]

Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията?

14.09.2022 09:57

Европейска агенция за въздушна безопасност (EASA) следи отблизо ситуацията, но някои инциденти вече привлякоха вниманието на медиите. [... ]

Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени

01.09.2022 17:19

Цените на бизнес пътуванията продължават да растат значително, въпреки че икономическото възстановяване очевидно се забавя. Три сегмента са особено засегнати от по-високите цени. [... ]

- a a a + |
 

Какво се случи с китайската туристическа индустрия?*

17.09.2022 18:36

Тъй като изходящите туроператори затвориха вратите си след появата на Ковид, вътрешният туризъм процъфтява, тъй като жадната за пътуване китайска средна класа се зае да изследва собствената си страна, откривайки, че многообразието на самия Китай може да задоволи нуждата от всякакви ваканционни преживявания от туризъм до зимни спортове , за сърф и къмпинг.

Какво се случи с китайската туристическа индустрия?*

По време на Златната седмица през 2020 г. беше съобщено, че повече от 600 милиона китайци са пътували в страната, струпвайки се до популярни туристически обекти като Великата стена, Сиан и Забранения град.

Въпреки това, последвалите градски блокирания, които затвориха големи агломерации като Шанхай и Пекин, оказаха огромно влияние върху броя на пътуващите. Пътуванията за китайската Нова година през 2022 г. са намалели с 26% спрямо нивата преди пандемията, спадът в туристическите разходи е 44%. През август 2022 г. любимата на китайците ваканционна дестинация в страната - плажът и безмитната Мека в курорта Саня на южния остров Хайнан, беше затворена след избухване на Omicron, оставяйки 80 000 туристи блокирани.

Положителни знаци за пътуване

Напоследък имаше някои признаци, че пазарът на международни пътувания трябва да се отвори през следващите месеци. Въпреки че тестването остава изискване за повторно влизане в Китай, процесите са опростени. Международните полети между Китай и Обединеното кралство вече са рестартирани със седмични услуги на Hainan Airlines до Манчестър и на China Southern и Air China до Хийтроу.

Националните туристически бордове рестартират своите кампании в китайските социални медии и харчат много, за да напомнят на най-ценния пазар в света, че техните дестинации са отворени и гостоприемни за китайските туристи. Някои, като Германия, изобщо не спираха кампаниите си въпреки затворените граници – толкова големи са силата и потенциалът на китайския туристически пазар.

Границите на Китай все още са затворени

От 2020 г. и в подкрепа на ангажимента на президента Си Дзипин към политиката за нулев Covid имаше серия от различни и сложни ограничения за пътуване, наложени от Китай. Когато по-голямата част от Европа се отваряше за ваксинирани пътници през 2021 г., всеки, който влизаше в Китай, все още биваше подлаган на 14-дневна карантина в изолационен център (за своя сметка), последвана от седем дни карантина и тестване у дома. Това изискване беше разхлабено през юни 2022 г., съкращавайки времето на карантина до модел 7 + 3 дни, но все още изисквайки шест теста преди пускане.

Полетите също бяха силно ограничени съгласно политиката на Китай за ограничаване на международните превозвачи до един маршрут, веднъж седмично със заплахата от спиране на услугата, ако някой пътник даде положителен тест за Covid при пристигането. В резултат на това капацитетът беше много ограничен, а полетите изключително скъпи. Единственият вид пътуване, считан за приемлив (и то съвсем напоследък), е с цел обучение или бизнес, а международните студенти са се възползвали от специални чартърни полети през Хонконг, за да се върнат в своите университети в Европа.

Нулева Covid политика

Китайската политика Zero Covid постигна относителен успех в първите дни. Докато други нации бяха затворени в домовете си през 2020 г., в Китай животът се върна към относителна нормалност, като фабриките и работните места останаха отворени и, като следствие, промишленото производство процъфтява и взема дял от други страни като Индия, борещи се да намалят нивата на заразяване. БВП на Китай продължи да расте с 8,11% през 2021 г.

Какво се очаква за изходящите пътувания на китайците?

Основният натиск върху президента Си Дзипин да отвори Китай са икономиката и общественото настроение. Китайската икономика е в трудно положение. И това не се отразява само в спада на БВП и на цените на имотите, но много осезателно върху данните за младежката безработица в Китай.

