Потребител: анонимен

злободневно

Истанбул се пълни с млади руски дезертьори

24.09.2022 16:18

След като във вторник Путин обяви частична мобилизация, местата в полетите между Москва и Истанбул бяха изкупени панически. Репортаж за първите руски дезертьори в турския мегаполис. [... ]

Какво се случи с китайската туристическа индустрия?*

17.09.2022 18:36

Тъй като изходящите туроператори затвориха вратите си след появата на Ковид, вътрешният туризъм процъфтява, тъй като жадната за пътуване китайска средна класа се зае да изследва собствената си страна, откривайки, че многообразието на самия Китай може да задоволи нуждата от всякакви ваканционни преживявания от туризъм до зимни спортове , за сърф и къмпинг. [... ]

Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени

01.09.2022 17:19

Цените на бизнес пътуванията продължават да растат значително, въпреки че икономическото възстановяване очевидно се забавя. Три сегмента са особено засегнати от по-високите цени. [... ]

- a a a + |
 

Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията?

14.09.2022 09:57

Европейска агенция за въздушна безопасност (EASA) следи отблизо ситуацията, но някои инциденти вече привлякоха вниманието на медиите.

Загубили ли са пилотите практически опит след Ковид пандемията?

„През последните месеци възникнаха нови предизвикателства и сътресения за системата поради неочакваното нарастване на търсенето на въздушни пътувания“, пише Патрик Ки, изпълнителен директор на Европейската агенция за въздушна безопасност (EASA) във въведението си към прегледа на безопасността на организацията за 2022 г.

„Това възстановяване беше сериозно предизвикано от липсата на квалифициран и опитен персонал на различни ключови етапи от процеса на пътниците, особено на летището.“

Случаите

Двама пилоти на Air France бяха подложени на проверка, след като се скараха в пилотската кабина на самолет, докато летяха над Африка през юни.

Авиокомпанията каза, че полетът е продължил и самолетът е кацнал безопасно без никакви допълнителни проблеми. Новините за инцидента се появиха през август, точно след като френската агенция за въздушни разследвания BEA издаде доклад, призоваващ за по-строги протоколи за безопасност.

Разследването на агенцията започва след случай с изтичане на гориво през декември 2020 г. на полет от Република Конго до Париж. Пилотите промениха маршрута на самолета, но не изключиха двигателите и не кацнаха възможно най-скоро, каквато е правилната процедура при течове на гориво. BEA предупреди, че това означава, че двигателите на самолета са можели да се запалят.

Докладът установи, че на някои пилоти на Air France им липсва стриктност в спазването на действащите процедури за инциденти като този.

В Шотландия следователите установиха, че инцидент на летище Абърдийн в края на 2021 г. се дължи „отчасти на липса на летателни часове“ поради пандемични забрани за пътувания със самолет. Отделът за разследване на въздушни произшествия (AAIB) откри, че и двамата пилоти не са управлявали самолета от известно време, което е допринесло за проблеми с прекратено кацане заради бързо снижаване.

Прекъснатото обучение на втори пилот и липсата на опит може също да са допринесли за удара на опашката на самолет в пистата по време на неотдавнашен инцидент на летище Манчестър, установи AAIB.

Въпреки че инцидентите са били незначителни и не са довели до сериозни наранявания, ясно е защо агенциите за безопасност побързаха да издадат сериозни насоки за безопасност в момент, когато въздушвият транспорт започна да се възстановява след прекъсванията заради пандемията.

Наистина ли летенето е по-малко безопасно след COVID-19?

Въпреки че много агенции, като EASA и IATA, публикуваха известия, призоваващи летищата и авиокомпаниите да внимават за потенциални проблеми, летенето всъщност не е станало по-малко безопасно.

Според IATA общият брой произшествия и процентът на произшествията и смъртните случаи са намалели в сравнение както с 2020 г., така и с петте години между 2017 и 2021 г.

Асоциацията също така казва, че въпреки закъсненията, проблемите с графика и недостатъчния персонал, тя не е идентифицирала никакви проблеми с безопасността на полетите, свързани с хаоса от това лято.

„Индустрията разбра, че тази безпрецедентна ситуация ще изисква повишен фокус в оперативните области, за да се осигури безопасно рестартиране, когато границите започнат да се отварят отново“, коментират от IATA.

Оттам обясняват, че авиокомпаниите бързо са се реорганизирали, за да се справят с проблеми като умората и психическия стрес, свързани с пандемията, и проблемите със спирането на самолетите за дълги периоди от време. IATA публикува подробни насоки за своите членове как да управляват безопасността, веднага щом въздушният транспорт започне да се възстановява.