Президентът Си предложи на китайските младежи негласна сделка, когато дойде на власт. В замяна на това да следват лидера си, младите китайци могат да очакват свобода, просперитет, възможности за образование и, най-важното, добри перспективи за кариера. Китай с ниво на безработица от 20% сред 16-24-годишните изглежда невероятно. Но точно това се случи в Поднебесната империя 2,5 години след първата инфекция с Covid в Ухан.

Добавете към това разочарованието от тежките блокирания и ограничаването на движението и пътуването и ще си отговорите защо мнозина в Китай започват да се чувстват много нещастни. И което е по-важно, те започват да изразяват публично своето нещастие.

Президентът Си трябва да намери изход от блокирането, без да се отказва от досегашната ис политика и без да рискува огромен скок на смъртните случаи от Covid, особено сред възрастните хора. Какъв подход ще избере най-вероятно ще стане ясно в рамките на следващия месец. 20-ият Национален конгрес на Китайската комунистическа партия ще бъде открит на 16 октомври. Изглежда няма съмнение, че президентът Си Дзипин ще спечели трети мандат, въпреки че ще има някои размествания под него.

 

*Авторът на статията Хелена Биърд е управляващ директор на Guanxi, базирана в Обединеното кралство туристическа PR и маркетинг агенция, специализирана за Китай.

 

Източник: TravelMole

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Истанбул се пълни с млади руски дезертьори [24.09.2022] Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията? [14.09.2022] Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени [01.09.2022] Мярката за използване на ваучери за храна за туризъм засега проработи само в хотелите [27.08.2022] Градове в Европа призовават ЕС да ограничи настаняването в стил Airbnb [22.08.2022] Туристическа компания кани туристи да посетят Украйна и да видят какво е да живееш в разгара на война [19.08.2022] Как туристическите компании могат да се модернизират, за да управляват прекъсванията в бизнеса си [15.08.2022] Финландия и Естония призовават ЕС да забрани издаването на туристически визи за руснаци [09.08.2022] Спирала ли е наистина България издаването на визи за руснаци? [08.08.2022] Българите вече пътуват с лична карта до Турция. Ще могат ли скоро и турските граждани да влизат у нас без виза. [29.07.2022] Ерата на евтиния туризъм в Европа бързо приключва: вече само богатите ще могат да си позволят почивка на море [28.07.2022] БХРА: Държавата абдикира от решаването на проблема с концесионирането на плажове [21.07.2022] Американците могат да пътуват това лято по-изгодно до Европа, отколкото по вътрешни линии [20.07.2022] Туризъм на бавни обороти [16.07.2022] Отстъпка за гориво: как го правят във Франция? [08.07.2022] Сардиния въведе редица ограничения, за да се защити от прекомерния туризъм [28.06.2022] Нова стратегия поставя амбициозни цели пред туризма в САЩ [27.06.2022] „Турски авиолинии“ – националният авиопревозвач на Турция сменя името си, за да представя по-добре културата на страната [18.06.2022] Какъв ще бъде българският модел за Гаранционен фонд в туризма? [14.06.2022] Институциите обсъждат как да ускорят процеса по издаване на визи [11.06.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Финландия заключи границата си за руснаци

30.09.2022 10:34

От днес Финландия преустановява влизането в страната и транзитното преминаване през нея за руски граждани [... ]

Руснаци се отказват от полетите за връщане в Русия

23.09.2022 16:55

Около 30 руски граждани, които са дошли в Анталия на почивка или по работа, са отменили вчера билетите [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Финландия заключи границата си за руснаци

30.09.2022 -

От днес Финландия преустановява влизането в страната и транзитното преминаване през нея за руски граждани[... ]

„Аерофлот“ отново ще лети до Египет

29.09.2022 -

Националният авиопревозвач на Русия възобновява линиите си от Москва до египетските курорти на Червено[... ]

БХРА: Липсата на кадри остава един от най-сериозните проблеми на туризма

29.09.2022 -

„Наемаме хора на по 80 години заради липса на персонал“, заяви Веселин Налбантов, зам.-председател на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 18

Да вземеш душ след плажа в новата библиотека в Бургас

14.08.2022 -

В черноморския ни град Бургас, на 15 мин пеша от плажа, с изненада разбираме, че модерна нова сграда от[... ] 1

Новият председател на БТС Венцислав Венев обяви амбициозна програма за развитието на вековната туристическа организация

03.05.2022 -

В момента БТС стопанисва 236 обекта, в т.ч. хижи, туристически спални, учебни центрове, хотели, заслони,[... ] 1