Опашките и закъсненията на летищата станаха причина пътниците да се сблъскат с огромни проблеми това лято. Но липсата на работници на летището не е повлияла на безопасността във въздуха.

„Проблемите, възникнали на някои, но в никакъв случай не на всички европейски летища, са свързани повече с чекирането на пътниците на летището, а не с възможността да бъдат превозени, след като се качат на борда на самолета“, обясняват от IATA.

Ранното идентифициране на тези потенциални заплахи обаче е от съществено значение за поддържане на отличните показатели за безопасност в авиационната индустрия.

 

Източник: Euronews

 

КОМЕНТАРИ

Напиши коментар


captcha image  (Антиспам код, въведете 3-те черни символа)

Код:  

злободневно - АРХИВ

Истанбул се пълни с млади руски дезертьори [24.09.2022] Какво се случи с китайската туристическа индустрия?* [17.09.2022] Бизнес туризмът се сблъсква с растящи цени [01.09.2022] Мярката за използване на ваучери за храна за туризъм засега проработи само в хотелите [27.08.2022] Градове в Европа призовават ЕС да ограничи настаняването в стил Airbnb [22.08.2022] Туристическа компания кани туристи да посетят Украйна и да видят какво е да живееш в разгара на война [19.08.2022] Как туристическите компании могат да се модернизират, за да управляват прекъсванията в бизнеса си [15.08.2022] Финландия и Естония призовават ЕС да забрани издаването на туристически визи за руснаци [09.08.2022] Спирала ли е наистина България издаването на визи за руснаци? [08.08.2022] Българите вече пътуват с лична карта до Турция. Ще могат ли скоро и турските граждани да влизат у нас без виза. [29.07.2022] Ерата на евтиния туризъм в Европа бързо приключва: вече само богатите ще могат да си позволят почивка на море [28.07.2022] БХРА: Държавата абдикира от решаването на проблема с концесионирането на плажове [21.07.2022] Американците могат да пътуват това лято по-изгодно до Европа, отколкото по вътрешни линии [20.07.2022] Туризъм на бавни обороти [16.07.2022] Отстъпка за гориво: как го правят във Франция? [08.07.2022] Сардиния въведе редица ограничения, за да се защити от прекомерния туризъм [28.06.2022] Нова стратегия поставя амбициозни цели пред туризма в САЩ [27.06.2022] „Турски авиолинии“ – националният авиопревозвач на Турция сменя името си, за да представя по-добре културата на страната [18.06.2022] Какъв ще бъде българският модел за Гаранционен фонд в туризма? [14.06.2022] Институциите обсъждат как да ускорят процеса по издаване на визи [11.06.2022]

Страница 1: [първа] 1 2 3 4 5 [»] [последна (17)]
ПАРТНЬОРИ

НОВИНА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Финландия заключи границата си за руснаци

30.09.2022 10:34

От днес Финландия преустановява влизането в страната и транзитното преминаване през нея за руски граждани [... ]

Руснаци се отказват от полетите за връщане в Русия

23.09.2022 16:55

Около 30 руски граждани, които са дошли в Анталия на почивка или по работа, са отменили вчера билетите [... ]

ИЗБРАНО ОТ НОВИНИ

Финландия заключи границата си за руснаци

30.09.2022 -

От днес Финландия преустановява влизането в страната и транзитното преминаване през нея за руски граждани[... ]

„Аерофлот“ отново ще лети до Египет

29.09.2022 -

Националният авиопревозвач на Русия възобновява линиите си от Москва до египетските курорти на Червено[... ]

БХРА: Липсата на кадри остава един от най-сериозните проблеми на туризма

29.09.2022 -

„Наемаме хора на по 80 години заради липса на персонал“, заяви Веселин Налбантов, зам.-председател на[... ]

ПОСЛЕДНО КОМЕНТИРАНИ

DER Touristik съкращава 253 работни места и оптимизира управлението

09.01.2021 -

След драматичното въздействие на пандемията Covid-19 върху бизнеса през 2020 г., Инго Бурместер, ръководител[... ] 18

Да вземеш душ след плажа в новата библиотека в Бургас

14.08.2022 -

В черноморския ни град Бургас, на 15 мин пеша от плажа, с изненада разбираме, че модерна нова сграда от[... ] 1

Новият председател на БТС Венцислав Венев обяви амбициозна програма за развитието на вековната туристическа организация

03.05.2022 -

В момента БТС стопанисва 236 обекта, в т.ч. хижи, туристически спални, учебни центрове, хотели, заслони,[... ] 1